Регистрация Вход

Новини

Христо Карастоянов спечели наградата „Хеликон”

Христо Карастоянов спечели наградата „Хеликон” Христо Карастоянов спечели наградата „Хеликон” Христо Карастоянов спечели наградата „Хеликон” Христо Карастоянов спечели наградата „Хеликон” Христо Карастоянов спечели наградата „Хеликон”
01/05

"Името" на Христо Карастоянов спечели наградата за нова българска художествена проза "Хеликон". Това беше единадесетото издание на конкурса, зад който стои едноименната книжарска компания. Призът беше връчен на церемония в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” в четвъртък вечерта. Миналогодишният победител Васил Георгиев даде на Христо Карастоянов статуетката „Орлето на Хеликон”, изработена от Евгени Кузманов.

 

За наградата „Хеликон” се състезаваха 12 книги, издадени през последната година. Жури в състав Юри Лазаров (председател), Кристин Димитрова, Калин Донков, Андрей Захариев и Йордан Ефтимов е отличило Карастоянов „за ангажирана с миналото белетристика, която – чрез съчетаване на приказка и журналистическо разследване – реанимира българската история като част от европейската, изкопава богатството на неочаквани ситуации и по този начин събужда традицията на документално оцветената проза”.

„Компромис в избора на победителя, както и на дванадесетте номинирани, няма”, заяви Юри Лазаров, а Андрей Захариев подчерта, че се подписва с чиста съвест. Христо Карастоянов си направи самокритика, споделяйки, че преди двадесет години е писал, че българската литература умира, но „Хеликон” и „Жанет-45” са го опровергали. Той обеща, че ще държи фронта, докато неговият внук Христо Карастоянов, връстник на наградата „Хеликон”, не поеме щафетата.

 

Поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов прочете Игор Чипев, в който беше подчертана ролята на „Хеликон” като културна институция.

 

От името на книжарници „Хеликон” Гинка Панайотова благодари на присъстващи, отбелязвайки, че компанията навърши 20 години, че има 18 книжарници в 13 града на страната . „Големите ни постижения са наградата „Хеликон” и фестивалът „Четящият човек”, създаден по повод 10-годишнината именно на наградата”, отбеляза Панайотова.

 

В кратките паузи на церемония музикалното трио „Силует” се погрижи високо актуалната атмосфера да бъде завършена.

виж всички Новини