Регистрация Вход
Петя Дубарова. Проза

Петя Дубарова. Проза

  • 2.97 Рейтинг: общ рейтинг: 2.97 (694)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: НЕ

Анотация: С новото издание "Проза" на Петя Дубарова на българския читател се предоставя един от най-интересните и запленяващи "биографични сюжети" в голямата ни литература.
Казвам "биографичен сюжет", защото какво друго, ако не стихийното изтичане на живот ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 8.00 лв.
Купи

Анотация

С новото издание "Проза" на Петя Дубарова на българския читател се предоставя един от най-интересните и запленяващи "биографични сюжети" в голямата ни литература.
Казвам "биографичен сюжет", защото какво друго, ако не стихийното изтичане на живота е това, което блика от всеки написан ред! С уникалната си поетика и катартична изповедност Петя Дубарова не просто изговаря живота си, а го преживява в и чрез творчеството. И това нейно "преживяно" увлича така безрезервно, заразява дори, до степен, в която читателят неусетно е въвлечен в една от най-необяснимите колективни практики - "мистичното съпреживяване".
В прозата на Петя Дубарова ще открием търсенията, които вълнуват всеки в пътуването му към себе си. Достъпна с езика си, грабваща с психологическата дълбочина на преживяването, обсебваща с плътността на чувството, тази проза е като (простете баналното сравнение) театър, в който всеки може да се преоткрие в главната роля, без да загуби собствената си идентичност.
Елица Дубарова

Петя Дубарова

националност:
българка
рожденна дата:
25.04.1962
починал:
04.12.1979
значими произведения:
Аз и морето
за повече информация:
www.liternet.bg/publish/desi/podlupa/pdubarova.htm

Учи в английската езикова гимназия в Бургас. Самоубива се ненавършила 17 години. Пише стихове от най-ранна детска възраст. Първите й публикации са във вестниците "Септемврийче" и "Народна младеж", в списанията "Родна реч" и "Младеж". Неин духовен наставник е поетът-преводач Григор Ленков.

През краткия си живот Петя Дубарова създава оригиналнипоетични творби, импресии, приказки и разкази, които се открояват в литературния живот на 70-те години със самородната си изразна лекота, с дързостта и свежестта на художественото виждане. Поетесата естетизира първозданните стихии и вечните човешки ценности - морето, лятото, дъжда, младостта, любовта, поезията, възвръщайки архетипния им смисъл и първичната им красота. Стиховете й разкриват духовния облик на едно поколение, нежелаещо да се примири с унификацията, лицемерието и лъжата. Несъгласието си с пошлостта и порока Дубарова изразява не само с лириката си, но и с отказа да бъде съучастничка в заблудите и фалша на едно деградиращо общество.

(Съчинения: Аз и морето (1980); Поезия. Стихове и разкази от различни години (1984); Лястовица. Стихове и разкази (1987); Най-синьото вълшебство (1988)).

изпрати мнениеМнения за книгата (0)

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg