Писма до Клаудия

Автор: Хорхе Букай
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 10

Издател Хермес
Брой страници 256
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 257 грама
Размери 20x13
ISBN 9789542607915
Баркод 9789542607915
Категории Приложна психология, Книги

"В края на краищата няма светлина без мрак, няма смелост без страх, няма близо без далече — нищо не може да съществува без своята противоположност."

Единственото истинско нещо е онова, което чувстваш ти. запитай се по-скоро дали ти се чувстваш желана, нужна, обичана - и бъди вярна на това свое чувство.
писмо 29.

„Писма до Клаудия” е първата книга на Хорхе Букай. Благодарение на нея авторът става толкова популярен и обичан от читателите по света. По думите на Хорхе „Писма до Клаудия” е проправила пътя на всичко написано от него след тази толкова специална книга. До голяма степен успехът на „Нека ти разкажа” и „Приказки за размисъл” се дължи на нея. „Писма до Клаудия”, както и останалите му книги, е плод на професионалната практика на автора като психотерапевт. В нея отново намират отражение теориите на Хорхе за здравето, които, макар и нетрадиционни, са ясно формулирани и много ефективни.

Букай развива свой собствен модел на терапия, който включва: писане на писма до пациентите му, планирана размяна на писмата между него и тях, както и препрочитане на вече написаното. Този модел е приет възторжено от пациентите, което ражда и идеята за публикуването на „Писма до Клаудия”. В нея Букай отново ни повежда на приказно пътешествие – към дебрите на собствената ни душа. Какво ще срещнем? Кого ще видим? Страшно ли ще е приключението? Или просто вълшебно? Е, това тепърва ще разберем. Но несъмнено ние никога вече няма да сме същите.

* * *
Всеки път, когато срещнем някого, чието отношение към света е по-различно от нашето, от моето, от твоето, решаваме, че е луд. Ако не мисли, действа и вярва като всички, очевидно е луд. Луд като Колумб, като Галилей, като Коперник, като Исус и – макар дума да не може да става за сравнение с всички тях – като мен.

Вярно е, че съществува:
Приятна лудост и страшна лудост.
Любовна лудост и омразна лудост.
Очарователна лудост и зловеща лудост.

Най-важното - има лудост, която ни прави по-богати, и за съжаление, лудост, която ни ограбва.

Каква ли е моята? Не знам!
Хорхе Букай

* * *
„Писма до Клаудия” е нещо повече от книга на Хорхе Букай!
Няма значение дали ще се съгласите с това, което пише авторът. Няма значение дали ще запомните това, което казва. Оставете го просто да докосне сърцето ви...

Ключови думи: Топ 50 за последните 10 години

от aiq / дата: 22 май 2016

много малко хора могат да разберат книгата за съжаление ограничените мозъци са много...

от Силвия / дата: 03 фев 2012

Най- хубавата книга на Хорхе!

от Жожо / дата: 29 авг 2011

Хмм, ами не ме грабна много, защото прекалено прилича на някои от учебниците ми по психилогия и затова ми доскучаваше постоянно. Повече ми хареса "Нека ти разкажа."

от Ели / дата: 26 ное 2010

Книгата определено си заслужава да бъде прочетена и препочетена.

от Lina / дата: 18 ное 2009

Книгата е супер. Чудесна провокация да погледнеш към самия себе си-от което всички бягаме и се крием зад безкраините си анганжименти....

от Четеца / дата: 04 ное 2009

Току що прелистих и последната страница.
Мога да кажа само, че съм очарован от написаното и тази книга си заслужава, наистина!

от emi / дата: 23 окт 2009

Хорхе Букай е много добър,от кога я чакам тази книга.Нямам търпения да я чета.Препоръчвам този автор на всеки който се интересува от психология..

от нина / дата: 22 окт 2009

хм, доста по-задълбочена е! това определено ми харесва, първите ми идваха някак малко повърхностни, но тази е ок

от n / дата: 16 окт 2009

пълни глупости

от Ева / дата: 14 окт 2009

Хорхе Букай е любимият ми автор. С "Писма до Клаудия" той-надмина всичките ми очаквания. Страхотна книга - мъдра, четивна, поучителна и много, много въздействаща. Препоръчвам я на всеки, който иска да открие щастието, постигайки хармония със себе си и със заобикалящия го свят.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Книгата "Писма до Клаудия" не разказва историята между автора и Клаудия – всъщност това е сбор от  писма, които  терапевтът Хорхе Букай е писал за своите пациенти,  когато е искал да им каже нещо, премълчано по време на сеанса. На по-късен етап, след сформирането на работни групи, пациентите му връщат хубавия жест и събират писмата му в една книга. Ето така (и с малко преработка, за да придобие по цялостен вид) се ражда книгата, в която на практика получавате консултация от  един вещ  психолог, която може да се окаже доста полезна, ако сте в период, в който имате нужда точно от такива житейски съвети.
На страниците на книгата всеки  може да открие  и своята житейска философия, синтезирана в едно изречение. Така си помислих аз, когато прочетох изречението: „Щастливец съм, защото макар да не правя всичко, което искам, никога не правя онова, което не искам…“. Тази книга може да пробуди любопитството  и заради нестандартните си хрумки, които също много ми допаднаха – в едно от писмата си,  авторът си представя, че е фотоапарат и пречупва целия си свят като усещания и взаимоотношения през тази представа.
Книгата е пълна с вече отдавна известни факти. Но ако  човек скоро не се е замислял за нещо, което знае, просто го забравя – забравя, че трябва да бъде себе си и да е щастлив с това, което има,  забравя, че за да е пълноценен животът му, първо трябва да се чувства удовлетворен от себе си; забравя, че само ако ти си ти, а другият човек си е той, едва тогава ще има и „ние“. На това ни учи Хорхе Букай в поредната си прекрасна книга.

Теодора Костадинова, Хеликон Пловдив - Център

Това е една уникална книга. Защо ли? Защото е тя е низ от въпроси, на които ние, забързаните във всекидневието, трябва да намерим време да си отговорим. Тя е тест за човечност и цивилизованост.
Авторът Хорхе Букай ни въвежда в забранения свят на дълбоко интимното. Той е психотерапевт, който води кореспонденция със своите пациенти, показвайки колко загадъчна е човешката психика и на колко нерешени въпроси трябва да отговори човечеството.
Какво всъщност представлява лудостта? Дали всеки, който мисли различно от стереотипите, трябва да бъде обявен за аутсайдер? Нали най-големите мислители, учени са били първоначално отричани и обявявани за луди само защото не са споделяли общоприетите норми. Защо днес в обществото мнозина се надсмиват на щедростта и всеотдайността на даващия човек? Или това е реакция и на нашите страховете, че не сме дали на ближния онова малко, което би го направил щастлив и би му спестило унижението.
Букай е психотерапевт не само на своите пациенти, а и на своите читатели. Неговите книги са едно добронамерено послание да се вгледаме в себе си и да преоценим собствения си егоизъм и морални ценности.

Кристина Казакова - Хеликон Пловдив

Епистоларният експеримент на Хорхе Букай, взаимстван от един от идолите му в психологията – Фриц Пърлс, отново не дава готови отговори, а по-скоро задава въпроси. Как точно искаме да живеем, какви искаме да бъдем, какви сме в действителност.


 „Писма до Клаудия“ е по-скоро биографична творба – първата, която аржентинският психотерапевт написва. И силно, лично, Букай докосва душите на читателите си, обогатява познанията в психологията и ...разтоварва от товара на мислите, съмненията и тормозите, които сами си създаваме!

Елена Бойчинова, Хеликон София - Шишман

Хорхе Букай е роден през 1949 г. в Буенос Айрес. През 1973 г. завършва медицина в местния университет със специализация лечение на психични заболявания. Започва кариерата си на психиатър в отделението по психопатология в болницата "Пировано", Буенос Айрес. Хорхе Букай специализира като гещалтпсихотерапевт в Аржентина, Чили и Съединените щати. В момента съвместява преподавателската си работа в университета в Буенос Айрес с професионалната си практика като психотерапевт. Букай е от тези личности, които са щастливи, че "сами са изградили себе си". Той твърди, че първият му университет е бил самият живот. Започнал е да работи на тринайсетгодишна възраст и е упражнявал различни професии - продавач, таксиметров шофьор, клоун, възпитател, актьор, телевизионен водещ, аниматор на детски тържества. Докато не стигнал до сегашната си работа, която сам определя като "професионален помощник". Днес книгите му са преведени на повече от двадесет езика и имат над 2 милиона продадени екземпляра по света. Особено популярен е писателят в страни като Мексико, Бразилия, Аржентина, Чили, САЩ, а в последните години името му нашумя и в Испания, Германия и други европейски държави. Носител е на множество престижни литературни награди и всекидневно получава хиляди имейли от цял свят. Твърди, че не е писател в литературния смисъл на думата. Единственият пациент в книгите ми съм самият аз, казва Букай. Това може би е и тайната на успеха: да пишеш за себе си, а да докосваш сърцата на милиони. Книгите на Хорхе Букай са живото доказателство, че това е точно така.