Вкъщи всички вечерят отделно

Автор: Анна Лазарова

Коментари: 1

Брой страници 64
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 90 грама
Размери 14x19
ISBN 9786192010805
Баркод 9786192010805
Категории Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

За тази книга Аксиния Михалова написа: „В дебютната книга на Анна Лазарова има всичко за една изискана поетична вечеря. И приборите са на точното място. Също като онези позабравени ценности, които тези изчистени, лаконични в своята образност стихове защитават в обърканото ни и разнопосочно време. Ценности, които ни връщат при корените. И ни остойностяват като човеци. Няма значение към кои от приборите ще се насочи най-напред читателят, защото в обсега на ръката му винаги ще има щрих от сезони, които наричаме с обикновената дума поезия”.

Камелия Спасова допълва: „Дебютната стихосбирка на Анна Лазарова внимателно подрежда приборите за хранене: ножовете служат при ритуалите на семейното (без)действие, вилиците сочат вертикалите на трансцендентните измерения, а лъжиците дълбаят скривалища за любовта и въображението. „Вкъщи всички вечерят отделно” оголва траекториите на болезненото, на праха и забравата, като минава отвъд тях с една нова зрялост. Внимавайте – финалите ? режат”.

„Тази книга изговаря висок хоризонт, като трансцендира умората на отчуждението, смиреното приемане и предметността, лелее въображението на любовта и го приютява. В нея бита на липсите е превърнат в битие на непринадлежността, изречено като болка, но болка, която именно заради трансценцентния си хоризонт, не се превръща в рана за читателя, а лекува и приласкава чрез една особена, мека светлина...
Това е и книга за обичането без притежание. Това е книга за обичане.” (Валентин Дишев)

Бояна Петкова написа за книгата: „Неистова книга. С лекота изрича немислимото, пробожда фино, лекува, осмисля, променя. Прави, каквото прави истинската голяма поезия – надраства автора си и ни издига, ранява и приютява. Такова писане отива далече отвъд думите, служи на Човешкото и го спасява. Шапки долу – Анна Лазарова! И благодаря.”

Ключови думи: поезия, българска, съвременна

от Димо Иванов / дата: 14 апр 2016

Страхотна книга. Бях на премиерата - и страхотни хора стоят зад нея, започвайки с автора....

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg