Регистрация Вход

Бабо, разкажи ми спомен

 • 3.84 Рейтинг: общ рейтинг: 3.84 (51)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена“, но притежава неподправен ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 14.95 лв.

Анотация

Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена“, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

Младата жена става част от местната компания: зевзекът гъдулар дядо Петко, „гласът на съвестта“ и стожер на миналото дядо Йордан, цапнатата в устата баба Неда, необикновената монахиня – сестра Серафима, и двойката англичани Марк и Лиза.

С всяко следващо посещение „при баба“ образованата гражданка осъзнава, че не иска да бъде просто наблюдател, а да участва в този живот. Да се докосне до магията на старите обичаи и символи. Да усети пулса на неравноделните ритми и на чудните му песни. Да съхрани историята и легендите му. Да преоткрие вкусовете и уханията му. В духа на старата българска традиция героинята ще преосмисли отношението си към дома и семейството, към земята и вярата, към живота и смъртта.
ключови думи: , , ,

Ивинела Самуилова

националност:
българка
рожденна дата:
10.04.1971

Ивинела Самуилова е родена на 10.04.1971 г. в гр. Севлиево. Завършва езикова гимназия в град Враца с испански и английски език, а след това - магистратура по богословие във Великотърновския университет. Има редица допълнителни квалификации и обучения: стопанско управление и администрация, журналистика, ПР, психология и други. Известно време работи като радиожурналист в родния си град, а впоследствие се присъединява към екипа на "Идеал Стандарт България" АД - гр. Севлиево, където заема различни длъжности, последната от които e "връзки с обществеността". През 2005 г. се премества в гр. София, където работи в сферата на маркетинга. За да удовлетвори различни свои интереси, през 2007 г. Ивинела учредява фондация "Кларитас", чиято основна дейност в момента е свързана със съхраняване и популяризиране на българския музикален фолклор. В етап на разработване са програми, ориентирани към подпомагане изграждането на хуманни качества у младите хора, както и програми, насочени към подобряване на различни аспекти от живота на жените, с особено внимание към самотните майки. Подкрепата и солидарността си към духовните потребности на съвременната жена Ивинела често изразява в онлайн изданието за жената ТЯ.

Творческите търсения на Ивинела Самуилова са насочени към вътрешния свят на човека и отношенията му с Бог, света и ближните.

 • Мнения за книгата (21)
 • Издател: Хермес
 • Година на издаване: 2016
 • Брой на страници: 320
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 364 грама
 • Размери: 13x21
 • ISBN: 9789542616269
 • Баркод: 9789542616269

изпрати мнениеМнения за книгата (21)

Подреди по:
 • докладвай

  Драги Диан, като чета коментара ви, започвам да се чудя дали всъщност сте отваряли тази книга? Защото половината от нея не е роман, а сериозен и задълбочен труд, който - да - авторката е положила похвалното усилие да предаде разбираемо и интригуващо на читателя. Съжалявам, че тръгнах да се обяснявам с поредния префърцунен псевдо интелектуалец, но не се сдържах.
  Исках просто да поздравя авторката за труда й, за вдъхновяващите разказ и послание и да препоръчам книгата на всеки четящ българин!

 • докладвай

  Много ниска топка. Прекалено повърхностна книга по отношение на съдържание и идеи. Въобще такъв тесен архи религиозен мироглед ми е много чужд и не работещ. Такива елементарни послания от тип "поуки" с привкус на носталгия в днешния (пък и вчерашния) сложен свят... просто не върви. Откровено опростенческо нравствено-религиозно представяне на идеи за свят, който е твърде нееднозначен и сложен. Не изтърпях да дочета цялата тая каша от лесно смилаеми бабини "мъдрости", повели, нравоучения и т.н. Авторката си служи с някакви юношески понятия за "добро", "зло", социум, Бог. За читателя, който мисли в дълбочина и разглежда света като по-сложен механизъм и постановка, това четиво е скучно.

 • докладвай

  Книжката никак не е лоша, това, че има олигофрени драскащи глупости по форумите, имало е и ще има.

 • докладвай

  Една прекрасна българска книга - забавна и в същото време носталгично тъжна. Написана на толкова чист и книжовен език - поздравление за авторката за красивия език! Книгата е толкова жива и истинска, че след като я прочетох искам да вярвам, че махала Небесна е истинска, че мога да отида там и срещна весеки един от нейните жители, да почерпя от тяхната мъдрост. Толкова много мисли породи в мен книгата, че все по често се улавям да мисля за нея, като свържвам слчука от ежедневието със спомен за книгата. Пълна е с топлина и много много човещина. Прекрасна!

 • докладвай

  Тази книга задължително трябва да я има във всяко едно българско семейство. И да се предава на поколенията.

 • докладвай

  Направо хваща за сърцето! Препоръчвам!

 • докладвай

  Много мило ми стана докато я четях... прекрасна и стопляща !

 • докладвай

  Искам да живея в махала Небесна! Чудесна книга, върна ми усещането за живота в планината, там където е небесната шир, високите хоризонти и огромната, неизчерпаемата Човещина!

 • докладвай

  Прекрасна книга, която отваря очите ни за забравения уют и красота на простия селски бит, за щастието от живота близо до природата и земята.

 • докладвай


  *** Спойлер

  Подариха ми я. Изглежда много интересна. :)

 • докладвай

  Чудесна е махала Небесна! Направо хваща за сърцето! И е много забавна - не може да я пусне човек!

 • докладвай

  Всяка книга на Ивинела ми е любима, но с тази бръкна до дъното на душата ми... Не просто препоръчвам, а смятам, че книгата е задължителна за всеки български читател - и за тези, за които думата България все още има смисъл, както и за онези, за които родното се е изпразнило от съдържание.

 • докладвай

  Драги Георги и Кирил,когато прочетох Вашите коментари се озадачих, дали наистина коментирате "Бабо, разкажи ми спомен" ?
  В забързаният свят ,в който живеем, с всичките модерни технологии и бясно препускане, да доказваме какви сме и към какво се стремим , забравяме простата истина , че радостта и смисълът са в простите неща-земята ,природата, семейството, традициите и обичаите . Благодаря от цялото си сърце на Ивинела , че ми напомни за стойностното, за това ,което стопля сърцето, за българщината, за непреходното и ценното, за наследството от нашите баби и дядовци , което е в кръвта ни и ни прави по-човеци и по-българи! Имах нужда точно от това -да ми изпърха от ляво и да се потопя в нещо истинско и свидно!

 • докладвай

  Отдавна книга не ме е вълнувала толкова, колкото "Бабо, разкажи ми спомен"! Благодаря за напомнянето кои сме, за домашния български уют, за красотата,за мъдростта, за вкусовете и ароматите, за смеха и сълзите... Тези сълзи на искрена любов към чезнещата българщина, които снощи, на представянето в Пловдив, остави да потекат пред всички! Благодаря за емоцията, Ивинела!

 • докладвай

  "Бабо, разкажи ми спомен..." е книга, каквато досега не е писана и издавана в България. С толкова топлота, обич и проникновение е разказано за не толкова далечното минало на нашите баби и дядовци,че просто няма как да не те "стисне" нещо за гърлото, сърцето ти да не ускори ритъма си, а умът и душата ти да не се връщат отново към този разказ. Защото той разбърква чувствата, мислите, усещанията и провокира да се замислиш - ама издълбоко - накъде вървим, какво правим с живота си, как го приемаме, какво влагаме, какво очакваме... И в крайна сметка ти дава да разбереш, че предците ни са имали много по-вярно и мъдро възприемане на житието си спрямо нас - уж по-учените, по-информираните, по-модерните! И не на последно място - води до откритието, че българинът - като обобщен образ, е природно интелигентен, чувствителен, с непогрешимо чувство за справедливост, милосърден, щедър, Е, ако всичко това не те накара да се чувстваш горд, че си потомък на такива хора и не те засрами, че знаеш толкова малко за тях, какво повече да кажа за стойността на тази нова книга?!

 • докладвай

  Тази книга силно ме развълнува и ме накара да се замисля какво губим, когато непрестанно се надбягваме с времето. Истинските неща са в посока обратна на движението на часовниковите стрелки.
  Препоръчвам искрено "Бабо разкажи ми спомен"

 • докладвай

  Графомания в действие. Няма смисъл от подобни книги.

 • докладвай

  Когато прочетох „Къде отиваш пътнико“ на Ивинела Самуилова си купих билет за Испания и изминах Камино.
  Книгата „Бабо разкажи ми спомен“ ме накара да се замисля защо трябва да продължавам да живея в големия град и изкара на повърхността отдавна потискано в мен желание за живот на село.
  Горещо препоръчвам тази книга. За мен това е книга за вярата в жизнеността на традициите и фолклора, за сладостта на простите неща, за празничното в делника.

 • докладвай

  Драги Георги,
  Аз прочетох книгата не до 70-та страница, а до края и съм възхитена от топлото, уютно усещане, което книгата носи. Като да се завърнеш в бабината къща и да те посрещне аромата на любими гозби и тихата прелест на отминалото време, когато всичко е било по-просто и по-истинско. Да, и аз дадох на книгата 5 звезди, защото ме развълнува и стопли сърцето ми. Това, че книгата не ви е допаднала, не е причина за подобни класификации, обидни както за авторката, така и за хората, на които книгата е харесала.
  И само за протокола: не съм роднина на писателката, но вече съм искрен почитател.

 • докладвай

  абсолютна простотия е това. Докарах го до 70та страница да видя колко по-надолу може да стигне.
  А някой й е дал 5 звезди. Аман приятели и роднини на т.нар. писатели да им коментират книгите.
  Много е зле. Нито сюжет, нито стил, нито образи, нито история.

 • докладвай

  Препоръчвам!

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg