Регистрация Вход

Луди разкази

 • 4.29 Рейтинг: общ рейтинг: 4.29 (261)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Сборникът „Луди разкази” включва четиридесет и четири истории, поднесени във формата на късия разказ. Описаните типажи се отличават не само със свободата на ползваните изразни средства, но и с честното представяне на нещата такива, каквито са, ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 13.00 лв.

Анотация

Сборникът „Луди разкази” включва четиридесет и четири истории, поднесени във формата на късия разказ. Описаните типажи се отличават не само със свободата на ползваните изразни средства, но и с честното представяне на нещата такива, каквито са, без капка съобразяване с конюнктурата, без лакейско коленичене пред догмите на модерната куха фразеология. Наистина героите в закачливата анекдотична проза на Добромир Славчев са представители на различни епохи, но сред тях лесно можем да разпознаем и уродливите физиономии на типични наши съвременници, станали емблематични с отблъскващата си безнравственост. Въпреки това, верен на собствената си жизнена философия, смело продължава линията на обезоръжаваща откровеност и искрена донкихотовска страст, закодирана още в стиховете му. Зависим изцяло от особеностите на сюжета, авторът не се колебае да използва пъстър, на моменти архаичен език, диалект или фразеологизми, характерни за региона, където се развива действието. А в тъканта на жизнените му сатирични текстове остават органично вплетени и хуморът, и тъгата...Е, ако според габровци е вярна фразата „Светът е оцелял, защото се е смял”, то тази книга е едно чудесно средство за оцеляване!
 • Мнения за книгата (70)
 • Издател: Сиела
 • Година на издаване: 2014
 • Брой на страници: 330
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 357 грама
 • Размери: 13x20
 • ISBN: 9789542816119
 • Баркод: 9789542816119

изпрати мнениеМнения за книгата (70)

Подреди по:
 • докладвай

  Просто прочетете тази книга. Книги като тази те прехвърлят, сякаш за миг с машина времето. Разнообразни, увлекателни и завладяващи разкази. Добромир Славчев е богатство за литературата ни.

 • докладвай

  Книга, която те повлича като порой и те дави с чувствата, които предизвиква у теб докато четеш. След прочитането ?, имаш усещането за почти асоциативно мислене, за онова, което описано в по-голямата част от разказите. Върху ти се стоварват, запомнящи се, съвсем човешки истории от близкото и противоречиво минало, от сломяващото настояще, от отчуждаването и опростачването до загубата на идеали и ценности. И всичко това разказано толкова натуралистично, с премерена доза хумор, с обич и разобличаваща откровенност, но в същото време и разболяваща състраделност към всеки един от героите.

 • докладвай

  Плюенето на посоки отдавна е национален спорт у нас. Все пак добре би било, когато сe изказва, каквато и да е позиция, да има доводи за нея, и тя да бъде аргументирана. Не може просто да пишеш в пространството, това ми хареса, онова не. И понеже, все пак съм чел книгата, и лично на мен много ми хареса, мога да кажа и защо. Първо това е различна книга, с изключително сюжетно разнообразие на историите. Присъстват разкази от времето на освобождението и след него, до такива, покриващи нашето съвремие, минаващи през Втората световна война. Няма друга такава творба, която да обхавща такъв широк периметър. С малко думи на места е казано много. Ето затова, няма как да не се присъеденявам към болшинството изказали се ласкаво за нея.

 • докладвай

  Току що видях ,че моят коментар е копиран наистина на Възвишение и Медальонът - уверявам тук четящите ,че това НЕ Е направено от мен.Бих казал,че е много непочтено от страна на Администраторите или който го е копирал.

 • докладвай

  Не че съм длъжен да давам обяснение,но когато става дума за Медальонът на Г.Златарева - една от най-хубавите книги написани след 1989г - за нея никога не съм писал коментар ,че е за кофата за боклук

 • докладвай

  За Мони: Вероятно публикуването на едно и също изречение, не съдържащо смисъл, в един и същи ден, под няколко различни заглавия в този форум, е достатъчен атестат за автора му. НО аз искам да му благодаря. То ме върна отново към *Лудите разкази* на Добромир Славчев! Истории, които ме даряват с родова енергия, топлина, искрен смях и земна мъдрост. Думите ромолят така заразително, историите се сипят - истински и интригуващи, героите - неподправени и мъдри. Прекрасен български език! Прекрасни български разкази! БЛАГОДАРЯ, Добромир Славчев.
  Благодаря и на *Мони*, че ме подсети да съпреживея отново, така удовлетворяващо българския си дух.

 • докладвай

  Към Мони:
  Не е почтенно да копирате един и същ коментар, и да го разпространявате неаргуметирано. За щастие съм прочела, не само тази, а и останалите книги за които твърдите, че са за отпадъци (Възвишение и Медальонът). Добре е да сте чели това, което коментирате.

 • докладвай

  То бива прехвалена книга ,но тази бие всички рекорди.Купих я ,прочетох и ... в кофата за хартиени отпадъци.

 • докладвай

  Книгата е хубава. Нямаха я в наличност и се наложи да я поръчвам. Изненадващо добри разкази. Може би, не всички са еднакво завладяващи, но със сигурност за по-голямата част от тях си заслужава да се купи. Брилянтен разказвач, с възможно най-увлекателен и интригуващ стил от съвременните ни автори, четени, изобщо от мен до сега. Абсолютен фаворит ми е. Радвам се, че не е останал незабелязан, а за тези дето не са го открили, не се колебайте. Очаква Ви, забавната философия на героите, неочаквани житейски изводи, изтънчена ирония и чувство за хумор, подлагащо на размисъл и днешните ни морални ценности и нрави. Открих и невероятна негова поезия, с удоволствие препоръчвам на читателите и другите му две книги: „Инфлация на чувствата” и „Храна за върколаци”.

 • докладвай

  Получих чудесен подарък за именният си ден и бързам да споделя впечатленията си за него. Разказите звучат истински, много истински. Лично, аз бих искал да поздравя авторът, за начинът по който пише. Те са доста разнообразни тематично, но като цяло щантавостта на разказаното ги убеденява. От любопитство си купих и другите две негови книги, там още не мога нищо да кажа, ще пиша с подробности по-нататък. Те са съвсем различен жанр, но като разлистих и това, което прочетох също е завладяващо, впечатляваща, искренна любовна лирика. Да се върна към Лудите разкази. Мисля си, че е добре тази книга да бъде прочетена от повече хора, защото в палитрата от истории се разказва за нещата от живота без претенцията да се поучава, всеки сам е в състояние да направи извода за себе си. Има наистина въздействащи истории, "Белия хляб", "Крайникът", "Апаша Гичо", "На дявола опашката" са сред тях. Не пропускайте, прочетете ги !

 • докладвай

  Нямам думи. Изненадващо въздействаща книга. Истинска находка !

 • докладвай

  На мен ми харесват творбите на Добромир Славчев. Забелижителен авторски почерк на разказвач. Разкази, разказани със сърце и душа. Това е книга за препрочитане.

 • докладвай

  Книгата си заслужава да се прочете. Богат език, ана моменти и изключително дълбок изказ, например в разказите "Апаша Гичо" и "Белия хляб".
  За пръв път съвременен наш автор е описал толкова безкромисно, онова, което сме.
  А този автор пише и невероятна любовна лирика !
  https://www.helikon.bg/books/43/-Храна-за-върколаци.-Любовна-лирика_178680.html

 • докладвай

  Абсолютно съм съгласна с 29.Ника. за книгата на Добромир Славчев Делидобрев.

 • докладвай

  Разказът "Пис пис Герчо " е отвратителен!

 • докладвай

  Бижу ! Много ценна, реална книга със супер различни истории в нея, разказани от талантлив наш съвременен писател. Адмирации за автора и издателството. Точно такава си предствям нашата литература, цветна, веществена, реална, като живота !

 • докладвай

  Изящни разкази ! Не е правилно да се прави сравнение между един и друг автор, още повече когато са от различни поколения.
  В този случай не може да се отрече майсторството с което за кратко време е изведена цялата история, а точно това е късия разказ, особено труден жанр. Във всеки един от тях има развръзка и няма как да се твърди точно обратното. Именно там е интересното, че в повечето случаи, не знаеш какво точно да очакваш. На мен специално прозата на Добромир Славчев ми допада, тъй като в нея липсва сервилничене, присъща на част от неговите съвременници. В текстовите му има особена дързост, която си личи в обобщенията, което всъщност идва от действията и думите на геройте. Така, че неуместно е да се говори за политически предпочитания на автора. По отношение кой къде се намира, само времето дава оценката за всяко едно нещо, това важи с пълна сила и за литературата !

 • докладвай

  Има и нелоши разкази ,но в повечето очакваш нещо да се случи накрая,а то разказът свършил.Освен това ясно си личат политическите пристрастия на автора.Много е далече от Чудомир.

 • докладвай

  Каквото и да кажа ще е малко. Книгата е страхотна, невероятна е. Толкова свежи истории, така добре разказани, същинска кинематография !

 • докладвай

  Поръчах книгата по интернет за подарък. Междувременно я прочетох, при това много бързо, без да отлагане, понеже тя си ме грабна въобще не разбрах кога я свърших. Признавам си, не бях сигурен какво да очаквам, тъй като този автор е абсолютно нов за мен. Водих се единствено от отзивите за изданието в уеб пространството и реших да рискувам.
  Е, сега с ръка на сърцето мога да кажа, че си струваше. Тази книга ме изненада приятно. Въпреки, че вече я бях прочел, поръчах я, за да я имам за себе си. Вече споменах, чете се лесно, без да те натоварва. Чудесна компилация от драма, сатира, тъга и любов и цяла плеяда с изтрещяли истории, съвсем в духа на заглавието.
  Всеки един от разказите ти дава по нещо за размисъл.
  Без да преувеличавам мога да споделя, че тези разкази, пребориха моя скептицизъм към съвременната българска литература.
  С удоволствие препоръчвам, който не е чел "Луди разкази" да я прочете, чак ми е странно, колко много ме радва факта, че книгата е на български писател.

 • докладвай

  "Луди разкази" - наистина са луди.
  По-голямата част от тях направо са опустошаващи.
  Лично за мен като млад човек, книгата надмина очакванията ми.
  Интересен подход на автора да опише всичко от първо лице и когато четеш, имаш усещането, че в момента самият той ти разказва.
  С удоволствие бих отличил разказите: "Белия хляб", "Келипир" "Панчататра", "Крайникът", "Оборот", "Влагалището", "Корени", "Черварски", "Кръстници", "На дявола опашката", "Кротък" и разбира се "Апаша Гичо", с чиято история свърша книгата.
  Разказаното в нея звучи толкова истинско, независмо от давността на времето в което се е случило.
  Супер изненада за съвременен български писател. Браво !

 • докладвай

  Свежа, толкова жива и образна, че докато четеш героите в нея са пред очите ти, готови да ти заговорят.
  Всяка една от историите е забавна по свой начин, "Черваарски", "Пис, пис Герчо", "Жълтото Петърче", "Щам едно", "Кръстници", "Оборот", "Апаша Гичо", "Патент", но част от тях направо те разстърсват: "Белия хляб", "Крайника", "На дявола опашката", "Келепир", "Истина", "Рак" и други. Изпитах истинска наслада от тази книга.

 • докладвай

  Най-добрата книга която съм поръчвал напоследък.

 • докладвай

  Впечатлена съм ! Страхотна книга, наситена с реално съществуващи характери и днес. Истинска, веществена и човешка.

 • докладвай

  Истинско удоволствие, чудесна книга ! Препоръчвам !

 • докладвай

  Адмирации - страхотно интересни разкази! Отдавна не бях чела нещо подобно от бг автор.

 • докладвай

  Истински смислена книга, интересна, увлекателна, емоционална.

 • докладвай

  Увлекателна книга с разнообразни сюжети във всеки един от разказите. От житейски ситуации до такива разказващи за родовата памет и онова през което е минал и минава народът ни. И всичко това описано много забавно и правдоподобно, което те усмихва и натъжава, но в никакъв случай не те оставя безразличен.

 • докладвай

  Витална книга, невероятно постижение, което определено е доказателство, че имаме стойностни български автори. Заслужава да се нареди до класиката в българската литература. Задъхващи, жизнени сюжети, преплитащи се с вълнуващи образи, иронични, смешни и тъжни. Истинско богатство на езика. Искренно се възхищавам за начинът по който е написана тази книга. Невероятен похват по който осмива, по който се разказва и се загатва без да се разкрива развръзката до края на всяка една история. Изключително реалистично описани истории, забелижителна смесица от философия и действие. Мисля, че някои от разказите трябва да бъдат включени в учебната програма за изучаване. Луди разкази е книга, която трябва да се прочете.

 • докладвай

  Прекрасна книга ! Чудесни вълнуващи истории, разказани по удивителен начин. Адмирации за издателството и автора !

 • докладвай

  Луди разкази е направо бисер. Попаднах на нея след препоръka от познати. Обикалих доста книжарниците за да си я набавя. Неразбираемо е, как и защо я нямаха в наличност, навсякъде ми казваха, че ще ми я доставят за следващия ден. Но нали бях си наумила да не чакам и най-после късмета ми проработи в книжарница Хеликон на бул. "Патриарх Евтимий". Макар и там да се наложи да изчакам докато я открият. Определено книгата наистина се чете бързо. На пръв поглед лесно с артистична лекота във всеки един от разказите пред очите ти се скицират различни ситуации и герои. Смехът в книгата има страшна очистителна сила, той по-някога е неудържим, дори когато е затрупан от печал, даже и отчаяние. И въпреки това този смях е пак жизнерадостен. В книгата гравитират нюанси от смях до мъка. При всяка една срещите с героите на автора, човек може да усети, неговия сарказъм, гняв, покрусата му. А най-стойностното във всичко това е, че то е пресъздадено без да се мрази, а да се обича, но за да разберете за какво точно говоря е най-добре да я прочетете.

 • докладвай

  Щях да се изненадам, ако само аз коментирам Луди разкази, но се оказва не е така. Искам да се присъеденя към всички коментиращи с моето мнение за книгата. При мен приживяването е още топло. Празнувайки, ден в аванс, Стефановден, получих я като подарък от група приятели. Честно казано преди това, не бях чувал и дума, нито за книгата, нито за автора, когото сега искренно поздравявам за написването на такаква книга. За подбора на истории, за пъстротата и начинът на разквазване. Останах очарован от всичко в нея, слово, оформление, илюстрации от цялото съдържание. Прочетох я за по малко от два дни, чете се изключително леко и увлекателно. Сега дори съм си набелязал, десетина разказа за препрочитане. Отдавна не бях изпитвал такова огрмно удоволствие от четенето. Всичко е казано, по особено прям начин, едно към едно, в прав текст, без увъртания и шикалаквене. На моменти се наблюдават безпощадни диалози, съвсем в контекста на случващото се. Колко добре би било да има повече такива български автори, които биха могли да събудят интереса на повече хора да четат стойностна българска литература.

 • докладвай

  Откровенно ще си призная, че ми се е случвало да не дочитам, някоя книга до края, но този път, това нямаше как да се случи.
  Четеш и като че ли живота минава някак през тебе.Обрулените ни души имат необходимост от нещо толкова истинско !
  Изпълни ми душата тази книга. Прекрасни разкази за обикновените, но най-истинските неща, съпътстващи ни в живота. Друг е въпросът, че ние май ги пропускаме, забързали се към…, нищото. Сърдечни благодарности за чувствата, които се пробудиха в мен докато четях това прекрасно творение. Пренесох се там сред разказите и изживях всичко.Човечност, простота, истина, болка, смях, красота и вълнение има във всяка една дума. Човек трябва да обича света и хората, да има невероятен български дух и да усеща пулса на времето за да съумее да го предате така автентично.
  Възхищавам се на удивителения разказвачески талант на автора, истински посланик на словото !

 • докладвай

  Красиво и силно.Всъщност на фона на думите Ви - моите са бедни. Почитател съм на вашата възхитителна поезия. На книгите Ви.
  Не спирайте да пишете.

 • докладвай

  Благодаря за преживяното, защото в тези вълчи времена изпитвах нужда да прочета подобно нещо. Върнах се в най-добрите времена на националната ни литература. Завладяващ начин на разказване. Майсторско перо! Браво!

 • докладвай

  Браво. Благодаря за прекрасната книга. Трудно може с думи да се изрази емоцията от прочетеното. В нея наистина има шедьоври. Разказите са много близки до душата и сърцето, като част от тях спокойно биха могли да бъдат поместени и в учебниците по литература за гимназисти. Немога да определя, къде точно се преплита действителността с художествената измислица, но някъде там в сливането на двете, всичко се усеща еднакво истинско. Дано повече хора се докоснат този бисер. Изящна словестност. Не може да върнем нищо назад, но можем да станем по-добри. Благодаря на автора за преживяването!

 • докладвай

  Тази книга е нещо, което впечатлява. Учудваща способност на автора да ти въплати усещане с което не можеш да останеш безразличен докато четеш. Без да искаш започваш да симпатизираш или точно обратното на действията на един или друг от главните герои в нея. А те са толкова различни, хора с характер, шарени, многолики, така както е различен живота ни. Много точна десекция на събитията в обществото ни и в исторически план, и в този на нашето съвремие. Прекрасно обосновани разкази, отлично познаване на материята за която се пише. Зави ми се свят от шеметни истини. Поздравления и от мен.

 • докладвай

  Поздравявам и автора, и издателството. Великолепна, забавна, инетересна, мнного ценна книга. Майсторски художествен текст, чудесни илюстрации, прекрасно оформление. Оценявам с 5 звезди !

 • докладвай

  Всеки един от разказите те кара да се мислиш, да си представиш, че това се е случило и продължава да се случва в България. Много остра, но точна преценка на авторът за всяка една ситуация от историята, битието, съвремието и живота на нас българите. Писано е със смелост, без да се примълчава нищо, което един дипломатичен и не дотам открит, човек в разговор би споделил какво си мисли за теб, ако все пак това всъщност те интересува.
  В текста изключително умело е втъкната хумористичната нишка, която вплетена със самоиронията и болката на всеки един от героите, прави убийствена философска кобинация без да те излишно да те натоварва. Лично на мен, а и на познатите на които съм препоръчал тази книга, ни достави огромно удоволствие.

 • докладвай

  До Веси:
  Изпратих ви имейл. Ако не го получите, моля пишете пак.

 • докладвай

  Към Ника
  Здравейте, прочетох, че сте готова да подарите книгата на Добромир Славчев -Луди разкази. Ще ви бъда благодарна, ако се свържете с мен на vessellad@yahoo.com да се разберем как да ми я изпратите.

 • докладвай

  Купих си книгата заради добрите отзиви тук, но бях толкова шокирана от циничния език и безинтересните истории на типичния българин - простак, че с благодарност ще я подаря на който я пожелае. Единствената емоция, която предизвика в мен беше отегчение. Не мога да повярвам, че една боза може да бъде толкова хвалена. Ако някой я иска нека си напише имейла, за да се разберем как да му я изпратя.

 • докладвай

  Превъзходна книга с разкази, в които няма съмнение, че ти самият си там, независимо от периодът в който се развива действието.
  Едно невероятно приключение на духа !

 • докладвай

  В момента я чета, много е интересна.

 • докладвай

  Чудесна книга !

 • докладвай

  Книгата е изключително увлекателна и много се забавлявах докато я четях. Случките следват една след друга, размиват те, разплакват те, после пак те размиват и те карат да се замислиш върху живота и всичко, което го заобикаля.Впоследвие разбрах, че този автор има издадени и две стихосбирки, Очарована съм и от стиховете му. Невероятно вълнуваща поезия. Много се радвам, че има такива талантливи съвременни български автори като Добромир Славчев и очаквам с интерес следващите негови книги.


 • докладвай

  Купих си Луди разкази от Алея на книгата във Варна. Изумително е как има автори, благословени да ти предадът такава емоция с това което са написали. Запомняща се книга.

 • докладвай

  Чудесен сборник. Разтърсваща книга, много, много добра.

 • докладвай

  Завладяваща образност и майсторски разказани истории. Поздравления за автора !

 • докладвай

  Такава хубава проза не бях срещала отдавна. Огромно удоволствие е да четеш нещо такова и то да е от наш съвременен български автор. Впечатлена съм от голямото ранообразие на образите и случките в нея и лекотата с която се разказва. Няма оригиналничене и парадиране. Докато четях имах чувството, че някой е седнал до мен и ми разказва, Тази книга си заслужава да бъде прочетена от повече хора. Великолено оформление, прекрасен език, изключителни илюстрации, въобще радост за окото. Събрала в себе огромна доза човещина и искренност.

 • докладвай

  Страхотни разкази !

 • докладвай

  Останах приятно изненадан от лекотата с която се случва всичко в книгата. Несъмнено този автор заслужава адмирации за таланта си на разказвач. Отправям призив да прочетете Луди разкази и да споделите и вашето мнение.

 • докладвай

  Чудесна книга, неподражаема описателност на образите и интригуваща кулминация във всеки един от разказите.
  Горещо препоръчвам !

 • докладвай

  Браво! Чудесни остроумни разкази! Време е Хеликон да раздават награда не за брой купени книги, а за брой положителни изказвания. Тогава чак нещата ще се обърнат на по-достоверните 180 градуса!

 • докладвай

  Ето това е нещо, което търсех да прочета отдавна.
  Невероятни разкази.

 • докладвай

  Разкошна книга, хубав български език, сякаш четеш големите наши автори. Прекрасен стил на изразяване, чудесни и динамични образи ни съпътсват в разказите. Препоръчвам я горещо.

 • докладвай

  Страхотни разкази !
  Тази книга заслужава само суперлативи !

 • докладвай

  Потвърждавам. Няма да скрия, че съм впечатлен.

 • докладвай

  Книгата е хубава. Талантливо написани разкази.

 • докладвай

  Вярно е, книгата наистина е изключителна.

 • докладвай

  Тази книга ми достави огромно удоволствие, а още повече се радвам, че е и от български автор.

 • докладвай

  Книгата наистина е страхотна ! Препоръчвам я !

 • докладвай

  Хубав български език познат ни от образците на големите ни писатели.

 • докладвай

  Книгата е изключителна, чете се лесно. Разказите в нея са много забавни. Прочетох ги веднъж и после втори път, мисля, че ще се връщам към нея, отново и отново.

 • докладвай

  Невероятно интересен подарък получих за Коледа, препоръчвам - Луди разкази на всички, които обичат да четат стойностни неща. До сега съм прочел повече от половината от разказите, и смело мога да кажа, че тази книга ми е вече любима.

 • докладвай

  Разказите са хубави, изненадващо хубави.

 • докладвай

  Към Администратор: Съгласен съм с това, но при натискане на курсора, например, както беше в моя случай петата звезда, той обхваща трета и така маркира три или четири, вместо пет, това имах напредвид, проверете сами. Не искам да влизам в полемика, просто книгата ми хареса и ми се ще да бъде предаден реално вотът ми. Благодаря Ви за отговорът.

 • докладвай

  към Валентин Ковачев: Рейтинг системата визуализира крайната оценка от гласувалите, която е средно аритметично на всички генерирани вотове, в конкретния случай - 11 вота към настоящия момент.

 • докладвай

  Хеликон, мопя Ви да си оправите софтуерът с оценяването, гласувах с пет за тази книга, а ми отчете тройка, не е коректно някак си. Книгата е хубава и си заслужава да бъде прочетена.

 • докладвай

  Впечатлена съм. Увлекателно разказани истории, подкрепени с прекрасни илюстрации към книгата.

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg