Новата социална интелигентност

Автор: Даниъл Голман
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 512
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 633 грама
Размери 13x20
ISBN 9789543216710
Баркод 9789543216710
Категории Приложна психология, Книги

Целта на тази книга е да разбули една новозараждаща се наука, откриваща почти всеки ден изумителни неща в нашия вътрешен свят. Най-фундаменталното откритие на новата дисциплина е, че по рождение ние сме свързани с мрежа от невидими жици.

Неврологията е установила, че самата форма на мозъка ни го прави контактен и общителен, а когато общуваме с някой от себеподобните си, ние винаги се включваме и в една интимна междумозъчна връзка.

Тези невровериги позволяват на мозъците ни да се впускат в един своебразен танц, танго на емоции. Нашите социални контакти оперират и като модулатори - те са едни интерперсонални термостати, поддържащи ключовите ни мозъчни функции. Отново те подготвят и аранжират избликващите емоции.

Ефектът на самите емоции е с далечни последици. Те стигат до всяка част на тялото, обливайки я с водопад от хормони, които пък регулират биосистемите, свързващи сърцето с имунните клетки. Може би най-удивителното е, че науката вече може да проследи връзката между най-стресиращите ситуации и действието на онези специфични гени, регулиращи имунните ни системи.

В този смисъл всички взаимоотношения, в които влизаме, моделират, и то в учудващо голяма степен, не само нашия житейски опит, но и биологията ни. Интерцеребралната връзка позволява на самите взаимоотношения да определят и нашите реакции към другите, като започнем от най-простите - дали да се засмеем на същата шега, разсмиваща този, с когото общуваме, но и в далеч по-комплицирани ситуации, например кои гени да бъдат активирани в т-клетките (лимфоцитите, образувани в тимусната жлеза), които пък изпълняват функциите на пехотинци в нестихващата битка между имунната система и нахлуващите отвън бактерии и вируси.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

В повечето глави от тази книга са посочени много тестове, съответстващи на перспективи от неврологията с пряко отношение към нашия спонтанен емоционален живот. В олекотените описания на мозъка често се говори за процеси, които траят по-кратко от една секунда. Тук те са представени като най-важни зони, механизми, вериги и неврони, или като системата от центрове в мозъка и синтеза на ензими, протеини и т. н. Често социалните взаимодействия се развиват с такава скорост т.е. на едно перцептивно, пред-когнитивно ниво. Същевременно авторът набляга и върху „осъзнаването” на основните типове емоции/влияния с оглед на тяхното овладяване от самите нас. Всичко неизменно се разглежда в междуличностен план. В този смисъл читателите ще наблюдават хора в реални условия. Освен възможността за назоваване и евентуална оценка, целта на тази книга е най-вече да погледнем нашия живот по нов начин - да разбираме себе си заедно с другите.

Чавдар Димитров, Хеликон София - Стамболийски

Даниъл Голман е американски журналист и психолог. Специализирал е в областта на психологията и науката за мозъка. Последната му книга „Новата социална интелигентност” е едно изключително любопитно четиво. Оказва се, че хората по рождение са свързани с мрежа от невидими жици. Това е фундаментът, върху който стъпва авторът – хората са социални същества и като такива техните контакти със себеподобните моделират житейския им опит, както и тяхната биология.

Лилия Иванова, Хеликон - Кюстендил