Роксолана

Автор: Павло Загребелни
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 10

Издател Емас
Преводач Мария Петкова
Брой страници 686
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 564 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543572212
Баркод 9789543572212
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Годината е 1520-а, а момичето е петнадесетгодишната дъщеря на украински свещеник Анастасия Лисовска, а султанът - Сюлейман Великолепни. Така започва според неговия официален биограф шеметният път на малката украинка, отвлечена и продадена на пазарите за роби като наложница за султана, към сърцето на най-мощния владетел на Османската империя и към неограничената власт над неговата воля и десница.

Ключови думи: Жените във властта, Силните жени, Звездни дамски истории, Загадката Жена, Вдъхновение за пролет

от Красимиров / дата: 06 ное 2021

Като не ви харесва подобна тематика и житие на такива влиятелни личности в историята недейте да четете. Поръчайте си и четете нещо за вашето ниво. Коментарът е редактиран от администратор.

от Калина / дата: 15 мар 2018

Не е Анастасия, а Александра.

от читателка / дата: 05 фев 2013

Струва ми се, става само за любители на приказки и то само такива от женската половина на човечеството...

от Станчо / дата: 10 окт 2012

Баба... Цоцолана?

от Панчо историка / дата: 09 авг 2012

Кирчо. Малко не си точен.. Тази жена и още няколко след нея постигат разцвет на Отоманската империя. Периода е известен като "кадънлар султанат" - жените управляват Империята... Има и българска книга която засяга тази тема - "Самира". А иначе "Роксолана" е великолепно четиво.

от Марта / дата: 08 авг 2012

Хюррем...хм, ако държеше толкова на добрия език, дали коментарът ти щеше да е изпълнен с грешки, пък били те и печатни?

от Кирил / дата: 08 авг 2012

По-голямо внимание трябва да се обърне на тази жена. Тя поставя началото на края на Османската империя.

В крайна сметка Сюлейман умира като алкохолик, благодарение на Анастасия.

от Хюррем / дата: 08 авг 2012

И кое ? е изключителното ? Пълна боза - свободно съчинение.
Ако искате истина- добзр еъик и интересен сюжет четете "Естер една еврейка в османския двор"- а тази е една няма нищо. Поредната книга- коятп просто ще заема място в библиотеката ми.

от Данчо заварчика / дата: 28 май 2012

Изключителна...
нямам думи просто...

от Ели / дата: 26 май 2012

Чудесно четиво, имам старата версия с твърди корици - авторът се е постарал да изследва историческите факти, без да да ги превръща в сухо четиво, и е успял.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Романът разказва историята за живота на най-прочутата султанка, наречена Роксолана.  15-годишната Анастасия е отвлечена и продадена като робиня. Зелените й очи, косите й от червено злато, уменията й в леглото и най-вече умът й й извоюват място в сърцето на Сюлейман Великолепни.

Ирена Ташчиян, Хеликон София - Витоша

Литературата не е наука. И писателите не са учени. Но когато става въпрос за исторически роман, литературата неизбежно се забърква с науката. Историята като наука има две основни цели - да ни накара да помним миналото и да ни помогне да разбираме настоящето. Да четеш исторически роман е нож с две остриета – понякога книгите от този жанр са пълни с неточности и могат да станат източник на заблуда, но в крайна сметка, основната цел на художествената литература е да носи наслада на сетивата, а не да попълва знанията и общата култура по определена историческа тема. Когато в една худжествена книга е постигнато и едното, и другото, вече имаме шедьовър. И това е единственият епитет, който ми идва наум за „Роксолана” на Павло Загребелни. Тази книга е обречена на успех. В нея има всичко – великолепен, пищен, образен език,
любов, смърт, интриги, борба за власт, тъга, сълзи, смях, красота, жестокост. И всичко това на фона на ориенталски разкош и средновековна мистика.  
Сюжетът на книгата е като приказка от хиляда и една нощ, но въпреки това - истински – робиня с непрекършен дух, с коса като огън и сърце на дива котка, успява да се превърне от обикновена одалистка в любимата на султана, а в последствие и в негова жена – най-влиятелната жена на своето време в една мъжка империя.  
Роксолана е не просто героиня от роман. Тя е символ. И ще остане такъв още стотици години след възпяването й в книга. И никой няма да се пита колко и дали описаното в нея отговаря на обективната историческа действителност. Защото, както казва самият автор : „Важното в литературата е да се напише. Но да се напише така, че хората да го прочетат, да се обединят човешките сърца, да се накарат да трепнат. Защото няма ли го това трепване на човешкото сърце, няма и литература, кой каквото и да казва. Времето може да бъде разтърсено за кратък миг, но никой не е успявал и никога не ще успее да го накара да се прекланя пред фалшиви ценности.”

Елка Стоянова, приятел и ВИП книжар - Хеликон, Бургас