Книга за кърменето

Автор: Хана Лотроп
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Слънце
Преводач Ваня Пенева
Брой страници 280
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 305 грама
Размери 16x23
ISBN
Баркод
Категории За родители, Хоби и свободно време, Книги

Струва си да кърмите!

Така авторката Хана Лотроп обобщава дългогодишните си наблюдения в тази книга и я превръща в един вечен наръчник за отглеждане на бебето и общуването с него.
Неоспорим факт е, че майчиното мляко е най-подходящата и пълноценна храна за малките бебета.
Защото кърменето:

играе важна роля в изграждането на имунната система и укрепването на психиката у детето;
способства за намаляване на честотата и силата на опасни заболявания като диария, катари на дихателните пътища, колит и много други;
предпазва от ракови заболявания в детството и ранната младост;
влияе върху умственото развитие на детето;
развива доброто зрение;
е профилактика срещу кариес;
намалява „синдрома на внезапната детска смърт”.

„Книга за кърменето” информира младите родители и ги подготвя за периода преди и след раждането на детето им. Тя предлага и подробна справка за адреси и институции, които интересуват кърмещите майка, обяснява какви са правата им в България според Кодекса на труда.

Малко аспекти от човешкия живот се влияят толкова силно от модата и медицинските идеологии, колкото бременността, раждането и кърменето. Някога майките кърмеха децата си, защото това е естествено. На пазара не се предлагаха подходящи заместители на майчината кърма. Майката, която имаше повече мляко, кърмеше и друго бебе или изцеждаше кърма и я носеше в някой от пунктовете за събиране на кърма. Майчиното мляко беше ценна и търсена храна.
Първите изкуствени бебешки храни са появиха в Западна Европа преди около четири десетилетия и изведнъж стана модерно бебетата да се хранят с шише. Това създаде несигурност у жените и те почти престанаха да кърмят.

Авторката всъщност е създала една книга за майчинството въобще. Освен, че е обобщила своя дългогодишен професионален и жизнен опит, тя се базира на твърдо доказани научни факти, методи и постижения, на социални и правни нормативи относно майките, децата и техните права. Хана Лотроп не е пропуснала нито един въпрос, нито една тема, подтема или дребничка подробност, вълнуващи майката, бащата, братята и сестрите в периода преди, по време и след раждането на бебето. От нейното внимание наистина не е убягнало нищо, което би могло да засегне майката и нейното общуване с новороденото и с малко по-голямото бебе – като се започне от положителните неща, премине се през по-суховатата част (административни, правни, бюрократични, социални въпроси), та чак до случаи на грубост, насилие, неправди, лошо отношение към майката и детето.
С отделни раздели са представени всички останали сфери от живота на майката – личен живот, семейната среда, роднините и тяхната роля преди и след раждането, социалната среда, професията и възможностите за работа. Не е пропусната нито една подробност от ежедневието на майката – домашната работа, пазаруването (с кърмаче в количката), пътуване с бебето – с личен автомобил или в транспорта, на дълъг или кратък път, в отпуска или на пътешествие; разгледан е дори въпросът за манипулирането на мисленето на майките чрез идиличните и нереално разкрасени образи от рекламите и медиите. Обърнато е внимание дори на такива, може би по-редки, явления, като: пушене, алкохол и дрога, отглеждане на осиновено бебе, случаи на смърт на новороденото или раждане на дете с увреждания, изоставената самотна майка и др.
Много интересни са съветите за различни видове терапия и методи за отпускане, стречинг, гимнастика и автогенен тренинг – на практика Хана Лотроп е разгледала всичко възможно, от традиционната медицина, до алтернативните методи – аромотерапия и терапия с цветовете на Бах.

от Мария / дата: 29 мар 2017

Страхотна е и има много истини в нея! Аз я четох на немски, но ако човек се ръководи от нея, печелят не само родителите, но и децата! Вътре е включена и полезна информация като съставки на млякото и ЗАЩО кравето мляко е НЕПОДХОДЯЩО за бебета, а за теленца! Страхотна е!

от Мимилета / дата: 07 окт 2016

Безценна книга за всяка жена, която иска да даде най-добрата храна на детето си - майчиното мляко. Една приятелка ми я препоръча и благодарение на нея успях да прескоча трудностите в началото на кърменето. Много изчерпателна.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Психоложката Хана Лотроп е била Лидер на световното движение за подкрепа на кърменето Ла Лече Лига. Със своята изключителна компетентност и неотразима харизма, тя е успяла да убеди хиляди майки, че кърменето не е просто опит за здравословно хранене, а и най-добрата възможност за контакт на новороденото с майката.