Телевизията и детето

Автор: Вирджилиу Георге

Коментари: 0

Издател Омофор
Брой страници 232
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 178 грама
Размери 16.5x11.5
ISBN 9789549700930
Баркод 9789549700930
Категории Психология, Хуманитарни науки, Книги

Книгата "Телевизията и детето" на румънски биофизик и богослов Вирджилиу Георге говори за проблемите - физиологични и психологични, свързани с гледането на телевизия. Телевизионното идолопоклонничество, според автора, лишава детето от опорна точка в живота му, а доминирането на екрана в дома потиска семейната атмосфера и разрушава естествените механизми за формиране на човешката личност. Книгата представя съвременните научни наблюдения относно въздействието на телевизията върху съзнанието и дава конкретни насоки за превенция.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Настоящото издание, направено по молба на родители и преподаватели, представя обобщен вариант на книгата ”Въздействие на телевизията върху детския ум”. Обект на изследването са трансформациите, които телевизията, интернет и консуматорската култура внасят в съвременния живот. Авторът Вирджилиу Георге - биофизик и богослов, посочва в предговора към пълното издание, че книгата е резултат от усилията на екип от млади социолози, психолози, психопедагози, учители и лекари.

Публикувани са резултати от изследвания на невропсихолози, които доказват, че телевизията и цялата култура, свързана с телевизуалното, води до появата на неврологични аномалии. Най-тежки са последствията, които телевизията и компютърните игри причиняват върху функциите на предната част на мозъка, отговорна за развитието на висшите мисловни процеси – префронталния кортекс. Гледането на телевизия води до забавяне на развитието му, като засяга способността за концентрация, отслабва мотивацията и благоприятства доминирането на инстинктите в социалното поведение.

Настоящият труд си поставя за цел да разкрие тревожната истина и да покаже подходящите решения на проблемите. “Днес е все по-трудно да намерим време за спокойно четене – пише Вирджилиу Георге в предговора към краткото издание, - но само ако положим усилия, можем да се изтръгнем от водовъртежа, в който ни завлича консумативната култура, забавленията и стресът, породен от грижата за утрешния ден и тоталната мисъл за пари. Ако не познаваме въздействието на новите технологии върху нашия живот, нашите усилия може да не достигнат крайната си цел. Модерният свят предлага не само улеснения, но устройва и много капани, като застрашава психичното ни здраве. Само от нас зависи да разберем и по такъв начин да опазим както здравето си, така и свободата, която толкова много ценим.”


Димитрина Георгиева, Хеликон-Пловдив, Център