Нито Ева, нито Адам

Автор: Амели Нотомб
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Колибри
Брой страници 128
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 155 грама
Размери 20x13
ISBN 9789545297137
Баркод 9789545297137
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

„Нито Ева, нито Адам“ е осемнайсетият роман на белгийската писателка Амели Нотомб, която казва за себе си, че е графоманка и че ако не пише, става опасна. Нотомб признава, че е написала 37 романа, половината от които, както самата тя твърди, прекалено лични, за да бъдат издадени. Затова пък заради публикуваните от 1992 г. насам – всяка година през септември – неизменно заема едно от първите места по продажби на френския книжен пазар.

Родена в белгийско аристократично семейство, бъдещата писателка прекарва детството и юношеството си в различни страни, където баща й е посланик. Удивителното й въображение й подсказва най-невероятни, понякога болезнени сюжети. С едно изключение – „Изумление и трепет“, роман, получил Голямата награда на Френската академия през 1999 г., чиято интрига е почерпена от живота на авторката в любимата й Япония. И с още едно – „Нито Ева, нито Адам“. Тук Амели Нотомб се връща към японския си период и разказва за една своя любов с млад японец, на когото преподава уроци по френски и за когото се сгодява. Написан леко, с приятен хумор, с обич към Япония и неизменно изумление от порядките й, този роман съществено се различава от останалите – в него авторката не тръгва от предпоставката „какво би станало, ако“, а разказва една съвсем истинска история. Или която би могла да е съвсем истинска – най-доброто доказателство за майсторството на писателя.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Всеки, който е чел  поне  един  роман  на  Амели  Нотомб, е запознат  с  всепризнатата  и способност  да създава увлекателни  истории, в които се сблъскваме  със  странни  и причудливи  образи, ставащи  често  пъти  жертва  на  своите всепоглъщащи  пагубни  страсти...
В тази  история, обаче,  няма  нищо  друго  странно,  освен  самата  Амели,  която е избрала  да  ни разкаже  една  лична  история. Не толкова  защото  страда  от  литературен ексхибиционизъм,  колкото  защото  –  както казва  тя  самата  -  ако не  пише, става  опасна...
Това е една  история  за  любов –  каквито са  всъщност  всички нейни  истории –  но  разказана  с онази  лекота, с която майстор на  японски  гравюри  рисува  перце, носено  от вятъра, сред диплите  на  облаците...
Това е една  история,  която нито ни  натъжава,  нито ни уморява, нито ни задължава  да харесваме  или  не  героите  в нея...  История, която ни учи, че любовта  може да вирее единствено  на  свобода  и  понякога  бягството е най-добрият начин  да съхраниш  себе си – макар  и с  цената  на  това  да  се разделиш  с  нещо,  което обичаш...

Ваня Хинкова – Хеликон Русе

 Колко интересна страна е Япония – там, където дори за различните нюанси на любовта съществуват различни думи. Там, където наред със свръхтехнологичното  ежедневие битуват и уважаваните и неизменно съблюдавани традиции.
 Великолепен роман, който се чете „на един дъх“, в който играта на думи и атмосферата е поразителна, наситена с „японски дух“. Несъмнено  обогатява представите ни за Страната на изгряващото слънце и за поданиците й, приемащи спокойно – защото така трябва – повратностите на съдбата.

Елена Бръмбарова, Хеликон - Пловдив

Белгийската писателка Амели Нотомб е родена през 1967 г. Баща й е дипломат и тя прекарва част от живота си в различни страни по света, сред които е и Япония.
    Първият й роман „Хигиена на убиец“ излиза през 1991 г., а през 1999 г. й е присъдена Голямата награда на Френската академия за романа й „Изумление и трепет“, в която авторката споделя за времето, прекарано в голяма японска компания.
     В „Нито Ева, нито Адам“ авторката отново ни връща към живота си в Япония, за да разкаже за любовта си с млад японец. Историята е обикновена, стилът лек, но понякога именно простотата на изказа и обикновеността на историята ни карат да се замислим над въпросите за любовта и бягството от нея, за красотата на природата и  одухотворението  което може да ни донесе докосването до тази красота.
     Амели Нотомб без свян разкрива душата си пред читателя, дръзнал да разтвори последната книга излязла на български език.

Гергана Нешкова, Хеликон Варна (Мария Луиза)

Амели Нотомб е едно от омайно причудливите творения на френската литература. Изумлението и трепета на читателя от досега с нейните романи е гарантирано, а сега имаме възможност да погълнем „Нито Ева, нито Адам” – изтънчено дописване на „японската тема”. Чисто биографично Нотомб е свързана с Япония, страна на спомени, поле за неочаквани познанства. Четенето на романа неусетно въвлича в свят, едновременно някак банален, но и опасно вдъхновяващ. Книга даваща усещане, че колкото и да се опитваш да го уловиш, истински красивото е останало недостижимо.

Димо Георгиев - Хеликон, Шумен

С нетърпение чакахме поредната книга на екстравагантната белгийка и този път тя не ни разочарова.Даже ни предоставя  прекрасна изненада,разказвайки ни  една истинска история за любов, 6 000 йени , Адам , Ева и няколко уроци по френски ...Разбира се отново попадаме в световъртеж от „изумление и трепет“ заради порядките в Япония , гарнирано с невероятното  чувство за хумор на Амели Нотомб.Не ви остава нищо друго освен да „изцвилите“,“ “излаете“, „изревете“, „изблеете“ , „измучите“ и „изгукате“ от удоволствие... а също така да разберете,че една братска самурайска прегръдка означава много повече от   някаква си „глупава любовна история“.

Антонина Ганева - Хеликон, Стара Загора

С тази книга открих Амели Нотомб лично за себе си като автор.Накара ме да се замисля върху живота си и да се опитам сама да разгадая идеограмите му.
  Покрай книгите на Харуки Мураками се влюбих в съвременна Япония, която естествено носи и част от древността в културата и традициите си.
"Нито Ева, нито Адам" затвърди усещането за тази страна и колко много желая да я посетя.
Да изкача планината Фуджияма, да спя в някоя тяхна традиционна стая, да запаля малка зелена каторисенко, да се разходя в някоя тамошна дзен - градина, да хапна бакла с китра или пържени раци - джуджета, да пия бульон от орхидеи.Що се отнася до храната най - впечатлена останах от един конкретен хирошимски специалитет окономиаки.
Накратко казано Мураками и Нотомб успяха да предизвикат невероятно любопитство към страната на изгряващото слънце у мен.

Веселина Желева - Хеликон, Бургас

Типично в нейния автохумористичен стил авторката разказва една действително преживяна любов с японец. Изключително уравновесена, спокойна, без драми. Как завършва двугодишния годеж? Наистина ли е джентълмен японския мъж, даже и наранен? „Самурайската прегръдка“ е не само част от народопсихологията, но и личностно израстване.

Марияна Ангелова - Хеликон, Стара Загора

Амели Нотомб, детето-чудо на френската литература от последното десетилетие, е родена през 1967 г. в Япония от родители белгийци. Прекарва детството си в Далечния изток, където баща й е посланик - Япония, Китай, Лаос, Бирма, Бангладеш. Завършва филология в родината си, след което заминава отново за Япония и там работи като преводачка. След завръщането си в Европа се отдава на писане. Авторка е на дванайсет романа. Всяка година издава по една книга и тя неизменно става събитие. Клубовете на почитателите й се множат, преведена е на повече от двайсет езика. На българския читател е позната с романите си "Изумление и трепет" - награда на Френската академия (1999), и "Козметика на врага".
"Хигиена на убиеца" (1992) е първият роман на Амели Нотомб, с който тя се прочува.