Петдесет нюанса сиво

Автор: Е. Л. Джеймс
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 251

Издател Бард
Преводач Гергана Дечева
Брой страници 496
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 436 грама
Размери 14x21
ISBN 9789546553300
Баркод 9789546553300
Категории Секс, еротика, Книги

„Не искам да съм твоята малка мръсна тайна, а голямата въпросителна, която те побърква до реторичност.“

Книгата, която прелъсти целия свят!

Защо жените харесват толкова „ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА СИВО”?
Защото е написана с думите, които мъжете забравят да казват,
а жените искат да чуват.

Когато студентката по литература Анастeйжа Стийл отива да вземе интервю от успелия предприемач Крисчън Грей, тя е силно привлечена – този мъж, този поглед! - но и смутена от властното му присъствие. Неопитната Ана е стъписана, когато осъзнава, че желае точно този мъж. А предупреждението му да стои далеч от него я кара да го желае още по-силно.
Когато обаче разбира за ексцентричните му еротични предпочитания, тя се колебае – независимо от успеха и чара си, Грей е мъж, измъчван от собствени демони и всепоглъщаща нужда от контрол. Безсилни да устоят на привличането, двамата се впускат в страстна и дръзка афера. Ана ще навлезе в неизследваната територия на собствените си желания, но ще може ли да се подчини на фантазиите на Грей? И ако го направи, ще продължи ли да обича онова, което ще открие?

Освобождаваща и пристрастяваща, трилогията „ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА” ще ви обсеби, ще ви притежава и ще остане с вас завинаги!
Гардиън

Ключови думи: Старите хитове, Горещи страсти, Топ 50 за последните 10 години, Любовта е страст, ТОП 110 на десетилетието, ТОП 110 за 10 години, Вдъхновение за пролет, ТОП 100 март 2010 - март 2020, ТОП 101 Художествена литература 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, Горещи страсти през зимата, Любов и страст, Страстно лято

от Ренета / дата: 20 апр 2015

Клиширана история, чела съм много по-добри еротични романи. Този не предизвика никакъв интерес в мен, дори ме отврати с изразите си и липсата на любов. Поне да бяха описани по пълнокръвно образите на героите и чувствата им, а те са представени схематично. Книгата е 500 страници, запълнени с напълно безсмислени ситуации и липса на чувства.

от Ани / дата: 12 апр 2015

Виждам, че мненията по книгата са много различни. Според мен (и предполагам повечето ще се съгласят) това не е литература, в героите действително няма дълбочина, сюжетът беше плитък, а повторенията бяха много. Реших да я прочета най-вече от любопитство за какво е целия този шум и действително ми хареса. Книгата е наистина бърза и лесна за четене, но за свободното време, ако искате истинска литература обаче тази книга няма нищо общо. Но тъй като в днешно време все по-малко хора четат, било то защото нямат време или просто не искат не се и учудвам, че предпочитат такива клишета.

от ... / дата: 11 апр 2015

Една "перла" в литературната корона, която оставя зомбираните простосмъртните да немеят пред величествената й глупост. О, Е Л Джеймс, залей ме с божествената си простотия!

от Gabi / дата: 10 апр 2015

Книгата и филмът са страхотни!
Не случайно книгата е превзела целия свят!

от Николаи / дата: 06 апр 2015

Мноо хубава книа просто страхотна по хубава книа несъм чел мноо страсна и хубава просто е уникална книа ЛАЛ!

от Ели / дата: 30 мар 2015

Ех, липсват ми любовните поредици от 90-те. Направо са класика в сравнение с последните "попадения". А тази идиотия - е па НЕМА да я прочета! И нЕма да си дам парите за нескопосан продукт на което и да е издателство, а коментарите, хвалещи книгата само ме убеждават в това - там работата е "език мой, враг мой", лоша работа :)

от Иван Генов / дата: 30 мар 2015

50 нюанса за това, докъде изпадна читателският вкус и как се правят пари от неграмотността на населението ...

от Whoknowswhere / дата: 18 мар 2015

50 нюанса тъпо

Трилогията на Е Л Джеймс (“50 нюанса сиво”, “50 нюанса по-тъмно” и “50 нюанса свобода”) е феномен, респектиращ с размерите си, и в същото време заслужаващ си всяка подигравка. На тези книги нищо не им е наред – нито писането, нито изсмуканите от пръстите сюжети, нито реалистичността и плътността на героите.

Дори садо-мазото им не е наред

и всеки негов почитател ще ви го каже. И в същото време те добиха такава планетарна популярност, че някак си нямаш право да изсумтиш презрително и да подминеш. Ако наистина се смяташ над нивото на въпросната сензация, се налага да се замислиш. Какво се случва с жените на XXI век, тези независими, силни, горди дъщери на модерността, че една невзрачна лелка от Лондон – 51-годишната към момента Ерика Митчъл, ненаписала нищо по-значимо от гимназиално есе преди това (а вероятно и непрочела кой знае какво) – успя да ги развълнува така с едно евтино, зле написано домакинско порно?

Ироничен ми се струва фактът, че въпросната… добре, хайде, писателка, поради липса на по-добра дума, носи същото рождено име като иконата на женското освобождение Ерика Джонг. Онази същата, която ни даде основополагащия труд на женската дързост “Страх от летене” и още много други романи, с които ни каза, че жените могат да се радват на секса като мъжете, че няма нищо страшно в това да останеш понякога сама, че най-важното е да запазиш себе си като личност и е че е напълно възможно да го правиш с достойнство и без катастрофални последици в този все още мъжки свят. И го стори остроумно, забавно, самоиронично и най-важното – талантливо.

И само няколко десетилетия по-късно нейната съименичка покори женското човечество с писания, които претендират да казват същото, но комуникират точно обратното. И дъщерите на същите тези жени, които поглъщаха със страст “Страх от летене”, днес четат в унес “Нюансите”.

Да не би страхът от летене да е новата мода? Но защо?

Психолозите твърдят, че най-честата женска сексуална фантазия е подчинението, дори понякога софт изнасилването. И докато някои мизогинисти биха намерили в това доказателство, че жената е биологически и психически устроена да бъде под мъжа, аз смятам, че то е резултат от съзнателно хилядолетно набивана в главите ни женска правилност, която се е настанила и в сексуалните ни фантазии. Защото понякога желанието за одобрение и включване е по-силно дори от сексуалния нагон. А цялото тесногръдо общество – не светлите умове на съвремието – се е заело да ни обяснява, че за да удовлетворим физиологическите си нужди се налага да сведем глава, да станем “женствени” по най-робския начин, да угодим на социалните копнежи на мъжа, да сбъднем изискванията на обществото към него. И чак тогава той ще ни се отблагодари, като ни понесе на ръце през живота.

“Нюансите” бъркат точно в тази травма. В поредицата е описано всичко, което не е наред със съвременната поп-представа за мъжете, жените и техните отношения.

Тя е директен изстрел с топ срещу феминизма, срещу равенството на половете, срещу разбирането, че сексуалните отношения между мъж и жена са сложни отношения между две равностойни личности.

Мъжкият главен персонаж – Крисчън Грей – е във всичко над героинята Анастейша. Той е 27-годишен милардер. Не просто богаташ без притеснения за препитанието. Не, той е милиардер, част от елитния клуб от около 1000 души, които въртят света. И то само на 27 г. И междувременно, докато е трупал своите милиарди, той е успял да събере и такава богата сексуална практика, че да се оттегчи. Героинята, разбира се, е семпла, бедна, невзрачна, девствена, а е почти негова връстничка. Така в представата за привличането на мъжкото и женското като два полюса на естеството са натъпкани ретроградните стереотипи за богатия всесилен мъж и неспособната да се състезава в нищо с него жена, която само трябва да търси покровителството му. Мъжкото начало вече не е дневното, динамичното, светлото, целенасоченото, а е агресивното, несметно богатото, разглезеното, правещо каквото си иска, доминиращото и господстващото. А женското не е дълбокото, нежното, нощното, то е сведено до подчинението, осъзнаването на собственото си второ качество, копнеещо да бъде водено, издържано, образовано от по-съвършения мъж. Той дори им казва какво да обличат, колко да ядат, колко болка трябва да търпят.

Така “Нюансите” става трилогия, в която

всяка златотърсачка и мутреска би се разпознала

и в която би намерила оправдание за низките си аспирации. Както и всяка тесногръда домакиня, останала вкъщи да гледа децата и предала живота си в ръцете на печелещия мъж. Дори на тяхното доброволно робство и социален мързел е направен опит да се придаде психологическа дълбочина и драматизъм, каквито няма. Убеждават ни, че те са сложни героини почти колкото Ана Каренина, че им се случва нещо архетипно, нещо древногръцко. А всъщност просто ги е страх и не им се успява със собствени сили нито в препитанието, нито в секса, нито в любовта, дори не и в приятелствата. Защото жена с широк социален кръг веднага би видяла фалша.

Крисчън Грей е точно това, за което социално неумелите девойки копнеят – млад, красив, атлетичен, добре облечен, потентен, приказно богат, образован мъж с изискани маниери. Но също така отегчен от манекенки и актриси и изтръпнал от жажда за невзрачните жени, готов да се промени из основи, за да ги спечели – тях, на които не са обръщали внимание дори мастурбиращите зубъри. И точно те, обикновените девойки немакенеки, са способни да извадят на бял свят и неговата чувствителност, да го запознаят с любовта, да го променят из основи. Не някоя популярна нахакана мома, на която тайно са завиждали в гимназията и която всъщност може да се справи с тази задача, но пък не би опитала. Крисчън Грей е отмъщението на невзрачните за пренебрегването. Той е тяхната социална и сексуална реабилитация, и то без никакви усилия и работа върху себе си. Без обелените колене по пътя към собственото израстване, които нямат нищо общо с раните от садо-мазо практиките. Фантазията отива докрай – те дори го зарязват, а той тича с изплезен език след тях и ги моли да са негови, хвърля в краката им своите милиарди, своята потентност и аполоновска красота. И като се има предвид, че този вид жени, които не са на кориците, са 99,99% от жените въобще – ето ти я благодатната почва за успех на книгите. Още повече че тази фантазия е описана от тяхна посестрима, не от Хайди Клум или Жизел Бюндхен. Дори не от Юлия Кръстева или Ерика Джонг, защото първата щеше да ги депресира и да извади наяве тяхната нелепост и комплекси, а втората щеше да ги скъса от подигравки.

Големият проблем на тези книги обаче е, че Анастейша е реално съществуваща жена, а Крисчън Грей е измислен герой.

Има хиляди невзрачни и плахи Анастейши,

на които трилогията подарява фантазмено удовлетворение – нещо като хероинов кик, моментно щастие без усилия. И ако те имат нещастието да повярват в него, да се зарибят и пристрастят към подобни решения на проблемите си, ще останат цял живот нещастни и неудовлетворени. Няма да ги зарадва вниманието на съседа научен сътрудник, който кара кола на 15 години, но е готов да стане част от всекидневието им и да им бърше сълзите. Те може и да се омъжат за него от немай къде, но никога няма да поискат да вникнат в уникалната му душа-вселена, каквато всеки от нас носи, макар той да си е направил труда да опознае тяхната. И после ще го намразят и презрат задето им е изневерил в търсене на топлота. Те все ще чакат нереалния образ Крисчън Грей и ще заложат всичките си чипове на щастието на него.

В този смисъл въпросният измислен герой е нещо като Джесика Рабит от “Кой накисна заека Роджър?” – за мен той дори не може да бъде сниман, той може да бъде само нарисуван анимационен герой. Или като Пища Хуфнагел, за когото г-жа Мейзга не се е омъжила, но на чийто образ се опира, за да си докаже, че заслужава повече щастие от това, което и дава г-н Мейзга.

В Крисчън Грей всеки може да бъде влюбен, това не е никакво предизвикателство. Обаче опитай със съседа научен сътрудник с коремчето. Като успееш да изградиш с него здравословна връзка, чак тогава си зряла жена. Защото връзките са сложни, объркани, носят болка, но точно в този вид са продуктивни и те докосват до най-голямото щастие на равностойното споделяне. За да усетиш и жилото, и меда на това партьорство, трябва да се понапънеш, а не просто да отвориш една врата и да влезеш в приказен свят.

И ако жените не могат да разберат защо “Нюансите” са

книжен хероин за социално неумели глупави жени,

ще им обърна фантазията. Представете си за какво мечтае социално неумелият, импотентен, неуверен, неуспял и не особено интелигентен мъж и се запитайте дали изпълвате тази негова мечта. Не, не я. Ако имате дори грам целулит, вие сте онази жена, за която той ще се ожени, тя ще му ражда деца, ще готви, ще пере, ще му дава домашен уют, но той ще й изневерява и ще я презира, защото не е като Жизел Бюндхен. Или като Джесика Рабит. Тази фантазия от женска гледна точка е тъпа до безкрайност, нали?

А сега си представете как нормалният мъж разглежда Крисчън Грей – точно както вие гледате на Джесика Рабит.

Като филолог аз съм особено ревнива към добрата литература. “Нюансите” не са литература, те са разтегна до трилогия плоска статия от списание за кифли. Свършили са си перфектно работата – продали са фотошопнатата си фантазия, експлоатирайки женските комплекси. В този смисъл те са добър занаятчийски попкултурен продукт. Ако литературата е дълбока като море, то дъното на “Нюансите” се стига с малкото пръсче на крака ми. И ако в море се плува с удоволствие и под повърхността му се откриват чудеса, красоти, но и праисторически чудовища, то ако се гмурнеш в локва, можеш само да се натъртиш. Или окаляш. Сто пъти предпочитам депресията на Ана Каренина, киселинната самоирония на Ерика Джонг и дори садо-мазо первезиите на “Историята на О.”, отколкото обидните за интелекта ми “Нюанси”.

Елена Кодинова

от Милена / дата: 10 мар 2015

За мен тая книга отразява петдесет нюанса посредствени литературни напъни и нищо друго.

от Петя / дата: 10 мар 2015

Книга за елементарни хора...много еротични неща има . Е Л Джеймс пише само ертотични неща. всеки може да си вземе дневника или да гледа някое порно и да пише измислени историйки...

от Нина / дата: 07 мар 2015

Най-тъпата книга на всички времена. Клише, в което, за да се продава, е вмъкнат най- левашкия секс.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Fsog / дата: 06 мар 2015

Тук трябва да обсъждаме книгата,а не филма. Мнението си за него може да изразите под някой торент. И вземете малко мислете какви ги бръщолевите.

от Памела / дата: 04 мар 2015

Филмът е страхотна боза! Ужас, просто! Тъпотия!

от малката мравка / дата: 02 мар 2015

Зачетох си в коментарите,тъжно ми става......Дали все пак всички писали са само впечатлени от "сексуалните " сцени????Жалко е как травмите в детството се отразяват на сексуалния живот на зрелия индивид.Още по ужасяващ е факта,че потърпевшите дори не осъзнават каква нужда от помощ имат.Специализирана помощ,тук иде реч да спомена ,че сме многоооо далеч от смисала на т.н."Психично здраве".

от Geri / дата: 27 фев 2015

И сега изгледахте филма и решихте да се изказвате за книгата? Сексуалните сцени не са 90%, а около 30 ако трябва да сме акуратни. Оставете хората да си четат. Не се изказвайте като инстанции, подкрепяйте становищата си с изрази като "Според мен". Не че ме дразни, не че ми пречи, ама въпрос на култура, за която повечето от литературните и филмови разбирачи тук претендират.

от Бетси / дата: 27 фев 2015

Филмът " Посл. танго в Париж" е с Марлон Брандо и МАРИЯ Шнайдер , а не с РОМИ Шнайдер .

от Небогиня :) / дата: 21 фев 2015

Според мен книгата е много,много "плитка",елементарна.Чудя се какво й е феноменалното.90% е описание на сексуални сцени,не еротика,а порно.Проблемът на главната героиня е,че е силно привлечена от главния герой,който път има някакви отклонения,понеже е преживял травматизиращо детство.(Ако главният герой отиде на Бахов терапевт или се консултира с класически хомеопат,много бързичко ще балансира дисбаланса в душата си. :) )Всички са много красиви- родители,сестри,братя,приятели и по правило са богати.Ако не са червиви с пари,със сигурност имат някакъв невероятен талант.Авторката е и голям фен на АУДИ.Много клишета,много повторения."Тютюн" е феноменална книга,както и любовта между Ирина и Борис ,защото те притежават майсторски изградени характери-сложни,многопластови.

от Любов / дата: 20 фев 2015

Cosworth май не си чел книгата ;-)

от Cosworth / дата: 20 фев 2015

Разнообразие, казваш. Малко садо-мазо, белезници, винкел, камшици, душене и най-подир чисто нашенски кьотек с юмруци и ритници, па може и оловен бокс... Ма всичко да е гарнирано с много любов и топли чувства. От сърце, тъй да се каже.
Пичове, още ли не сте претрепали съпругите си? Не сте никакви мъже и романтици. Жените ви ще се усъмнят в искреността и дълбочината на вашата любов. Изкъртете си крак от стол и действайте. Докажете изпепеляващата си страст и чувствен романтизъм!

от Любов / дата: 20 фев 2015

Супер си е книгата. Дано я прочетат повече двойки и вкарат разнообразие във връзката си. Сигурна съм, че 80 % от двойките живеят скучно и сиво - от работа в къщи и обратно, манджи, караници... По-добре такива книги да се четат, отколкото книги за политици и кой как ни е излъгал или пък да гледаме грозните новини по тв. Обичайте се и правете любов :-)

от една госпожа на 64 / дата: 19 фев 2015

Може ли някой да ми каже филмът може ли да се сравнява с "Последно танго в Париж" ( с Марлон Брандо и Роми Шнайдер ако някой си спомня или го е гледал или знае за него),или с романа на Ерика Джонг "Страх от летене" или с друго подобно произведение на киното или литературата. Не съм чела дискутираната книга (не срещнах израза "роман" , но ми я разказаха и поради огромния шум около филма съм любопитна и имах намерение да го гледам, затова чета отзивите.Права е една дама, която препоръчва даващите мнеие да споменават годините си. Съвсем ясно е, че възрастта много влияе на преценката, но когато нещо е определено стойностно всяка възраст ще намери "свое отражение" в него.Филмът такъв ли е?И още- в друго мнение е засегнат въпроса дали коментаторите са чели друга подобна литература или филми за да имат мярка за сравнение, защото откакто има писменост от тогава има еротична и порно литература и поезия и последно - и филми.

от Милена Атанасова / дата: 17 фев 2015

Ако ви е харесала книгата на Е.Л.Джеймс прочетете "Безценка която не можеше да умре" и ще видите как се пише литература.

от xaoc / дата: 17 фев 2015

VW 21.01.2015


познавам доста хора,който не вярват в любовта и не искат да обичат никой друг и да бъдат обичани от никой друг освен от себе си!!!
Нека липсата на житейски опит,не ви заблуждава че разбирате живота,такъв какъвто е.
И не на последно място,порното,обичта и любовта биха могли да имат нещо общо в някой случай,който да доказва правилото за силата изключението

от мнение / дата: 17 фев 2015

50 нюанса простотии...елате да видите 60 нюанса от всички цветове на плажовете лятото

от да ви отворя / дата: 17 фев 2015


ейййй , хора, погледайте поне малко хард порно по темата...иии тогава нещата ще си дойдат на мястото.....хахаха..ще повръщате и ще се връщате за още...хахаха

от Анита / дата: 16 фев 2015

Това е първата книга през целия ми живот, която не успях да дочета до край. Дори блудкавата "Аз вещицата", която също има осезаем елемент на евтино софт порно успях да изтърпя до последната страница. Ей, така - да не остане валат, че съм си дала парите. Не разбирам как това нещо стана он топ оф дъ топ. Нужно ли е да четем неизживените сексуални фантазии на автор, страдащ от синдрома на застаряващата жена, вместо да изживеем своите собствени? Според мен това четиво се харесва единствено на тийнове, без особен сексуален опит и нереална представа за заобикалящия ги свят. Сюжетната линия е толкова размита, Ана е ужасно безхарактерна, а Крисчън извратен. Между почивките от садомазо епизоди има вмъкнат някой сърцераздирателен пълнеж за нечие тежко минало и ментални отклонения. Една безкрайна секс сцена. О, колко хубаво! Промотираме домашното насилие ли, какво? Сякаш беше по-добре, докато всички четяха Коелю.

от Cosworth / дата: 16 фев 2015

Към 221 Цвети
Мило момиче, надявам се, че сега няма да потърсиш някой леп мужкарац, който да те пребие с много любов, защото всъщност много ти харесва, но не си го съзнавала докато не си прочела този "литературен шедьовър".
Утре някой чичка ще се изходи по темата с някоя педофилска история и пак ли ще му ръкопляскате??!! Че и филм може да снимат...

от Иво / дата: 16 фев 2015

Филмът е изключително слаб, а е правен точно по книгата, доколкото разбрах.Няма завръзка, няма развитие, няма развръзка, няма сюжет, то и секс няма. Очевидно книгата няма нищо общо с хубавите еротични книги, а е жалка полюция на авторката, но с добра реклама постига целта си.

от Shelby / дата: 15 фев 2015

Петдесет нюанса чалга!

от Dara / дата: 15 фев 2015

Боза!

от Цвети / дата: 09 фев 2015

Книгата е невероятна. Прочетох трите за 5 дни!!! Не намирам кой знае какво нередно в нея.... лично мнение, де.... Вълнуваща е!!!!! Бих я прочела още 50 пъти поне!!!! :)

от Ели / дата: 08 фев 2015

Направих си труда да прочета някои от по-старите коментари,поместени по-долу. Направо съм смаяня. Толкова противоречиви мнения, яростно защитаване на тези. Все едно разнищваме някакъв жизнено важен проблем. В случая аз съм "за" романа. Не съм стигнала до края,все пак съм работища майка,но с огромно желание и нетърпение зачитам редовете. Това е начина ми да разпусна. Нали в това е смисъла на четенето на книги-не да те натоварват,а да те откъсват от проблемите. Искам да се обърна към всички върли противници на книгата. Ежедневно ни заливат с каква ли не помия,от всякякво естество. Животът отдавна е добил характера на една огромна порногрофия. Не мога да разбера на какви моралисти се правите. Сексът не е вече тема табу. Не виждам нищо лошо в това да седнеш да ПРОЧЕТЕШ една книга,била тя с еротични сцени,описани с тънки подробности. Нека въображението заработи малко. Стига сме получавали информация наготово. Или може би в това е проблема. В книгата всичко минава през ума и съзнанието,а по телевизията-само пред очите и от едното ухо влязло,през другото излязло. Някои хора може би остават твърде консервативни в мисленето си и реагират твърде остро, когато нещата са назовани с истинските им имена.

от мари / дата: 07 фев 2015

Не съм чела книгата, оттам да започна. За мен сякаш е важно коментиращите да споменат и годините си, когато коментират. Забелязвам, че тази книга се харесва на връстниците ми, аз съм на 22 и се отрича от по-зрели жени. Кой крив, кой прав, не мога да кажа със сигурност, но всички около мен са "луди" по книгата. Разбира се като всяка книга много е важно на какъв етап от живота си ще я прочете човек, защото действа по различен начин в различните моменти. Лично за себе си ще изчакам и когато мине тази истерия по "50 Нюанса сиво" може и да я прочета. Та..просто упоменавайте годините си преди да напишете мнение, за да си направим малък анализ.. :)

от Л.Д. / дата: 04 фев 2015

Не съм чела книгата(и нямам намерение), но ми се гади от целия тоя шум около нея, който продължава не знам коя година вече. А и сега с тоя филм... Ще повърна. Мразя всичко, което е свръхпопулярно, изтъркано, натрапващо се, масово, чалга.

от Aries / дата: 30 яну 2015

Имаше един израз "всички го правят защото всички го правят". От чисто любопитство се сдобих с електронният вариант, и честно казано състарих се с няколко години докато я прелиствах. Изтрих я, не ща да я виждам.
За самата книга - няма увод, няма нещо, което да те грабне. Влиятелен изтупан мъж със собсвеническо чувство, и секс сцени без никакъв вкус. Тая книжка е за хора без въображение в личния живот. Не, не и не! И пак не!

от Елица / дата: 28 яну 2015

Непредубедена БЯХ и дадох шанс - да започна така и аз. Прочела съм книгата. Другите две части от трилогията няма да си ги купя!!!Изкуството винаги провокира, търси новото, боде, издирва, завира се навсякъде. Това му е работата. В днешно време сякаш поставя все повече неща директно на масата. Може би трябва да бъде по-деликатно изкуството - само да загатва...Но и в това няма лошо - то се развива с модерния човек, променя се с ценностите му. Лошото е, че хората на четат! Ако бяха чели, може би нямаше да бъдат "шокирани" от този роман и той нямаше да спечели толкова пари на автора си. Защото това е единственото му предимство (освен добрия пи-ар). Еротика в литературата съществува още от времето на Сафо. Има я в прекрасните и стойностни романи на вички автори от Карибския басейн. Тази книга е толкова наивистична, че ако не бяха запълнени четиристотинте й страници със секс (абсолютно клиширан и еднообразен), щеше да се бори заедно с Красавицата и звяра за вниманието на 6-годишната ми дъщеря (да ме прощава Шарл Перо, защото образите му със сигурност са много по-богати от тези тук). Образите са плитки, сюжетът е еднопластов, преводът е лош. Това че книгата е "лесно четима" не я прави стойностна!!! Прави я не по-различна от статията в някое женско списание "Как да познаеш какъв е характерът на гаджето ти по любимия му цвят".Ако сме внимавали в час по литература, щяхме да знаем, че паралелно с четенето на една книга, на втора линия би трябвало да върви и онова банално и скучно изречение, изкарало много двойки "А какво е искал да каже авторът?" Ако го няма, значи нищо не е искал да каже...Ако след като затворите страницата, ви е останало само "едно такова чувство" и нищо не сте си "откраднали", значи книгата не струва!!! Белезници? Егати - не е ли демоде?!!

от VW / дата: 21 яну 2015

Огромно внимание се обръща на тази книга и според мен има защо. В анотацията май пишеше нещо от сорта, че е написана с думите, които жените искат да чуят. Честно, не мисля, че се отнася само за жените. Няма човек, който да не иска да бъде обичан, всеки го иска, но не всеки смята, че го заслужава. Който е прочел книгата, знае, че и Анастейжа, и Крисчън изпитват съмнения по въпроса. Оттам идват и проблемите във връзката им, но когато осъзнават, че наистина държат един на друг, тогава нещата потръгват. Като цяло може да се каже, че историята е нереалистична и звучи като приказка, но всъщност кой може да прецени, когато любовта идва повече от неочаквано и в реалния живот. Та в общи линии мнението ми за книгата е положително, защото и двамата главни герои си влияят и се развиват заедно, а е жалко, че се обръща внимание на секс сцените и налудничавите мнения, че Анастейжа е пребивана. В цялата книга непрестанно се повтаря за поносима болка, която носи удоволствие. Живеем в XXI – ви век, свиквайте с това, че и жените мислят за секса и удоволствието от него. Нищо не е насила в книгата, така че не разбирам защо се скандализират хората.
ПП: За мен лично некрофилията и педофилията са далеч по-гнусни и извратени от малко връзване и пошляпване.

от Нели / дата: 21 яну 2015

Евтиното порно, може би ще ви се стори по- добър вариант от тази книга! Факт е обаче, че повечето жени я харесват, някои дори не си признават! Може би, защото си мечтаят за някой богат садо- мазо тип който хем да им угажда с глезотии и скъпи подаръци, хем да е груб в секса и да им бъде пълновластен господар!

от Parchenka / дата: 14 яну 2015

Към всички възмутени от книгата - препоръчвам ви да я прочетете на английски , в оригиналния си вариант. А от друга страна всеки с вкуса си. С негативните си коментари , само защото не сте розбрали книгата , ще откажете хората да я прочетат!

от момиче / дата: 01 яну 2015

За мен книгата беше едно супер четиво! На мен лично много ми хареса и бих я прочела пак! Всеки си има вкус и не може да казвате, че жените я четат само, за да се задоволяват! Ако вникнете в съдържанието на книгата ще откриете, че не е само секс! Има и трогателна история! Според мен тази книга си струва да се прочете!

от Тъпотия / дата: 22 дек 2014

Ужасна тъпотия. По-добре си купете някоя сериозна книга.

от Ели / дата: 06 дек 2014

Като чета мненията, и като прочетох отксъ от книгата - ще си чакам филма :) И то не на премиера.

от RP / дата: 06 дек 2014

Опияняваща,неповторима,неразумно впечатляваща-всяка дума е преизпълнена с чуства,противоречиви и в същото време балансиращи.Ежедневието убива всичко ценно и смислено-животът трябва да се живее винаги и само за мига! А способността да употребяваш власт в страстта си,и особено тази сила да е в ръцете на твоя човек,на когото си отдала и разума и душата си...това липсва и в същото време е опияняващ фактор да направиш всичко,дори и невъзможното да преоткриеш и себе си и партньора си.Всяка една мимика,всяко едно движение,всяка една дума трябва да е в точното место и на точния човек.Животът трябва да се изживее с неограничени идеи в рамката на мечтата ти.Не трябва да има нищо излично и безмислено,а тази история ме накара да прогледна отвъд навика ми за битовизъм и ненормално спокойното ми ежедневие.Животът трябва да се живее със страст във всеки един момент,не по дати,а по секунди.Всеки един може да достигне контролиращ ефект дори и чрез най-обикновения отговор,всеки може да достигне успех дори и чрез най-точния поглед,само трябва да се повярва и да се иска с всяка една клетка от тялото ти.50 SHADES OF GREY е история,макар и измислена,която е мечта за едни,блян за други и реален живот за трети-всеки си избира пътката,всеки избира до къде може и иска да достигне,но едно е присъщо за абсолютно всички-ВСЕКИ СИ ИМА СВОИТЕ 50 SHADES.

от RP / дата: 06 дек 2014

Опияняваща,неповторима,неразумно впечатляваща-всяка дума е преизпълнена с чуства,противоречиви и в същото време балансиращи.Ежедневието убива всичко ценно и смислено-животът трябва да се живее винаги и само за мига! А способността да употребяваш власт в страстта си,и особено тази сила да е в ръцете на твоя човек,на когото си отдала и разума и душата си...това липсва и в същото време е опияняващ фактор да направиш всичко,дори и невъзможното да преоткриеш и себе си и партньора си.Всяка една мимика,всяко едно движение,всяка една дума трябва да е в точното место и на точния човек.Животът трябва да се изживее с неограничени идеи в рамката на мечтата ти.Не трябва да има нищо излично и безмислено,а тази история ме накара да прогледна отвъд навика ми за битовизъм и ненормално спокойното ми ежедневие.Животът трябва да се живее със страст във всеки един момент,не по дати,а по секунди.Всеки един може да достигне контролиращ ефект дори и чрез най-обикновения отговор,всеки може да достигне успех дори и чрез най-точния поглед,само трябва да се повярва и да се иска с всяка една клетка от тялото ти.50 SHADES OF GREY е история,макар и измислена,която е мечта за едни,блян за други и реален живот за трети-всеки си избира пътката,всеки избира до къде може и иска да достигне,но едно е присъщо за абсолютно всички-ВСЕКИ СИ ИМА СВОИТЕ 50 SHADES.

от El aliento del Diablo / дата: 28 ное 2014

Това е една от малкото книги, която прочетох с триста зора и то просто за да не остане започната и непрочетена. До самият край се надявах на нещо, което да ме развълнува или... не знам, но книгата си остана суха от предната до задната корица с едно съвсем малко изключение.Толкова плоска, повърхностна и безинтересна, че не знам как може да е бестселър.

Секс сцените са изключително скучни и еднотипни (различното беше само мястото), Крисчън не направи нищо от това, което уж трябваше да е водещото в книгата. Анастейжа е толкова безхарактерна, заблудена и наивна, че ме болеше докато четях...
Единственото, което ми допадна е от страна на Крисчън и по-точно, миналото му, което ме направи любопитна.
Най-добре е да кажем, че сносен сюжет няма защото, ако някой е открил такъв го съжалявам искрено - явно си няма и на идея какво е сюжет на книга.
Чела съм адски много книги в жанр "еротика", за да кажа смело, че това е възможно най-слабата и безинтересна... Въпреки че самата книга повече прилича на лошо порно, отколкото на хубава еротика.
Вярно е, че сексът продава, но това не означава, че всеки втори с или без талант трябва да се хване да пише книги за секс, още повече когато си личи, че той е плод на някакви незадоволени фантазии...
Надявам се книгата да не ми е допаднала заради превода, понеже беше отвратителен. Казвам го защото прочетох няколко глави от книгата в оригинал, след като прочетох книгата на български. Имах чувството, че преводачката едвам-едвам си е вършила работата, опитвайки се да не заспи...
Книгата не става дори за убиване на времето - по-вероятно е да затормози някого, отколкото да го накара да разпусне.
Идеално пасва на думите "Много шум за нищо."
Единственото, което бих прочела от трилогията е историята на Крисчън, защото, мисля че там е това, което би било интересно и вълнуващо. Как се е стигнало до това да е такъв, как би го преодолял и защо... Друго интересно не видях.

Това е личното ми мнение и се надявам да не съм засегнала тези, които харесват книгата. Радвам се, че поне някои хора, които са си дали парите за това са намерили нещо в него... :)

от Мария / дата: 28 ное 2014

100% съм сигурна ,че авторката е гледала 9? Weeks ,защото доста неща са взети от там

от Роси / дата: 20 ное 2014

Не се карайте хора, трябва да се четат и глупости от време на време :)

от до lis kay / дата: 03 ное 2014

Не знам как очаквате някой да вземе мнението ви на сериозно, като не можете да се изказвате и да пишете на български език.

от nepoznat / дата: 02 ное 2014

Не мога да разбера като не ви харесва книгата защо я четете само да пишете гадни коментари.Четете анотацията към книгите и щом видите че не е ваш стил не я купувайте после само да пишете тъпотии и ние да ги четем.Иначе книгата е страхотна препоръчвам я с две ръце който харесва такъв жанр. :-)

от Светлана / дата: 01 ное 2014

Отдавна не бях чела по-скучна и дразнеща с беден речник книга !

от lis kay / дата: 26 окт 2014

Книгата е повече от противна. Като изключим секса всичко е абсурдно. Първото което ме издразни до краен предел е самия персонай и на ана и на кристиан. Ана е толкова несигурна, толкова неуверена. Тя няма абсолютно никакво самочувствие. Не е нормално някой да е толкова несигурен. По едно време докато четох имам чувството че е бездомнаживееше в жилището на приятелката си, носеше дрехите на приятелката си, не може да се гримира и трябва приятелката и да учи.Ана е на 20 но докато четох съвсем забравих че е на толкова. Авторката не се е съобразила са това. сериозно тя е много застарена и то само защото авторката е от явно по старо поколение. Няма лошо но сега като е решила да ги прави млади да ги беше направила с такова мислене. Kристиан също е млад-29. Но разбира се и той е като излязъл от старинен филм, учудих се че не иве в дворец :ДД. И тук е най-големият проблем. Тази книга не се показва реални взаимоотношения. Ако в реалния живот някой започне да те следи постоянно ще кажеш че е преследвач и ще искаш ограничителна заповед. Но иначе в книгата е секси. Или фактът че иска да те бие постоянно, да те променя, да се държим по начина по които той иска, да ядеш когато той иска, да правиш каквото той иска..............и още много. В края май трябва да се превърнеш в робиня. Да не изказваш мнение и т.н. Да дами това е най невероятната връзка на света. !!!!!!!!!това е мъжът мечта!!!!!! И другото което е НИКОГА АМА НИКОГА в реалния живот няма как някой като него да се влюби в някоя като Ана. Богатите не излизат с най обикновени хора. И не се опитвайте да противоричите. Достатъчно съм запозната. Това е моето мнение. Много съжалявам но това нееееееееееееееееееееее е любовна история!!!!!

от inalcanzable / дата: 18 окт 2014

Книгата е предвидима, героите са безкръвни и някак страшно банални; историята е шаблонна, без никакъв признак на обрат и то във всичките три книги. За стила на авторката да не говоря, имам чувството че дете е писало книгата. Започнах да чета книгата, за да видя какво толкова намират хората в нея и заключението до което стигнах, е че книгата е потресаващо повърхностна и само такива хора могат да я харесат... така че спестете си парите и прочетете някоя класика, за да разберете какво е завладяваща история!
PS не хейтвам книгата, просто се опитвам да помогна на някоя заблудена душа да не повтаря моята грешка и да не я чете.

от GOGO / дата: 24 сеп 2014

за мъже става ли или ще загубя интерес на 1-вия половин час..?

от / дата: 18 сеп 2014

книгата е супер препоръчвам я
Коментарът е редактиран от администратор.

от Ива / дата: 18 авг 2014

Прочетох цялата поредица на един дъх, много завладяваща история

от Магдалена / дата: 10 авг 2014

На път съм да приключа с четенето на третата последна книга. Чудесно и леко четиво. Някои аспекти от стила на писане на авторката (повторения) ме подразниха, както и тенденциите на Анастейжа да натяква. Иначе има и много хубави и интимни моменти, много психология, емоция и съспенс в малки дози. Ако някой ви каже, че тази книга е само и само секс, това не би била особено точна интерпретация. Да, секс сцените идват в повече на моменти, но като цяло не е това, което мен лично ме привлече в нея. Харесва ми това, че ме откъсна от ежедневието и ме потопи в нереалността на бляскавия и драматичен любовен живот на Анастейжа и Крисчън. Връзката между тях е много силна и двамата са готови на компромиси и жертви в името на това да бъдат заедно. Допада ми, ако ви харесват книги от типа на Twilight, Фифти много ще ви хареса. Препоръчвам да се чете в оригинален език, преводът на български е лееко смотан...

от ani / дата: 04 авг 2014

Изчетох и 3-те части на книгата.На мен лично ми хареса,като изключим многото вулгарни думи,който и за мен (едно 20 г. момиче ), но като цяло ми беше интересна и ги прочетох на един дъх.Честно казано ми се иска да има още продължения

от бляк / дата: 27 юли 2014

блудкава, тъпа и посредствена, както и повечето коментари тук. но това си е народопсихология. все пак не се лъжете да четете такива боклуци - има толкова поо-занимателни и стойностни непрочетени книги. съжалявам за изгубеното време...

от Паралел / дата: 26 юли 2014

Прочетох книгата на един дъх. Вярно е, че има какво да се желае от стила, както е вярно и че секс сцените от даден момент нататък идват в повече. Но наистина не това е основното и ме притеснява фактът, че толкова хора гледат прекалено буквално на нея. В сюжетът определено има втора линия на действие и тя е чисто психологическа. Как се е стигнало до там Крисчън Грей да се превърне в това, което е? Може ли да му се помогне? Как е възможно някой да причини нещо толкова жестоко на едно дете? Как възпитаваме нашите собствени деца, в какво ги превръщаме, как изживяват те нашето поведение? Ето, това са въпросите, които ме развълнуваха. И честно казано съпреживявах едновременно тревогите и на двамата герои. Съчувствам на Крисчън и се опитвам да вникна в начина му на мислене. Подкрепям Ана... Това ме накара да продължа напред и с втората част и със сигурност следва още една безсънна нощ, защото съм убедена, че ще я прочета на един дъх. Останалото бих определила като повърхности, незрели коментари и буквалистика.

от Обективна / дата: 05 юли 2014

До 189 - Вие май изобщо не сте разбрали какво съм искала да кажа, а то е именно, че сексът е нещо естествено, само че в много човешки умове се превръща в пикантерийка. Превръща го точно срамът по отношение на секса, който е бил налаган на човечеството с хилядолетия. И много често той е на подсъзнателно ниво.
Моля, четете преди да коментирате.

от Eee / дата: 05 юли 2014

Коментар 190 се отнася за 189- за "До обективна". Извинения.

от Eeee / дата: 05 юли 2014

Ееее, Обективна, ВИЕ ИЗОБЩО НЕ СТЕ ОБЕКТИВНА. Май трябва да си спомните за гафа в Едем /с участието на Лукавия, разбира се/, откъдето тръгва и срамът. Ами точно той е този, който включително и на Вас позволява при голяма жажда в юлските горещини да отворите шишенцето с минерална студена вода още щом го закупите, пред уличната будка, но Ви спира да правите секс там, като сте купили заедно с водата и списание за секса. А може би греша...като нищо сте се впускали в еротични фантазии точно там, на столичния булевард, внушавайки си, че и полицията е така модерно разкрепостена? Тогава...горко им на мъжете, за тях не остава нищо скрито и желано.Вие погр***хте романтиката в любовта, а може би и самата любов? Ето това е вече срам за Вас!

от до Обективна / дата: 05 юли 2014

цитирам Ви "Западният ум, колкото и сексуални революции да преживее, скоро няма да спре да гледа на секса като на "пикантерийка", а не като на нещо естествено. И затова подобни книги процъфтяват."
Е как така сексът да не е нещо естествено? Нима Вие сте дошла на този свят чрез 'пикантерийка"? Нима сексът не е човешка функция като всички останали? Как може изобщо да е говори за неудобство. Вие срамувате ли се когато сте гладна, жадна и т.н.

от Силви / дата: 04 юли 2014

Гергана, никъде не съм казвала "тъпи домакини", така че не си позволявай да ме цитираш така. Казах, че книгата е глупава. И, да книгата може да е хит в други страни, но това не значи, че не е писана за домакини. Какво си мислиш, че домакините са само в България? (всъщност никъде в предния си коментар не съм говорила за "българските домакини", но..) Книгата за мен е загуба на време. Пък вие преценявайте за себе си.

от Обективна / дата: 04 юли 2014

Книгата е световен бестселър, защото има доста пикантерийка в нея. Може да има и нещо друго освен секс, но не заради него е станала толкова известна. Западният ум, колкото и сексуални революции да преживее, скоро няма да спре да гледа на секса като на "пикантерийка", а не като на нещо естествено. И затова подобни книги процъфтяват.
А и да не забравяме, че не всичко, което е хит и резонира с масовия вкус, е най-доброто.
Приятно четене.

от гергана / дата: 03 юли 2014

А по повод негативи и позитиви, срамене от страна на авторката. Е тя не се срамува, а се гордее. И да ви кажа, че почти никой няма предрасъдъците на българина,че да го е срам да говири и споделя такива неща!

от гергана / дата: 03 юли 2014

Не знам за превода, тъй като я четох в оригинал, но искам да кажа, че тук е описано много повече от секс и физическо задоволяване. Тази книга и история е страхотна и пленяваща и ако наистина успеете да вникенте в нея, ще се влюбите.
А по повод изказването за " българските домакини", е тогава жените( а и не само) в целия свят са "тъпи домакини". Тя е световен бестселър! Не знам за в България, но в UK манията е голяма. А никоя от тези жени не се нарича димакине. Think about it

от O. / дата: 16 юни 2014

Номер 170, чета и се чудя кое от Баухаус не познават критикуваните от теб дебелаци....Ами изясни се, де, за Валтер Гропиус ли става въпрос, или за Василий Кандински, или друг представител от краткото съществуване на тази школа за модерно изкуство?

от Али / дата: 16 юни 2014

Не съм чела по - глупава книга от тази...

от Цветелина Катевска / дата: 11 юни 2014

Това е една типична книга от жанра романтика,макар и с малко "екзотика",ако мога да нарека така някои от сексуалните сцени.
Едва в третата книга авторката се е сетила да вкара малко "съспенс":-)
Иначе е приятно за четене,стига да те вълнува "дамската проза".

от Тони / дата: 07 юни 2014

Искам да кажа на тези, които виждат само порното в сюжета, че нищо не са прочели, защото "Петдесетте нюанса" имат много по-голяма дълбочина. Тук става въпрос преди всичко за Любов, за израстване на характери, за променяне на същността на човека заради този когото обичаш, за това да се откажеш от себе си и да се посветиш на другия, за доверието, което се изгражда между двама души и т.н. Чрез секса в книгата е представено именно това себеотдаване и обвързване.
Прочетете книгата! Изградете си сами мнение, но вникнете в тънката психология на героите и ако тогава не ви хареса, добре - не е това вашата книга, но ако ви хареса ще се почувствате наистина погълнати, завладени, разтърсени...

от Силви / дата: 05 юни 2014

Книгата е написана за типа жени "домакини". Те и без това имат достатъчно време, та ето им и една глупост, която да четат през това време.

от Дарина / дата: 05 юни 2014

Книгата за мен е много шум за нищо!

от към Мария / дата: 04 юни 2014

Извинете, предният коментар бе насочен към Мария, моля Ирена да ме извини ; )

от към Ирена / дата: 04 юни 2014

"Явно емоционалния живот на бълкарката е доста осакатен" Хм, пропускаш дребния факт, че тази книга не е популярна само в България, а е бестселър по цял свят... Така, че не си позволявай да използваш думата "българка" И да Misskill е права. Защо винаги тряба да се плюе? Честно казано, може би имаше едно, най - много две мнения, които се аргументираха защо книгата не им харесва, но останалите, които вероятно не са чели книгата, дори, са си чисто и просто хейтъри.

от Misskill / дата: 04 юни 2014

Типично е за нас българите да гледаме на всичко негативно ,по-лесно ни е да оплюем и да изсипем един куп негативни емоции отколкото да се възхитим и да кажем едно голямо БРАВО за смелостта на авторката да напише такава книга.Мисля ,че е била с ясното съзнание ,че негативите ще са повече отколкото позитивите и все пак е рискувала.Харесва ми самата идея и представянето на различните отношение между мъж и жена в 21 ВЕК ! Докато чета книгата си представям всеки един момент от нея ,обстановката ,чувствата , емоциите всичко е прекрасно . Обичам тази книга !

от Misskill / дата: 04 юни 2014

Препоръчвам и книгата "11 минути" на Паулу Коелю

от Misskill / дата: 04 юни 2014

Аз не мога да разбера ,защо повечето хора сте толкова ограничени и мислите ,че не съществуват такива мъже и това не е реалност ,това ,че на 99 % от жените не им се е случвало такова нещо като Крисчън Грей не значи че "той" не съществува. Темата секс винаги е била табу и такава ще си остане винаги ,защото както казах повечето хора са ОГРАНИЧЕНИ !Книгата е страхотна ,чета я с голям интерес ! Да съгласна съм ,че някой неща са прекалени и нереални ,но бога ми това е КНИГА ! Една много завладяваща и красива книга,която събуди в мен много емоции ! Който не харесва еротика защо по дяволите я чете ? Какво повече очаква ? Това не е Хари Потър това е книга за големи !!! Поздравления за книгата и за авторката страхотна книга ! Тя остава моята единствена любима!

от Ирена / дата: 03 юни 2014

Когато приключих тази книга, помислих си че няма да продължа с 2-та и 3-та......не съм почитател на такъв тип книги. Обаче другите са толкова различни, прекалено емоционални без да се набляга толкова на "секс игрите". Най-много ми хареса епилога на последната т.е как Крисчън реши да отиде до магазин Клейтън :-) Няма нищо лош в това човек да си помечтае нали???:-)

от Мария / дата: 03 юни 2014

Първите страници на книгата ме грабнаха, но в последствие така и не успях да я довърша. Определено не е моята книга. Изненадва ме еуфорията на читателките, които се прихласват по тази творба. Явно емоционалния живот на бълкарката е доста осакатен, за да се вживяват толкова много по това книжле.

от geri / дата: 26 май 2014

А дали ще има и 4-та част ,защото 3-та завърши с " това е всичко.... засега" може и да има как мислите.

от i az / дата: 19 май 2014

изразявам пълно съгласие с и.
мога да добавя, че емоциите даже са много, ама много точно, без излишни лигавщини, предадени... а за който не може да си представи любовта без сърчица, цветя и поезия- има Дебелянов, Яворов и много други.
Всъщност истината за прелъстителността на книгата на Джеймс е, че такъв тип мъж винаги ще си остане #1 във фантазиите на жените. Ако някой ми каже, че когато красив мъж, който на всичкото отгоре е изискан, богат, разбира от изкуство, та дори свири на пиано, изрази желанието си към конкретна жена с крайно ясното "толкова искам да захапя тази устна" , това не е върха на еротиката, ще му се изсмея.
Жалко, много жалко за истинските жени у нас, които трябва да се задоволяват с така наречения елит от мъже, които не могат да различат Бах от Баухаус, а повечето не ги и познават... Честно казано, ако имаше поне един, който малко да се доближава до този образ, аз лично щях да го приема с всичките му играчки и камшици... Защото елементарността наранява много повече... и скуката

от и / дата: 19 май 2014

интересна дискусия...изпитвам странното усещане, че дамите, които са я прочели (все пак) и се изказват негативно, много приличат на лисицата от баснята, за която гроздето било кисело. и май виждат в написаното само секса (който очевидно не им достига или не е качествен) а не и историята зад него. при цялата наивност на литературния изказ джеймс много вярно и простичко описва емоциите. А срещу какво точно негодуват възмутените читателки не ми става ясно... май са точно като лисицата. ама не дай си боже да срещнат такъв мъж, ще му се постелят като килимче, да, виждали сме ги такива

от Ирена / дата: 11 фев 2014

Лично за мен книгата е повърхностна. Не знам защо толкова жени я възхваляват, може би защото просто са си позволили да мечтаят с авторката за принца на бял кон- красив умен, богат и бля бля бля. Честно казано за мен това са мечтите на една отегчена домакиня и може би затова голяма част от аудиторията е така впечатлена. Е , да имаше еротични сцени, но лично мен те по скоро ме забавляваха и ме караха да се смея искрено от колкото да се прихласвам по тях или пък да будят възмущението ми.
Коментарът е редактиран от администратор.
Абе, с две думи книгата не струва, елементарна е.

от Geri / дата: 01 фев 2014

Добре,че има толкова морални хора, които плюят книгата! Сигурна съм,че всички са на много високо ниво, само класика четете, само опера слушате и не правите секс...Но ако някой се опита да напише книга, едва ли ще стигне по-далеч от това, са си я закупят само роднините му. Книгата е истинска, нещата са такива. Моралисти,моралисти...

от минерална вода / дата: 30 яну 2014

Заслужава си да бъде прочетена трилогията-Петдесет нюанса

от Франц Кафка / дата: 30 яну 2014

Няма значение от къде ще почнете, книгата е така оригинално написана, че може да се чете и отзад напред даже...

от ? / дата: 30 яну 2014

Свързани ли са трите части ? Трябва ли да започна от първата

от Георги Фотев / дата: 22 яну 2014

Заглавието не е ли откраднато от новия главен редактор на Сиела Захари Карабашлиев?

от до Lul / дата: 09 яну 2014

Никой няма право да съди мечтите на другите. Все пак някои хора и това нямат или ограничават мечтите си до нова кола или пералня. Не съдете мечтите на хората. Кон или не, бял или черен, всяка жена е мечтала да поне един път в живота си да бъде обгрижвана, да бъде принцеса. Защо жените трябва да бъдат полу-мъже. Няма срамно в женствеността, в секса, няма и лошо, когато това не Ви пречи. Пречи ли ви? Не.

от Мария Димова / дата: 29 дек 2013

Искам още книги от Е.Л.Джеймс

от lul / дата: 18 дек 2013

Проблемът не е в нескопосания стил на авторката, или в невъзможността и да използва повече от 2 синонима на едно и също нещо. Проблемът е в инфантилната мечта на масата българки (а и на повечето жени по света) да срещнат принца на черен кон, за да го променят със силата на любовта и той да отпраши с тях към залеза на бял жребец.
Скоро четох за едно проучване - пуснали във вестника обява от сериен убиец и изнасилвач, който излежавал доживотна присъда в строго охраняван затвор. Търсел си половинката в живота. 130 жени му отговорили, че са съгласни на връзка.
Та и проблемът с тази "книга" е точно такъв.

от мег / дата: 18 дек 2013

Това е най-страхотната поредица...искаме още книги от Е.Л.Джеймс

от Диян Георгиев-Заяка / дата: 09 дек 2013

Можеби най-добрата книга за жени, която съм чел. Докара ме до душевен оргазъм.

от Администратор / дата: 09 дек 2013

За ваше улеснение посочвам линк с трите части: "Петдесет нюанса сиво", "Петдесет нюанса по-тъмно", "Петдесет нюанса освободени": http://www.helikon.bg/author/%D0%95%20%D0%9B%20%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D1%81_105348/

от malkoto.chudovishte / дата: 08 дек 2013

невероятна!

от Памела / дата: 07 дек 2013

Не съм започна още да чета книгата, прочетох доста добри и хубави коментари за нея. Някой може ли да ми каже и 3-те части, за да мога да си ги закупя? Благодаря

от Ерик Мартин / дата: 28 ное 2013

Книгата е супер и бездарните й имитации нищо не струват.

от Рос / дата: 27 ное 2013

Харесвам тази книга. Всъщност харесвам и трите й части. Обичам историята и фантазиите и всичко. Изкарва те от пустотата и ограничеността наоколо. Супер!

от Мария Димова / дата: 16 ное 2013

Прочетох и трите книги,много ми харесаха,също така прочетох и трилогията на Силвия Дей.
Та исках да ви помоля ако можете да ми препоръчате някоя друга подобна книга.
Ще съм ви много благодарна

от Някаква !! / дата: 15 ное 2013

Хмм, може би ако Кейт беше на мястото на Ана..книгата щеше да е наистина, наистина, ама наистина интересна !! Просто съм влюбена в този образ (Кейт). А относно книгата: Ами всичко е само секс, останалото е малко отклонение просто .. :)

от MIlena / дата: 24 окт 2013

Скъпи дами и господа , или да се обърна към Вас с определението Литературни Критици ? Изчетох и 3 - те книги на един дъх и ги препрочетох няколко пъти . Книгата е невероятна в нея има всичко за което всяка една жена мечтае дори и да не си признава - любов , романтика , красив богат мъж с тъмно минало и много секс р гаранция всяка една жена има такива сексулани фантазии , просто рядко се намира човек с когото да ги сподели. Всички плюят тая книга , а всички я четат - не го разбирам това . Опитах се да прочета другата прехвалена трилогия на Силвия Дей - е много сухо написано , абсолютно копие на любимите ми нюанси и само някакве секс сцени накъсани , няма история , няма нищо , Горещо препоръчвам 50 нюанса и чакам филма с нетърпение

от Случаен Посетител / дата: 22 окт 2013

Книгата е написана оригинално като фен фикшън на здрач и воъбще не ми харесва. Главната героиня е тази, която ме дразни най-много и не може да бъде пример за нито една жена.

от Invisible / дата: 27 сеп 2013

За книгите: Прочетох и трите книги изключително бързо. Първоначално бях скептично настроена, но като започнах да чета...Грабна ме още в началото! Увлекателна, интригуваща, много интересна! Историята е добре разказана, има тази страст и жар, от която се нуждае всеки човек. Толкова е въздействаща, че просто не можеш да останеш безразличен към всяка една ситуация, всяка една дума на героите. Всички емоции описани в книгите бяха преживяни и от мен.
Едно от нещата, които ми харесаха, е точно факта че, книгите са написани по този освободен и открит начин. Прозрачното говорене за секс беше както изненада, така и глътка свеж въздух.
Уникално четиво, обхващащо взаимоотношенията между мъжа и жената, само че са показани през призмата на по-особени обстоятелства.
Напълно препоръчвам поредицата за ЛЮБИТЕЛИ на любовни романи (защото в основите си това е точно такова произведение, просто разказно по малко по-различен начин), и на хора с освободено мислене!
За някои от коментарите: Прочетох голяма част от коментарите и честно да ви кажа, на места се смях. Първо, не мога да разбера защо критикувате така сурово нечия творба? Пунктуационни грешки ли не видях, правописни грешки ли не видях, неука изкарахте жената :) Не съм особено компетентна, но доколкото се сещам преди да се пусне да се печата една книга, тя минава през редактори..? Другото, което така ме изненада бяха всички онези коментари относно секса. Все едно вие секс не правите. Както всеки си има различно мнение, така и предпочитания. Консервативните ви разбирания критикуват връзвания, доминиране и подобни. Ами хайде тогава хората с по-различни и "kinky" предпочитания да ви критикуват за скучния сексуален живот, който водите, да видим как ще се почувствате. ;)
С две ръце, отново, препоръчвам и трите книги. Радвам се че ги прочетох!

от N. / дата: 17 сеп 2013

Аз харесвам книгата, все пак е написана, не за да развива философските ни възможности, а за да се отпуснем и да релаксираме с нещо леко и приятно за четене. Не съм съгласна, че е като сценарий за порно филм защото явно хората, смятащи така не са хванали основната тема. В тази книга сексуалните сцени са много подробно описани, но всъщност се набляга на взаимоотношенията между хората, за приспособимостта им, за саможертвата в името на обичания човек... Лично мое мнение.

от Администратор / дата: 03 сеп 2013

Книгата има 26 глави.

от Вили / дата: 03 сеп 2013

Колко глави има книгата?

от Безпристрастен / дата: 01 сеп 2013

Не съм Администраторът. Но много ми се иска да се обърна към всички. Чета мненията за тази и други книги. За някои са по няколко, за други са по няколкостотин. Но не помагат на Търсещия да прецени бива ли я книгата или не. Или е мого охулена, или обратното. В почти всички случаи обаче без никакви аргументи. Ако преобладават критичните мнения, почитателита ги обявяват за зложелателни. Ако преобладават хвалебствените, съм прочитал, че авторът и роднините му здраво го разхвалват, за да му вдигнат продажбите. Но нито едните, нито другите представят конкретни аргументи.
И това ме кара да се обърна към всички ви (не само коментиращите този роман, а и други) не ви ли се иска да има един сайт или вестник с реална и обоснована критика, а не платена – за литература, кино, театър и др.? Да отсява зърното от плявата и да служи за ориентир на интересуващите се? Защото отдавна „такова животно няма”! ТОВА Е ВЪПРОСЪТ! Можем да започнем сами, като пишем по-аргументирани оценки. Или пък не можем, защото не всеки читател е анализатор. Той или харесва, или не харесва и толкоз. Но май на всички ни трябва някакво такова МЯСТО.
Та така... какво мислите?

от Георги / дата: 22 авг 2013

Не съм я чел и нямам намерение, ама имаше по-долу коментари "има общо със "Здрач" - няма общо със "Здрач"", та малко фактология (има общо и още как и едва ли начинът, по който се е пръкнала тази поредица, е без значение):

..."Красивото копеле" се зароди като произведение по мотиви на феновете на "Здрач", събирайки аудитория онлайн, преди да направи скока към по традиционен издател. Така стана и с "Петдесет нюанса", който стартира през 2009 г. като независимо издадена творба по мотиви на фенове, наречена "Господарят на Вселената", една поредица от ескалиращи сексуални епизоди между главните герои на "Здрач". Това не бе достатъчно за феновете във FanFiction и Джеймс скоро промени заглавието на "Петдесет нюанса на сивото", преработвайки героите в компютърен предприемач, притежаващ контролния пакет, и красива колежанка, която идва да сподели неговата страст към S&M и духовното изкупление...

Цитатът е от скорошна статия в популярно финансово издание (най-вероятно превод от американската версия), която е посветена на текущото развитие на книгоиздаването в САЩ и според която на мода твърдо са франчайз поредиците по простата причина (типична за американците): ще носи повече пари, като има по няколко тома продължения (и съответно твърда фенска маса). Най-известните примери са "Хари Потър", "Здрач", "Игрите на глада", вече и "50 нюанса сиво", а новият хит се очаква да е "Сезонът на костите" ("The bone season") на Саманта Шанън (21 год. британка) - футуристична поредица за някакви ясновидци, които се борят с прогнилото правителство, в което пък има и мистериозна раса от свръхсъщества - някакви такива простотии.

от Здравей / дата: 19 авг 2013

Това не е книга, това е неграмотно написан (авторката дори не може да пише, не мога да повярвам, че толкова много я харесват!) сценарий за порно филм. Перверзия!!!
Коментарът е редактиран от администратор.

от Юлия / дата: 13 авг 2013

Страхотна!!! Мисля, че няма жена която би устояла на такъв мъж, дори с този страховит договор....

от ПЕТЪР / дата: 08 авг 2013

Не знаех че жените са запалени да четат толкова еротични книги !!
Защо ли ?

от Стелияна / дата: 06 авг 2013

Минах 200 страници за няколко часа.Много лесно се чете.
С изкривеното си съзнание на филолог,бих казала,че откривам безброй неща,които да ме замислят.Еротиката само подсилва усещанията,това,котето прозира под нея,е много силно.

Иначе що се отнася до недостатъците-има фактологически неизпипани моменти,които леко те изкарват от филма,в който си се вмъкнал четейки.

И като се замисля доста класики не биха провокирали толкова различни мнения,колкото прочетох и чух.Дали пък наистина това не е една доста добра съвременна проза?

от Моника / дата: 03 авг 2013

Купих си книгата,прочетох я.
Не разбирам коментарите Ви!
Няма лоши книги, има само зле разбрани итории.
Блясъкът на книгата за разлика от един филм е твоето въображение,просто го използвайте и запомнете само това , което Ви харесва,Ако не Ви хареса нищо,просто си купете друга книга.
Не унижавайте труда на писателите и не обиждайте различните вкусове на читателите.

от Д / дата: 28 юли 2013

Книгата е страхотна! Да, извратена е и не всеки е по тази част. На мен лично ми е една от любимите книги.

от desi_92 / дата: 26 юли 2013

В момента чета книгата... Определено секс сцените в нея ми идват малко в повече, защото не съм почитател на подобна литература и все пак ще я прочета до край, защото главния герой Крисчън ме заинтригува и искам да знам, защо е такъв ... Но повече няма да чета такива книги, никога...

от тцЪ / дата: 15 юли 2013

Фурорът, който предизвика тази книга, е доказателството, че скудоумието на хората е достигнало нови висоти.

Сюжетът е взаимстван от възможно най-тъпата книга, излизала преди тази - да, за "Здрач" говоря, но "подобрен" с няколко похвата, взети от порно - филмите. Наивната главна героиня отива в офиса на главния герой, пльосва се пред него, поглежда го и се влюбва... Или май искаше още на момента да си смъкне гащите... Май щеше да е по-добре да го беше направила.

Главният герой пък от своя страна, освен да ч*ка, може и да размята камшици - ау, леле! Страхотни похвати в кревата, г-н Г(р)ей, стапящо отношение към партньорката и "страхотно" показан характер на героя... Т.е. никакво развитие на героя. Да де, освен да му опише анатомичните особености, но това не се брои.

Та... какво му беше толкова еротичното? В подробности описаният секс ли? Само че сексът, представен в пълни подробности е порнография, уважаеми дами и господа. Еротиката е в представата за самия секс, докато навирането на чифт полови органи във физиономията ти далеч не е "представа". А чисто порно.

Сериозно, Бард имат къде, къде по-стойностни книги (дори и в графата любовни романи - в последно време се забелязва тенденцията "любовните романи" все повече да отиват към трилър + малко секс), изобщо не се занимавайте с този бълвоч.

от Силвия Лазарова / дата: 10 юли 2013

Купих си книгата тази седмица и в момента съм я преполовила. Много е завладяваща, но може би не е четиво за всеки. Няма нищо общо с порно, просто в нея са засегнати доста неудобни за изричане от българина теми.

от Администратор / дата: 05 юли 2013

Както е посочено в детайлите за "Петдесет нюанса сиво" - 496 страници.

от Всеки си има мнение / дата: 04 юли 2013

От колко страници се състои първата книга?

от Мадлен / дата: 25 юни 2013

Реших и аз да коментирам. Да изкажа някъде мнението си колко възмутена и отвратена съм от такива книги. Знаете ли какво прочетох днес съвсем случайно? Как на няколко момичета на по 13, 14 това е любимата им книга. Дори не са жени, а четат подобна подпалка за камината, в която има 80% секс. В която главният герой е психично болен и той се оказва любимият герой на тези деца от всички книги, които са прочели. Аз съм на 19 години и не мога да го възприема. Чета класики, любимите ми герои са далеч по-смислени и интересни, като Хийтлиф и княз Андрей, а децата днес се възхищават на мъж, който бие жените и има пари? Това ли е идеала? Не съм чела оригинала, но българският превод е потресаващо ужасен. Главната героиня върти едно и също, Крисчън я поглежда и тя усеща все едно и също там долу. За Бога! Нямам нищо против секса и описанията, но всичко е прекалено повърхностно и някак глуповато нереално.

от Лора / дата: 25 юни 2013

И аз не се сдържах и реших да коментирам.
Първо искам да кажа, че тази книга е от определен жанр, който не се харесва на много хора, следователно е нормално повечето читатели да намират книгата за прекалено...откровена. В България този вид книги чак сега навлизат и то само световните хитове. Това е една малка час от такива романи, който не са за всеки, така че е добре преди да купувате да се уверите, че този жанр ви допада.
Второ, чела съм я тази книга в оригинал и беше доста добре написана. Не казвам идеално, но това е първата творба на писателката и смятам, че всички читатели знаят, че от първите издадени книги на начинаещи автори винаги има какво да се желае. Сега, не съм чела книгата на български, но съм сигурна, че ако сега я почна ще се залея от смях. Българският е богат език, но нека да си кажем честно, не всичко от английски ще звучи добре на български. Следователно някой (всъщност много) думи трябва да се променят драстично, което според мен променя доста целоста на романа.
С една дума не четете, ако не ви харесва този жанр, защото е ясно, че книгата няма да ви хареса.
Аз харесвам поредицата, но честно казано не разбирам как доби такава популярност при положение, че, както споменах по-рано, това е специфичен жанр, който не всеки обича.
Но все пак, както знаем сексът продава, така че не е кой знае каква изненада.
Между другото не намерих нищо общо със Здрач. Мисля, че историята е различна, въпреки че корените и идват от другия роман.
ПП.Ще се прави филм на тази книга....ето това вече не мога да го разбера. Някой книги трябва да си останат книги. Сигурна съм, че ще направят една огромна каша от тоя филм.

от До Христина / дата: 13 юни 2013

Абе Христинче, докато има хора да консумират неща, само защото могат да се откраднат, да се свалят без пари, ей така нелегалничко ако може, ако може да ви дават и някой лев да четете, няма се оправи тая нация. Искате живот като в демократините общества. Е да, ама там няма такова нелеглничко.
Иначе като не ви харесва - коментирайте, ама на кой му пука. Продажбите си вървят, керванът си заминава, само кучетата остават злобно и гладно да лаят.
Много ми хареса и този коментар: много тъпа книга добре, че не я купих. Ми какво? Взе я от комшийката? А тя не ти ли каза, че е тъпа? Бе осем милиона политици и осем милиона графомани. Кой работи?

от Лили / дата: 12 юни 2013

Много повърхностна книга, не ме грабна изобщо. Добре, че не съм дала пари за нея.

от Христина до / дата: 12 юни 2013

Аз чета книгата в момента, свалих я от ...Линкът е изтрит от администратор ... и я чета на телефона. Не бих казала, че е шедьовър , нито че по някаквъв начин оправдава небивалият интерес към нея, който всъщност ме подтикна да видя за както става дума. По-скоро за убиване на времето е. Бих била доста разочарована ако я бях купила от книжарницата.

от Към Вероника / дата: 08 юни 2013

Не ни харесва и ще коментираме!

от Вероника / дата: 23 май 2013

Добре. Не ви харесва книгата, тогава не коментирайте. Не ви разбирам защо толкова много храните книгата. Все пак има хора, които я харесват. Не знам какво да кажа... Просто задържете хейтърското си мнение. Границата между критика и хейт е почти невидима, повечето от вас я преминават.

от Силхана / дата: 18 май 2013

Честно казано, не бих я препоръчала! Зле написана е, сюжетът е плосък, изпълнението повърхностно и незавършено! Просто тази книга няма литературна стойност! И нека да бъде ясно, не казвам, че очаквам да е сериозна, казвам, че е зле написана! Повърхностно, но зле написано четиво.

от Иван / дата: 22 апр 2013

Подходяща ли е за мъже ? Или е предвидена само за женската аудитория,защото ми се струва интересна.И бих искал да я прочета.

от M K / дата: 22 апр 2013

Честно казано аз лично бях доста предубедена за тази книга, но реших все пак да я прочета. Е, мога да ви кажа, че книгата е много повече от секс, порно и извратени фантазии. В нея има много чувства и най-вече любов. Всяко момиче може да се постави на мястото на главната героиния и да погледне през нейните очи. Мен лично трилогията ме грабна, никога не ми доскучаваше. Заслужава си да се прочете !
П.П: Леко се депресирах, че господин "Петдесет нюанса" не е истински :( хаха :)

от Мария Иванова / дата: 20 апр 2013

Смятам и 3-те книги за много интересни. Видях един по - различен и нестандартен поглед върху секса, една по - ексцентрична връзка. Книгата си има всичко... въведение, сюжет, интриги, развръзка... Не бих я нарекла софт порно или само еротична... Смятам трилогията за отлична.Съвременна книга за един по - различен поглед върху връзките между мъжете и жените.

от Г.М. / дата: 08 апр 2013

Книгата е страхотна, показва как любовта може да излекува живота. Вълнуваща и страстна.

от АННА БЪЛАША / дата: 19 мар 2013

"Моля нека спрем до тук. Боят е ужасен, казвам ви. Бой до червено. И това, мили дами, са откъси от същата тази книга " Петдесет нюанса сиво", не ви лъжа. Хайде сега нека някоя от вас да ме убеди, че и всичките пари на света могат да купят страданието и болката, които преживява главната героиня?"
Но това определено ме накара да се засмея. :))) Ако на героинята не ? харесваше, щеше да отиде в полицията, а не отново в Червената стая. =))))

от АННА БЪЛАША / дата: 19 мар 2013

Не мога да разбера защо трябва да убеждавате хората кое е хубаво и кое не. Тук просто си кажете мнението - хареса ли ви книгата или не и оставете читателят сам да реши за себе си. На мен лично ми хареса като цяло, само че Анастасия ме дразнеше през всичките 3 книги. Може би ми хареса повече идеята за Крисчън, отколкото начина на писане, но това е друг въпрос. =)) А относно това за насилието и секса... Това, което е описано в книгата, определено е далеч от BDSM, а е по-скоро малко по-разкрепостен и перверзен секс. В което, апропо, не виждам нищо лошо! Мисля, че все още повечето хора живеят със соц-идеите и трудно възприемат малко по-различното. Но всеки сам решава кое за него е нормално и кое не. BSDM в цялата му светлина е нещо, за което честно казано не бих могла в скоро време да чета. Свалих си една книга от интернет - Дневникът на една покорна, принтирах си я, разлистих я, прочетох няколко параграфа и останах меко казано втрещена. Идва ми малко в повече. Е Л Джеймс не е писател от класа, но ми хареса книгата - разпускаща и даваща воля на въображението за нови идеи в спалнята...или не само. :))))

от nina / дата: 10 мар 2013

супер е

от Ms.F / дата: 27 фев 2013

Какво страдание, каква болка и какви 5 лв?
Двамата, както се казва неведнъж в книгата, са пълнолетни, които са изразили съгласие (преводът е свободен, сещам се за израза на английски). Оттам нататък, такъв тип връзка не може да бъде окачествен като насилие, доколкото тя е съгласна с него и й харесва.
От маркиз дьо Сад насам е ясно, че такъв тип литература съществува и тя допада на определена аудитория. 50 нюанса просто комерсиализира жанра, както правят повечето успешни книги днес (напр. "Хари Потър", нещата на Тери Пратчет и тн). Да, не е сериозна литература, но е мост към този тип психология, към склонността на хората към нараняване, респ. самонараняване.

от десислава / дата: 25 фев 2013

аа да забравих, ако някой може да ми я продаде да ми пише на [email protected]

от Десислава / дата: 25 фев 2013

не ми се дават 20 лева за една книга, поръчах вече 1 част. някой ще може ли да ми продаде 2-3 ?

от Анонимна / дата: 17 фев 2013

Някой знае ли кога излиза филма по романа "Петдесет нюанса сиво"?

от s2000 / дата: 13 фев 2013

В момента чета книгата на английски и в продължение на 2 часа и половина не можах да се откъсна от нея... не знам за войната на фенките и противничките на книгата, но на мен лично много ми допада, има адски добре описани секс сцени и като цяло много тръпка..някак си интелигентно и интересно порно-четиво :D

от Галена Върбева / дата: 11 фев 2013

Въпреки, че съзирам малка ирония тук, смятам че в предния коментар има много повече истина отколкото доста други, чийто защити бяха крайно положителни за " Петдесет нюанса сиво". Браво, най- накрая една правилна преценка от човек който вярва на очите си, а не на хвалби и убеждения от разни читатели, които поради някаква причина ( и аз не знам точно каква) се изливаха срещу мен като порои. Бездарен... да, най- сетне правилната оценка за този роман!

от До росица йорданова русева от Татяна / дата: 11 фев 2013

Росица, кажете ми вие първо къде дават безплатното сирене, тогава аз ще ви обясня от къде да си вземете книгата безплатно!
Пардон, а баничка към електронния формат желаете ли?

от Галена Върбева / дата: 10 фев 2013

Аз разбирам да спорехме за някоя истинска книга, за някой роман, в който си дават среща любовта и загадката, екшъна и тъмните тайни от миналото. Разбирам да говорим за романи, които наистина могат да те оставят без дъх, да те разсмеят и разплачат, да ти покажат тъмната и светлата страна на човешкия характер, на силата на любовното привличане, на тръпката от истинските чувства и емоции, а ти искаш да ме убедиш в това колко бил хубав романът " Петдесет нюанса сиво"? Разбирам да не го бях прочела или да нямах очи, за да го прочета, а то аз почти съм го прочела и едва ли не ми се повръща от него и ти продължаваш и продължаваш да твърдиш, че бил страхотен, най- прекрасното нещо на света... Ето за това ме е яд. Ами кажи си най- сетне истината - боклук е, не става за нищо, и най- сетне ще ти повярвам. Кой има полза от лъжи?

от Галена Върбева / дата: 10 фев 2013

Ти голям адвокат на " Петдесет нюанса сиво" стана? Колко държавни изпита и дипломни работи си държал, за да защитаваш такива глупави каузи? Да защитаваш така яростно нещо, което цял свят е заклеймил, обрисувал е с черни краски и дори е нарекъл " Това не е литература" , е меко казано смешно. Сякаш някой ти е платил да го правиш? Вместо сам да прецениш, че не е висока литература, и в него няма нищо кой знае колко стойностно, ти си тръгнал да ми обясняваш какво имало и какво нямало в другите книги за сравнение? Едва ли не ще изкараш, че романът е осмото чудо на света! Какъв срам!

от росица йорданова русева / дата: 10 фев 2013

Можете ли да ми кажете къде мога да прочета книгата безплатно под формата на електронан книга

от До Галена / дата: 10 фев 2013

Галена, при цялата ми търпимост към свободното мислене на всеки, започвам да се изнервям леко от писанията ти. Ти говореше за насилие в секса. А за другото насилие... е, да вземем да заклеймим Ана Каренина, Идиот, Пресъпление и наказание, За мишките и хората, и която книга се сетя, в която човеците са много под живтните. Ако искаш да живееш в розов свят, не чети и приказките на Оскар Уайлд, защото и там има насилие, не чети и Оловния войник, не чети и Снежанка с мащехата, която пратила ловеца да изтръгне сърцето на Снежанка. Всъщност май остана само Мливко и Сръчко, ама там има едни лоши деца и един зъл капитан и едно зло куче и един шпионин. Спирам да се занимавам с тебе, защото намирам, че упражняваш насилие над свободното ми мислене. И те съветвам да не правиш секс, да не се насилиш нещо.

от Галена Върбева / дата: 09 фев 2013

Явно защитникът на " Петдесет нюанса сиво" е някой от издателството, просто няма друго обяснение. Защото дори в това, което пишете ( и до което все още не съм стигнала, тъй като все още чета), ясно прозира насилието... Ето значи вие сам си противоречите - уж нямало насилие, уж романът бил страхотен на сто процента, уж всичко в него е безобидно и напълно в духа на любовните романи, а сам ми пишете неща, които със сигурност скоро сама ще прочета. Какво значи в една книга да няма насилие, а да ми спорите, че насилието за което писах в предния коментар бил нищо в сравнение с това, с което сега се аргументирате? Та нима двете не са част от едно и също книжно тяло? Вие изобщо четете ли за какво става въпрос, и каква теза защитавате? Значи в края на краищата излиза, че цялата книга е пълна с насилие... Вашите, а не моите аргументи са куци! Абсолютно куци!!!

от До Галена / дата: 08 фев 2013

Ами Галена, на първо място да се замисим като създаваме деца, какво правим като ги родим, после дали ги познаваме, после дали ги обичаме. Това за начало. Насилието не е в камишците и белезниците, а в това как едно дете на 4 години завива умрялата си майка и прекарва с трупа й векове и я топли с онова одеяло и яде сурово месо от хладилника. Насилието е в това, да не нахраниш дете, в това да убиеш жена с ритник, да наречеш едно дете с думи, с които преполагам никой не те е наричал, да гасиш фасовете си в гърдичките му. И това дете да не се раздели с това одеяло 3 години от живота си, за да е някак с нея. Насилието е в завистта на недолюбеното друго дете. Насилието е в това жена на възрстта на майка ти да те вкара в кревата си и да ти доосакати психиката. Седнала си да говориш за елементарна любовна игра, в която няма болка, а не си видяла къде е болката. Не си видяла и къде е и любовта и че любовта има много измерения. Тя може да е в една разходка с безмоторен самолет или на скутер или просто в една гривничка с талисмани. Като те гнус, защо четеш, ето това не си обяснявам. Аргументът ти е много куц.

от Галена Върбева / дата: 08 фев 2013

Аз не съм изучила романа наизуст, както твърдите. Ако не сте наясно, четене не е синоним на наизустяване. Причината да го прочета бе за да разбера на какво се дължат хулите и хвалбите му, и за да мога сама да направя своята най- правилна преценка. Как щеше иначе да ви звучи един коментар от човек, който не е чел романа, а само е чувал за какво се разказва? Тогава най- простичко щяхте да кажете " ами вземи и го прочети". Сега когато вече напреднах в действието, казвате " наизустила си го". Вие май нямате угаждане...
Както и да го въртите, ако ще и сто пъти да повторите, че нямало насилие, всички знаем че има. Нищо, че героинята, заслепена от любов по Крисчън, всъщност си мисли, че това е нещо хубаво или че й доставя удоволствие. Самата тя, както е явно, през цялата книга се бори с вътрешните си противоречия дали това, което прави е правилно или не? Да не говорим, че няма и база за сравнение от друга връзка, тъй като този мъж е бил първият в живота й и в секса. И това ли пропуснахте да прочетете? А като изключим това, чисто литературно какво толкова може да се намери в тази книга, че да заслужава такава ревностна защита и отричане на неща, които очевидни и с просто око? Явно наистина живеем в общество, в което на лошото се ръкопляска, а на истински значимите неща се гледа с подозрение и присмех... Колко жалко!!!

от Regina / дата: 08 фев 2013

Като чета какво сте написали и реших нито да купувам, нито да коментирам книгата. Само ще Ви кажа, че маникюристката ми много ми я похвали през декември месец и горещо препоръча. Оттогава съм била на маникюр 3-4 пъти и все ме пита дали съм я взела, чела и т.н. Мисля, че маникюра ми е достатъчен, а коментарите за личните секс-предпочитания едва ли ще ми помогнат в кревата, напротив - ще ме ограничат, че ако взема да седна да пиша...............!

от До Галена / дата: 08 фев 2013

Галена, прави впечатление, че се изучили романа наизуст. Много детайлно познавате еротичните сцени. Не споменавате обаче, че в повечето случай тези уреди доставят удоволствие и на двамата герои, с едно едно единствено изключение, но то пак не беше против волята й, а по нейно желание. Всъщност защо се интересувате какво правят хората в кревата си? Сексът е като храната - потребност и удоволствие, но и всеки си има предпочитания. Един обича френско сирене, друг се гнуси. Е, светът никога не се е ограничавал до мисионерска поза, смо че сега вече хората си го признават. Аман от пуритани. Коментарът ви прилича на жена, кято глед порно филм, изглежда го до края, и казва ау колко гнусно. Нормалните хора спират филма, когато не им е по вкус и морал. Няма да се впускам в определяния за морала, че няма да мога да се спра.

от Галена Върбева / дата: 07 фев 2013

Е и, какво? Нима отричате, че няма такова нещо като насилие в романа? Че ги няма тези пръчки, бухалки, жици и камшици? За какво всъщност спорим не разбирам, при положение че всеки, който иска да разбере дали ги има, може просто да разгърне романа и сам да се увери? Какво всъщност се отрича в случая на разбирам? Че става дума за безумната любов, за копнежът по нещо уникално и неповторимо? Или може би, че тази книга е носител на някакъв по- дълбок смисъл? Напротив - с всичката си реклама, с всичките си претенции за бестселър, този роман всъщност е една пародия на любовта, в който царува само насилието, изкривеното разбиране за наслада и удоволствие и разбира се, сексът в най- грозната му форма. Жалкото е за вас, че отричате това, което е очевидно дори с просто око...

от Николай / дата: 07 фев 2013

Читателко Върбева, коментарите Ви "намирисват" на феминизъм, а откъсите са извадени от контекста в който всъщност не останах с впечатлението, че главната героиня прави каквото и да е заради пари...
Или не говорим за една и съща книга?:))

от Галена Върбева / дата: 06 фев 2013

Искате да разбере къде я спуква от бой, така ли?
Не, вие наистина ме карате да се съмнявам, че говорим за една и съща книга. Нали за същата " Петдесет нюанса сиво", става дума?

" Цялата бях скована. Обух се. Допирът на дрехата не ми се понрави. Кожата на дупето ми пулсираше. Толкова бях озадачена от начина, по който реагираше тялото ми. Помня, когато ми каза, че ще почувствам много по- добре след един хубав пердах, но не можех да се сетя по какъв повод го каза."

" Ако беше моя, нямаше да можеш да си седнеш на задника поне седмица след сензационното ти представя снощи" - това са думите на Крисчън, които всъщност означават, че няма да може да си седне на задника от болка, защото ще бъде бита.

" Подадох ръката си. Той я обърна с дланта нагоре и преди да разбера какво става, ме удари с нагайка. Стана толкова бързо, че нямах време да реагирам."

" Едва дишах. Дали изобщо знаеше какво ми минава през ума? Той ми показа пръчката. Беше обвита в кафява кожа. Вдигнах очи към него. Погледът му беше огнен и дори улових някаква много слаба следа от усмивка" - тук героите вече са в стаята на мъченията и героинята бива бита навсякъде по тялото, включително и в интимната област."

" Той ме заобиколи отново, като прокарваше върха на кожената пръчка през средата на тялото ми около талията. Завъртя се още веднъж - и изведнъж ме удари с пръчката точно под дупето, при входа на влагалището. Извиках от изненада"

Моля нека спрем до тук. Боят е ужасен, казвам ви. Бой до червено. И това, мили дами, са откъси от същата тази книга " Петдесет нюанса сиво", не ви лъжа. Хайде сега нека някоя от вас да ме убеди, че и всичките пари на света могат да купят страданието и болката, които преживява главната героиня?

от Съвет / дата: 06 фев 2013

Прочетете "Кастинг за месия" на Петър Делчев, това е най-добрата книга за момента.

от Десислава Атанасова / дата: 06 фев 2013

Въпрос на избор и мнение е дали да я прочетеш или не явно доста хора са я прочели съдейки по продажбите и факта че искат да бъде филмирана не виждам нищо гнусно както вие описахте не прочетох и къде точно я спуква от бои половината жени се правят на светици не тази книга описва доста таини желания който доста хора таят в себе си и определено подчертава факта че една жена може да промени един мъж стига наистина да държи на него но явно вие не сте си дали труда да вникнете в това.

от до Н. Узунов / дата: 06 фев 2013

Един друг роман, който е български, взема на прицел точно това, което казвате в последното си мнение. Май се казваше „Семейство Щум“.Той визира бестселърите на порнографска основа и как се правят литераурни звезди от издатели, преса и жадни за все по-силни сексуални възбуди хора. В момента навсякъде тече световен култ към садо-мазохизма. Сигурно очарованите читателки на поредицата романи в различни нюанси сиво, откриват едва сега у себе си това влечение. В което няма нищо лошо, нека го открият и си го позволят. Но нюансите сиво не могат да претендират за стойностна литература, колкото и добре да се продават...

от Николай Узунов до 090 / дата: 06 фев 2013

Жалко наистина, че в България няма писачи на п*рно романи, а само треторазредни филипосиромаховски писатели ... Как няма да е номер едно, кога сексът не е бил на върха? КОГА?! Ако някаква класация за продажби ти е критерий за стойностно и хубаво, значи и Gagnam Style, която е номер 1 от не знам колко време навсякъде трябва да е стойностна песен? Да ама и в двата случая говорим за боклуци - за книга, която е боклук и за песен, която е ... (дори няма толкова силна обида)!

от Галена Върбева / дата: 05 фев 2013

Вече стигнах до 324 страница, но положението продължава и продължава да се влошава. Бой и грубо чукане - това е. Излиза, че този господин Грей плаща на Анастейжа, за да я бие и да прави с нея всички тези секс извращения. Извинявайте много, но каквито и пари да ми дават, не мога, няма как да се съглася на подобно нещо. В крайна сметка всички ние сме свободни човешки същества, никой няма право да постъпва по този начин с друг, колкото и да е богат. Наистина моля ви, нека някой да ми посочи поне едно хубаво нещо тук. Наистина ли онези, които хвалят книгата са прочели същите "Петдесет нюанса сиво", които и аз чета? Не, абсурдно е да става дума за една и съща книга. Та това, което в момента е пред мен е най- отвратителното, гнусно, бездарно и откровено идиотско нещо, което съм чела през целия си живот!

от Галена Върбева / дата: 05 фев 2013

Извинете дами, вярно е, всеки си има вкус, но това, което в момента чета честно казано направо ме потресе. В момента се намирам на 279-та страница и трябва да ви кажа, че направо съжалявам това момиче Анастейжа. Какъв срам преживява и каква неописуема болка. Каквито и пари да ми предлагат, никога не бих се съгласила да участвам в подобно нещо, наречено доминантно- подчинителна връзка. Ако романът върви така до края, дами, аз просто не мога да разбера какво му харесвате всъщност? Та той е отвратителен, гнусен, дори тези думи са слаби за истинските чувства, които в момента предизвиква в мен. И това е коментар от човек, който в момента чете тази книга. Като гледам положителните коментари дори се питам дали въобще говорим за една и съща книга? Това, което в момента е в ръцете ми е много много далеч от думата " добро"...

от Десислава Атанасова / дата: 05 фев 2013

Купих си трилогията от вашата книжарница честно казано просто ми беше адски приятно да я държа в ръцете си и предпочитам книгите по този начин всеки има право на мнение относно тази книга но на мен лично ми допадна за известно време се потапяш в свят на истински чувства виждаш как един мъж обича и угажда на една жена и прави всичко за да е тя щастлива нима всяка жена не мечтае тайно за един Крисчън Грей. А тези които можете само да оплювате като смятате че сте по добри и можете да напишете нещо което да грабне милиони хора по света защо не пишете вие много лесно е да си чешете езиците тук .Страхотна книга лично мое мнение е и бих искала да продължа да чета подобни трилогии.Доколкото разглеждам каталога сега виждам че има подобна трилогия на Силвия Дей.

от Стар кадия / дата: 05 фев 2013

Колкото и да я плюете, номер едно е! Всички искате да напишете и да издадете такава книга, ама сте неспособни да го направите, затова само сееете омраза и злоба. Замислете се малко, велики български писатели и издатели - ако подобна елементарна книжчица не можете да съчините и направите, колко струвате, а?

от Анонимен / дата: 30 яну 2013

Първа жертва на романа!!!

http://Линкът е изтрит от администратор.

от Николай Узунов / дата: 29 яну 2013

Хахахахаха, искам само да ви кажа, че начинът на мислене се възпитава. Всички ядем и правим други нужди, въпросът е да не оставаме единствено до тях. Велики книги излязоха, наистина. Аз не си мълча и в критиките към тях. А дали повтарям нечий мнения, хахахаха, и дали съм бил зубрачът, който са ме били в училище, драги господине, важното е какво съм сега и какво съм постигнал с живота си ;) Другите догадки ги и лични нападки ги оставете за Вашите синове и дъщери. И понеже аз съм бил злобен, така и НЕ ПРОЧЕТОХ мнение за "50 нюанса сиво" във Вашите два коментара. Прочетох единствено негативизъм. Сполай ви с подобен род книги, ходенето на детска градина, училище, заведение и се радвайте на "интересния" си живот, който имате и който живот пре-откривате в подобен род книги. Наистина Вас животът ви използва и употребява и за съжаление не го съзнавате. Предпочитам да повтарям Фихте и Хегел, отколкото да чета еротична литература, възхалявайки я за художествено произведение ;) Успех в четенето!

от Дон "Дракона" Уилсън / дата: 28 яну 2013

А бе оставете го Николайчо. Той е класическият пример на зубрача, когото бият всяко междучасие. Момчето е озлобено към живота като цяло. Не му се сърдете. Той е осъден да повтаря като папагал какво са казали Фихте, Гьоте и... Недялко Лазаров от Ямбол. Ама да измисли нещо ново- йок! Така че го съжалете.

от Към господин Узунов / дата: 27 яну 2013

Господин Узинов, "масата" ходи на: детска градина, училище, университет, жени се, ражда деца, работи, гледа внуци, ходи в тоалетна яде от това, което се предлага в супермркета, бърше се с тоалетна хартия. Начинът ви на живот предполагам не е кой знае колко различен. Как по-точно се извисявате над "тълпата". Ако пишете от някой китайски манастир, бих ви разбрала, но и вие като масата живеете "масов" живот, употребявате продукти за масова консумация. Интелектът на човека не е в това какво вижда (чете), а как извлича доброто от него и най- вече в оценяване на свободата на другите от "масата" да живеят както намерят за добре. Никой не ви дикутува правила на живот, Не ги диктувайте и вие. Пък критукуват само хора, които не са способни да напишат един ред, който да се хареса на един човек. Понеже всяка форма на изкуство е всико друго, но не и самоцел. Може да имам своите резерви към книгата, но много мразя, когато някой ми налага мнение. И да, който иска да види зад написаното той ще го види. Ако не - здраве да е дето се казва. Не видях една критика или коментар под велики книги, които излязоха на българския пазар. Защо ли така? Защото само се правим, че четем, но много отвътре ни идва да критикуваме.

от Николай / дата: 27 яну 2013

Драги ми високо морален и извисил се над "масата" господин Узунов, не случайно в основното училище ни учиха да погледнем "зад" написаното от авторите, да търсим скритият смисъл - това е въпрос на разбиране на живота, на въображение го кажи. Там където едни първосигнално виждат само ч****ето, други могат да видят трагедията на един душевно осакатен човек и то разказана през очите на неговата пълна противоположност - дали тя ще го "излекува" или той ще я поквари...
Колко и кои от петдесетте нюанса ще види читателят зависи напълно от неговата личност; ако сложи очилата на преднамерено негативното отношение ще види едно, ако подходи със здравословно любопитство и интерес - кой знае...

от Николай Узунов / дата: 27 яну 2013

Роси написа: "Така е и при книгите, за всяка книга си има читатели. Едни ще я харесат други не, но това съвсем не означава да се дават определения на читателите на дадени книги. Човек често разпуска с четенето и се пренася в един по-хубав свят, затова много хора не четат сериозна литература."

Определено е така, човек разпуска с чалгата и това не пречи на това подобие на музика да съществува. Права си и в друго отношение. Около периода на ВСВ се появява така наречения феномен МАСА, ТЪЛПА и читатели на подобна книга влизат в определението. Проблемът ти, Роси е, че НЕ САМО АЗ съзирам в четенето на подобен род литература проблем, а мнозината автори писали и ОСЪДИЛИ феномена МАСА, ТЪЛПА също. НЕ Е ПРОБЛЕМ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМА САМО ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ХОРА, ЛОШОТО Е КОГАТО МНЕНИЕТО НА МАСАТА СТАНЕ ДОМИНИРАЩО. Това трябва да се смаже, както майките ни са мачкали гните в косите ни когато сме били деца. Затова НЕ ИСКаМ ДА СИ ЗАТВАРЯМ ОЧИТЕ за простотията, изразена в различни нюанси на сивото, на освободеността и други бягства на масата от ежедневието ...

от Роси / дата: 23 яну 2013

Неслучайно има една приказка "За всеки влак си има пътници" Така е и при книгите, за всяка книга си има читатели. Едни ще я харесат други не, но това съвсем не означава да се дават определения на читателите на дадени книги. Човек често разпуска с четенето и се пренася в един по-хубав свят, затова много хора не четат сериозна литература. Важното е, че хората четат и се вълнуват от книги! Нека се радваме на това и да бъдем по- позитивни!

от Николай / дата: 23 яну 2013

О, я стига с тези псевдоинтелектуални манифестации на отвращение към популярната литература, музика, начин на живот!
Това, че ти допада "50 нюанса сиво" не значи, че не си чел "Отнесени от вихъра" или "Шогун" или което там ви хрумне; предполагам разбирате - след 100 - 200 години това което четем сега ще е класическа литература; сколонен съм да кажа, че авторът който най-много ми е допадал някога е Ремарк, но от друга страна, това не ми пречи последните две години да чета основно фентъзи, така, че нека не бъдем толкова суховати и осъдителни - книгата е интересна и увлекателна, а за хората които намират някои части от нея за непристойни препоръчвам "11 000 камшика" на Гийом Аполинер или "Жюстин или неволите на добродетелта" на Маркиз дьо Сад;))

от Някой си С / дата: 22 яну 2013

Първо прочетете книга от типа "Престъпление и наказание", "Спасителят в ръжта" и много други и тогава правете констатации за единствената книга, която може би сте прочели!

от Мария / дата: 22 яну 2013

Абсолютно прав си, Николай! Това е днешната реалност. Червилцето, чантичката, молчето, фейсбука и посредствен литературен вкус - 50 нюанса сиво!

от Николай Узунов / дата: 22 яну 2013

"Книгата е страхотна!" - ама разбира се, имам удоволствието да работя в конкурентна фирма на Хеликон и виждам как всеки ден българинът се тъпче с различни нюанси на сивото, назобва опити за добър живот и оптимизъм с г-н Букай и се е юрнал да чете за Руми и неговото учение в опитите на г-жа Шафак да бъде булевардната Вирджиния Улф. Преди време мислех, че тази книга се чете от идиоти. Сега продължавам да го мисля, "КНИГАТА Е СТРАХОТНА!" - това ще е коментарът на българския читател, разбира се. Все пак това е страна, в която все още няма свестни преводи на мнозина значими писатели от близкото и далечно минало, все пак това е страна, в която по телевизията всеки ден дават едни и същи неща, това е страна, в която съществуват два типа жени: едните ходят по молове, по заведения, харчат и се чудят как да си прахосват времето, а другите са домашни жени, прибират се вкъщи, готвят и т.н. И ако интелектът на г-жа Улф някога се е развил прекалено много, то този на българската жена НЕ МОЖЕ да започне да се развива; тя мисли за секс, тя мисли за еманципация, тя мисли за Мол-а, тя мисли каква козметика да си купи, тя мисли как да си надипли устничките за да е хубава на профилната снимка във фейсбук, тя мисли че е много умна и че българската жена е най-красива в Европа, тя е Бай Ганьо без да го осъзнава и държи да чете... Когато едно момиче преди 2 седмици ме попита за Марсел Пруст си помислих; "Боже, ще има ли надежда за жените? Ще разберат ли че литература НЕ е Шафак, 50 нюанса сиво и Хорхе Букай?" - искрицата ми надежда за интелекта на българската жена, че той може да покълне поне у 0,00000001 % от тях все още се е запазил. Копнея за време, когато жените ще идват в книжарниците и ще питат: "Търся "Наукоучение" на Фихте!" или "Имате ли "Старите майстори на Бернхард?"... дотогава ще копнея и ще чета умните и еманципирани мнения за книгата "Тя е уникална, а вие, които не я разбирате, сте просто хейтъри!" Успех на всички жени в интелектуалното (и сексуалното) им Просвещение!!! Да, за такова равнище на мислене "Книгата е супер!" и скоро Бард ще се наложи да я пре-пре-пре-преиздават... Несъмнено!

от Мелина Трофел / дата: 21 яну 2013

Много ме ГРАБНА!!!!!
Защо не се издават повече такива книги, ЗАЩОООО?????
От това имаме нужда ние читателите, а не от някакви си там глупости!!

от Рени / дата: 15 яну 2013

До Мария

Миме, когато цитираш грешките на другите, се стреми да не допускаш и ти такива... от твоя коментар, който прочетох, лично аз ти открих най-малко ТРИ. Нищо лично, но все пак всеки има право на мнение....

П.С. Книгата е страхотна!!!

от Мария / дата: 14 яну 2013

Уважаема Сиси,
не знам дали авторката се е взела насериозно, но ти май определено си. Нещо не ми допада назидателния тон тук. Все пак безкрайно ти благодарим, че ти като много Ентелегентна ни "отвори очите" за изключително важните подробности около авторката и книгата й ние занапред няма да живеем в заблуждение.
Иначе за мен лично книгата е средна хубост. Нищо кой знае колко впечатляващо.

от Ива / дата: 14 яну 2013

Съгласна съм със Сиси, книгата е отвратителна, но хората явно имат нужда от подобна бълвоч, честно казано след като я прочетох се почувствах изключително глупаво, това което ме дразни е че навсякъде в рекламите се твърдеше, че е нещо ново и невиждано досега на литературния небосклон, а се оказа, че е поредното арлекинче. Ако някоя дама чак пък толкова е закопняла за нещо по-така по-добре да се ориентира към женското порно, то все повече набира скорост и не убива чак толкова мозъчни клетки.

от Дара / дата: 13 яну 2013

И все пак книгата е добра.И си заслужава.

от сиси / дата: 13 яну 2013

абе като се почнат едни Ентелегентни коментари пък нито сте се информирали, нито разбирате от литература... първо изгледайте интервюто с авторката - жената съвсем чистосърдечно си признава,че нито е добра писателка, нито се взима насериозно, нито пък някога е очаквала книгата и да предизвика такава истерия. цитирам: "книгата ми е моята криза на средната възраст." това,че масово населението изпростява и се "прелъстява" от такива книги не е вина нито на жената, нито издателствата... книгата първоначално е купена от някакво измислено издателство и от в електронен вариант и чак след продажбите в амазон little and brown й предлагат да го издадат в хартиен срещу 7 цифрена сума.
книгата наистина е рядко блудкава, елементарна и зле написана, не отричам тези неща,но не критикувайте книгата,а вкуса на мнозинството, които ако ги питаш, много четат книги, пък налитат само на букай и джеймс...за превода не мога да кажа, защото никога няма да дам пукнат лев за такава литература, прочетох я заради постоянната реклама... и онзи коментар, че е охранявана,че и най-охраняваната просто ме разплака от смях... от поне 3 места я намерих в комплект с другите 2 части в оригинал....

от Василена / дата: 10 яну 2013

Пак се стига до въпрос на вкусове. Ако човек чете мненията тук, не би могъл да прецени хубава ли е поредицата или не. Има мнения и в двете крайности. Не съм я чела на български, но само превода на заглавието ме отказва да си я купя на български. Много се дразня когато се правят съчинения по картинка и не се превежда точно. Книгите са потресаващи в началото, но зад "елементарното софт порно", което никак не е софт всъщност, се описват много силни чувства. Друг е въпросът , че не всеки може да вникне зад камшиците. Аз съм на 2та книга, в която има повече напрежение и действие. Но поредицата ми харесва.

от Саши / дата: 05 яну 2013

Много зле написана.

от pipi / дата: 04 яну 2013

Книгата я прочетох на един дъх/и трите части/За мен лично книгата е много добра.

от Това е книгата! / дата: 01 яну 2013

Невероятна трилогия, просто те изпълва от всякъде, не само сексуално, а и душевно! Това да виждаш как двама души се борят един за друг е уникално, особено когато не е сладникаво! Нямам думи, наистина!

от Ezop / дата: 24 дек 2012

злобеете защото завиждате за успеха на книгата и ви е яд че не сте я издали вие

от Ginko Biloba / дата: 23 дек 2012

прекрасна е книгата
превода също

от Вероника / дата: 23 дек 2012

Книгата ми харесва, но превода на въпросната госпожа е просто потресаващ.
ЕЛ Джеймс можеше да се справи и по-добре, описанията й не са от най-добрите, но самата `случка` в трилогията й е вълнуваща.

от стела / дата: 08 дек 2012

от къде да си я изтегля. благодаря предварително

от Лили / дата: 04 дек 2012

В момента съм на втората част от трилогията 'Петдесет нюанса' и мога да кажа, че книгата е доста заинтригужаща за читателите. Наистина еротиката и порно елементите ми идват в повечко, но аз се опитвам да вникна дълбоко в общочовешката и психологическата част на книгата и със всяка следваща глава нямам търпение да науча какво ще се случи нататък.За мен това е най-важно привличането между читателя и книга-автор (дали ще е възможна връзката).

от Мария / дата: 30 ное 2012

Класика???

от Dimitrina / дата: 30 ное 2012

Харесва ми книгата, в момента я чета , да различна е , не е класика, но ние не сме в 19-20 век , закостенелите хора отдавна вземат да изчезват и по -добре

от Отчаяна / дата: 20 ное 2012

Към Павлова - "Открита пред теб" е още по-зле:) Нескопосан текст трудно ще се преведе добре

от Павлова / дата: 20 ное 2012

Прочетете "Открита пред теб" на Силвия Дей.
Това е книгата.

от Denica / дата: 20 ное 2012

докато четях,книгата, имах чувството че авторката е на не повече от 19 години...Това е меко казано един сладникав порно роман,който не може да те впечатли с никаква дълбочина и никакъв художествен смисъл. Книга предназначена за масите,без мироглед,без вложени дълбоки идеи,абе просто секс и нищо повече. Но дори,когато се пише за секс и еротика всичко трябва да е обрисувано така че да м уе приятно на читателя,а вслучайя,това си е страшно обикновенно порно събрано в 500страници! Жалко за шумотевицата!

от Н / дата: 16 ное 2012

Книгата е интересна да бъде четена в оригинал.Преводът е много лош, дори на моменти затормозяващ, но не се учудвам щом издателите магат да си го позволят.

от Кирил / дата: 08 ное 2012

Ти драги Стив, какво се чудиш, права е преводачката - книгите са боклук, обаче се продават. За това са и написани - да се продават, а не да се четат. Авторката книгата обаче има много да учи - "... с един камшик в ръка, белезници в другата и два разтворени крака успя да направи милиони". За сравнение - виж какво направи и постигна Мадона(поп певицата) с една шепичка косми.

от Stiv / дата: 08 ное 2012

Чел съм книгата в оригинал, въпреки това я закупих и с българския превод на Бард направен от Гергана Дечева.
Превода на въпросната госпожа е отвратителен, не знам как Бард допуска книгата да излезе от печат с този превод.
Шокираха ме и изказванията на преводачката към писателката, че не била толкова добра колкото нея, но виждате ли с тези романи спечелила милиони, докато тя пишела страхотно , но нямало кой да я оцени.
''Да оставим на страна изключително бедния стил на Е Л Джеймс, за която мога да кажа едно – свалям й шапка, че с един камшик в ръка, белезници в другата и два разтворени крака успя да направи милиони, а ние, които пишем за философии и сериозни неща не можем да се продадем... защо ли?'

от mimi / дата: 07 ное 2012

И аз си свалих книгата от интернет, има я на български и на английски в PDF файл, свалете и вижте дали си струва...

от Станимир / дата: 02 ное 2012

Диво се забавлявам от факта, че системата на Хеликон успява да извади в карето "Виж също" с подобни книги "Атлас..." на Айн Ранд. :)

от Лиляна / дата: 28 окт 2012

Изключително тъпа, плоска и повърхностна книга.
Някой напред е споменал за чалга - да, много прилича на чалга.

от lili / дата: 23 окт 2012

много добро четиво.изчетох двете части за часове

от Д / дата: 13 окт 2012

В тази книга не става дума за правене на любов или секс...
Става дума за чукане..и то силно ( точно както е обяснено в книгата)
На мен, като че ли не ми допада..

от Р / дата: 10 окт 2012

Смятам да си я взема.Резюмето изглежда интересно.

от АБВ / дата: 10 окт 2012

Сексът управлява света! Сексът продава! И тази книга е вървежна, поради фокусиране на вниманието на публиката, че в нея става дума за СЕКС!

от Кейти / дата: 09 окт 2012

Това мнение е наистина 'добро'. Само дето повече глупости на едно място от много време не бях чела. Как, Боже мой, може да се прави сравнение между Здрач и тази книга?! Какъв фенфикшън бе хора?! Я прочетете отново и двете книги и пак коментирайте. То бива, бива.. ма дайте да не говорите глупости.

от Светла Иванова / дата: 29 сеп 2012

Вижте едно добро мнение за тази книга

от Aloysius Pendergast / дата: 17 сеп 2012

Защо търсите подобни "книги", когато в интернет е пълно с порнографски разкази и истории писани от любители, които не са с нищо по-лоши от тоя роман?

от :) / дата: 14 сеп 2012

Фенфикшън на Здрач е това. В главните роли - Бела и Едуард. Просто като е решила да си го издава (сама, вероятно защото никой не се е навил да го направи) е сменила имената и някои дребни детайли. Чела съм фенфикшъна доста отдавна, нескопосано написан и гнусен отвсякъде, накара ме да се чудя какво точно не и е наред на авторката.
А българският превод направо може да убие някой, ужасен е.

от Ренета / дата: 14 сеп 2012

Ако разбираш английски прочети Bared to you (има я свободно в нета), въпреки че книгата е сходна с 50-те нюанса.

от Жана / дата: 13 сеп 2012

Много ми хареса романа!!! Прочетох и двете части за часове! Може ли някой да ми препоръча подобна книга?

от megs / дата: 10 сеп 2012

страхотна е

от Кико / дата: 08 сеп 2012

Ново доказателство, че "Рекламата е майка на търговията". Обикновено Садо-мазохистично порно на явно незадоволена жена.Имам предвид авторката. Книгата се продава в милиони екземпляри, преведена на незнам колко езика. Еротика в нея не видях. Спомнете си "Емануел" това е ероточна творба, написана с финес и действително въздействаща на читателя. Какво намерих в най-продаваната по света книга? Намерих много нюанси на СИВОТАТА. Девственица нямаща понятие от журналистика отива да вземе интервю от много красив и много богат бизнесмен-садист. И се влюбва безумно в него. А дали щеше да се влюби ако беше някой беден шлосер или студент? Едва ли! И отгоре на това "божествено красив". Е, при това положение как да не приемеш садомазохистичните му капризи, изложени в договор??????? Господина иска пълно подчинение! И "нашата патка" е съгласна. В резултат нова прекрасна кола, супер лаптоп, тоалети цял гардероб. Ами тя си е направо проститутка, Еротиката изисква предаване с особен финес на сексуалните сцени, трябва да въздейства еротично не описанието на сцената, а самата мисъл за нея. И още много други неща й липсват на тази "нашумяла" книга за да е наистина шедьовър на еротичната литература.

от Бестселър # 1 / дата: 01 сеп 2012

Страхотна!!!

от Тошо / дата: 27 авг 2012

"За да са чели оригинала, трябва да са си я КУПИЛИ в оригинал, понеже това е най-охраняваната книга в света."

ахахаха най-охраняваната книга в света, как не. всеки може да си я намери цялата трилогия качена къде ли не. тъй че едва ли са много тези, които наистина са дали пари за нея.

от Бояна / дата: 17 авг 2012

Абе фистинг! За какво се хванал този читател. А контекста, в който се споменава думата защо не го е споменал/а? Всички тука се държат тато Анастейжа преди осма глава. Много ги е гнус, пък са я изчели с фистинга дори. Хаха. И всчики чели оригинала, пък си я купили и на български. За да са чели оригинала, трябва да са си я КУПИЛИ в оригинал, понеже това е най-охраняваната книга в света. Аман от платени плювачи. Никой не задължава никого да я чете. На мен ми харесва. В крайна сметка добре е жените да се усетят, че не е нужно да търчат при партньора си с наръчник какво искат в секса и във сръзката си, а да намерят такъв, който сам се сеща.

от Виктор / дата: 16 авг 2012

Ами време е да се усетите. Това си е западната чалга! Порното и секса винаги са продавали. Големите хиени от издателският бизнес само това чакат да излезе нещо такова, което да развихри животинските страсти и въображението на инертните маси за да почнат да си пълнят касите! Всяко време се е вълнувало от секса. Но ако наистина искате нещо стойностно то прочетете Бокачо и Чосър. може и Буковски. Там поне ще се посмеете истински и ще научите нещо.
Темата е като във филма "Хубава жена", само малко променена. Тоест героинята не е проститутка, но има почва в съзнанието си и предпоставки за такава, само дето чака ситуация, която да я отключи! Пак милионери и едни много нещастни и крехки жени. Всичко се повтаря, с леки козметични промени.

от Aloysius Pendergast / дата: 15 авг 2012

Съвсем изчерпателно и ясно. Благодаря!

от Елена Панайотова, Хеликон / дата: 15 авг 2012

Към Aloysius Pendergast :

Предоставеният от вас линк беше изтрит, защото не допускаме сайтът на Хеликон да служи като платформа за препратки към други сайтове. Независимо дали линкът препраща към положително или отрицателно съдържание, той подлежи на изтриване. Моля, приемете моите извинения, ако по този начин сте се почувствал обиден или неразбран. Пожелавам ви успех!

от Aloysius Pendergast / дата: 15 авг 2012

Бих искал да питам защо коментарът ми е бил редактиран и полуизтрит? Линкът съдържаше драматичен прочит на подбрани откъси от английския текст на книгата от актьора Гилбърт Готфрид. Не съм сигурен по какъв начин това нарушава правилата. Вероятно на някой не му се иска читателят да знае, че в книгата има красиви думи като "фистинг" преди да си я купи.

от Мирена / дата: 13 авг 2012

Книгата е много добра! Чете се леко и въобще коментарите за лош превод не ме вълнуват. Както някой беше написал преведете я Вие или си направете издателство.
Много секс имало и не бил описан, както трябва??? А как трябва да е? Достатъчно сносно е написано без да става досадно или да заприлича на порно, а който иска такова да си пусне да гледа. Харесва ми, че доста е оставено и за въображението, което лично за мен е голям плюс.
Ако любовната история не струва не искам да си представям даже какво е любовна история за Вас..
Кога наистина ще излезе продължението?

от бръм / дата: 13 авг 2012

Плоска, много плоска... Дори и в описанията на самите хъм...актове? ..не видях еротика, а по-скоро нахвърляни думи, които са подходящи за случая. Вярно, че на някои хора наистина може да им харесва, но пък значи ли това, че задължително трябва да заклеймявате останалите, че "Не разбират!" ?? Разбираме ние и то доста добре, книгата е съвсем обикновена, не може да те накара да се замислиш, но пък би могла да е приятно четиво за плажа, за самолета или дори тоалетната, където не ти се налага да влагаш много мисъл в осъзнаването на "смисъла". :)))

от Рени / дата: 10 авг 2012

Айде стига с този превод, бе .... Пфу, едни и същи коментари ... разбрахме, че вие разбирате повече английски ... Аааа , ужасните сте!!!! Направете си издателство и си превеждайте книгите като не ви харесват!!!!! А и след като сте ги чели на английски и не са ви харесали ЗАЩО СИ КУПУВАТЕ КНИГАТА НА БЪЛГАРСКИ????? Аман!

от Ирина / дата: 10 авг 2012

Съветвам ви да прочетете трилогията на английски, превода е покъртителен!

от Aloysius Pendergast / дата: 08 авг 2012

Аз имам да кажа само едно:
http://линкът е изтрит от администратора

от Steliqna Dimitrova / дата: 08 авг 2012

Първо искам за кажа , че е пълно с правописни и пунктуационни грешки! Като изключим тези ...толкова детайлно описани сцени , книгата не е лоша. Показва един по-различен тип връзка, защото аз лично трудно бих нарекла това любов... това е по-скоро обсебване.
Привлече ме заглавието на книгата , прочетох я цялата , но мисля, че ще пропусна другите две части :)

от Кейти / дата: 03 авг 2012

Едва на 5 глава съм и не знам за превода, но пунктуацията е под всякаква критика!!

от НИКОЛ / дата: 02 авг 2012

книгата има ли я качена в интернет?

от Ренета / дата: 01 авг 2012

Книгата е страшно хубава! Вярно, че на моменти е много ... хм ... "страшничка" :Д, но пък си има и своите хубави моменти! Смяла съм се от сърце. И ако вникнете малко повече в същината на книгата, а не в еротичните сцени, ще видите какво се опитва да ни покаже авторката. Проблемът е от световно естество! Искрено се надявам 2 книга да излезе скоро. Чакам я с нетърпение. Благодаря Ви, Бард!

от иванова / дата: 30 юли 2012

Виолета Николова, истината е, че в тази книга не сексът е сложен, за да продава, а малкото различни сцени( вкл. тежкото детство на героя) са пълнеж, тъй като явно няма как цялото да е една безкрайна секс сцена.. Поне това беше усещанито при мен..Мисля, че част от читателите са си купили оригиналната трилогия, като мен, подлъгани от бума, който тя, незнайно защо, предизвика в няколко страни...Най-късно в началото на втората част обаче книгата истински дотяга, а до третата част няма и да стигна..Като цяло смятам, че това може би е любопитно четиво за подрастващи, примерно 15-17-годишни, всички други спокойно могат да го пропуснат и да си вземат нещо по-стойностно...

от Виолета Николова / дата: 30 юли 2012

Удивлявам се на мнения като „Прочетох две страници и я хвърлих”. Къде? В книжарница ли ги прочетохте тези две страници? Всички я плюят, пък всички я купуват. Сюжетът е колкото нереален, толкова и реален. Не са малко децата, които остават сираци по една или друга причина и са обречени на безрадостно детство, на жесток тормоз и насилие. Хайде да погледнем нещата малко и така. Само да се огледаме около нас. Разбира се не всички имат съдбата на Крисчън после, но всички те имат проблем с адаптацията към нормална среда и завинаги остават с чувството, че не заслужават да бъдат обичани. Това си струва да се гледа в книгата. Иначе сексът е сложен, за да продава естествено. Иначе никой нямаше да я купи.

от Ужас / дата: 29 юли 2012

Къде по-хубави книги има от тази.Аз незнам как е дошла популярността на този бълвоч.Жените да си го четат и да се подмокрят за лека нощ.

от asdf / дата: 29 юли 2012

Препоръчва се за жени на средна възраст, чиито мъже не им обръщат внимание! :D

от Ели / дата: 28 юли 2012

Все пак, Гийом Аполинер е в христоматиите, дори Балзак има подобни литературни опити...Така че - нищо лошо.
Малко е странно, че жена го пише, но е...поучително.
Сюжетът е твърде измислен...Но и "Широко затворени очи" е...
Препоръчвам да се пробва:)

от Ричи / дата: 28 юли 2012

Аха,сигурно е страхотна,за тези които четат Даниел Стийл и др. подобни хм,писателки!!Това не е литература!!!!

от Кристина / дата: 28 юли 2012

Книгата е страхотна. Превода на български изобщо не ми хареса, но аз съм ги чела на английки още през януари. Който смята, че книгата е порно и писателката не може да пише да си гледа работата!

от Анистън / дата: 28 юли 2012

Най-хубавата книга която съм чела
Чувствена и сенсуална като ласките на любим мъж
Препоръчвам я на всички които знаят какво е страст и копнеж

от shades of grey / дата: 27 юли 2012

Всъщост книгата е доста психологическа. Между другото кога излиза втората книга?

от Диди / дата: 26 юли 2012

Книгата ми хареса, и има сюжет разбира се. А това че някой не го открива, явно не е чел достатъчно книжки. Има и доста забележки разбира се, но има и неща който просто е трудно да опишеш а и излишно. С нетърпение очаквам следващите на пазара.

от Ина / дата: 26 юли 2012

Някой знае ли кога излизат втората и третата част?

от олелеле / дата: 21 юли 2012

Прочетох 2 страници и я оставих.Здрач е като класика в сравнение с това нещо

от anonche / дата: 20 юли 2012

Последният коментар преди мен има право - има разлика между порно и еротика. Това тук влиза в графата PWP (Porn Without Plot, което ще да рече - порно без сюжет), т.е. то е чисто и просто плод на незадоволените сексуални фантазии на авторката. Което от своя страна, не е изненадващо, тъй като оригиналът е фенфик на "Здрач", и то един средно ниво такъв.
Честно казано, наистина не разбирам как това нещо въобще е било публикувано - има тонове по-добри (или поне по-добре написани, или по... ъм, иновативни) работи в същия отдел (отдел, защото да не забравяме, че това идва от подсекция на някой от фенфикшън сайтовете, дори не искам да предполагам кой). Затова ви препоръчвам, ако толкова държите да прочетете това или нещо подобно и знаете английски, просто да попрехвърляте малко сайтовете из интернет, да си изпринтирате някои от нещата (фенфикшъните - йей! - са безплатни) и можете да си ги четете както искате и където искате.

P.S. Образователно, друг път. Та на авторката й липсва анатомичен речник! Освен ако "там долу" не е някакво неоткрито до момента латинско наименование за женски полов орган (окей, не знам кои думи точно са ми позволени в рамките на 18- и кои - не, така че ще си остана с по-безопасното словосъчетание).

от до Анна Божкова / дата: 20 юли 2012

Еротика и порно не са синоними.

от блях / дата: 19 юли 2012

Анна Божкова( вероятно от Бард), много слаб опит да представите книгата в прилична светлина - образователна била- ай стига бе..Голямата част от сцените са директно инспирирани от популярен филм оооще от далечната '86г.
Някой се бил осмелил да говори открито за секс - да бе, голям прецедент - само ако Вие живеете още в комунизма..

от читателка / дата: 19 юли 2012

Мда, книгата изумява единствено и само с това, че е счупила всички класации в Англия и Щатите и че е напълнила джоба на "писателката", която може да пише колкото и аз...
Слабо, слабо, слабо! Да, никой не очаква текст ала Кафка при такава корица и резюме, но има очаквания, когато нещо предизквиква такава сензация в редица страни...
И да, образова книгата - припомни ми значението на термина "тавтология".

от До Анна Божкова / дата: 19 юли 2012

Не видях особено образователна информация. А книгата набляга на БДСМ, което си свързано с някои не особено стандартни неща в секса. И не че има нещо лошо, хора всякакви, предпочитания всякакви, ама определено това не образова. И не на всички им харесва да ги връзват и да ги командват в леглото.
А иначе книгата е тъпа, сюжетът е глупав, стилът за нищо не става. Героинята се изчервява, хапе си устните и не помня там какво още. И любовната история за нищо не струва. Двама души са равноправни, в книгата това го няма и въоще главния герой е повече от дразнещ. Не бих казала, че е любовна история, някой дето само ще ме командва какво да правя и как да се обличам.
Книгата си е точно да изпълни бляновете на незадоволени жени.

от Анна Божкова / дата: 19 юли 2012

Всеки би трябвало да знае, че купува еротичен роман. За плажа, за у дома, кой където иска да я чете. Няма философя на порното. Дори си има и сюжет и малка драма и малко образователна за българсия мъж информация. Като ви дойде в повече порното, концентрирайте се върху сюжета. Удивително, но там поне има такъв. Все пак някой се е осмелил да говори открито за секс. Не знам колко разкрепостен е българинът (освен пред приятели). Може би не.

от Рая / дата: 17 юли 2012

Напълно подкрепям мнението на Таня.

Пълна загуба на пари е тази книга. А представянето на издателя е доста подвеждащо.

от Ели от Бард / дата: 17 юли 2012

Книжката е много хубава!!! Йеееее! Купувайтеееее!

от Разочарован / дата: 16 юли 2012

Гняс!

от ели / дата: 12 юли 2012

да се оплакваш от стила на книгата е все едно да си свалиш порно и да мрънкаш, че не ти харесва осветлението.
Книгата е еротика.
Като искате да четете нещо сериозно си купете Кафка. Ако искате нещо за плажа , книгата става. Въпреки че, след като я прочетете не отговарям какви неща ще ви хрумнат да правите по дискотеките ;D

от Светла Ангелова / дата: 12 юли 2012

Този откъс от издателството ме отказа да си губя времето с пасквилният изказ - http://линкът е изтрит от администратора

Текстът не е подходящ за лица под 18 години!

от Таня / дата: 11 юли 2012

Подлъгах си да си купя тази книга за Киндъл, защото беше на първо място в Амазон. Едва стигнах до средата. Оказа се елементарно софт порно. Имах усещането, че чета бляновете на разгонена тийнейджърка без никакъв опит в писането. Много ми е любопитно дали бг читателите ще си паднат по това литературно недоразумение.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Скандална, жива, неочаквана... „Петдесет нюанса сиво“ е първата книга от трилогията за Ана (Анастейша Стийл) – студентка по литература, достойна за титлата „Декамерон“ с езика на XXI век.


Опитайте, всеки има какво да научи...

Владимир Тодоров, Хеликон София - Витоша

Една книга, която предизвиква много дискусии. И с право.


Тази книга няма да ви остави безразлични. Може да я намразите, да я оплюете. Но не се движете само по повърхността...


На мен обаче ми подейства обратно - някак...вълнуващо, провокиращо. Изцяло в традицията на „История на окото“ на Жорж Батай, на „11 000 камшика“ на Гийом Аполинер, на „Елеонора“ на Оноре Балзак, на Маркиз дьо Сад и Казанова... Книга, която при повече освободеност на духа и мисълта, може да събуди сетивата, да ви направи по-приемащи, по-толерантни, по-чувствени.

Елена Бойчинова, Хеликон Витоша

Чрез нюансите на еротиката, читателят се пренася в свят изпълнен с лукс, чувствени наслади и очакване...

Нели Павлова, Хеликон София - Хотел "България"

Тази вълнуваща еротична история ще провокира сетивата ви и ще предизвика съзнанието ви да достигне своите... граници...

Кристина Бобева, Хеликон София - Славейков

Срещата на богатия и интересен Крисчън Грей със студентката Анастейжа Стийл променя живота и на двама им. Той повече от всичко желае да контролира и да й покаже собствените й граници.


 Ана се впуска в приключението, което  й предлага Крисчън, а той е толкова сложен за разбиране мъж – властен, тъжен и болезнено сам. Богатият предприемач може да я заведе на места, за които тя дори не подозира, че съществуват. А тя никога преди да го види не се е чувствала толкова жива.


Една книга,  в която умело е забъркан силен коктейл от емоции...

Каролина Георгиева, клиент на Хеликон Шумен

Петдесет нюанса сиво“ (50 SHADES OF GREY) на Е. Л. Джеймс е една от книгите в жанра еротичен трилър, за които почнаха да се разказват вицове. Като например тоя, че мъжете биха искали в главната роля да е Саша Грей. Игра на думи с името на книгата и актрисата. Коя е тя може да проверите в търсачките. В книгата така е фамилията на главния герой. Или другият виц – възрастна жена видяла книгата в книжарницата и заявила, че няма да си я купи, попитали я защо, възмутена ли е нещо – ами защо да чета за всички тия неща, които лично съм правила някога, отвърнала тя. Малко са подобни легендарни истории за книги, влезли и в градския фолклор. Вицовете обаче ни насочват само към една единствена страна на тоя неоспорим бестселърсексът. И сега колкото и да се опитваме да ви убеждаваме, че тази увлекателна книга увлича читателите си не само със секс, едва ли ще ни повярвате, тя вече е заклеймена и трудно ще се дистанцира от печата си. А заслужава да се погледне на Петдесет нюанса сиво“ и от психологическата страна. Най-малкото защото сексът не е някъде другаде, а е в главата, както се казва. И вместо да слагаме печати, можем просто да приемем книгата като една съвременна любовна история. Опияняваща любовна история, както отбелязват коментарите на сайта ни. А дали ще я наречем любов, еротика или порно е въпрос вече на личен и интимен избор. Кой както разбира света – за едни любовта е равна на еротиката, други не правят разлика между еротика и порно. Така или иначе, човешката психика има постоянни механизми, по които реагира на външните явления. И на еротичния трилър „Петдесет нюанса сиво“ от Е. Л. Джеймс алгоритъмът на реакцията е подобен за всички читатели, независимо от техните убеждения и национална принадлежност – не се отлепят от него от първата до последната страница. А това е показател, че по темата за доминирането и подчинението в секса никой не е безразличен.

от Хеликон

Романтична, силна, разтърсваща, забранена, противоречива и какво ли още не.


Това е книга, която ще се прочете по различен начин от всеки. Скептикът би я отворил и би погледнал с укор, отвращение и притеснение за съдбата на човечеството с тези неморални писания. Оптимистът пък би я прочел като поредния еротичен роман с малко по-разчупен сюжет и надежда за приятен край. Мечтателите биха я определили като невъзможно съжителство между два свята, сблъскващи се в експлозивен цикъл на самоунищожение, възкръсване и хармония отново и отново. Реалистите ще я прочетат като една обикновена история за взаимоотношения между мъжете и жените, техните проблеми и несъответствия в характерите. История за компромисите и саможертвите, които правят всички нормални хора, страдащи от тежката диагноза „любов“.


Изберете кой тип сте и как ще прочетете тази толкова „лоша“ книга.

Майа Цветкова, Хеликон София - Витоша