Регистрация Вход

Спасителят в ръжта

 • 3.35 Рейтинг: общ рейтинг: 3.35 (748)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Веднага след излизането си книгата била забранена заради „вулгарната си лексика, богохулство, сексуални сцени и потъпкване на моралните ценности, както и заради описанието на действия, неподходящи за подрастващите.” 

"Аз си представям малки д ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 12.00 лв.

Анотация

Веднага след излизането си книгата била забранена заради „вулгарната си лексика, богохулство, сексуални сцени и потъпкване на моралните ценности, както и заради описанието на действия, неподходящи за подрастващите.” 

"Аз си представям малки дечица да си играят в една голяма ръжена нива. Хиляди деца, а наоколо няма никой голям човек, искам да кажа - освен мен. И аз стоя на ръба на някаква шеметна пропаст. И каква ми е работата? Да спасявам всяко дете, което тръгне към пропастта - искам да кажа, ако то се е затичало и не вижда къде отива, аз да изляза отнякъде и да го спася. Просто ми се иска да бъда спасителят в ръжта. Зная, че е лудост, но ей на, това е единственото нещо, което наистина ми се иска да бъда."
ключови думи: , , , ,

Ревюта

Оптимистичният песимизъм, с който е написан романът „Спасителят в ръжта” оставя сладко-горчив привкус в душите ни след прочитането му.

Духовното израстване на подрастващия бунтар, несъобразяващ се с общоприетите норми на обществото, отчуждението му от света и тревогата към изгубените ценности са част от внушенията, чрез които Селинджър иска да събуди читателите си от духовната им летаргия.

Холдън Колфийлд е дете на свободата. Той се отвращава от лицемерието на съучениците си. Осъжда безчувствеността на възрастните. Ненавижда фалша в поведението на хората.

Дни преди да бъде изключен от частното училище, напуска сам, заради откритата си неприязън към начина на преподаване. И това е началото на един невероятен разказ за едно момче, изгубило се между редовете на книгата на живота; за непреклонния дух на търсещия истината човек; за безграничната сила на човешкото сърце, опиянено от свободата.

И докато Холдън споделя как иска да спасява малки деца, затичали се към пропастта в ръжената нива, Селинджър спасява нас от бездната на апатията.

Дензъл Ребеловски, писател, приятел на Хеликон Бургас

Спасителят в ръжта е една от най-известните книги на Дж.Селинджър.

 За някого тази книга може да не е актуална, но за мен  това е една страхотно разказана история, в която автора разкрива неприязънта на един тинейджър към лицемерието. Бунтарския му характер и в същото време изключително милото му и разбиращо отношение към децата.

  История разказана от едно момче, което не желае да ни затормозява с биографията си, а  да разказва една малка част от живота си, в която показва нежеланието си да общува с безчувствени и  лицемерни хора.

 Най-интригуващата част от този разказ  за мен, е тази, в която Холдън говори за малката си сестра - Фийби. 

 Той разкрива своето най- голямо желание на малката си сестричка. И точно там в онази част, където двамата разговарят, вие ще разберете смисъла на заглавието.

 Прочетете я!!!

Янушка Камбурова, Хеликон Бургас
 • Мнения за книгата (19)
 • Издател: Дамян Яков
 • Преводач: Надя Сотирова
 • Година на издаване: 2015
 • Брой на страници: 224
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 181 грама
 • Размери: 20x13
 • ISBN: 9789545275593
 • Баркод: 9789545275593

изпрати мнениеМнения за книгата (19)

Подреди по:
 • докладвай

  “Падам си по книга, дето след като си я прочел, ти се ще авторът, който я е написал, да ти е страшно близък приятел, та да можеш да го повикаш по телефона, когато ти се поиска.”

  Дж. Д. Селинджър
  "Спасителят в ръжта"

 • докладвай

  За мен това е изключително прехвалена книга. Всеки тийнейджър има своите търсения, обърквания, това е част от израстването. В този роман на тези проблеми е прдадена такава значимост и дори трагичност, че се чудиш - толкова ли са повърхностни американците, че смятат това за задълбочено.Четох я като тийнейджърка, тогава ми се стори елементарна. Прочетох я след 10 години и това усещане се засили. Има книги, които завоалирано те карат да се замисляш над стойностните неща и дебрите на човешката душевност. Тази не е такава - плоска философия и излишно хиперболизиране на проблеми.

 • докладвай

  Книгата...противоречива е със сигурност!
  На моменти "досадна" с това рекурентно-"Истина" или "нещо подобно", повторяемост на едни и същи думи, сякаш речника на героя не може да ги надскочи (както и тротоарния, баналния ежедневен стандартизиран език)...като стил ми е малко обременяваща...
  Искреността на героя, критичния му поглед и отчуждението с което разобличава заобикалящия го свят на преструвки- много актуални, характерни за една дълбоко чувствителна и добра душа!
  А може би стила в тази книга да е похват на автора, с който подчертава сивотата и безизразността на непреодолимото различие между героя и света. Героя емоционално е много умен и извисен, но речника му (онова което е научил от живота с хората) е на нивото на обществото!
  Може да го тълкуване различно, но за мен това е книга, която трябва да се прочете... дори и за да не ни хареса след това.

 • докладвай

  Невероятна книга! Тя и "Вино от глухарчета" са едни от малкото, които бих препрочела неколкократно.

 • докладвай

  Класика!

 • докладвай

  Страхотна книга! Наистина изглежда много елементарна на пръв поглед, но когато я прочетеш би трябвало да разбереш колко е дълбока. Който не я е харесал най-вероятно просто не е вникнал в нея или не я е разбрал...

 • докладвай

  От начало се чудех какво и харесват толко на книгата. И след като я прочетох изведнъж ми просветна нещо-та аз бях същото момче на тия години.Намерих себе си в героя.Книгата не е случайна и знам,че ще е една от любимите ми.

 • докладвай

  Книгата не е нищо особено,имах доста големи надежди за нея,но уви. Това ми напомня за един друг бестселър "Да убиеш присмехулник",има далеч по интересни книги . По мое мнение,не е лоша книга,но не е и чак толкова добра.

 • докладвай

  Класика - задължително четиво !

 • докладвай

  Книгата е супер!

 • докладвай

  Съгласен съм

 • докладвай

  Всеки има право на мнение и "вживяване", ако реши.

 • докладвай

  Книгата не струва. Не разбирам какво толкова се вживявате

 • докладвай

  Много ми харесва. Харесва ми искреността и критичния поглед към света на главния герой! Определено е сред любимите ми.

 • докладвай

  Много дълбока и вълнуваща книга.
  Изрових я в библиотеката на леля ми и не очаквах много от съдържанието, видя ми се старичка. :) Но просто те грабва, не можах да я оставя докато не я завърша.
  За едно недоволно от обкръжаващото го лицемерие и морал момче. Изхвърлено от поредното училище, но пък много интелигентно и начетено.
  Много ми допадна и хумора, прям. Изказът е типично тинейджърски. Има много ценни моменти. Като по какво се познава добрия автор - след като прочетеш книгата някак си да ти се прииска да му се обадиш по телефона да си поговорите :)
  Май ще трябва да я търся в антиквариат, много обичам да си имам в моята библиотека хубавите книги.

 • докладвай

  Книгата е просто уникална!

 • докладвай

  До Ива:
  Всъщност българските корици на тези издания на Селинджър /всички книги от тази поредица/ са единствените, официално одобрени от самия автор. Изискванията му винаги са били за едноцветни корици, без каквито и да било илюстрации по тях.

 • докладвай

  Книгата е хубава, но изд. "Дамян Яков" можеше повече да се постарае при оформлението и корицата - доста съм разочарована от визията й - хубавата книга също се нуждае от хубава обвивка!

 • докладвай

  поръчаите си я много е яка

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg