Регистрация Вход
Най-хубавите приказки/ Ангел Каралийчев

Най-хубавите приказки/ Ангел Каралийчев

 • 3.07 Рейтинг: общ рейтинг: 3.07 (577)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: НЕ

Анотация: В тази книга са събрани най-хубавите приказки на Ангел Каралийчев:
Майчина сълза
Безценно камъче
Житената питка
Снежното момиче
Юначното петле
Мара Пепеляшка
Приказка за лакомата щука
Защо щурчето ходи неоженено
Момичето, което било напра ... прочети още

Хартиено издание

Стара цена: 15.90 лв.
Отстъпка: 0.00%
Нова цена: 15.90 лв.
Купи

Анотация

В тази книга са събрани най-хубавите приказки на Ангел Каралийчев:
Майчина сълза
Безценно камъче
Житената питка
Снежното момиче
Юначното петле
Мара Пепеляшка
Приказка за лакомата щука
Защо щурчето ходи неоженено
Момичето, което било направено от вар
Топлата ръкавичка
Крали Марко
и други...

Ангел Каралийчев

националност:
българин
Ангел Каралийчев

Ангел Каралийчев е български писател и преводач, известен със своите разкази и книги за деца. Писателската му дейност започва, когато е на 17 години. Следва химия в Софийския университет. Дипломира се в Свободния университет през 1928. Работи като редактор и сътрудник в няколко периодични издания и издателства. Започва да издава през 1919. Пише разкази, пътеписи и приказки, преразказва български и чужди приказки и легенди.

Ангел Каралийчев е роден на 21.08.1902 г. в гр. Стражица, обл. В. Търново. Следва химия в Софийския университет, завършва дипломация в Свободния университет в София (1928). Работи като редактор във в. "Кооперативна просвета" (1932-1944), изд. "Народна младеж" (1947-1952), в. "Литературен фронт" (1952-1953), изд. "Български писател" (1952-1969). Започва да публикува през 1919 г. Сътрудничи на сп. "Нов път", "Червен смях", "Чернозем" и др. След известния разрив на "новопътци" с Г. Бакалов от 1925 г. публикува в сп. "Златорог", "Българска мисъл", "Венец", "Детска радост", "Светулка", "Кооперативна просвета" и др. Пише разкази, пътеписи, приказки, както и авторизирани приказки и легенди от българския и чуждестранния фолклор. Автор е на книгите с разкази "Ръж" (1925), "Жълтици" (1926), "Имане" (1927), "Сребърна ръкойка" (1935), както и на десетки книги за деца и юноши: "Ането" (1938), "Тошко Африкански" (1940), "Житената питка" (1948). Умира на 14.12.1972 г. в София.

Ревюта

 Истинска ценност за всяка библиотека е книгата с избрани приказки от Ангел Каралийчев.Авторът е известен и с прекрасно преразказаните от него български народни приказки , приказки от цял свят,с невероятните повести "Тошко Африкански","Ането" и представената в приказки история на България...Изданието, което предлагам,съдържа авторски произведения,а "Майчина сълза" е едно от най-най-любимите ми още от ранните ми детски години.Много е писано за невероятния  разказвачески талант на Ангел Каралийчев.Важно е ,според мен,децата ни да се докосват до нещо наистина стойностно,до истинската магия на словото,до невероятния вълшебен свят,създаден от писателя-художник,който ни показва как да изживеем и сбъдваме мечтите си,да вярваме в тях и в себе си.Думите в тези приказки са като музика,която дълго остава да звучи в съзнанието,а живописните картини,създадени от автора,събуждат детското въображение.Убедена съм,че и малките читатели ,и техните родители, ще бъдат очаровани.Книгата е прекрасен подарък за първи учебен ден.

Кристина Калайджиева - Хеликон, Благоевград
 • Мнения за книгата (1)
 • Издател: Пан
 • Година на издаване: 2008
 • Брой на страници: 80
 • Корици: твърди
 • Език: български
 • Тегло: 585 грама
 • Размери: 29.5x21.5
 • ISBN: 9789546577887
 • Баркод: 9789546577887

изпрати мнениеМнения за книгата (1)

 • докладвай

  Зачетох се в "Камъкът и коларите" - първата приказка от това издание. Усъмни ме краткостта и бедността на текста, на фона на спомените ми за богатия език на А. Каралийчев. Оказа се наистина съкратен и художествено осакатен вариант, в сравнение с с текста в "Български народни приказки", Каралийчев, А., из поредица "Златно перо" - Детско-юношеска класика, Издателска къща "Хермес" (ISBN 954-459-490-6), за което издание (него имам под ръка в момента) също не знам доколко отговаря на оригиналния текст на А. Каралийчев.

  Кое дава право на издателство ПАН да постъпва така? При това, в издателското каре на книгата (на стр. 2) е сложен знакът "копирайт" към името на Ангел Каралийчев.

  Илюстрациите на г-жа Валентина Иванчева-Бояджиева също малко в повече ми сладнеят... (не бих искал да обидя никого, споделям впечатления).

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg