Принципът 80/20

Автор: Ричард Кош
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Фокус
Брой страници 320
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 494 грама
Размери 20x13
ISBN 9547830171
Баркод 9547830171
Категории Технология и психология на бизнеса, Икономика, Книги

Принципът 80/20, известен още като Закона на Парето – според който 80 % от резултатите произтичат от 20 % от първопричините – е фундаменталната философия на високо ефективните хора и компании.
Тази оригинална, провокираща и силно въздействаща книга показва как да постигаме много повече, влагайки много по-малко усилия, време и ресурси, като всичко, което се иска е да открием и да се фокусираме върху въздесъщите 20%.
Kнигата е забележителна с това, че макар този основен принцип да е оказал колосално влияние върху съвременния свят, тук Ричард Кош за пръв път предлага систематичен и практически подход към него. Моделът на “предвидимия дисбаланс”, който е в основата на Принципа 80/20 е открит преди около век от италианския икономист Вилфредо Парето и е гласял: “около 80% от богатството се разпределя между 20% от населението.”
Този модел се наблюдава във всичко сфери на бизнеса и живота. В забележителната със значението и въздействието си книга Ричард Кош разкрива необичайния начин, на който е подчинено всичко. Той ни убеждава във всесилието на Принципа чрез множество примери от бизнеса, социалната сфера и личните приживявания. Накратко – 20% от стоките водят до 80% от продажбите и печалбата; същото важи и за 20% от клиентите; 20% от престъпниците извършват 80% от престъпленията; 20% от шофьорите предизвикват 80% от пътните произшествия; 20% от дрехите ви избирате в 80% от случаите и т.н.
Принципът 80/20 е ключът, чрез който можем да контролираме и управляваме бизнеса и живота си. Ако открием няколкото мощни фактора, които работят около и за нас, ще сме в състояние да умножим ефективността и продуктивността си. ПО-голяма част от действията ни водят до незначителни резултати. Малка част от това, което правим, е наистина значимо. Ако се фокусираме върху тази малка част ще контролираме събитията вместо да сме под тяхно влияние и съответно ще постигаме много повече за много по-кратко време.
Друг добър пример за действието на този принцип е нашия език. Сър Айзък Питман, създателят на стенографията, открил, че в ежедневния ни език, т.е. 80% от разговорната реч, се употребяват около 700 думи. Кино индустрията също е убедително доказателство. Едно от последните проучвания показва, че 1.3 % от филмите носят 80% от печалбата, като тук може дори да говорим за Принципа 80/1.
Принципът 80/20 не е магическа формула. Понякога взаимоотношението между резултатите и първопричините варира, напр. 70/30 или 80/1. Но много рядко то се приближава до формулата 50/50. Вселената се характеризира с предвидим дисбаланс. Много малко от нещата са наистина значими.
Този принцип може и трябва да се прилага от всеки интелигентен човек, от всяка ефективна организация и от всяка социална група или форма на обществото.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ричард Кош, освен автор на световните бестселъри “Принципът 80/20” и “The 80/20 Individual” e “сериен предприемач”, който печели от много и разностранни дейности като бизнес консултиране, управление на хотели, ресторанти и инвестиции в сферата на високите технологии. Преди да се заеме сериозно с правенето на пари, той е бил партньор в американската консултанска компания Bain&Co и съосновател на The LEK Partnership – най-успешния бизнес бутик за стратегическо консултиране. В момента е съуправител на четири водещи компании и съветник на компании от сферата на рисковия капитал във Великобритания и Южна Африка.