Либертарианството. Класически и съвременни есета от Лао Дзъ до Милтън Фридман

Автор: Редактор Дейвид Боаз
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Абагар
Брой страници 574
Година на издаване 2012
Корици твърди
Език български
Тегло 984 грама
Размери 17x24
ISBN 9786191680221
Баркод 9786191680221
Категории Есеистика и публицистика. Световна, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Идеите на либертарианството, на либерализма или просто на свободата са се развивали през годините. Началото им може да проследим в гръцките и староеврейските идеи за по-висш закон, закон, според който дори и управниците могат да бъдат съдени. Христос напомня на последователите си и на целия Западен свят, че има неща, които са само на Бога, а не на държавата. Това разделение на света на две царства устоява през годините на западната цивилизация и ограничава обсега на държавата.
Либертарианството е най-често разглеждано като философия на икономическата свобода, но истинските му исторически корени се уповават най-много на идеята за религиозна толерантност. Тези идеи намират добра почва в плуралистичния Запад и спомагат за схващането на държавата като орган с ограничена власт.
Но борбата за свобода и справедливост никога не спира. Ние сме преодолели деспотизма, робството, феодализма и абсолютната монархия в по-голямата част от света. Скоро преодоляхме и националсоциализма, съветския комунизъм и апартейда. Но все пак възникват нови идеологии за властта. В по-голямата част от ислямския свят се поддържат движения, които са нова версия на теокрация. В развитите страни социално-демократичните държави може да са икономически нестабилни, но остават политически силни. И в твърде голяма част от Европа колебливата икономика доведе до възраждането на национализма, изолационизма, ксенофобията и антисемитизма.
Либертарианците трябва да продължат да защитават свободата от нападения от всички страни.
Издаването на тази книга ще помогне на България да се доближи до либертарианските идеали за мир, просперитет и свобода. /Дейвид Боаз, 31 декември 2012/

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]