Един ден на Бойко Методиевич (с 45 илюстрации от Христо Комарницки и Чавдар Николов)

Автор: Веселин Порязов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 26

Издател e-press
Брой страници 192
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 147 грама
Размери 11x16
ISBN 9789549281552
Баркод 9789549281552
Категории Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Тайнствен автор и двама знаменити карикатуристи създават книжния хит на август

Тази книжка описва в роман с картинки как минава един ден на Бойко Методиевич – Вожда, командващ Територията. Да не се бърка с романа „Един ден на Иван Денисович” на руския писател дисидент Солженицин. В него става дума за затворник, а в нашия случай – за Лидера на територианците. Историята е илюстрирана с карикатури от двама от най-добрите ни карикатуристи.

Разказът удивително напомня ежедневието на най-популярния български герой в момента, изпълняващ ролята на премиер, но всякакви съвпадения с действителни лица и събития са случайни.

В разказаната история за един ден от живота на Вожда на Територията има аналогии и връзки с историята на древен Рим. Нищо ново под слънцето. Затова и заглавията на отделните глави отправят към древния Рим и сложния живот на императорите.

Веселин Порязов (псевдоним) е специалист по история, тънък познавач на древен Рим и творчеството на Макиавели, но също така като истински психолог описва в дълбочина битието и нравите на Вожда на територианците.

Чавдар Николов е карикатурист, минал през няколко вестника, също и през Нова тв, откъдето беше изгонен скандално заради карикатури на премиера Борисов, а всичките му творби, дори интервю с него, бяха изтрити от 4 саи?та на медии?ната група.

Христо Комарницки е карикатурист на в. „Сега”, който неведнъж е докарвал до гняв премиера Борисов с карикатурите си. Веднъж дори премиерът се скара на водещия в един сутрешен блок, че показват неговите карикатури.

от Мислител / дата: 12 окт 2016

Брилянтна сатира и карикатури!
Перфектна книга за подарък, стига да не е за фен на Вожда-Слънце, че следват скандали...!!! :)

от гост / дата: 11 окт 2016

не ви е срам да се подигравате с нашия лидер

от сборник карикатури / дата: 03 окт 2016

Много ми харесаха карикатурите. Те са публикувани в СЕГА и на други места, но е много удобно да ги имаш всичките заедно. Текста и рисунките са правени едни за други. Изглежда Порязов е писал съчинение по картинки. Препоръчвам

от happy birthday / дата: 24 сеп 2016

подарих книгата на един мой приятел от ГЕРБ за рожден ден. той ми се обиди. как може да се обиди само от заглавието на симпатичното книжле без да я прочел. докато го убеждавах да я прочете и тогава да се обижда си дадах сметка че сам не съм я чел. купих си една за мен и ми хареса. с право се е обидил :)

от Най-после / дата: 14 сеп 2016

Най-после една хубава книга за великия премиер на РъБъ

от 5/5 / дата: 10 сеп 2016

Въпреки че героите изглеждат "симпатично прости", простотията, алчността и ниското IQ на герберите е разкрито много добре и с много хумор.

от 4/5 / дата: 08 сеп 2016

Той не е прочел дори Винету. така че не съм съгласен с Критика, а още по-малко с оня дето му вика "въшльо". Геберите имат 2 характерни черти - самовкюбеност и простотия. В.Порязов е разкрил криво-ляво първата, но е претърпял пълен провал при втората. Нито дълбочината, нито мащабите на простотията при ГЕРБ е разкрита. За това му вземам 1*.
Коментарът е редактиран от администратор.

от До Лит Крит / дата: 07 сеп 2016

Долна лъжа е, че ген. Борисов не бил прочел друга книга освен "Винету". Достатъчно е да се прочете дисертацията му, за да се види, че там има стотици книги библиография. И още - в дисертацията на Борисов няма НИТО ЕДНО ПОЗОВАВАНЕ на Т. Живков - нещо, което не може да се каже за дисертациите на Иван Костов или Меглена Кунева - Пръмова, писани по това време. Никакъв литературен критик не си, а си от въшливата порода на толкова омръзалите ни аутсайдери, който за да осмислят нещастния си животец, драскат по форумите и заливат с помия всеки, който е над тях. А такива над теб са много и Борисов е един от тях.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Лит Крит / дата: 05 сеп 2016

Написването на коментар под книга винаги е трудно, особено когато авторът ти е напълно непознат и съществува едно като червейче съмнение относно собствената ти правота. Замълчаването е по-удобната форма, за да не блесне твоята собствена инсцития. Но като гледаш коментатори от типа „Баси к‘ва елементарна книга“ или „глупава книга“, написани от откровени аналфабети, пък и „анонимността“, гарантирана от интернет, ти идват сили и ти да напишеш нещо. Все пак си професионален литературовед и неведнъж се е налагало да напишеш рецензия за нечия първа книга.
Когато прочетох книгата за първи път, образът на главния герой ми се стори удивително неубедително многопластов. Наивността в първите стъпки на автора беше обяснението, което първо ти идва на ума и за мен то се стори приемливо. Разсъждавайки върху личността на автора открих, че бил специалист по Римска история, факт, който бях пренебрегнал. Самият аз съм много зле в тази материя и не открих няколко важни ключа при първия прочит. С друго око препрочетох книгата и открих ключа в главата „Циркус Максимус“. Тогава разбрах намигването за многослойния герой, без да мога да определя към кого е адресирано то, но определено е намигване. Въоръжен с подобни познания прочетох и другите глави и открих множество ключове. И какво когато интелигентният читател открие всички тези ключове? Ами нищо! Намигванията са към самия Борисов. Авторът нескромно очаква да бъде прочетен от Него. Голяма грешка, Порязов! Освен Винету и „Папата пират“ Той не е прочел и няма да прочете нищо друго. Също като неговите привърженици. :(

от д-р Н. Михайлов / дата: 04 сеп 2016

Елементарна книга. Да полудееш, ако си предразположен!
Коментарът е редактиран от администратор.

от Митоди Бачев / дата: 03 сеп 2016

Няма го епизода с кмета на Симитли,което ме възмущава много силно. Човека сам си го беше признал в един разговор от тоалета в Банкя.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Георги Г. / дата: 03 сеп 2016

За такива книги герберите организирано пишат, че са глупави. Дават отпор. И дори цъкат единици, за да свалят рейтинга на книгата.

от леа / дата: 02 сеп 2016

Глупава книга.

от Чандлър Бросар / дата: 01 сеп 2016

В България се е появила истинска литература. Освен да се самоизобличават българските писатели са намерили и друг обект. Дано това да има развитие

от Canada Dry / дата: 27 авг 2016

Наистина е трудно за вярване колко е паднало нивото в БГ. Проблемът на една страхотна книга била липсата на връзка с "истинските факти". Все пак и най-кухата герберастка кратуна би трябвало да има поне елементарно понятие за литература, преди да пише "рецензии". Колко тъпота има по този свят, Господи!

от Garfield / дата: 26 авг 2016

Замириса на милиционерски чорапи. Без въобще да могат да четат - пишат мнения за книги. Книгата е страхотна! Разкрива голяма част от бедната душевност на Боко.

от хм / дата: 26 авг 2016

Тъпа книга, която не държи за истинските факти. Вероятно платена от враговете на България. Няма кой друг да плати подобно сбъркано книжле.

от Цветан Цветанов / дата: 25 авг 2016

Аз, като кандидат-президент, излъчен от ПП ГЕРБ, подкрепям култа към личността на Вожда. Такива автори трябва да бъдат поощрявани (в известен смисъл), защото се грижат за популяризирането на нашия Учител. Браво!

от Радев / дата: 22 авг 2016

Интелигентно поднесена политическа сатира, гарнирана с великолепните карикатури на Комарницки и Чавдар Николов. Разбира се, книгата няма да се хареса на твърдолинейните привърженици на премиера, които както добре знаем, нямат особено чувство за хумор. За всички останали съм сигурен, че би представлявала едни приятно четиво.

от Кристиян / дата: 14 авг 2016

Коментарът е изтрит от администратор.

от Георги Найденов / дата: 14 авг 2016

Прочетох, хубавото на тази книга не са само карикатурите и рисунките. Истинска сатира и пародия, на високо литературно ниво, последното негативно мнение на някой отгоре показва, че пише без въобще да е чел книгата.

от Николай Узунов / дата: 14 авг 2016

Не съм политически ангажиран с нито една партия, не смятам да го правя до остатъка от съзнателния си живот.
Едно не мога да разбера: НУЖНО Ли е да заливате пазара с една и съща просташка литература, която дори НЕ става за подпалки за камината? То не бяха шайки, задкулисие, романчета и разказчета с евтин политически привкус ... САМО ПОДОБНИ БОКЛУЧАВИ КНИЖЛЕТА ли можем да храносмиламе в България?
Не ми стига, че му слушам глупавите изказвания на този т.нар. министър-председател, колко папи са го галили по главата; че навсякъде или се говори за него, или го иронизират, а сега и още евтин комерс, свързан с тази неприятна и очевидно доста неграмотна личност... ;/
Коментарът е редактиран от администратор.

от Карикатуроман / дата: 13 авг 2016

Книгата има сайт, в него се виждат някои карикатури. Не допускат линк тук.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Калнъков / дата: 12 авг 2016

Петнадесета книга на комунягите, и все по-слаби резултати на избори. Коментарът е редактиран от администратор.

от 100ян / дата: 11 авг 2016

Имало и сайт, там има някои карикатури:
Линкът е изтрит от администратор.

от Боко / дата: 11 авг 2016

Рисунките са трепач, много се харесах. :)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]