Регистрация Вход
Олтара на опустошението

Олтара на опустошението

 • 3.72 Рейтинг: общ рейтинг: 3.72 (60)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: НЕ

Анотация: С графични средства - словесни и изобразителни - се опитах да изразя като импресии, асоциации и размисли своята убеденост, че реалността винаги е била и ще бъде една невъзможна за преодоляване зависимост между придобивки за едно и щети за друго, к ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 7.00 лв.
Купи

Анотация

С графични средства - словесни и изобразителни - се опитах да изразя като импресии, асоциации и размисли своята убеденост, че реалността винаги е била и ще бъде една невъзможна за преодоляване зависимост между придобивки за едно и щети за друго, както в социалната, така и в заобикалящата ни среда. Въпросът за индивидите, обаче, винаги се е свеждал до едно - какво са готови да пожертват в името на успеха?
За тези, които не обичат бурните води оставям перифразирания афоризъм "всичко е спасено, освен честта".
Посвещавам на последователните и принципните, макар и смачкани от триумфа на конюнктурата.

Стефан Вълев
 • Мнения за книгата (7)
 • Издател: Абагар
 • Година на издаване: 2008
 • Брой на страници: 44
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 240 грама
 • Размери: 25x16
 • Баркод: 1131400000006

изпрати мнениеМнения за книгата (7)

Подреди по:
 • докладвай

  НЯКОЛКО ПРИСТРАСТНИ ИЗРЕЧЕНИЯ

  Художникът Стефан Вълев е издал книгата „ОЛТАРЪТ НА ОПУСТОШЕНИЕТО”. Ритмична проза, стихове и графика. Издание на „Абагар”. За мен това действие беше отдавна очаквано, защото един човек като Стефан, човек с голяма ерудиция, специфичен талант към графиката, внимателен, задълбочен и разсъждаващ, с рядкото поведение на всепрощаващ аналитичен интелектуалец, наистина нямаше как да не осъществи едно комплексно представяне пред публиката.
  Това прецизно издание съвсем не е масово. То носи високата мярка на житейското надскачане и ни кара да страдаме заедно от осъзнатата непоносимост на уж ясния смисъл на материалистическите постулати от добре препраната в идеологическа пяна съдба на автора. Стефан Вълев прави успешен опит да задава въпроси, в които кодира отговорите. Още парадоксът на заглавието с контраста на свещената дума олтар и опустошение ни поставя нащрек, че тук не става дума за забава, а за изповедност. Не става дума за позата на присъединяване към нещо било, а за апокалиптичността на личното присъствие.
  „Червеното слънце на черната дига, подпряно в простора гнои.” Това щеше да бъде една много красива поетична метафора (както „слънцето-домат над пазарището” от Далчев), ако само с едната дума „гнои” не ни отрезвява, че адът може да бъде и действителен и, че човек като Стефан Вълев е могъл да премине през него във възрастта, в която днес единственият проблемът на повечето младежи е дали ще ги допусне фейс-контрола в любимата дискотека.
  Графиките на Стефан Вълев са като знаци на идеята за невъзможната трудност на човешкото щастие. Цялото издание носи високата култура и дългогодишния опит на зрелия художник. Това е един успех в лавицата на съвременната ни писмовност и с цялото си уважение към автора казвам: Благодаря ти, Стефане, за достойнството и височината, на която стоиш въпреки всичко.

  Сърдечно от Иван Газдов

  16.11.2008 г.

 • докладвай

  Стефан Вълев – автор

  Заглавието на книгата „ОЛТАРА НА ОПУСТОШЕНИЕТО” звучи предапокалиптично. Личната трагедия на един мислещ и непокорен човек, покрива съдбата на мнозина като него. Но Стефан Вълев успява с перо и четка да даде израз на опустошението, извисявайки се над страданието. Защото е осъзнал абсурда на живота в един отминал вече свят, където вярата бе заменена с омраза, а свободата с насилие.

  проф. Иван Славов

 • докладвай

  Изключително произведение на човек с нестандартна съдба и рядко срещани качества в нашата епоха като честност, достойнство, вяра в хората и любов към Отечеството. Тежкото минало и не особено радостно настояще са превъзмогнати от автора, който е успял да се извиси на нивото на общочовешките ценности и да погледне с вяра, любов и надежда в бъдещето. Не можем да останем равнодушни пред огромния заряд на космическа енергия, излъчван от това високохудожествено изключително по съдържание и форма произведение. С най-сърдечни благодарности към автора и творчеството му.

 • докладвай

  ....Трудно ми е да започна....
  ПОКЛОН...Не!...кланяме се обикновено пред мъртви! Вие сте по-жив от мнозина от нас - живуркащите!

  БРАТКО...Не! Вие се извисявате високо и гордо над услужливо полегналата трева!

  УЧИТЕЛЮ...Не! Никой не може да научи как да бъдем себе си!

  ...Вие с вяра вървите по Вашия път и ако е вярно, че човек е жив, докато си спомнят за него, Вас дълго ще ви помнят! Защото поколението Ви ще следва Вашият път, с вашата вяра!

  Ако трябва да ви характеризирам с една дума въз основа на книгата ви, то тя е ДОСТОЕН!
  За мен беше чест!

  Йосиф Йосифов

 • докладвай

  Уважаеми колега Вълев,
  Вашага книга "Олтарът на опустошението", която с любов сте дарили на моя приятел инж. Танчо Илиев и семейството му, силно ме впечатли с талантливо написаните слова и изображенията на графиките. Малкото думи възбудиха в мен много размисли. Почти целия неделен ден, 5 октомври 2008 година, живях с тях, вниквах в искреността им, споделях Вашите проникновени чувства, представях си преживените страдания на човек, който се е устремил към трудно постижимото, дори невъзможното. Желанието да бъде човек в този греховно-сатанински свят винаги ще бъде свято за всички нас. Не съм вещ в областта на изобразителното изкуство, но горещо Ви поздравявам за чудесните графики, които допълват словата. Желая Ви здраве, творчески радости и нови литературни изяви. Бог да Ви благослови. Амин! С уважение: Стефан Моллов - член на Съюза на българските писатели и Председател на Дружеството на Плевенските писатели. 06.10.2008 год. село Коиловци, Плевенско.

 • докладвай

  Едно нетрадиционно издание по форма и съдържание с проблематика, която остава отворени много входове и много изходи.
  Снопче тежка хартия натоварена с още по-тежък товар, извлечен от недрата на човешкото битие.
  Нашата “жизнерадостна” публика няма да бъде очарована да се открие в света на автора.

 • докладвай

  Книга необичайна като заглавие, цялостно оформление и съдържание, която ни прави съпричастни към едно сложно и тежко битие. Графичното оформление и текста взаимно се допълват и предразполагат към разсъждения и анализ. Всичко това едва ли ще се хареса на читателите, които предпочитат да разговарят или погълнати от ежедневните проблеми не намират време за размисли........

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg