Принципът за разделение на властите

Автор: Димитър Радев

Коментари: 2

Издател Лик
Брой страници 220
Година на издаване 2002
Корици меки
Език български
Размери 0x0
ISBN 954-607-563-9
Баркод 954-607-563-9
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 7.00 лв.

Проблемът за разделението на властите е сравнително по-слабо изследван в българската правна литература. Той е бил предмет на научно обсъждане във връзка с други въпроси на политическото и държавното устройство. Български автори като проф. Стефан Баламезов, проф. Любомир Владикин и др., творили преди преврата от 09. 09. 1944 г., в своите трудове са застъпвали тезата за необходимостта от разпределението на компетенциите между отделните титуляри на властта, за последователното прилагане на идеята на Монтескьо и Джон Лок в структурите на държавния организъм. След Втората световна война у нас се наложи формулата за т. нар. „единство на властта", която се възприе като официална теза на господстващата правна и политическа наука. Преодоляването на това наследство изисква и преодоляването на отношението към този фундаментален принцип на демокрацията. Кое налага изследването на проблема за разделението на властите?
Преди всичко с идеята за разделението на властите се увенчават усилията на мислители от други епохи да се поставят граници на държавата в отношението й с обществото и гражданина. Този принцип символизира степента на свободата в държавно организираното общество, той е сигурният критерий за тази свобода. Това е така, защото с него се гарантира спазването на определени правила, главното съдържание на които, се намира в общоприетите правни принципи и норми. С идеята на Монтескьо се регулират по нов начин отношенията между различни социални субекти, а също и между различните носители на конкретна, конституционно установена политическа власт. Разделението на властите е убедително доказателство за възможностите на правото като философски, политически и социален компонент, за неговата способност да съдейства за съхраняването на усъвършенстването на държавно обединеното общество, за насочването на демократичния процес към легално функциониране. Съвременната интерпретация на властноразделителния принцип е свързана с новите юридически атрибути на модерната държава, главното в които е гаранцията за правото, реализирана с помощта на трите власти. На тези проблеми е посветено настоящето изследване.

от осведомен / дата: 19 окт 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от Николов / дата: 14 фев 2014

Наистина добре е разработена темата в труда на Радев.Даже някои доста след него,защото първото издание е от 1994г.-попреписаха някои неща от него,или ползваха цели тези.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg