Романът „Момчета на стоп" започва с една непринудена разходка на автостоп. Четири момчета бягат неофициално от къщи, за да прекарат уикенда на морето. Скоро обаче забавлението неочаквано се превръща в ужас. Наред с напрегнатите ситуации, които се преследват от глава в глава и водят към драматичен финал, сюжетът наблюдава и развитието на едно парадоксално привличане. Красивата Алис ги качва в своето BMW и оставя трайна следа в единия от младежите, смесва представата му за добро и зло, създава тенденционзност за прототипа на търсения женски образ през годините. Можеш ли да обичаш, без да се страхуваш и в абсурда на превъзмогнатия ужас? Може ли в злото да има добро, или любовта да подейства като транквилант на престъпната мания?

Едно спиране на стоп за по-добър уикенд като метафора за по-добър живот. Или стъпка към неизбежната гибел...

Действието се развива първоначално в Слънчев бряг, по-късно и в София. Градска конкретика, детайлна напрегнатост. Кой ще оцелее и после, как ще се развият и разкрият образите на главните персонажи. Със сигурност ще намерите изненади, аз самият се изненадвах, докато пишех „Момчета“-та, казвах си, тук стана заплетено, тук тази глава свърши на най-интересното, тук най-после изплува истината... Фабула като самия живот – нито достатъчно прозрачен, нито само бял или черен.

„- Съжалявам само за едно. Че изобщо тръгнах, че се качихме в онази кола. […] Може да попаднеш на всякакви типове. И в един ден изразът като по филмите губи смисъл, защото си влязал във филма, изживявяш го, ужасът е така реален... Не можеш да смениш канала, можеш единствено да си понесеш последствията.“

„Перспективата пред бъдещия студент беше трудна и необещаваща. […]

-          Нашите ще измислят нещо. – окуражи го Георги. – Пък може да си намериш и работа.“

„Искам да се погрижиш за него. – рече тя. –  Момчето ще е студент на есен. Той ще има нужда от подкрепата ми.“

„Може би щеше все пак да издърпа новото си аз, от струните на най-чистите си чувства, както предачката извежда преждата от снопа, едно бяло, неопетнено влакно на компромиса и щастието.“

 


 

Информация за автора:

Казвам се Васил Юриев Даскалов. Роден съм през 1981г в Стара Загора. Завършил съм френската гимназия „Ромен Ролан“ в родния ми град и сетне, като естествено продължение -  Френска филология в Софийския университет. След безкрайните писания в юношеска възраст, непринудени и нерафинирани, и след период на допълнително улягане и поглъщане на впечатления от столичния хабитат, идва ред на авторската проза. Обичам да предавам детайлно напрегнатите ситуации, да анализирам и разбулвам образите на персонажите. Като читател или зрител винаги ми е интересно да видя някаква предистория, която обуславя състоянието и действията. Така не само се вълнувам от основната фабула „какво“, но и следя допълнителната нишка „защо“. Считам, че се стремя да положа такава двуизмерна интрига и в произведенията си. Любими автори? Ремарк, Димитър Димов, Анри Тройа. Храня носталгия по старото френско кино. Любими мотиви като автор? Развитието на юношеския и на женския образ, семейството през деветдесетте години на XXв, необичайната авантюра като метафора на самовнушението.

от Васил Ю. Даскалов - автор / дата: 02 авг 2017

Благодаря ви за коментарите. Книгата наистина е едно стремглаво препускане и всяка следваща глава ни държи в очакване. Героите не са съвършени, доброто и злото могат фатално да разменят ролите си. Освен екшън и тънка нишка любов, в романа четем и за трудни решения, които изтъкават образа на силния млад мъж.
Планирано е продължение. Всеки, който е оценил жанра и стила, ще може да му се радва отново.
От автора, Васил Ю. Даскалов

от Мариан Иванов / дата: 11 юли 2017

Интересна книга, държи в напрежение до последно. Хареса ми!

от Надя / дата: 25 юни 2017

Много увлекателно четиво. Купувайте, заслужава си!

от Велина / дата: 22 юни 2017

Чудесна книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg