Прагматика на човешкото общуване

Автор: Пол Вацлавик, Джанет Бивин Бавелас, Дон Д. Джаксън
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Наука и изкуство
Брой страници 282
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 220 грама
Размери 20x13
ISBN 9540203015
Баркод 9540203015
Категории Психология. Направления и теории, Психология, Хуманитарни науки, Книги

СЪВРЕМЕННА ЧУЖДЕСТРАННА ПСИХОЛОГИЯ
Предлага на българския читател преводи на оригинални трудове от различни области на психологическото познание. В тях намират отражение проблемите за психичното развитие на човека, изграждането на личността,
механизмите на интелектуалната дейност, емоционалния живот, изявата на заложбите и способностите,
психологическите особености на човешките взаимоотношения.
Библиотеката представя автори, които проправят пътя на нови идеи в психологическата теория, методологията и методиката на психологическото изследване, приложението на психологическите знания в социалната практика.
Читателите ще имат възможност да се запознаят с някои дискусионни концепции в психологията, а също и с
трудове на известни представители на водещи школи в чуждестранната психология със съответния коментар.
"Прагматика на човешкото общуване" е вдъхновяваща книга. Първите две глави са сред най-ясните изложения на релевантността на теорията за общуването, които могат да се открият: измерването на информацията, кибернетиката и теорията за игрите и икономическото поведение са приложени към изучаването на междуличностните взаимодействия. Главата върху парадокса се отличава със същата яснота. В останалата част от книгата -пример след пример - се прилага теорията на практика. Това е книгата за онези, които искат да получат едновременно успешно "ноу-хау" и научно разбиране." - Д-р Карл Прибрам, Стенфорд, Калифорния

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Пол Вацлавик (1921–2007) е австрийско-американски семеен терапевт, психолог, теоретик на комуникацията и философ. Като теоретик на комуникацията и радикалния конструктивизъм той пише в областта на семейната терапия и общата психотерапия. Ватцлавик вярва, че хората страдат, опитвайки се да поправят емоционалните си проблеми. Бил е една от най-влиятелните фигури в Института за психични изследвания и е живял и работил в Пало Алто, Калифорния.

Джанет Хелмик Бивин Бавелас (родена на 12 февруари 1940 г.) е канадски психолог и професор. Заедно с Пол Вацлавик и Дон Джаксън тя е съавтор на книгата "Прагматика на човешките отношения". В нея основните изводи на междуличностната комуникация са обобщени в пет метакогнитивни аксиоми. Завършва университета в Станфорд през 1961 г. с бакалавърска степен по психология. През 1968 г. завършва и магистърска степен по комуникационни изследвания, а през 1970 защитава докторска дисертация.

Доналд де Авила "Дон" Джаксън (1920–1968) е американски психиатър, известен най-вече с пионерската си работа в семейната психотерапия. От 1953 до 1962 г. работи с Грегъри Бейтсън, Джон Уайкленд и Уилям Фрай, развивайки областта на семейната терапия, кратката терапия, теорията на системите и комуникационната теория. Един от резултатите от това изследване е развитието на теорията на двойното свързване в шизофренията. През 1958 г. основава Института за психични изследвания в Пало Алто, Калифорния, и е първият му директор.