Регистрация Вход

Любопитно

Непознатата „Пипи Дългото чорапче”

Непознатата „Пипи Дългото чорапче”
Издателска къща „Пан” пусна на книжния пазар първото пълно издание на „Пипи Дългото чорапче”. Досега близо една трета от историите за червенокосото момиче са останали непознати за нашия читател.
Астрид Линдгрен е написала три романа за Пипи. Първият от тях е публикуван през 1945 година под заглавието „Пипи Дългото чорапче”. На следващата година излиза вторият: „Пипи се качва на кораба”. Третият се нарича „Пипи в южните морета” и е отпечатан през 1948 г. По-късно – през 1950 г. Линдгрен издава и една малка илюстрована книжка: „Пипи Дългото чорапче организира похищение на Коледна елха”. Тази коледна книжка винаги се публикува самостоятелно.
Българските читатели се запознават с Пипи през 1968 г. Тогава излиза книга със заглавие „Пипи Дългото чорапче”. В нея, както и в по-следващите й издания, са включени част от разказите за Пипи от трите романа. И по-точно 24 от общо 32 глави.
ИВ настоящото издание на „Пан” може да се прочетат всички истории за Пипи от трите романа. За първи път на български език – отново в превод на Вера Ганчева, се публикуват главите:
-    Пипи се бори с огнена стихия
-    Пипи още живее във Вила Вилекула
-    Пипи пише писмо и пак тръгва на училище - но за малко…
-    И Пипи отива на училищен излет
-    Пипи на панаир
-    Пипи си остава във вила Вилекула
-    Пипи разведрява леля Лаура

виж всички Любопитно

 • „Ера” пуска книга на Миранда Дикинсън с талон

  „Ера” пуска книга на Миранда Дикинсън с талон

  03.05.2011 г.

  Майсторката на дамската проза Миранда Дикинсън („Събота сутрин в Манхатън”) отново ще зарадва своите почитатели. От 16 май нейният шедьовър „Клуб на свободните мъже” ще бъде в ръцете на най-нетърпеливите. Издателят „Ера” обаче е приготвил специална...

 • Елин Пелин и Ран Босилек в Топ 10 на "Малкото голямо четене"

  Елин Пелин и Ран Босилек в Топ 10 на "Малкото голямо четене"

  01.05.2011 г.

  В предаването "Малкото голямо четене" на 1 май бяха оповестени 10-те любими книги на малки и големи. Всяка една от тях беше представена по интересен начин.  Заглавията от 100 - но до 11-то бяха подредени по вота на зрителите,  а 10-цата - по азбучен ред. За десетте книги...