Нарцис и Голдмунд

Автор: Херман Хесе
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Рива
Преводач Недялка Попова
Брой страници 344
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 273 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543208593
Баркод 9789543208593
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Изграден върху опозицията между дух и материя, в едновременното им противоборство и взаимно допълване, романът Нарцис и Голдмунд единодушно е определен от критиците като най-хубавата и най-дълбока книга на Хесе.

Нарцис и Голдмунд са въплъщение на дуализма в начина на мислене, в търсенето на щастието и на себеосъществяването, в постигането на равновесие между дух и ерос.

Нарцис, аскетичен и праволинеен, отдаден на вярата и службата на Бога, борави с рационалното. Голдмунд се впуска волно в земния свят, увлечен от любовта и приключенията, и черпи вдъхновение от насладата, женското начало и силата на майчинството. И двамата се стремят да достигнат духовно съвършенство и пълно осъществяване на призванието си.

Романът - шедьовър на модерната европейска класика - води читателя към себепознание, мъдрост и прозрения за Битието.

от мария митева / дата: 16 сеп 2008

Книгата без съмнение е шедьовър. Преводът също е много успешен.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

“Нарцис и Голдмунд” е роман, в който Херман Хесе ни разкрива силата на човешкия дух, стремящ се да постигне хармония с живота.
 Нарцис и Голдмунд са две противоречиви личности, които в своето различие се допълват взаимно. Общото между тях е силата на духа им, която ги прави необикновени. Нарцис е богослов, учен, аскет и най-младият преподавател в манастира “Мариаброн”. Голдмунд е млад, усърден ученик, комуто тепърва предстои да осмисли и следва призванието си. Той е човек, отдаден на чувствата и сетивата, жаден за свобода, готов да се изправи срещу изненадите на живота и да бере неговите плодове.   

Зорница Замфирова, Хеликон - Благоевград

Романът „Нарцис и Голдсмут“ е едно от най-дълбоко философските произведения на Х.Хесе, изпълнено с мъдрост и прозрения за неизбродимата човешка
същност.
Нарцис е учен, богослов и аскет, а Голдмунд е скитник, художник, влюбен в живота. И двамата се опитват да открият за света и неговата същност – единият по пътя на логиката и рационалното мислене, а другият чрез емоционалното вживяване в природата и изкуството.
Завладяваща и изискана проза за средновековна Германия,  третираща вечните теми за прозренията на твореца, за същността и хармонията на живота.

Кристина Казакова, книжар - Хеликон Пловдив

Херман Хесе е роден на 2 юли 1877 г. в град Калв, Швабия, в семейство на християнски мисионери, работили дълго време в Индия. От 1873 г. те живеят в Калв, където работят в издателска къща под ръководството на Херман Гундерт, дядо на Херман Хесе по майчина линия. През 1881 г. семейството на Хесе се премества в Базел, Швейцария, където прекарва пет години, преди да се завърне в Калв.

След като завършва Латинското училище в Гьотинген, през 1891 г. Хесе постъпва в Евангелистката теологична семинария в Маулброн.

На следващата година бяга оттам и е открит в полето ден по-късно. След като през май 1892 г. прави опит за самоубийство, Хесе преминава през няколко лечебни заведения и образователни институции и влиза в тежък конфликт с родителите си. През 1893 г. успява да положи изпит, с който завършва образованието си.

Хесе започва да чиракува в книжарница в Еслинген на Некар, но след три дни напуска. След това, в началото на лятото на 1894 г., започва продължило 14 месеца чиракуване във фабрика за часовници в Калв. През октомври 1895 г. отново се мести и става чирак в книжарница, този път в Тюбинген.