Дивата природа

Автор: Белослава Димитрова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 24

Издател Deja Book
Брой страници 84
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 123 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542989639
Баркод 9789542989639
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Тя пише опасно, нелирично, афористично – като Константин Павлов. Плътните, но вторични описания на животни в новата й книга създават усещането за космическа дълбочина на погледа и показват човека като един сред многото животински видове. (Това наричаме постхуманизъм.) Животът е нелеп, живото е чудовищно... И самият човек си отива бавно, заедно с падащата косо кървава битийна светлина на залеза.
Вземи и чети!"

Ани Илков

"В новата книга на Белослава Димитрова „Дивата природа“ е безмилостна, даже зловеща в почти пълното отсъствие на човешкото. Светът съществува само заради своето възпроизвеждане, началото на живота е край на чудото, всички опити за близост са обречени, а провалът на човека е неминуем. „Няма защита/ няма такава“. И все пак – шизофренията на оцеляването - сърцата бият, кръв и слуз текат, водата пречиства, слънцето изпарява, хищническо правене на любов, поглед нагоре, отвъд земята, където може би всичко ще се повтори. И пак. Спомнете си филма „Ел Дорадо“ на Карлос Саура, пътуването без край, с неясна цел, с ръждясващи оръжия, малария, влага и гниене, джунглата, която поглъща без следа… Това пътуване-търсене из „Дивата природа“ крие опасности, Белослава. Затова – смелост! Светът предстои."

Силвия Чолева

от Ваня Хинкова / дата: 08 апр 2019

Начало

светло е ти казвам
има още много
моята красива птица
е далече виждам
как отлита отново
обичам без да ме обичат

Белослава Димитрова

от Николай Узунов / дата: 30 дек 2014

"Животът е нелеп, живото е чудовищно... И самият човек си отива бавно, заедно с падащата косо кървава битийна светлина на залеза."

Книгата е нелепо достояние на безкръвните струни на последните цигулки в отраженията на българския постмодернизъм. За-нищо-не-ставането на този текст и опитът му за реклама са изтънченият провал, който всеки бленуващ издател на книги би бил така екстревагантно и битийно занемарен да отклине на зова на битието!

Като цяло съм почитател на поезията, но тук всичко е прекалено прехвалено...

от / дата: 26 окт 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от ? / дата: 25 авг 2014

Камила, защо завинаги? Какво има предвид камилският ти мозък- ще спре да се развива вече поезията, или настъпва краят на света? Доуточни се, ако обичаш.

от Камила с нишава / дата: 25 авг 2014

Най-добрата БГ стихосбирка завинаги!!!

от / дата: 17 авг 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от Лятна детективка с таралеж / дата: 28 юли 2014

Много стихосбирки съм чела, пиша стихове отдавна, имам и издадени книги, пиша и критика в интернет, но по-добра книга със стихове не съм чела. Поздравявам поетесата и се надявам да пише още книги и да е още по-силна като личност и талант, защото нейната книга е най-добрата в своята област!

от Евгения Дорина / дата: 17 юни 2014

Винаги ще препоръчвам тази книга, за да остане природа в България!

от Дарвин / дата: 11 юни 2014

Това не е стихосбирка, това е философия!
Много добра книга, събитие за българската поезия!

от Тр. / дата: 12 май 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от Б / дата: 12 май 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от Т. / дата: 09 май 2014

Май някой се е вслушал в съвета на номер 14.

Лошо няма, никой не се е родил научен.

Пожелавам на издателите да издават само безкомпромисни книги и винаги да избират качествената литература, а не печалбата. Така се печелят истинските професионални читатели.

от Гуру Джем / дата: 09 май 2014

Дейвид Атънбъроу ще оцени подобна книга :))

от Книжна блогиня / дата: 30 апр 2014

Книгата е възхитителна, авторката й е гениална, а издателството е достойно за адмирации.

от Приятелски съвет / дата: 29 апр 2014

Бих посъветвала издателите, защото са още младички и неопитни - не се хабете с авторски български книги, освен ако не са самофинансирани, защото ще затънете още от самото начало. Можете да натрупате първоначален капитал, който после да инвестирате в предпочитани от вас заглавия, за да не правите компромиси с качеството.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Серафимова / дата: 19 апр 2014

Книжните вкусове и литературни интереси на подрастващите се оформят именно в тази ранна възраст, в която сърфират активно в Интернет, оставят постове в литературните блогове и се информират за интересуващите ги книжни заглавия. В този ред на мисли, дано младата поетеса Димитрова оценява огромната чест и високата чест, която й е оказана от младото издателство.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Де Профундис / дата: 13 апр 2014

Прекрасна стихосбирка, пълна с росна нега и тъга по убитата природа, отронваща се като сълзи на нестинарка от гръдта на авторката... Плаках и се смях над заключенията за човешкия род и падащата косо светлина на залеза... Колко мъка има на тоя свят, Боже!

от Trifonova / дата: 11 апр 2014

Авторката е писала тези неща преди доста време,можеби даже с идеята да не ги публикува,защото са прекалено лични и интимни,но тук се появява младото и амбициозно издателство което залага инвестиция в младата авторка.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Хурем Селим / дата: 08 апр 2014

Много талантлива и много красива! Бях сигурен, че тази книга ще се нареди сред любимите ми още преди да си я взема. Но когато я прочетох, се влюбих в красивите думи на авторката. Бях мразител и хулител на природата, смятах, че екотероризма е мода против естественото развитие на нещата, но тя промени възгледите ми окончателно и безкомпромисно. Сега смятам, че трябва да се борим за Природата и дивите неща, но не бива да го правим с омраза, а с добро. Същевременно не бива да пречим на големите строежи по плажовете ни. Скритото послание на книгата е, че всеки има право на съществуване, вкл. и местните селяни и бизнесмени, и те трябва да живеят от нещо, за това да не пропагандираме крайности против блатата на Карадере, където ако няма инвеститори ще си остане пустиня за кърлежи и хипита.

от Димитър Иванов / дата: 08 апр 2014

Едно талантливо момиче изглежда ще бъде лишено от възможността да напише нещо запомнящо се заради съветите на нелепи редактори и съветници...

от Милена / дата: 07 апр 2014

Тази книга на "достойните наследници" съм я чела преди четири години, само дето беше написана безкрайно по-талантливо. Името й е "Апокрифни животни".
За тази ще кажа само - язък за хубавата предна корица и за изхвърляциите на задната.

от Блажени са нищите духом / дата: 07 апр 2014

Графомания от нищописачи за нищочитатели.

от Сиси / дата: 07 апр 2014

Поезия. За еволюционисти.

от Мич / дата: 07 апр 2014

Това е втората книга на екипа, работил в продължение на 4 години за едно от най-големите издателства у нас и с тази книга се утвържават като достойни наследници на голямото издателство и продължители на линията да издават само безкомпромисни книги за всискателни читатели и познавачи на българската литература.
Коментарът е редактиран от администратор.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]