Гьодел, Ешер, Бах: Една гирлянда към безкрайността

Автор: Дъглас Хофстатър

Коментари: 4

Издател Изток-Запад
Брой страници 1104
Година на издаване 2011
Корици твърди
Език български
Тегло 1445 грама
Размери 22x14
ISBN 9789543216000
Баркод 9789543216000
Категории Философски направления, Философия, Хуманитарни науки, Книги

Всъщност за какво наистина става дума в тази книга, позната и като „ГЕБ“?
Много хора мислят, че заглавието обяснява всичко: книга за математик, художник и музикант. Но и най-беглият поглед показва, че точно тези трима души, колкото и неоспоримо велики да са, играят минимална роля в изложението. Няма начин книгата да е за тях тримата!
Тогава не може ли да опишем ГЕБ като „книга, която показва, че математиката, изобразителното изкуство и музиката по същество са едно и също нещо“? Това също е неописуемо далеч от целта – и въпреки това съм го чувал отново и отново, при това не само от непрочели книгата, но и от нейни читатели, дори от ревностни читатели.
В книжарниците съм виждал ГЕБ да украсява лавиците на най-различни раздели, не само математика, обща наука, философия и когнитивна наука (които са приемливи), но и религия, окултизъм и бог знае какво още. Защо е толкова трудно да се разбере за какво става дума в тази книга? Със сигурност не е само заради обема й. Вероятно поне отчасти причината е свързана с това, че ГЕБ покрива, и не просто повърхностно, тъй разнородни теми – фуги и канони, логика и истина, геометрия, рекурсия, синтактични структури, естеството на значението, дзен будизъм, парадокси, мозък и разум, редукционизъм и холизъм, колонии от мравки, понятия и ментални репрезентации, превод, компютри и техните езици, ДНК, белтъци, генетичният код, изкуствен интелект, творчески способности, съзнание и свободна воля – понякога дори изкуство и музика, да не повярва човек!, – че за много хора се оказва невъзможно да определят основния фокус.
[...] Накратко, ГЕБ е много личен опит да разкажа как става така, че от неодушевена материя може да се получат одушевени неща. Какво е личността и как тя се получава от обекти, безлични като камъка или локвата? Какво е Азът и защо неща като него се срещат (поне досега) единствено свързани с „полюшващи се буци с ужас и мечти“, ако използваме прекрасната фраза на поета Ръсел Едсън – тоест свързани само с определен вид лигава маса, затворена в твърда защитна обвивка, покачена на върха на подвижна платформа, която се скита по света на две леко мъхнати сгъващи се опори?
Дъглас Хофстатър

от Георги / дата: 01 юни 2013

Хофстатър е написал страхотно произведение (на математиката, изкуството и т.н.), имайки предвид и възрастта, на която го е сътворил, друг е въпросът, че като цяло е за ценители и хора, свързани малко или много с математиката.
Надеждите и вярванията му относно ИИ може и да са прекалени, но плавното и ясно обяснение на Гьоделовите творения, боравенето с много фундаментални области от живота и диалозите са превъзходни.

от Раши / дата: 10 апр 2012

Системата на Хеликон за рейтинг за пореден път ме озадачава. Дълга, скъпа книга, но си струва всеки лев и всяка страница. Представя един научен възглед за света по очарователен, забавен начин, като междувременно изгражда математиката от съставните и части и дава едно от най-ясните обяснения на Гьоделовите теореми за непълнотата. Диалозите на Ахил и костенурката са велики!

от Берилий / дата: 04 дек 2011

Книгата е WOW.

от Iaz / дата: 03 дек 2011

Не се чудете защо за това заглавие коментарите са малко, а може би даже липсват. Отговорът е прост - защото също толкова са и хората, които ще посмеят да влязат в открит д***т по съдържанието й. Блестяща е! Осмелете се да започнете четенето и сами ще се убедите за какво точно става дума.
Поздравления за хората, които успяха да направят така, че това издание да бъде достъпно вече и на български език.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

-          Велика книга – бих искала да възкликна


-          За какво става въпрос в нея – би ме попитал прагматичният читател.


-          Едва ли би могло да се каже с две думи – би бил отговорът.


-          Какво и е толкова велико, ако не можеш да кажеш за какво се разказва накратко.


-          Това е книга за структурите на мисленето – е възможно най-краткият отговор.


 


Структурите на мисленето са едни и същи, независимо дали говорим за математиката на Курт Гьодел, за музиката на Бах, или пък картините на Ешер  - те са само примери в които мисленето се изразява, спрямо структурите които го определят. За каквато и човешка дейност да става въпрос програмиране или изкуство – действат едни и същи мисловни структури. Начинът, по който е написана книгата, отговорите които ще намерите в нея, а още повече въпросите, пред които ще се изправите, я правят точно това – Велика книга. 

Невена Крумова, Хеликон Витоша