Предвидимо ирационални: Кои са силите, формиращи нашите решения

Автор: Дан Ариели
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател НСМ-Медиа
Преводач Антоанета Дончева-Стаматова
Брой страници 304
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 388 грама
Размери 21x14
ISBN 9789549913231
Баркод 9789549913231
Категории Технология и психология на бизнеса, Икономика, Книги

Култовият бестселър на Дан Ариели е модерната Библия в света на бизнеса и политиката. Кои са силите, формиращи нашите решения?

Защо цените постоянно скачат?

Защо плащаме много, когато не плащаме нищо?

Защо парите ни правят по-почтени?

Защо надценяваме онова, на което сме собственици?

Скандален, провокативен и с брилянтно чувство за хумор – това е Дан Ариели, професор по бихевиористична икономика в Масачузетския технологичен институт и гост лектор в другите топ университети на САЩ. „Тази книга не е само култов бестселър, тя е настолна книга, която с удоволствие ще препрочитате” – така „Ню Йорк таймс” обяснява феноменалния успех на „Предвидимо ирационални”.

Класическите икономически теории се базират върху твърдението, че човек винаги взема рационални решения, а когато нещо се обърка, задължително се появява „невидимата ръка” на Адам Смит, която балансира пазарните отношения. Това е фундаментът на съвременната цивилизация.

„Да, ама не” – опонират от лагера на Дан Ариели. Там вярват, че няма абсолютни истини. Според тях човек не винаги взема правилните решения и дори е последователно ирационален. Така се ражда т.нар. бихевиористична /поведенческа/ икономика – най-модерната визия за човечеството през ХХІ век, която претендира, че може да превърне света в по-приятно място за живеене.

от Румен / дата: 29 мар 2012

Книгата е страхотна

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

В поредните трудни години за световната икономика,  книгата  „Предвидимо ирационални“ на  Дан Ариели е опит да създаде нови възможности за онези, които са готови да променят начина си на мислене и действие.


Схващането на класическите икономисти е, че всички ние сме рационални и разполагаме с цялата информация необходима за нашите решения и можем да видим последиците от  всеки наш избор. В резултат на това вземаме разумни решения, а когато грешим, или ще се поучим от грешката си сами, или с помощта на пазарните сили.


Според автора, резултатите описани в тази книга водят до извода, че не сме толкова рационални, колкото си мислим и е крайно време икономиката да стане по-прецизна и да се базира на реалното поведение на хората за да можем да подобрим процеса на вземане на решения.

Марина Маринова, Хеликон Шумен