Регистрация Вход

Икономика на "възродителния процес"

  • 4.67 Рейтинг: общ рейтинг: 4.67 (6)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Румен Аврамов (Център за академични изследвания София) е икономист и стопански историк. Автор на Комуналният капитализъм. Из българското стопанско минало (2007); Пари и де/стабилизация в България, 1949-1989 (2008); „Спасение" и падение. Микроикономика на д ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 28.00 лв.

Анотация

Румен Аврамов (Център за академични изследвания София) е икономист и стопански историк. Автор на Комуналният капитализъм. Из българското стопанско минало (2007); Пари и де/стабилизация в България, 1949-1989 (2008); „Спасение" и падение. Микроикономика на държавния антисемитизъм в България 1940-1944 (2012). Издал е сборници с архиви на Българска народна банка и (заедно с Надя Данова) за депор­тирането през март 1943 г. на евреите от Беломорска Тракия, Македония и Пирот.
„Възродителният процес" (1984-1989 г.) е оставил дълбок коловоз в българската колективна памет. Волно или неволно, обществото се връща към него по различни поводи, за да установи всеки път колко разнопосочни са реалните на този непознат по замаха си епизод на зловещо социално инженерство. Асимилационната кампания срещу турското малцинство в страната и крахът на начинанието са осмисляни от не една гледна точка, но в знанието за събитията все още остават сиви зони.
Книгата навлиза в по-слабо проучените икономически пластове, прочитайки случилото се през неговите стопански аспекти. Тя търси да структурира и оразмери цената, платена за агресивната политика спрямо българските турци. В общ план „Възродителният процес" изпъква най-вече като решаващ катализатор на Големия взрив, довел до окончателния разпад на комунистическия режим у нас. Под напора на острия етнически конфликт системата се срива в условия, които едновременно разлагат необратимо плановия стопански ред и възкресяват най-ретроградните методи на „военния комунизъм". А пейзажът след битката оставя наследство, повлияло осезаемо върху стопанската култура на последвалия преход.

изпрати мнениеМнения за книгата (1)

  • докладвай

    Предполагам, че някой ден българските историци ще отбелязват тази книга като едно от най-важните изследвания на „безконечния български преход“, както и едно от малкото неща, които измиват „срама по челото“, насъбиран през всичките тези години. А засега – просто следете внимателно кога ще се състои премиерата на книгата (някъде в началото на февруари, за мое най-голямо съжаление няма да мога да присъствам) и не пропускайте да си я купите! Това е не само изключително важно изследване, това е и акт на почтеност и отговорност към сънародниците ни от турското малцинство, на който страната като цяло се оказва напълно неспособна до момента. Е какво пък – все още има отделни хора, които ни дават възможност да се почувстваме поне за миг като мъничка частица от далечната Европа.

    Румен Аврамов, САЛВЕ!

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg