Регистрация Вход

История на Румъния

 • 3.36 Рейтинг: общ рейтинг: 3.36 (245)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Кръстовище на преселвания и нашествия от епохата на Римската империя чак до влизането на Червената армия през лятото на 1944 година, земите между Балтийско и Черно море крият пластове история. Дълбоки следи са оставили римляни, варвари, унгарци, мо ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 20.00 лв.

Анотация

Кръстовище на преселвания и нашествия от епохата на Римската империя чак до влизането на Червената армия през лятото на 1944 година, земите между Балтийско и Черно море крият пластове история. Дълбоки следи са оставили римляни, варвари, унгарци, монголи, османци, руснаци и западни народи. Неведнъж в хода на столетията пътят на обитателите се пресича и с българските тежнения. Лъкатушната съдба на трите княжества - Влахия, Молдова и Трансилвания - ги отвежда до националното обединение в началото на XX век, което няма корени в далечното и силно митологизирано минало.Днес Румъния се стреми да се отърси от бремето на бурната история и се бори за достойно бъдеще в Обединена Европа.
Университетският преподавател и учен Траян Санду надмогва утвърдените в румънската историография легенди и поднася цялостно, живо, модерно написано изследване, което обхваща политическото, икономическото и културното развитие на европейската държава със свое място и роля на Стария континент.

Ревюта

   Интересно е да бъде зачетена историята на една съседна на България страна, а важно е тя да хвърли и нова светлина в тълкуването на проблеми, които засягат пряко и родното минало. Написана от професионален историк, „История на Румъния” е книга-въведение, която си поставя за цел да даде точно един нов, сравнително кратък (но пък изчерпателен), балансиран, идеологически изчистен поглед. Внимателно покрива различни аспекти от културната, социалната и стопанската история, както и хронологически обхваща активно един дълъг период от Средновековието до XX в. Авторът Траян Санду е умел в разбираемото поднасяне на материята, като цяло увлекателен в нейното изложението.

   И същевременно това изследване, което в оригинал е насочено към френската публика, т.е. към читатели от Западна Европа, някак продължава да разтяга вече познати у нас клишета. Липсват добри препратки за вписването на румънската история в контекста на процесите в Югоизточна Европа (които така и така я моделират), за сметка на това винаги се правят (понякога насилени) паралели със Западна Европа. Извеждането на „румънската нация” преди XIX в. е някак изкривено и нагодено. Макар и с претенция за новаторство, авторът на моменти не успява да спаси читателя от това набързо да поднесе някое клише.

   Без да търся в една обща история посветена на Румъния, широко изложение за връзките и с България, съществуват моменти, в които няма как те да не бъдат застъпени. Търсейки точно тези исторически моменти в книгата, останах с чувството за повърхностност, което не може да бъде заличено от активната работа на научния редактор, който с ред бележки под линия насочва българския читател, че тази или онази теза на автора не е съвсем коректна.

 

Димо Георгиев, Хеликон Шумен
 • Мнения за книгата (0)
 • Издател: Рива
 • Година на издаване: 2010
 • Брой на страници: 432
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 585 грама
 • Размери: 0x0
 • ISBN: 9789543203024
 • Баркод: 9789543203024

изпрати мнениеМнения за книгата (0)

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg