Регистрация Вход

Предвидимо ирационални: Кои са силите, формиращи нашите решения

 • 3.37 Рейтинг: общ рейтинг: 3.37 (38)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Култовият бестселър на Дан Ариели е модерната Библия в света на бизнеса и политиката. Кои са силите, формиращи нашите решения?

Защо цените постоянно скачат?

Защо плащаме много, когато не плащаме нищо?

Защо парите ни правят по-почтени?

Защо надце ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 18.00 лв.

Анотация

Култовият бестселър на Дан Ариели е модерната Библия в света на бизнеса и политиката. Кои са силите, формиращи нашите решения?

Защо цените постоянно скачат?

Защо плащаме много, когато не плащаме нищо?

Защо парите ни правят по-почтени?

Защо надценяваме онова, на което сме собственици?

Скандален, провокативен и с брилянтно чувство за хумор – това е Дан Ариели, професор по бихевиористична икономика в Масачузетския технологичен институт и гост лектор в другите топ университети на САЩ. „Тази книга не е само култов бестселър, тя е настолна книга, която с удоволствие ще препрочитате” – така „Ню Йорк таймс” обяснява феноменалния успех на „Предвидимо ирационални”.

Класическите икономически теории се базират върху твърдението, че човек винаги взема рационални решения, а когато нещо се обърка, задължително се появява „невидимата ръка” на Адам Смит, която балансира пазарните отношения. Това е фундаментът на съвременната цивилизация.

„Да, ама не” – опонират от лагера на Дан Ариели. Там вярват, че няма абсолютни истини. Според тях човек не винаги взема правилните решения и дори е последователно ирационален. Така се ражда т.нар. бихевиористична /поведенческа/ икономика – най-модерната визия за човечеството през ХХІ век, която претендира, че може да превърне света в по-приятно място за живеене.

Ревюта

В поредните трудни години за световната икономика,  книгата  „Предвидимо ирационални“ на  Дан Ариели е опит да създаде нови възможности за онези, които са готови да променят начина си на мислене и действие.

Схващането на класическите икономисти е, че всички ние сме рационални и разполагаме с цялата информация необходима за нашите решения и можем да видим последиците от  всеки наш избор. В резултат на това вземаме разумни решения, а когато грешим, или ще се поучим от грешката си сами, или с помощта на пазарните сили.

Според автора, резултатите описани в тази книга водят до извода, че не сме толкова рационални, колкото си мислим и е крайно време икономиката да стане по-прецизна и да се базира на реалното поведение на хората за да можем да подобрим процеса на вземане на решения.

Марина Маринова, Хеликон Шумен
 • Мнения за книгата (1)
 • Издател: НСМ-Медиа
 • Преводач: Антоанета Дончева-Стаматова
 • Година на издаване: 2012
 • Брой на страници: 304
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 386 грама
 • Размери: 21x14
 • ISBN: 9789549913231
 • Баркод: 9789549913231

изпрати мнениеМнения за книгата (1)

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg