Отвъд религията. Етика за цялото човечество

Автор: Далай Лама
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Фама
Преводач Владимир Германов
Брой страници 216
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 271 грама
Размери 14x21
ISBN 9789545974403
Баркод 9789545974403
Категории Духовни учения, Езотерика. Духовни учения, Книги

Колкото по-дълго живея и колкото повече мисля за проблемите и постиженията на човечството, толкова повече се убеждавам, че трябва да намерим начин да мислим изцяло отвъд религията...
Може би изглежда странно един от най-известните религиозни лидери да твърди, че трябва да преминем отвъд диктата на вярата, но в тази основополагаща книга Далай Лама предлага точно това.
Като обединява познанието си за религиите и разбиранията си за последните постижения на модерната наука, Далай Лама твърди, че няма да променим света само като се молим - ако искаме да продължим и подобрим човешкия живот на планетата, трябва да се обърнем към етиката. Той разглежда въпросите за справедливостта, властта и отговорността по отношение на доброто управление и посочва различни приложения на етичността в сферите на действията, речта и ума.
В това по същество предначертание за модерен живот Далай Лама ясно заявява, че вярата без разум може да е вредна, да води до фундаментализъм. Показва, че текущият дебат повече не може да бъде разделян по линията религия срещу атеизъм - на карта са заложени далеч по-сложни проблеми. Като черпи от богатия си опит в челните позиции на религията и политиката, Далай Лама разкрива, че е възможен и друг път - за да посрещнем бъдещето, трябва да обединим състраданието с разума и да създадем секуларна етична система, която да може да ни обедини, каквато и да е вярата ни.

от 02.02.2016 / дата: 02 фев 2016

Да! Това е книга, която може да те превърне в по-добър човек, от колкото си бил преди да я прочетеш.

от Орлин Баев / дата: 02 май 2013

Прекрасна книга! Това е истинската религия, единствената автентична етика - емпатията, състраданието, съзнанието ни за общност и единство с всяко чувстващо същество!

от Иво / дата: 19 окт 2012

Излючително вдъхновяваща книга, която ни учи на доброта, състрадателност и достойнство.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

В книгата Далай Лама представя развитието и практикуването на една нова етика без да влиза в противоречие с която и да е религия. Насочва вниманието към етиката и вътрешните ценности като състрадание,търпение, добросърдечност и милосърдие.


 „Отвъд религията“ е книга, която не налага по никакъв начин морални принципи, а по-скоро е призив към всеки един от нас да разбере и достигне сам до това колко са важни вътрешните ценности за да се чувстваме щастливи, уверени и в хармония със себе си.

Марина Маринова, Хеликон Шумен