Тиха книга

Автор: Валентин Дишев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Изток-Запад
Брой страници 50
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 76 грама
Размери 12x20
ISBN 9786191523603
Баркод 9786191523603
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Първият текст, който ще срещнете, разлиствайки страниците, е поставен сякаш извън книгата; вглежда се в нея отстрани, преценява я, претегля я:

"Смъртта е език.
Знам го отдавна.
Бях на около три години, когато го преживях за първи път.
Най-напред вътрешният ти поглед се отдръпва, виждаш отдалеч как в устата ти езикът започва да набъбва, ужасът разпилява съзнанието ти на пръски няма слюнка, а езикът продължава да расте, обхваща всичко, поглъща погледа, настава мрак и аз вече съм нищо - огромен, всеобемащ език.

Смъртта е неподвижен език...
Може би заради това започнах да пиша..."

Двойната корица пък, отново сякаш извън книгата, крие друг текст, който дава възможност тя да бъде прочетена още веднъж, през леко отместваща фокуса оптика...

Л. Бучинска коментира срещата си с книгата така: "Много деликатна сетивност, изискана, ненатрапчива и същевременно безпощадна... В нея няма и грам суета. Загадката е в структурата, защото не е дреха, а същност."

от Ваня Стефанова / дата: 24 авг 2014

Поглед към подготвяното второ издание на книгата - http://Линкът е изтрит от администратор.

от Ваня Хинкова / дата: 21 фев 2014

"Лесно е
да направиш прозорец,
ако вече имаш небе."

Ако това е графомания, нека я има!
Поздравления към автора! Стиховете му са като малки скулптури... изящни и красиви.

от Людмила Миндова / дата: 13 фев 2014

"Тиха книга"... Струва ми се, че е изключително трудна като опит за стоене на ръба, като осмисляне и изпитване на вътрешната мяра за света и думите, като отвъдност на самия себе си и точно оттам - като приютеност единствено в мястото на преминаването.
Отказ от драматизъм по отношение на драматичните преживявания.
Тишина там, където се очаква крясък...

от Чавдар Колев / дата: 27 яну 2014

Тиха книга, да... но защо Безкорична книга? Много бих искъл да видя корицата - сигурен съм че ще е жанров шедьовър! Пишенето на поезия е безблагодарствено занимание както казва Свен Йохан Лесинг но това не значи че автора трябва да се отказва и да се предава още след първите хули и нападки. Таланта се калява в битката с бездарността затова да се гордее че го издават най-пристижното издателство в България и да се въоражи с търпение смелост и кураж докато пише нова тиха епопея.

от Димо Иванов / дата: 27 яну 2014

Мнозина превръщат смъртта в хоризонт - за да е далечна и вечно отдалечаваща се... Тази книга изисква да се вгледаш в смъртта без писък и хленч - не за да я заобичаш, а за да се вслушаш във всяка възможност за постигане на смисъл по неизбежния път към нея... И да се изправиш...

от Тиха лудост / дата: 26 яну 2014

Намирисва на графомания.

от Кр. Манолова / дата: 26 яну 2014

Мрежата, Тиха книга, януари ... и някак случайно - откритие: път към свят и хора, с които животът някак по-истински диша. След щедър подарък от автора - варненска премиера на Маргьорит и Тиха книга, думи сълза от ЛБ за поезия, в която езикът говори човека, думите стават прозрачни ... Възкръсват образи, чувства, прозрения и ... автентичност, която ... подъбява.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Валентин Дишев е роден на 7 май 1962 г. в Благоевград. В периода 1982-1989 г. е последователно студент, специализант и докторант в СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Философия”. Един от съоснователите, първи директор и главен редактор на ИК “Критика и Хуманизъм” (1990), до 1994 г. е заместник-главен редактор на едноименното списание, главен редактор на “Годишник на Центъра за критически изследвания и хуманитарно знание”… Преди да реши да се оттегли от научни занимания е бил и хонорован асистент в катедра “Философия” при “Философски факултет” на СУ “Климент Охридски” и в катедра “Етнология и социология” на ПУ “Паисий Хилендарски”… От 2002 г. работи като редактор в БНР - Радио Благоевград, а от октомври 2012 г. отново преподава в ПУ “Паисий Хилендарски” (катедра “Социология и науки за човека”).
   Публикувал е специализираните си текстове в списанията “Социологически преглед”, “Философска панорама”, “Младеж и общество”, “Критика и Хуманизъм”, а през 1991 г. есето му “Homo Liber” е издадено като самостоятелна книжка (има издадени и шест книги - под псевдоним - по приложна психология и директен маркетинг). В много периодични издания са публикувани негова поезия и прозаични текстове. През 2006-2007 г. са издадени “Журналистът” (едно междужанрово пътуване) и проектът “Четири”, оформен в четири (предимно) поетични книги: “Квадриги”, “Кап(ища)”, “Квадрати”, “Послесловия”.

   В началото на май 2010 г., бяха издадени книгите му “RES (или палеонтология на поетическото тяло)” (“Изток - Запад”) и (като съавтор - с Левена Филчева) “С” - малка бяла книга за незаглъхващи перкусии”.

   През 2011 г. бе публикувана книгата на Валентин Дишев “Ортелий” (номинирана за Националната награда за поезия “Иван Николов”), а през 2013 г. - “Маргьорит (и други регистри)” (също номинирана за Националната награда за поезия “Иван Николов”). През януари 2014 г. “Изток - Запад” издаде и „Тиха книга”. През септември 2014 г. “АРС” и “Изток - Запад” пуликуваха втори, преработени и допълнени, издания на “Тиха книга”, “Ортелий” и “Маргьорит (и други регистри)” с единно оформление, подчертаващо свързаността на трите книги в своеобразна “трилогия”…

   На 14 юни 2013 г., Валентин Дишев бе удостоен с Национална награда “Христо Г. Данов”, в категория “Представяне на книгата”, за авторството си на предаването за литература на БНР - Радио Благоевград “Страници”.

   Инициатор и един от създателите на проектите “Глоси”, ArsMedia, “Национален литературен фестивал “Глоси” (преименуван през май 2010 г. в “Национален литературен фестивал “ArsMedia”), Академия Liber и др… Редактор-издател на списание “Глоси”, електронните мултимедийни списания за литература “Кръстопът” и DICTUM, Издателство “АРС”… Разказва своите визуални истории чрез фотографии, артинсталации, дигитални и традиционни живопис и графика (през март 2014 г. представи и първата си самостоятелна изложба)… В последно време търси синтез на всички тези форми и поезията чрез навлизане в областта на театралния пърформанс…