Възвишение/ твърда корица

Автор: Милен Русков
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Жанет-45
Брой страници 408
Година на издаване 2013
Корици твърди
Език български
Тегло 584 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191863006
Баркод 9786191863006
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Милен Русков (1966) е автор и на "Джобна енциклопедия на мистериите"(награда за дебют „Южна пролет”) и „Захвърлен в природата“ (награда „ВИК“ за роман на годината).

Тази книга ни връща в епохата на българското Възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи – т.е. малко революционери, малко разбойници, – участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. Постепенно те се включват и в трите вида тайна дейност – „конспиративна, експедитивна и революционно-разбойнишка“, по израза на Стоян Заимов. Това е разказано с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно. Но не свършва така.

Светлозар Игов: Увлекателно-драматичен сюжет, уникални като художествени образи герои, майсторско сказово разказване, трагика и хумор – новият роман на Милен Русков е ключ към философско-историческите и народопсихологически проблеми на възходите и провалите на българина и българската общност в техните исторически пътища и безпътици.

Миглена Николчина: Както и в другите си романи, той върви срещу течението на лесното и повърхностно писане. Като възкресява яркия, мощен, смешен, омагьосващ, покъртителен, първозданно свеж език на възрожденските ни писатели, Русков поднася темите, които създадоха България и българската литература, с нова сила и дълбочина, в диалог с Бога и фатума на историята. Глътка въздух в днешната задуха – онова литературно събитие, на което бяхме престанали да се надяваме.

Ани Илков: Книги като тези на Милен Русков нито се пишат лесно, нито се появяват често в България, а сигурно и навсякъде.

Митко Новков: Иронична, плътна, с богат език, въобще истинско постижение на българската литература.

от Администратор / дата: 29 мар 2018

Предоставям ви линк към наличното за поръчка издание: https://www.helikon.bg/209141-%D0%92%D1%8A%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%28%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%29.html

от Николай / дата: 29 мар 2018

Налична е за поръчка??

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Възвишение“ (изд. Жанет-45) на Милен Русков е книга, за която се казаха много думи и също толкова бяха написани, романът заслужено получи и големите си литературни отличия, така че каквото и да добавим, вече ще е казано. За да не изпадаме в празнословие, ще ви препоръчаме само да хвърлите един поглед на романа и ако не ви заинтригува, го оставете, но това едва ли ще стане. Дори и тези, които, като типични отрицатели, търсят слабостите му, са запленени от езика и действието и го дочитат докрай с голям интерес. Защото „Възвишение“ е четиво, което ще ви повлече във времето и пространството, ще ви поведе по пътечките на българското ни самосъзнание, за да стигнете до едни въпроси, на които ще се наложи да си отговорите честно. Какво е национализмът, например. Кое точно е национализъм, кое е патриотизъм, как възприемаме ние днес родината си и как са я възприемали хората, които са преживели миговете на Освобождението. Сто и трийсет години не е чак толкова далечна дистанция във времето, онези живели по онова време не се различават много от днешните хора, ние не сме много по-различни от нашите прадеди. Милен Русков е убедителен точно в тази азбучна истина и няма как да не се съгласим с него, дори да сме от тия, които оспорват историческия му роман, че както сред нас днес има хора, готови на саможертва и подвизи в името на голямата идея, така има и подлеци, и обикновени люде, готови да поработят, за да изкарат някоя пара, като тези последните са огромното мнозинство и абсолютно същото е било положението и в епохата на големите исторически раздвижвания. Да, свободата е нещо извънредно, нещо непостижимо за обикновения ум, но повечето от нас са обикновени. И героите във „Възвишение“ също спадат към тази ежедневна категория. Това ни липсваше, наистина. Това приземяване, отрезвяване, поемане на глътка чист въздух. Защото от повтаряне на мантри и издигане на паметници в съзнанието ни се беше замъглило, беше станало задушно и банално. Мантри се повтарят от робите. Ние ще трябва да осъзнаем, че и Левски, и Ботев са били изключителни млади мъже с изключителна смелост и хъс, но все пак хора от плът и кръв. Обожествяването е излишно. Тръгнете на път с Гичо от Котел и Асенчо от Жеравна и се изкачете на това „Възвишение“. Там от високото Милен Русков има какво да ви покаже.от Хеликон

Милен Русков е роден през 1966 г. в Бургас. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като преводач. Дебютът му - "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004) - носи награда от Националния конкурс "Южна пролет" (Хасково, 2005). През 2008 г. издава втората си книга романа "Захвърлен в природата".