Регистрация Вход

Бабо, разкажи ми спомен

 • 3.85 Рейтинг: общ рейтинг: 3.85 (54)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена“, но притежава неподправен ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 14.95 лв.

Анотация

Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена“, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

Младата жена става част от местната компания: зевзекът гъдулар дядо Петко, „гласът на съвестта“ и стожер на миналото дядо Йордан, цапнатата в устата баба Неда, необикновената монахиня – сестра Серафима, и двойката англичани Марк и Лиза.

С всяко следващо посещение „при баба“ образованата гражданка осъзнава, че не иска да бъде просто наблюдател, а да участва в този живот. Да се докосне до магията на старите обичаи и символи. Да усети пулса на неравноделните ритми и на чудните му песни. Да съхрани историята и легендите му. Да преоткрие вкусовете и уханията му. В духа на старата българска традиция героинята ще преосмисли отношението си към дома и семейството, към земята и вярата, към живота и смъртта.
ключови думи: , , , ,

Ивинела Самуилова

националност:
българка
рожденна дата:
10.04.1971

Ивинела Самуилова е родена на 10.04.1971 г. в гр. Севлиево. Завършва езикова гимназия в град Враца с испански и английски език, а след това - магистратура по богословие във Великотърновския университет. Има редица допълнителни квалификации и обучения: стопанско управление и администрация, журналистика, ПР, психология и други. Известно време работи като радиожурналист в родния си град, а впоследствие се присъединява към екипа на "Идеал Стандарт България" АД - гр. Севлиево, където заема различни длъжности, последната от които e "връзки с обществеността". През 2005 г. се премества в гр. София, където работи в сферата на маркетинга. За да удовлетвори различни свои интереси, през 2007 г. Ивинела учредява фондация "Кларитас", чиято основна дейност в момента е свързана със съхраняване и популяризиране на българския музикален фолклор. В етап на разработване са програми, ориентирани към подпомагане изграждането на хуманни качества у младите хора, както и програми, насочени към подобряване на различни аспекти от живота на жените, с особено внимание към самотните майки. Подкрепата и солидарността си към духовните потребности на съвременната жена Ивинела често изразява в онлайн изданието за жената ТЯ.

Творческите търсения на Ивинела Самуилова са насочени към вътрешния свят на човека и отношенията му с Бог, света и ближните.

 • Мнения за книгата (23)
 • Издател: Хермес
 • Година на издаване: 2016
 • Брой на страници: 320
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 310 грама
 • Размери: 13x21
 • ISBN: 9789542616269
 • Баркод: 9789542616269

изпрати мнениеМнения за книгата (23)

Подреди по:
 • докладвай

  До Диан

  Прочети "Критика на чистия разум" от Имануел Кант. По-сложно и умно нещо едва ли е писано. Кант има наратив, демиург, протагонист, детралекс и доксиум точно като за особено издигнати интелектуалци. Ако се чудиш какви са последните две - лекарства за разширени вени :)))

 • докладвай

  Мъча книгата вече повече от месец просто, защото обичам да докарвам нещата докрай. Според мен би се харесала на хора, които тотално са се откъснали от "селските" си корени. Е, аз все още имам къде да се върна и да усетя отново тази топлина, макар и без любимата ми баба и книгата не ме умили толкова.
  Липсва й сюжет.

 • докладвай

  Драги Диан, като чета коментара ви, започвам да се чудя дали всъщност сте отваряли тази книга? Защото половината от нея не е роман, а сериозен и задълбочен труд, който - да - авторката е положила похвалното усилие да предаде разбираемо и интригуващо на читателя. Съжалявам, че тръгнах да се обяснявам с поредния префърцунен псевдо интелектуалец, но не се сдържах.
  Исках просто да поздравя авторката за труда й, за вдъхновяващите разказ и послание и да препоръчам книгата на всеки четящ българин!

 • докладвай

  Много ниска топка. Прекалено повърхностна книга по отношение на съдържание и идеи. Въобще такъв тесен архи религиозен мироглед ми е много чужд и не работещ. Такива елементарни послания от тип "поуки" с привкус на носталгия в днешния (пък и вчерашния) сложен свят... просто не върви. Откровено опростенческо нравствено-религиозно представяне на идеи за свят, който е твърде нееднозначен и сложен. Не изтърпях да дочета цялата тая каша от лесно смилаеми бабини "мъдрости", повели, нравоучения и т.н. Авторката си служи с някакви юношески понятия за "добро", "зло", социум, Бог. За читателя, който мисли в дълбочина и разглежда света като по-сложен механизъм и постановка, това четиво е скучно.

 • докладвай

  Книжката никак не е лоша, това, че има олигофрени драскащи глупости по форумите, имало е и ще има.

 • докладвай

  Една прекрасна българска книга - забавна и в същото време носталгично тъжна. Написана на толкова чист и книжовен език - поздравление за авторката за красивия език! Книгата е толкова жива и истинска, че след като я прочетох искам да вярвам, че махала Небесна е истинска, че мога да отида там и срещна весеки един от нейните жители, да почерпя от тяхната мъдрост. Толкова много мисли породи в мен книгата, че все по често се улавям да мисля за нея, като свържвам слчука от ежедневието със спомен за книгата. Пълна е с топлина и много много човещина. Прекрасна!

 • докладвай

  Тази книга задължително трябва да я има във всяко едно българско семейство. И да се предава на поколенията.

 • докладвай

  Направо хваща за сърцето! Препоръчвам!

 • докладвай

  Много мило ми стана докато я четях... прекрасна и стопляща !

 • докладвай

  Искам да живея в махала Небесна! Чудесна книга, върна ми усещането за живота в планината, там където е небесната шир, високите хоризонти и огромната, неизчерпаемата Човещина!

 • докладвай

  Прекрасна книга, която отваря очите ни за забравения уют и красота на простия селски бит, за щастието от живота близо до природата и земята.

 • докладвай


  *** Спойлер

  Подариха ми я. Изглежда много интересна. :)

 • докладвай

  Чудесна е махала Небесна! Направо хваща за сърцето! И е много забавна - не може да я пусне човек!

 • докладвай

  Всяка книга на Ивинела ми е любима, но с тази бръкна до дъното на душата ми... Не просто препоръчвам, а смятам, че книгата е задължителна за всеки български читател - и за тези, за които думата България все още има смисъл, както и за онези, за които родното се е изпразнило от съдържание.

 • докладвай

  Драги Георги и Кирил,когато прочетох Вашите коментари се озадачих, дали наистина коментирате "Бабо, разкажи ми спомен" ?
  В забързаният свят ,в който живеем, с всичките модерни технологии и бясно препускане, да доказваме какви сме и към какво се стремим , забравяме простата истина , че радостта и смисълът са в простите неща-земята ,природата, семейството, традициите и обичаите . Благодаря от цялото си сърце на Ивинела , че ми напомни за стойностното, за това ,което стопля сърцето, за българщината, за непреходното и ценното, за наследството от нашите баби и дядовци , което е в кръвта ни и ни прави по-човеци и по-българи! Имах нужда точно от това -да ми изпърха от ляво и да се потопя в нещо истинско и свидно!

 • докладвай

  Отдавна книга не ме е вълнувала толкова, колкото "Бабо, разкажи ми спомен"! Благодаря за напомнянето кои сме, за домашния български уют, за красотата,за мъдростта, за вкусовете и ароматите, за смеха и сълзите... Тези сълзи на искрена любов към чезнещата българщина, които снощи, на представянето в Пловдив, остави да потекат пред всички! Благодаря за емоцията, Ивинела!

 • докладвай

  "Бабо, разкажи ми спомен..." е книга, каквато досега не е писана и издавана в България. С толкова топлота, обич и проникновение е разказано за не толкова далечното минало на нашите баби и дядовци,че просто няма как да не те "стисне" нещо за гърлото, сърцето ти да не ускори ритъма си, а умът и душата ти да не се връщат отново към този разказ. Защото той разбърква чувствата, мислите, усещанията и провокира да се замислиш - ама издълбоко - накъде вървим, какво правим с живота си, как го приемаме, какво влагаме, какво очакваме... И в крайна сметка ти дава да разбереш, че предците ни са имали много по-вярно и мъдро възприемане на житието си спрямо нас - уж по-учените, по-информираните, по-модерните! И не на последно място - води до откритието, че българинът - като обобщен образ, е природно интелигентен, чувствителен, с непогрешимо чувство за справедливост, милосърден, щедър, Е, ако всичко това не те накара да се чувстваш горд, че си потомък на такива хора и не те засрами, че знаеш толкова малко за тях, какво повече да кажа за стойността на тази нова книга?!

 • докладвай

  Тази книга силно ме развълнува и ме накара да се замисля какво губим, когато непрестанно се надбягваме с времето. Истинските неща са в посока обратна на движението на часовниковите стрелки.
  Препоръчвам искрено "Бабо разкажи ми спомен"

 • докладвай

  Графомания в действие. Няма смисъл от подобни книги.

 • докладвай

  Когато прочетох „Къде отиваш пътнико“ на Ивинела Самуилова си купих билет за Испания и изминах Камино.
  Книгата „Бабо разкажи ми спомен“ ме накара да се замисля защо трябва да продължавам да живея в големия град и изкара на повърхността отдавна потискано в мен желание за живот на село.
  Горещо препоръчвам тази книга. За мен това е книга за вярата в жизнеността на традициите и фолклора, за сладостта на простите неща, за празничното в делника.

 • докладвай

  Драги Георги,
  Аз прочетох книгата не до 70-та страница, а до края и съм възхитена от топлото, уютно усещане, което книгата носи. Като да се завърнеш в бабината къща и да те посрещне аромата на любими гозби и тихата прелест на отминалото време, когато всичко е било по-просто и по-истинско. Да, и аз дадох на книгата 5 звезди, защото ме развълнува и стопли сърцето ми. Това, че книгата не ви е допаднала, не е причина за подобни класификации, обидни както за авторката, така и за хората, на които книгата е харесала.
  И само за протокола: не съм роднина на писателката, но вече съм искрен почитател.

 • докладвай

  абсолютна простотия е това. Докарах го до 70та страница да видя колко по-надолу може да стигне.
  А някой й е дал 5 звезди. Аман приятели и роднини на т.нар. писатели да им коментират книгите.
  Много е зле. Нито сюжет, нито стил, нито образи, нито история.

 • докладвай

  Препоръчвам!

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg