Икономика на "възродителния процес"

Автор: Румен Аврамов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Център за академични изследвания
Брой страници 760
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 1067 грама
Размери 16x23
ISBN
Баркод
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

Румен Аврамов (Център за академични изследвания София) е икономист и стопански историк. Автор на Комуналният капитализъм. Из българското стопанско минало (2007); Пари и де/стабилизация в България, 1949-1989 (2008); „Спасение" и падение. Микроикономика на държавния антисемитизъм в България 1940-1944 (2012). Издал е сборници с архиви на Българска народна банка и (заедно с Надя Данова) за депор­тирането през март 1943 г. на евреите от Беломорска Тракия, Македония и Пирот.
„Възродителният процес" (1984-1989 г.) е оставил дълбок коловоз в българската колективна памет. Волно или неволно, обществото се връща към него по различни поводи, за да установи всеки път колко разнопосочни са реалните на този непознат по замаха си епизод на зловещо социално инженерство. Асимилационната кампания срещу турското малцинство в страната и крахът на начинанието са осмисляни от не една гледна точка, но в знанието за събитията все още остават сиви зони.
Книгата навлиза в по-слабо проучените икономически пластове, прочитайки случилото се през неговите стопански аспекти. Тя търси да структурира и оразмери цената, платена за агресивната политика спрямо българските турци. В общ план „Възродителният процес" изпъква най-вече като решаващ катализатор на Големия взрив, довел до окончателния разпад на комунистическия режим у нас. Под напора на острия етнически конфликт системата се срива в условия, които едновременно разлагат необратимо плановия стопански ред и възкресяват най-ретроградните методи на „военния комунизъм". А пейзажът след битката оставя наследство, повлияло осезаемо върху стопанската култура на последвалия преход.

от Емилия Милчева / дата: 31 юли 2017

Уникално изследване на уникален специалист и човек с познание, аналитичен ум, способен не само да изследва, но и обобщава и представя информацията по великолепен начин! Ако не познавате и Стопанската история на България, пак негово дело, горещо препоръчвам!

от Златко Енев / дата: 18 яну 2017

Предполагам, че някой ден българските историци ще отбелязват тази книга като едно от най-важните изследвания на „безконечния български преход“, както и едно от малкото неща, които измиват „срама по челото“, насъбиран през всичките тези години. А засега – просто следете внимателно кога ще се състои премиерата на книгата (някъде в началото на февруари, за мое най-голямо съжаление няма да мога да присъствам) и не пропускайте да си я купите! Това е не само изключително важно изследване, това е и акт на почтеност и отговорност към сънародниците ни от турското малцинство, на който страната като цяло се оказва напълно неспособна до момента. Е какво пък – все още има отделни хора, които ни дават възможност да се почувстваме поне за миг като мъничка частица от далечната Европа.

Румен Аврамов, САЛВЕ!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]