Регистрация Вход

Хиляда сияйни слънца

 • 3.53 Рейтинг: общ рейтинг: 3.53 (919)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Мариам е незаконната дъщеря на заможен бизнесмен, принудена на петнайсет години да се омъжи за много по-възрастния от нея Рашид. След като разбира, че Мариам не може да има деца, той започва да се държи жестоко с нея и си взема втора съпруга – млада ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 16.00 лв.

Електронна книга

Цена:: 11.95 лв.

Анотация

Мариам е незаконната дъщеря на заможен бизнесмен, принудена на петнайсет години да се омъжи за много по-възрастния от нея Рашид. След като разбира, че Мариам не може да има деца, той започва да се държи жестоко с нея и си взема втора съпруга – младата Лайла. С времето двете жени се сприятеляват, обединени от една-единствена цел – да се преборят с Рашид и да извоюват така жадуваната свобода.
ключови думи: , , , ,

Халед Хосейни

националност:
афганистанец
Халед Хосейни

Халед Хосейни е афганистански писател и лекар, емигрирал в САЩ, който в момента живее в Калифорния. Дебютната му книга „Ловецът на хвърчила“ излиза през 2003 г. и се превръща в бестселър.

Хосейни е роден на 04.03.1965 г. в Кабул. Баща му работи в Афганистанското външно министерство, а майка му преподава в девическа гимназия. През 1970 г. Хосейни и семейството му се местят в Техеран, Иран, където баща му работи в Посолството на Афганистан. През 1973 г. семейството му се завръща в Кабул, където се ражда по-малкия брат на Хосейни. През 1976 г. бащата на Хосейни започва работа в Париж, Франция. Семейството отказва да се завърне в Афганистан, поради кървавият преврат, с който комунистите вземат властта и заминава за Сан Хосе, Калифорния, САЩ през 1980 г, където се установяват.

Ревюта

Колко често сте обръщали поглед на Изток, за да вникнете във философията и спецификата на битието на хората от т.нар. Близък изток, Средна и Централна Азия? Надали много често. Това ще се промени след като прочетете „Хиляда сияйни слънца“.

Много хора я определят книгата като „женска“, която не би могла да бъде разбрана добре от мъж. Аз бих определил книгата като човешка, обикновена и разтърсваща. Историята е привидно стандартна, героите са незабележими пионки в голямата игра на живота и като такива биват подложени на непрестанни удари от съдбата и обстоятелствата. Всичко се случва сякаш извън отредения ход на нещата и въпреки това разказът на Халед Хосейни върви първично силен и често се усеща как сълзите напират в очите на четящия човек.

Ако търсите леко и приятно четиво, това не е вашата книга. Ако търсите вдъхновяваща, силна, драматична и истинска история „Хиляда сияни слънца“ е за Вас.

Иван Симеонов, Хеликон Варна ( Мария Луиза)

На фона на борбата между старите жестоки патриархални традиции и неизбежно навлизащите нови идеи за по-демократично уредено общество надникваме в непознатия за нас свят, където живеят хора със своите мечти, стремежи, очаквания от живота... Звучи съвсем естествено и познато. И ако в един нормален свят тези хора биха имали възможността да преследват докрай стремежите си, то в света, в който ни въвежда Халед Хосейни, тези мечти се разбиват в стената на лицемерните и безпощадни патриархални порядки. Неслучайно много от героите в книгата са жени – авторът повдига булото на забраненото за външния свят – тези загадки за външния свят са съвсем нормални хора, с почти безгрижно детство, като млади жени кроят планове за бъдещето, срещаме начетени и горди личности. Изненадата и за тях самите настъпва със зрелостта... Тогава надникваме и в онзи другия свят, където на жените почти всичко им е забранено освен да бъдат в услуга на мъжа си. Героините в тази история ще преодолеят различията и неприязънта си, за да обединят усилия срещу тиранията на мъжа. Любовта е тази, която скромно тържествува над всички беди и нещастия!

Йорданка Василева - Хеликон, Стара Загора

„Хиляда сияйни слънца“ е трогателна и вълнуваща история, в която Халед Хосейни пресъздава образите на две жени, имащи неволята да живеят в една ограбена страна, каквато е Афганистан.

В романа се открояват жестоката омраза, силната привързаност, голямата любов, насилието и обезличените хората от погубеното общество. Разтърсващи са моментите, в които се показва докъде може да стигне една силна и отчаяна жена, която е под заплахата на властващия над нея съпруг.

Разгърнете книгата за да почувствате полъха на един различен свят.

Диана Атанасова, Хеликон Варна

Драматичен и вдъхновяваш разказ за живота на две афганистански жени, чиито съдби се преплитат, за живота на жените в Афхганистан, за военните години и съдбата на

мнозина, за саможертвата, за любовта и за трудния избор!

Бойка Борисова, Хеликон София - Витоша

Две жени, поставени при форсмажорни обстоятелства. Едни порядки, невъобразими за нашето ежедневие. Една война, която разделя, но и събира.

Човешка история за ценностите, за любовта, за приятелството.

Тежка книга, която ще разтърси и най-закоравелите сърца!

Елена Бойчинова, Хеликон София - Шишман
 • Мнения за книгата (43)
 • Издател: Обсидиан
 • Година на издаване: 2008
 • Брой на страници: 364
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 289 грама
 • Размери: 20x13
 • ISBN: 9789547691674
 • Баркод: 9789547691674

изпрати мнениеМнения за книгата (43)

Подреди по:
 • докладвай

  Тази книга ще Ви грабне още в началото, за да Ви отведе в един непознат свят, където господства мъжа.Героините са две силни жени-Мариам и Лайла.Лайла вижда унищожителната сила на войната.Загубва семейство и първата си голяма любов.

 • докладвай

  Knigata e STRAHOTNA. Pokazva jestokata deistvitelnost i silata na lubovta.

 • докладвай

  Наистина стархотна книга,заслужава си да бъде прочетена

 • докладвай

  saglasen sam s mimeto. razkazva za jivota po vreme na voinata i lubovta, harakterite na horata, priqtelstvoto i t.n.

 • докладвай

  Ако тази книга може да се окачестви като интересна,то другият роман на Халед Хосейни е уникален.Не се колебайте-прочетете "Ловецът на хвърчила"!

 • докладвай

  Страхотна книга наистина,но първият роман
  на Хосейни е уникален.

 • докладвай

  Книгата е прекрасна! Прочетох я за 2 дена и половина. Не можех да се откъсна от нея. Историята е наистина завладяваща и показва, че има хора които не получават нищо в живота. И че любовта е чувство, без което не може човек да бъде щастлив!

 • докладвай

  Отдавна не бях чела книга, която да ме завладее така. След като я прочетеш, започваш да мислиш за толкова неща. Страхотно, поздравления за избора!

 • докладвай

  Страхотна книга!
  Отдавна не бях чела толкова завладяваща книга..

 • докладвай

  Книгата ми показа истината за Афганистан, така както новините не умеят. Личните истории за мен са само щрих, подчертаващ ужаса, преживял целия народ. Резюмето не казва нищо съществено. Накара ме да се замисля, колко голяма късметлийка съм и колко нищожни са проблемите ми.

 • докладвай

  по мое мнение това е по -добрата книга на хосейни,но която и да изберете няма да сбъркате

 • докладвай

  Уникална!

 • докладвай

  Браво. Като я прочетох си казах само: Бог да ни пази от мюсюлманите. Книгата е супер...

 • докладвай

  Добра книга. Моя първи по-сериозен конфликт дойде, след като аз, заедно само с още трима ПРИЯТЕЛИ (един поляк и двама италианци) гласувахме против някакво изменение, което даваше още повече права на, така наречените, хомосексуални бракове. Абе ислям!?!

 • докладвай

  Любимата ми книга!

 • докладвай

  Невероятно въздействаща книга. Прочетох я веднага след като се появи на пазара, но всеки път само като видя корицата й пред мен оживява цялата история отново.

 • докладвай

  и ловецът на хвърчила е хубава, но в този роман Хосейни е надминал себе си.Невероятна история- разбиранията на исляма съчетани със смелоста на две жени, тяхната вяра и падение, приятелство, кураж и отчаяние.Историята е запомняща се и неповторима.Без съмнение не влиза в никакви класаций, а Хосейни се намира някъде високо , високо в йерархическата стълбичка на художествената литература.

 • докладвай

  Каквото и да се напише за тази книга ще е недостатъчно! Просто трябва да се прочете! Историята в нея е толкова увлекателна, че забравяш да разходиш кучето, яденето във фурната, сладникавия сериал по телевизията! :-)

 • докладвай

  И двете книги на Хосейни са велики! Изплаках всичките си сълзи и не спирам да мисля за Мириам.

 • докладвай

  Прекрасна книга. Просто историята е толкова завладяваща.

 • докладвай

  Мнението ми се припокрива с останалите, но няма как да не го напиша, възхитена съм от книгата, Ловецът на хвърчила също е много добра, но след тази бях безмълвна!!! Страхотна е книгата и си заслужава да бъде прочетена не веднъж, а много пъти, и всеки ценител на литературни произведения е добре да си я има вкъщи.

 • докладвай

  Книгата е прекрасна разходка във времето и културата на една страна, белязана от войни и стремежи към свобода. Ако ви хареса, не се колебайте да прочете и Ловецът на хвърчила. Просто са неповторими :)

 • докладвай

  Още веднъж Халед Хосейни ми спря дъха!

 • докладвай

  Още една невероятна и различна история изпод перото на Хосейни. Книга за силните жени, за борбата и правото на щастие в един непознат и далечен от нас свят. Дано в бъдеще този автор ни зарадва и с други подобни брилянти.

 • докладвай

  Щастлива съм ,че открих този автор ,макар и късно.Книгата е невероятно силна и в художествено и в емоционално отношение.Толкова силни жени-поклон!

 • докладвай

  Книгата е страхотна. Не очаквах нещо толкова затрогващо, толкова истинско. Любовта и трагедията са преплетени по един уникален начин, за да създадат този невероятен роман.

 • докладвай

  Изключителна, разтърсваща книга. С нетърпение чакам да излезе и филма

 • докладвай

  Ще има и филм? Това не го знаех, но ми е интересно, как ли ще пресъздадат някои моменти. Много реалистична книги с потресаващ сюжет.

 • докладвай


  Страхотна книга! Прочетох я на един дъх и то два пъти едно след друго! Мисля,че и да има филм той никога не би могъл да пресъздаде истинските и дълбоки чувства на героините , а и описанията на природата.... всичко е още пред очите ми! Надявам се да има още книги от Халед Хосейни ,освен тези две !

 • докладвай

  С две думи - уникална книга!

 • докладвай

  Прекрасна книга, която бих препрочитала с огромно удоволствие. Радвам се, че съм жена родена в България.

 • докладвай

  Дадох въпросната книга на майка ми да я чете, докато е на почивка в Италия. Тя прочете 1/2 от нея и ми я върна, като каза, че книгата я натоварва и е прекалено тъжна. Но според мен това е най - добрата книга, която съм чела напоследък. Книгата показва любовта в най-неподправената й форма - любов между приятелки, между мъж и жена, между деца и майки, любов към живота въобще. Това че книгата е тъжна и на моменти брутална я прави по - привлекателна и запомняща се :)

 • докладвай

  Книгата показва една съществена страна на най-агресивната религия през вековете та и до днес – исляма. Не знам как повечето читатели виждат единствено драмата тук. Аз видях много повече. Насилето над жените в ислямските народи и изобщо насилието и жестокоста към човека от тези хора. Замислих се дълбоко. Браво на автора; изискава се смелост да говориш срещу злото така директно – нещо, което малко хора дръзват днес!

 • докладвай

  Много съм впечатлена от тази книга, така не съм се разплаквала и настръхвала на друга книга! Горещо я препоръчвам!

 • докладвай

  Това не е литература, това е кич.
  Графомания маскирана като литература.

 • докладвай

  Прекрасна, очароваща, запомняща, завладяваща книга. Повече ми хареса от "Ловецът на хвърчила".

 • докладвай

  Първата книга, която прочетох от Халед Хосейни и не съжалявам за избора си. Книгата те пренася отблизо в живота на един друг свят, който е непознат за нас християните. Наистина завладяваща книга до последен дъх книга! Препоръчвам я на хора, които искат да опознават други култури, религии и традиции. Много се радвам, че прочетох книгата и сега ще продължа да чета книгите на Хосейни.

 • докладвай

  Незаслужено прехвалена. Нищо особено. Празни приказки за емоционално нестабилни натури.

 • докладвай

  Страхотна! Книга прочетена за 1 ден!

 • докладвай

  Запомняща, вълнуваща и много истинска книга! Няма как да спреш сълзите до като я четеш. Даваш си сметка за живота на жените в този свят ...поглеждаш по друг начин на живота .

 • докладвай

  Докато четях книгата не знам колко пъти благодарих на ум на Господ, вселената, съдбата и т.н че съм се родила и живея тук...

 • докладвай

  Халед Хосейни – най-големият! Тази книга е класика! Браво!

 • докладвай

  "През тази втора седмица Лайла се убеди, че от всички неволи, които човек трябва да изтърпи, няма по-голяма от това просто да чакаш."

  Халед Хосейни
  (превод: Дора Барова)

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg