Поп Богомил и съвършенството на страха

Автор: Владимир Зарев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 6

Издател Сиела
Брой страници 382
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 334 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542812142
Баркод 9789542812142
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

В "Поп Богомил и съвършенството на страха" се описва приключението на една велика българска ерес, не само на нейното духовно преселение до ума и сърцето на човека, но и разрастването й през пространството и времето, докато завладява цяла Западна Европа. Българските еретици в Италия са наричани катари, във Франция - албигойци, а в Англия - всички еретици - бугри. Богомилското учение мощно повлиява върху развитието на цялата европейска цивилизация, на католицизма и процъфтяването на Ренесанса.
Романът се разгръща в четири жития. Първите три са привидно противоречащи си, объркващо различни и едновременно взаимодопълващи се, белязани от едни и същи знакови събития, исторически личности и символи. Записани са от един прокажен, от един монах, загубил паметта си и от друг придворен монах, тръгнал да търси истината и справедливостта в бездната на безверието. Действието и в трите се развива през 957 година в България и главен герой е променящия се и изплъзващ образ на поп Богомил. Четвъртото житие ни отвежда в един францискански манастир през 1327 година, скътал и укрил в лабиринта на огромната си библиотека безкрайността на знанието. Главен герой в него е Умберто Еко от Болоня, който се явява в ролята на инквизитор и се опитва да разгадае лабиринта на Библиотеката, за да намери и възкреси екземпляра от прокълнатия ръкопис на Аристотел за комичното.

от Кокио / дата: 04 юли 2013

В последната (четвърта) история, плагиатства сюжета на "В името на розата" на Умберто Еко..едно към едно...сори ама това е гадно!

от читателка / дата: 07 май 2013

Страхотна книга.

от Рента / дата: 15 апр 2013

Прекрасна книга , Зарев е сътворил нещо изключително!

от Миглена / дата: 10 мар 2013

Чудесна книга, Зарев е явление.
Всяко издателство си мечтае за автор от подобен ранг.

от Димо Падалски / дата: 10 мар 2013

Поредната боза.

от Сийко Славчев / дата: 10 мар 2013

Български книги не купувам, защото съм отвратен от бездарни автори като Лора Лазар, Калин Терзийски, Людмила Филипова, Богдан Русев, Донка Петрунова и Явор Веселинов, а и нямам време за празни приказки.
Тази книга обаче ме разтърси и ми показа какво значи можещ, опитен и брилянтен български писател.
Прочетете я, бих казал на всички скептици. Това е книга събитие, книга епифания, както би казал Джеймс Джойс.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Една родна драматична епоха, която ни изправя достойни пред Запада с вродената си свобода да търси дори лутайки се вярната посока в дебрите на историята, е център в невероятния, особения и многоизмерен роман на изключителния творец Владимир Зарев „Поп Богомил и съвършенството на страха”. Това е епохата на Богомилството.


Отново, и отново българинът дири друм за по-добра орис.


Нова пътека ???


И то къде? – сред светостта.


Но нали точно тя олицетворяваше  за него догмата, ограничението, канона, нали тя беше параванът за собствения страх от греха да желаеш, да жадуваш и да постигаш истината.


Този път за автора тя е единственото спасение за човека от страха, че търсейки истината, прави грях в еретичното си любопитство за тайнството на незримото. За новите еретици още един страх осмисля духовните  им тегоби – страхът от смъртта. И за тях, и за нас, той е един вечен двигател на човешкия живот, който ни държи будни, тревожи ни и ни тласка постоянно към мисъл и съзидание. Той е предизвикателството и на писателя към всеки да се опита да го надмогне и да се възвиси над собствената си Грамада.


Как??? Посланието на Попа е, че истината е във всеки от нас и навсякъде по малко т.е. не е една, а е различна за всички.


Няма нито еретична, нито догматична истина.


Опитайте се да откриете и своята !!!  Може би тук !!!


Много български роман за нашенския „православен атеизъм”, в който все още се търсим и до днес!!!


Дали ереста не е все още наш патент ???


Много отговори ви очакват !!!   


Приятно четене !!!


 

Маргарита Янева, Хеликон Бургас

Владимир Зарев е роден през 1947 година в София. Завършил е българска филология в СУ "Климент Охридски". От 1972 г. работи в елитното списание за българска и световна литература "Съвременник", а от 1988 г. е негов главен редактор. Автор е на 11 романа, сред които "Битието", "Изходът", "Законът", "Лето 1850", "Разруха" и "Светове". Негови книги са превеждани в Германия, Русия, Чехия, Полша, Турция, Румъния, Унгария. По "Битието" е заснет телевизионния сериал "Дървото на живота". Огромна популярност и единадесет преиздания в България има романът му "Разруха", както и в немскоезичния свят. Номиниран е за две европейски литературни награди. Владимир Зарев е носител на Националната литературна награда "Иван Вазов".