Гласът на барока - Иван Гундулич и хърватската барокова норма

Автор: Людмила Миндова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Алтера
Брой страници 200
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 305 грама
Размери 21x16
ISBN 9789549757729
Баркод 9789549757729
Категории Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Обект на изследването са разнообразни в жанрово отношение текстове на хърватската барокова литература, като акцентът е поставен върху онези жанрове, които са застъпени и в творчеството на Гундулич. Това са епическата поема, бароковият плач, пасторалата, мелодрамата и лирическите стихотворения. Книгата отделя по-голямо внимание на бароковите текстове от дубровнишко-далматинската литература не само защото Иван Гундулич е неин ярък представител, а и защото в нея са далеч по-отчетливи белезите на новия стил в сравнение с литературата, създавана в северните хърватски територии (кайкавската и славонската).

Иван Гундулич е сред авторите, без които да се говори за хърватската литература изглежда също толкова немислимо, колкото да си представим центъра на българската столица без Народния театър и особено без името на неговия патрон - Иван Вазов. Без да е нужно за кой ли път показното изтъкване на тяхната „патриаршеска" роля в двете южнославянски литератури, несъмнено е едно - творбите и на двамата автори създават рецептивна нагласа, с която следващите

поколения творци по един или друг начин се съобразяват.

Людмила Миндова е родена през 1974 г. в Русе. Завършила е Славянска филология в Софийския университет. Автор е на изследвания върху южнославянския барок и постмодернизъм. Превела е на български книги на Данило Киш, Дубравка Угрешич, Симо Мраович, Миро Гавран, Йосип Ости и други.

През 2010 г. излиза стихосбирката й „Блус по никое време" (Сиела).

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Людмила Миндова е завършила специалност „Славянска филология“ в Софийския университет, където по-късно защитава дисертация върху хърватския литературен барок. Автор е на монографията „Гласът на барока. Иван Гундулич и хърватската барокова норма“ (2011) и на поетичните книги „Блус по никое време“ (2009), „Тамбос“ (2014) и „Животът без музика“ (2016).