Регистрация Вход

Ана Каренина Т.1-2

 • 3.52 Рейтинг: общ рейтинг: 3.52 (660)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: "Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему..."
- така започва класическият роман на Л.Н. Толстой "Ана Каренина"

"Ана Каренина" е най-великият социален роман в цялата световна литература"Томас Ман "Ана Карен ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 29.00 лв.

Анотация

"Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему..."
- така започва класическият роман на Л.Н. Толстой "Ана Каренина"

"Ана Каренина" е най-великият социален роман в цялата световна литература"Томас Ман "Ана Каренина" е съвършенство като художествено произведение... и то такова, с което нищо подобно от европейските литератури понастоящем не може да се сравнява"
Достоевски Произведението на Толстой е част от златния фонд на световната литература. От създаването на романа до днес е изминал повече от век, през който е претърпял стотици преиздания и е бил превеждан на множество езици. Образите и проблемите в него са вечно актуални и продължават да вълнуват читателите от различни възрасти и общества. "Ана Каренина" е задължителна част от личните библиотеки на всички истински ценители на художественото слово.

В престижната класация на "Обзървър" - "Стоте най-велики романа на всички времена", "Ана Каренина" се нарежда на 27-мо място пред заглавия като "Одисей", "Портретът на Дориан Грей", "Великият Гетсби".
ключови думи: , , , , ,

Лев Николаевич Толстой

Лев Николаевич Толстой

Лев Николаевич Толстой

(1828 - 1910)

Роден е през 1828 г. в имението Ясна Поляна в семейството на граф Николай Илич Толстой и княжна Волконска /дъщерята на княз Волконски/ - Мария Николаевна Толстая .

Учи в Казанския университет арабски език и литература.

Завръща се в родното си село, където известно време е учител.

По време на Кримската война е мобилизиран на Добруджанския фронт като офицер за свръзка в щаба на генерал Горчаков (град Силистра). Участва и в отбраната на Севастопол.

През 1855 г. заминава за Петербург, където поддържа връзки с изтъкнати писатели и революционери като Н. А. Некрасов, Н. Г. Чернишевски, И. С. Тургенев, А. Н. Островски и др.

Толстой започва да пише мнага рано, едва 22-годишен. Първа се появява трилогията "Детство" /юли 1852г./, "Юношество" /април 1854г./ и "Младост" /септември 1856г./. Текстовете му веднага са забелязани от литературните кръгове. В писмо до Е. Колбасин /29.Х.1854г./ Тургенев споделя очарован: "Много се радвам за успеха на "Юношество". Да даде само Бог на Толстой да поживее и твърдо се надявам, че той още повече ще удиви всички нас - това е талант първостепенен!"

В резултат на дълъг творчески подем, от 1850 - до 1910 г. се появяват много разкази, /най-известни сред тях са Кавказките и Севастополските/, статии, дневници, пиеси, очерци, писма, доклади за Международния конгрес на мира в Стокхолм, повестите "Казаци", "Кройцерова соната", "Хаджи Мурат", "Смъртта на Иван Илич", "Отец Сергий" и др.

Безсмъртните романи "Ана Каренина", "Възкресение", и "Война и мир" остават като част от златния фонд на световната литература.

Авторът е известен също и с трактатите "Изповед", "Но какво да правим", "Що е изкуство", с религиозно-философските съчинения "Изследване на догматическото богословие", "В какво е моята вяра", "Царството Божие е вътре във вас", "За религията и нравствеността", "Християнското учение", "Кратко изложение на Евангелието", "Към духовенството", "Пътят на живота" и др.

Колосалният писателски труд на Лев Толстой може да бъде събран в 90 тома!

През 1857 г. напуска страната и посещава Германия, Швейцария, Франция и Италия. Тук той поддържа връзки с големите умове на Русия, намиращи се в емиграция, като М. Бакунин, Херцен, Нечаев и др. Под тяхно влияние усвоява безвластническите и народнически идеи, които по-късно доразвива. В страните, които посещава, се запознава и с тяхната педагогическа мисъл.

Идеите за създаване на училище, в което равенството и свободата да бъдат поставени на първо място, го принуждават да се върне в Русия, и в края на 50-те години открива в Ясна поляна собствено училище.

Отявлен противник на царизма и закостенялата Руска империя, радетел за свобода и равенство между хората, той нееднократно е преследван, отлъчен е от църквата, училището е затваряно, а книгите му изземвани.

През 1910 г., на 83-годишна възраст, разочарован от интригите и заговорите около него, Толстой напуска тайно имението си в Ясна поляна и своите близки, отричайки се от графската титла, светския и семейния живот. На път за България, където по покана на една от многото толстоистки комуни е смятал да прекара остатъка от живота си, този голям мислител приключва своя земен път на ж.п. станцията край село Астапово.

Идеите му, обаче, още дълги години след неговата смърт, продължават да се развиват и намират поддръжници. Като борец за свобода и равенство, Толстой е противник на собствеността и държавата. Горещ привърженик е на "свободното възпитание" и се стреми да освободи детето от всички фактори с държавен и религиозен оттенък, които могат да спрат неговото развитие. Проповядва "непротивене на злото с насилие" . Вдъхновител е на много борци и движения за човешки права, използващи тактиката на ненасилието - Махатма Ганди, Мартин Лутер Кинг и др.

 • Мнения за книгата (18)
 • Издател: Кръгозор
 • Преводач: Иван Жечев
 • Година на издаване: 2013
 • Брой на страници: 864
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 976 грама
 • Размери: 14x21
 • ISBN: 9789547713017
 • Баркод: 9789547713017

изпрати мнениеМнения за книгата (18)

Подреди по:
 • докладвай

  Шедьовър е, да:)

 • докладвай

  книгата е шедйовар

 • докладвай

  Чете се бавно, но си заслужава. Класиката си е класика!

 • докладвай

  Коментарът е изтрит от администратор.

 • докладвай

  Моля, запитвания за наличност насочвайте към service@helikon.bg

 • докладвай

  Кога ще я има в наличност?

 • докладвай

  Изданието е налично. Можете да направите он-лайн поръчка чрез активния бутон Купи. Очакваме ви!

 • докладвай

  Кога ще я имате в наличност?

 • докладвай

  За съжаление отново е изчерпана, а е абсурдно да се търси на старо, защото искат същите пари за книга, издадена преди 20 г. и с доста незапазени корица и страници. :(

 • докладвай

  Класиката си е класика!

 • докладвай

  Кога ще я имате в наличност?

 • докладвай

  Наистина този роман трябва да се прочете. Много завладяващ. Абсолютна класика.

 • докладвай

  Последното издание е от 2009г. от "Златна колекция на XIXв." на "Вестникарска група България" (онова издание с "Труд" и "24 часа" и не е от преди 20г. , иначе е много хубаво да се преиздава класика.

 • докладвай

  Радвам се, че вече мога да я купя! Търсех я от доста време...

 • докладвай

  Отдавна имам желание да прочета тази книга, но за съжаление не мога да я намеря. Надявам се скоро да я преиздадат, защото е абсурдно такава велика книга да не се издава и разпространява в България.

 • докладвай

  Харесвам руската литература, а тази книга е много добра.

 • докладвай

  Книга,която трябва да се прочете от всеки интелигентен човек!Прочетох я два пъти и сега бих я чела,за да откривам нови неща!

 • докладвай

  "Ана Каренина" е роман, на чиято повърхнина наблюдаваме няколко любовни истории, но нагласата и потенциала на читателя са тези, които могат да го накарат да достигне до същината и дълбочината в човешката психология и света, разкрити в романа.

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg