Васил Левски

Автор: Николай Генчев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател Изток-Запад
Брой страници 248
Година на издаване 2011
Корици твърди
Език български
Тегло 426 грама
Размери 22x14
ISBN 9789543218066
Баркод 9789543218066
Категории Български личности, Спомени и документи, История, Книги

В тази книга известният учен Николай Генчев разкрива още веднъж непреходното историческо значение на великия българин чрез неговите идеи, апостолско дръзновение и граждански подвиг. Първата част е написана на основата на стари проучвания на автора.
Във втората част, същинският принос на автора, се търси отговор на въпроса защо Левски е избран и канонизиран като герой и главен мъченик на българската история. Проследява се официалната литературно-публицистична оценка на неговото дело. Специално внимание се отделя на народното преклонение пред Апостола. Като фон са разгледани и ключови проблеми на българската история и народопсихология.

Ключови думи: Български летописи

от Дарина / дата: 22 фев 2015

Не са го охранявали само 3 заптиета. Има много докуменална информация, прочетете и сам ще намерите отговора. Само си представете, че единствният начин да се получи точна информация е по куриер, който върви пеш???? Препоръчвам Ви книгата за процеса срещу Левски в Османски документи.

от Силвия / дата: 23 май 2012

Имам я тази книга. Тя е при баба ми, но я загубих някъде и сега незнам къде е. Чела сам я и е много интересна. Може ли са да го освободят даже са планирали да го освободят,само че не са знаели къде точно ще минат. Имало е план,просто не са знаели, къде точно де минат.

от История / дата: 18 фев 2011

Нещо за идеолог и ръководител с име ген. Чернаев пише ли? Но не за полеви офицер. Това е бил специално обучен за подривна дейност човек - владеещ турски, арабски, персийски; познаващ исляма и корана. Тогава е бил заловен от турците на територията на днешна България и съобразно действуващите тогава международни закони е бил депортиран в Русия със съответната дипломатическа нота. Малко по-късно руснаците го изпратили в Иран да мъти водата на англичаните. Те също го заловили, но след като разбрали кой е, още на следващия ден го ликвидирали.

от История / дата: 18 фев 2011

Не съм я чел. Но ми е чудно след като по целия път са го охранявали само три заптиета, как не се е намерил кой да го освободи. Че и го обесили в пазарен ден, когато се събират много хора - за да го видат всички и без никакъв страх от бунт за освобождаването му. Нещо не се връзва. При тези елементарни условия не са се намерили хора от създадената от самия него организация да го освободят.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]