За мишките и хората

Автор: Джон Стайнбек
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 14

Издател Колибри
Преводач Тодор Вълчев
Брой страници 114
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 127 грама
Размери 20x13
ISBN 9789545294020
Баркод 9789545294020
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

„Вече рядко се случва двама души да се подкрепят. Кой знае защо е така. Сигурно всеки се страхува от ближния си в тоя мръсен свят.“

"За мишките и хората" се радва на голям успех още с появата си. Това е невероятно затрогващ разказ за сложната спойка между двама мигриращи селскостопански работници - Джордж Милтън и Лени Смол. Те пътуват от ферма на ферма в търсене на временна работа и мечтаят един ден да си имат собсвена ферма... Лени е едър и тромав мъж, който по детски се радва на всичко пухкаво и меко. Джордж бащински го закриля и внимава Лени да не направи някоя беля поради извънредно голямата си физическа сила, която не умее да контролира...

Ключови думи: класика, Тези книги ни разплакаха, Майстори разказвачи, ТОП 50 Художествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, Хитове до 10 лв., Хитове до 10 лв, Нобелови лауреати, Книги-филми, Топ 200 2017, Когато се раждаха шедьоврите, ТОП 110 на десетилетието, ТОП 110 за 10 години, Време за хубави книги, ТОП 100 март 2010 - март 2020, Книгите, които оформиха съвременния свят, ТОП 101 Художествена литература 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, ТОП 201 за 2020 година, ТОП 121 Художествена литература 2020, ТОП 50 художествена 1.01.-30.06.2021, ТОП 101 Художествена литература 2021, ТОП 201 за 2021 година, ТОП 101 художествена 1.01.-30.06.2022

от Тя / дата: 04 ное 2016

Любимата ми книга!

от Елена / дата: 11 сеп 2015

Добра книга, ако се разровиш има смисъл, на моменти е трогателна...но не е от любимите ми...попада в класацията ми "други"!

от Еми / дата: 21 юни 2015

Много трогателна история......Кара те да се замислиш, да копнееш заедно с героите за сбъдването на тяхната мечта :) И колко малко е нужно на някой хора за да са щастливи.

от Василена / дата: 01 ное 2014

Много хубава книга.Историята е получителна и интересна.

от Нина / дата: 12 авг 2014

Прекрасно четиво. Препоръчвам го на всеки жив човек. С такава лекота и простота е написано, че ми напомня за " Да убиеш присмехулник" на Лий. Тези две книги винаги ме карат да се зачудя как може тези двама велики писатели да пишат нещо толкова велики на такъв човешки език. За мен това е непосилно.

от вили / дата: 03 юли 2014

Прекрасна книги, кара те да се замислиш

от Petya / дата: 10 дек 2013

Ами чудесна книга, прочетох я на един дъх. По толкова лесен и лек начин загатва за загубените ценности - приятелство, близост, доверие, достойнство. И някак с приятно отворен край - край точно на мястото си. Да препоръчате още нещо на Стайнбек...

от NIKKO / дата: 06 авг 2012

Чудесна книга! На пръв поглед банална история, но в същото време много силна. За приятелството, интересите и мечтите....

от Венци / дата: 24 юли 2012

"На изток от рая" е съвсем друго измерение. Не може да се сравнява. В момента я чета за пореден път. Винаги откривам нещо ново, което съм пропуснал...

от Моника / дата: 23 юли 2012

Историята е добра, но чак невероятна.... На мен повече ми харесва "На изток от рая".

от Венци / дата: 17 юли 2012

Много хубава книга. Но не всеки може да вникне в същността и, както трябва!

от Ceco / дата: 07 апр 2012

Наистина добра книга и филм.

от D / дата: 06 яну 2010

Много добра книга!!!

от Четеца / дата: 24 авг 2009

Това е една невероятна книга !

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„За мишките и хората" е разказ, в който читателят вижда, че в забързания, изпълнен с работа живот на обикновения човек, обсебен от собственото оцеляване, е възможно и истинско приятелство. Джон Милтън и Лени Смол са неразделни приятели. Джон е умният, измъкващ Лени от многобройните му каши. Лени е едър, умствено изостанал мъж, който има чисто сърце и искрено се радва на малките и пухкави неща. Двамата обикалят заедно страната, за да работят в поредната ферма. Джон и Лени имат обща мечта - един ден да се установят в своя собствена ферма, в която ще отглеждат малки пухкави зайчета ..

Зорница Замфирова, Хеликон - Благоевград

Историята на двама души – обикновени фермерски работници, които се борят за по-добър живот в мизерна, мрачна и бедна действителност; за копнежът за нещо свое, който първоначално е свързан с желанието да не се налага да слугуват повече, а да бъдат свободни и независими.

Как Джордан приема и всячески поддържа своя умствено изостанал приятел Лени, въпреки неприятните последици, до които водят неговите странности, ненормални за тези, които не го познават в действителност.

Как може да се вземе превилното решение в момент, в който важен за теб човек извършва нещо непростимо?!

Стайнбек ни показва един логичен край.


Дарина Мемова, Хеликон Пловдив - Център

Роман, в който Стайнбек отново ни води в света на провинциалните порядки и особености, само за да ни направи свидетели на непрестанно размиващите се граници между доброто и злото . Невинността може да има много измерения, грехът – също. Потокът на събитията неумолимо повлича героите към един ужасен, но неизбежен и някак справедлив край. Покъртителна е тихата мъка на мъж, принуден да вземе най-страшното решение в живота си. Книга, след чийто прочит, няма да сте вече същите, може би малко по-добри.


Елена Бръмбарова, Хеликон - Пловдив

„За мишките и хората“ е кратка, но изключително силна творба, която ще ви удари право и безмилостно в сърцето. Този незабравим шедьовър на литературата ни разкрива човешката болка, самота и приятелство така, както може да ги опише само един велик писател – Джон Стайнбек.
Историята на Джордж и Лени е символ за истинска обич, но и за непосилна борба с живота и жестокостта. Двамата приятели са изключително различни. Джордж е умен, дребен и бърз, докато Лени е огромен и силен, но с ум на дете. Тяхната мечта за по-добър живот е предварително обречена, заради проблемите на Лени и неразбирането от страна на другите хора. Събитията все повече и повече се усложняват и в един трагичен ден, в името на приятелството, болката и дори справедливостта, Джордж е принуден да постъпи така, както може би никой друг не би направил.
Историята ще ви натъжи силно, но и ще ви накара да се замислите за наистина тънката граница между обичта и жестокостта, между доброто и злото...

Даниела Апостолова, Хеликон – Варна, Пикадили Парк

Един от завладяващите интереса на читателите романи на Стайнбек.

Разказ за двама постоянно мигриращи селскостопански работници Джордж и Лени. Двама изключително добри приятели пътуващи от ферма на ферма в търсене на работа, в период на криза. 

Те трудно се задържат дълго на едно място, не защото са мързеливи или нечестни, а защото Лени постоянно извършва някоя пакост. Той винаги се замесва в нещо. Не защото е лош човек. Напротив той е изключително добър, мил и любвеобилен, но никога не може да прецени колко е силен. Радвайки се по детски на всичко, неосъзнаващ физическата си сила, той все ще направи някоя беля.

Въпреки грешките, които Лени винаги допуска, Джордж не го изоставя. Той се грижи за него като по-голям брат. Крепи ги една и съща мечта - малка ферма, в която ще отглеждат различни животни, а по-специално – Лени, ще се грижи за малките пухкави зайчета.

Пристигат в голяма ферма, като преди това Лени обещава да внимава много, за да не изгубят мечтата си. В старанието си да бъде внимателен, той прави поредната грешка, породена от неистовата му любов към пухкавите неща, в случая - прекрасните коси на жената на господаря. 

В края на романа всеки от вас ще може сам да си отговори на въпроса, кой е постигнал своята мечта, и по какъв начин.

Прочетете този така затрогващ роман за човешките взаимоотношения.

Янушка Камбурова, Хеликон Бургас

Безсмъртният класически роман на Джон Стайнбек се е превърнал в любима книга на поколения читатели.

Неразделните приятели Лени и Джордж се оказват безработни в щата Калифорния точно в годините на Голямата Депресия. Те трудно се задържат на някаква служба заради инфантилността на Лени. Все пак скоро са наети в ранчото на Тайлър, където работят под строгия надзор на Кърли - подлия син на стопанина. Но тъкмо успяват да се сприятелят с него, когато всички са разтърсени от трагедията със съпругата на Кърли. Тази красива, но нещастна жена, става неволна жертва на състраданието си към Лени.

Истински шедьовър!

Петя Георгиева, Хеликон Пловдив

Това е една история за истинското, чистото и отговорното приятелство. Джордж и Лени са двама странстващи селскостопански работници, които търсят препитание в различни краища на страната. Лени гледа света през погледа на дете, докато неговият спътник го закриля от самия него.

Дали нещо няма да се случи по пътя им към така мечтаната собствена ферма?

Четейки тези страници усещаш силата и топлотата на истинското приятелство, в което всеки искрено приема другия точно такъв какъвто е.

Александрина Нанчева, Хеликон Велико Търново

Роден е в Салинас, Калифорния. За да може да пише се издържа с физическа работа и този период предоставя автентичен материал за романите му. Първият си успех постига с \"Тортила Флет\" 1935 - разказ за фермерите от Монтрей. Най-високо ценени от критиката са ранните му натуралистични творби, като \"За мишките и хората\" 1937, \"Гневът на мравките\" 1939 /Награда \"Пулицър\"/. Сред по-късните му романи са \"Улица Консервна\" 1944, \"На изток от рая\" 1952, \"Зимата на нашето недоволство\" 1961.
Нобелова награда за литература 1962.

Из \"Биографична енциклопедия\", Марк Мейсън, изд. Екслибрис

Информация за автора можете да намерите още в:

www.ocean.otr.usm.edu/~wsimkins/steinb.html

www.ac.wwu.edu/~stephan/Steinbeck/

www.sjsu.edu/steinbeck

www.kirjasto.sci.fi/johnstei.htm

www.nobel.se/literature/laureates/1962/steinbeck-bio.html

www.caviews.com/john.htm

www.almaz.com/nobel/literature/1962a.html