Господин Ибрахим и цветята на Корана

Автор: Ерик-Еманюел Шмит
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 5

Издател Леге Артис
Брой страници 70
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 83 грама
Размери 19x12
ISBN 9549933466
Баркод 9549933466
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Твоята любов към нея си е твоя. Тя ти принадлежи. Дори да я отхвърли, тя не може да промени това. Тя просто не се възползва от нея. Това, което дадеш, остава твое завинаги. Онова, което запазиш, е изгубено завинаги!"

В Париж през шейсетте години едно дванайсетгодишно еврейче се сприятелява със стария бакалин арабин от улица "Бльо". Но привидността мами. Господин Ибрахим, бакалинът, не е арабин, улицата не е синя, а момчето може би не е еврейче...

"Благодарение на намесата на господин Ибрахим светът на възрастните се беше пропукал и вече не ми издигаше онази гладка стена, в която се блъсвах преди, а една ръка се протягаше през пукнатината..."

Ключови думи: класика, 27 март - Ден на театъра, Промо -25%, Празнични майски отстъпки

от Айля / дата: 06 яну 2019

Книгата е страхотна! Първо гледах постановка в театъра и много ми хареса, а след няколко години случайно я видях в онлайн книжарница и си казах, че обезателно трябва да я имам, за да си я чета от време на време! Сега търся друга на Шмит, която пак да ме грабне толкова!

от Ваня / дата: 03 яну 2015

Много харесвам Шмит! От всичко, което съм прочела, това е любимата ми книга. Обичам я и препрочитам често. Всеки път се чудя на дарбата на този човек, просто е прекрасен.

от Светла Ангелова / дата: 01 окт 2012

Книга, към която ще се връщате пак и пак, независимо колко пъти сте прочели и прозрели. Невероятна история, а толкова близка ... "А, не, не по магистралата, Момо, не по магистралата. Магистралите казват: минавайте, няма нищо за гледане. Това е за глупаците, които искат да стигнат възможно най-бързо от една точка до друга. Ние не се занимаваме с геометрия, а пътешестваме. Намери ми малки, гиздави пътчета, които разкриват всичко, което може да се види."

от Галя Борисова / дата: 12 авг 2011

Една съвершенно написана книга, само на седемдесет страници с послания, които възвръщат и укрепват вярата в това, че истински добри и истински мъдри хора има, макар и да са малко, макар и да не се срещат всеки ден. Те съществуват и тяхната животворна енергия е достатъчно силна.

от Фантазийница / дата: 28 юли 2008

Ако искате да ви стане хубаво и ясно в душата и да ви се сгрее сърчицето, то, хора, четете Ерик-Еманюел Шмит!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Някои хора казват, че ако допускаш миналото да те застигне в настоящето, губиш бъдещето.
Колко е топло и слънчево, когато обичаш и си обичан. Тогава нещастията в живота не могат да угасят малкото огънче в сърцето ти. Но всичко започва с простичката истина, че една усмивка кара слънцето да изгрее и господин Ибрахим знае това.
„Онова, което даваш, Момо, то си е завинаги твое; онова, което пазиш, е изгубено завинаги!”, казва главният герой и само с тази фраза може да усетим мъдростта и житейската философия, до която достига Ерик-Еманюел Шмит.

Деян Дончев, Хеликон - Русе

Едно малко момче - тъжно и нуждаещо се от обич, която не получава в тъмния си дом, с баща, който привидно не го обича, среща  истината за живота там, където най-малко очаква. Казват, че мълчанието е злато и може би хората, които малко говорят, притежават най-голямата скъпоценност на света – мъдростта.

Господин Ибрахим показва на момчето що е прошка, какво е любов и кое е добро, като приютява изоставеното след смъртта на баща си момче.

История за откриването на своя път и място в света тогава, когато си мислиш, че животът е несправедлив и нищо няма смисъл.

Ася Карими, Хеликон Пловдив - център

“Тайната на щастието е в това да не бързаш.”, пише Шмит. Никога не е ненавреме да отделиш 1 час, за да си доставиш щастие. Това не го знаех, когато грабвах малкото книжле на прехваления Ерик-Еманюел Шмит. Поведе ме чувството на онова изпитателно и недоверчиво подозрение”А бе я да го видим тоя, дето много го превъзнасят, награждават и т.н., к`во е написал”
И останах очарована.Повлече ме кръговратът на незримото, представен от тринайсетгодишния евреин Момо и възрастния бакалин г-н Ибрахим. Мойсей /или Момо/ живее в сянката на своя неспособен да обича баща. Когато Момо е уловен да краде от мъдрия стар търговец г-н Ибрахим, той открива в негово лице невероятен приятел и цял нов свят. Заедно те тръгват на пътешествие, което ги отвежда от улиците на Париж до въртящите се дервиши на Златния полумесец. Историята на тези двама герои е малко невероятна, но привлекателността й се състои в това как момчето еврейче, подпомагано от един стар суфи, открива света за себе си и по този начин го открива и за всички нас, другите.
Господин Ибрахим и цветята на Корана/ е екранизирана през 2003 г. В лентата участват Омар Шариф като г-н Ибрахим и Пиер Буланже като Момо.
“Господин Ибрахим и цветята на Корана”, “Оскар и розовата Дама” , “Миларепа” и "Синът на Ной" съставляват цикъла “Кръговратът на незримото”.

Таня Велчева , Хеликон - Стара Загора