Мистър Мерцедес

Автор: Стивън Кинг
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 32

Издател Плеяда
Преводач Весела Прошкова; Даня Доганова; Павел Боянов
Брой страници 480
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 461 грама
Размери 13x20
ISBN 9789544093471
Баркод 9789544093471
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Той не съжаляваше, че не постъпи в колеж. Колежът е за хора, които не знаят, че са умни."

Залогът е висок. Времето - малко. Дали детектив Ходжис и двамата му съюзници – най-неочакваните герои, създавани от Стивън Кинг, - ще попречат на психопата, възнамеряващ да погуби хиляди хора?

Зазорява се. Най-сетне мразовитата, мъглива нощ е свършила за стотиците безработни, строени пред Общинския център на западащо градче с надеждата да са сред хилядата, на които кметът гарантира работни места. Ненадейно от мъглата изниква сив мерцедес и се врязва в чакащите невинни хора. Загиват осем души, петнайсет са тежко ранени. Убиецът изчезва безследно.

Минават няколко месеца. Бил Ходжис, който неотдавна се е пенсионирал, прекарва дните си в гледане на глупави телевизионни предавания, а през безсънните си нощи мисли за многобройните случаи, които е разрешил, но най-вече за онзи, последния, при който у ударил на камък. Неразкритото престъпление не му дава покой, докато… Докато не получава писмо от анонимен подател, който предпочита да го наричат Убиеца с мерцедеса и заплашва да извърши още по-чудовищно деяние. Ходжис излиза от депресията. Вместо да го тласне към отдавна обмисляното самоубийство, Мистър Мерцедес (както той мислено нарича психопата) придава смисъл на живота му.

Ключови думи: Стивън Кинг

от Валери / дата: 03 апр 2015

Книгата ми харесва, но спйлера за края на книгата в коментар номер 31 (на Дани Торанс) тотално ми развали удоволствието от четенето :-( Постоянно си повтарях, че повече не трябва да чета никакви коментари за книги в бг сайтове.
Ще е добре ако някой модератор да изтрие въпросния коментар.

от Дани Торанс / дата: 09 яну 2015

Тотално разочарование!!!!
Кинг не може да е написал такава скучна книга, просто не може!!!
И за криминале е пълен провал, камо ли за нещо повече!!!
Коментарът е редактиран от администратор.

от Rose the Hat vs. Jack Torrance / дата: 09 яну 2015

Това, че е различна, не я прави лоша! Кинг е великолепен във всяко едно отношение, няма лошо да се правят различни експерименти. Книгата е различна, но не е лоша, не е и "най-лошата". На мен лично ми хареса, динамична беше и увлекателна. И стига сте плюли! Не ви ли омръзна...

от Ради Узунова / дата: 09 яну 2015

Романът е увлекателен, но определено е ПОД НИВОТО НА КИНГ.
Все пак героите доста ми допаднаха, само историята не е супер интригуваща, но Краля компенсира с духовитост и дълбочина на описанията.

от Дени / дата: 08 яну 2015

Много под стандартите на Кинг.
Най-слабата му книга от всички.

от Кинг / дата: 07 яну 2015

Не е лоша историята, но за очакванията към Стивън Кинг е слабичка. Чете се бързо, увлича и накрая малко разочарова. И не е хорър, в случай че някой чете само ужасите на Кинг.

от Алчността води в ада / дата: 19 дек 2014

Ужасно съм разочарована от книгата.
Това е криминале това не е Стивън Кинг изобщо много е зле!
Изданието е отвратително разпада се в ръцете а искат толкова много пари!
Стига сте се подигравали с читателите!

от Николай / дата: 29 ное 2014

Който и да го издава,все ще пести от материал и качество,за сметка на голямата печалба.Някой издател да мисли за феновете,да не ставаме смешни,мислят само за джоба си и за нищо друго!!!Чак не мога да си представя,тази трилогия ще излезе поне 75 лева,аз пропускам!

от Боги / дата: 29 ное 2014

Важно е да се каже, че това не е самостоятелна книга, а част от цяла трилогия. При това скучна криминална трилогия от типа на КОЛОРАДЕЦА. Жалко за ценовата политика на Плеяда - за пореден път доказват, че не мислят за феновете, а само за пари. Освен това издават Кинг в ужасно качество, на вестникарска хартия, книгите им се разпадат на половината прочит. Срамота, отдавна трябваше БАРД да издават велик писател като Кинг.

от Фен / дата: 27 ное 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от Пепи / дата: 27 ное 2014

Ама верно ли за най-слабата книга на Кинг ли искат 24 лева???
Смех!

от Николай / дата: 23 ное 2014

Всъщност,точно читателите трябва да оценят даден автор,кой друг,писателите ли трябва да се самооценяват!Иначе и аз не харесвам крайните мнения,всеки има различен вкус,и харесва различни неща.За мен,Кинг има само едно истински слабо произведение,от тези които съм чел(около 45),"Колорадеца".

от Мина / дата: 23 ное 2014

Абе не ви ли омръзна да плюете? Когато вие станете толкова талантливи и креативни, и успешни, тогава съдете кой слаб и кой силен! Убивате желанието на и без това несигурните читатели, които са имали глупостта да ви прочетат коментарите. Спрете се вече! Може да не е най-силната му книга, но какво от това? Дори Краля не може винаги да угоди на всички.

от Rose the Hat vs. Jack Torrance / дата: 23 ное 2014

До №3: Какъв филм, Ординарецо? :D LOL, както се казва...

от Айн Ранд / дата: 23 ное 2014

Мистър Мерцедес е не просто слаба книга.
Това е НАЙ-СЛАБАТА книга на Кинг изобщо!

от Владислав / дата: 22 ное 2014

До № 14:

"Кристин" е написана 1983 г., "Роуз Мадър"- 1995 г., а "Мистър Мерцедес"- 2014 г. Предполагам, че правата на една от най-новите му книги са по-скъпи на такива от преди 30 или 20 години, особено като се има предвид, че не са и най-доброто от него.

от Николай / дата: 22 ное 2014

Има разлика между издаване на нов роман,и преиздаването на вече издавани книги.Но въпреки това цените им са най-високите,а когато дойде време за Кинг,става страшно!

от Илия Троянов / дата: 22 ное 2014

Плеяда винаги са мислели само за пари и никога за читателите

Докато те издават Кинг така ще е ще ни гърбят за да богатеят на наш гръб

от Киро Пора / дата: 22 ное 2014

Стивън Кинг - Мистър Мерцедес, Плеяда - 480 стр, 24 лв
Стивън Кинг - Роуз Мадър, Бард - 480 стр, 17 лв
Стивън Кинг - Кристин - 600 стр, 17 лв

Всичкото това - книги от тази година. Каква е тази разлика в цените, може ли някой да ми обясни?

от Филип Георгиев / дата: 22 ное 2014

Голямо разочарование! Това не е Кинг, това е Излагация.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Stela / дата: 21 ное 2014

24 лв за посредствена книга на Кинг? Не, благодаря!

от Николай / дата: 21 ное 2014

Корицата не е лоша,но това озъбено жълто нещо отпред,просто не трябваше да е там.Наистина,важно е съдържанието на книгата,но когато даваш 24 лева за 480 страници,всичко има значение!Цените вървят на горе,на всички издателства,и после защо Българите не четели,ами като ти искат по 25-27 лева за един роман,вари че чети!Аз съм голям фен на Кинг,и рано или късно,си вземам всичко негово,но за сега тази ще я пропусна,за сега!

от Не харесвам корицата / дата: 21 ное 2014

Не съм виждал досега толкова калпава корица на книга от Кинг. Да, златният пръстен си остава златен пръстен независимо дали е в красива кутийка или в шепа кал, но не е ли по-добре да го държиш, когато е в кутийка? Изобщо не са се постарали с визията.

от Тонто / дата: 21 ное 2014

Кинг е гений, но тази книга е сред най-слабите му неща.
Все едно четеш лош роман на Дийн Кунц.

от DRAGON X / дата: 21 ное 2014

Какво има да се коментира една корица. Когато става дума за Кинг, тя може и да си е просто бяла, с написано заглавие и автор. Едно Ферари може да е покрито с конски чул, или пък със сатенена завивка. Това няма да го направи нито повече, нито по-малко Ферари. Това за четенето в оригинал е бла, бла. Кинг е гений! Прочетете си го на български.

от Tully / дата: 21 ное 2014

Корицата на пръв поглед наистина изглежда ок, но ако потърсите в гугъл umbrellas artwork на големи изображения, ще я видите сред картинките, които търсачката ви показва. Реално, корицата е проста крадена имиджова база данни с един пльоснат нелеп силует, който всъщност я загрозява. Романът вероятно ще го чета, почти всичко на тоя автор е супер.

от Крисия / дата: 21 ное 2014

Корицата е супер, напомня за ТО и Гробище за домашни любимци.

от Дани Торънс / дата: 21 ное 2014

Книгата може да е слаба, но корицата е най-добрата която Плеяда са правили.

от Майк Нунан / дата: 21 ное 2014

Четох я в оригинал, книгата е много слаба. Изобщо не е на нивото на Кинг. Криминале, нищо общо няма с хоръра. Освен това ще бъде 3 тома и историята не е завършена.

от Ординарец в Козлодуй / дата: 20 ное 2014

Филма ми хареса повече.

от Фен / дата: 18 ное 2014

Най-добрият автор на всички времена.

от Rose the Hat vs. Jack Torrance / дата: 18 ное 2014

Три пъти "Ура!!!"

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Истината е тъмнина и единственото, което има значение, е да се отличиш, преди да потънеш в нея. Да резнеш кожата на света и да оставиш белег. В крайна сметка историята е плът, набраздена от белези.“


 


 Всички обичат сладоледаджията! И защо да не го обичат? Той е вежлив, винаги усмихнат и най-важното – продава сладолед. Този сладоледаджия обаче не е като другите.


Страдащ от психично разтройство, подлежащо на фройдистки анализ, криещ мрачна тайна, Брейди Хартсфийлд, наглед нормален млад мъж – възпитан, интелигентен, забавен, дори привлекателен, е вълк в овча кожа. Той има желязно хладнокръвие, извратено съзнание – идеи за убийства се стрелкат в главата му с бързината, с която опитен играч размесва колода карти. Но дълбоко в себе си таи самота, чувство за непълноценност, силен гняв и агресия. Брейди е решен да направи удара на живота си, след като веднъж вече е оставил белега си върху кожата на историята. Някои хора обаче са максималисти. На него не му стигат осем убити, трима осакатени, дванадесет сериозно наранени и седемнадесет души с по-леки наранявания. Не. Той иска нещо повече, нещо по-голямо. И той знае точно как да го постигне. А шишкавото ДВО (детектив в оставка) може да му диша прахта.


От другата страна на масата стои Уилям Кърмит Ходжис, наскоро пенсиониран детектив, разкрил едни от най-заплетените случаи, заловил едни от най-извратените психопати, освен един – мръсникът, който премаза с откраднат мерцедес клетите безработни пред Общинския център в мъгливото утро на трудовата борса. Сега Ходжис е депресиран, позагубил форма, качил десетина килограма и сериозно обмислящ дали да не налапа дулото на 40-калибровия си „Глок“ и да дръпне спусъка.


Руската рулетка започва, когато Бил получава писмо от мистър Мерцедес относно мелето пред Общинския център. Следва игра на нерви. Също като онази игра с плесниците – стоиш и чакаш, дебнеш да пробват да те шляпнат.


Психопат и прокълната кола заедно в кървавия танц на злото... Струва ви се познато? Не точно, макар че са ни известни не една и две истории, включващи автомобил и психически нестабилен мъж, писани от Краля. „Мистър Мерцедес“ съдържа в себе си съвсем леки препратки към „Буик 8“, „Кристин“, но също и към „То“ и други негови книги, което всъщност събужда интереса на читателя и желанието му да прочете някоя от гореизброените.


Това е един великолепен детективски роман, клонящ по-скоро към класическите детективски мистерии тип Агата Кристи. Но също така е и увлекателен и динамичен трилър, който държи в напрежение до самия край. Лично за мен последните десет глави бяха едно трескаво очакване на голямото „Бум!“. Да четеш тази книга е като да се състезаваш в НАСКАР – лудо преследване на високи обороти, сърце биещо толкова силно, че всеки момент ще изхвръкне и вени готови да се пръснат от адреналина, заместил кръвта – задължително четиво за всеки, който обича силните емоции. Но всъщност това се отнася за всички книги на Стивън Кинг.


„Мистър Мерцедес“ е първата от планираната от Кинг трилогия за детектив Ходжис. Втора книга предстои да излезе в началото на юни 2015 година в щатите, с оригинално заглавие „Finders Keepers“. В нея главни герои ще са отново странното трио от настоящата история – пенсионираното ченге, невротичната поетеса и Тайрон зевзека или както ги наричат в резюмето върху задната корица на книгата – най-неочакваните герои, създавани от Стивън Кинг. Лично аз нямам търпение да я прочета, защото (ВНИМАНИЕ: СПОЙЛЕРИ!) тя пък препраща към един от любимите ми хоръри на Краля - „Мизъри“ - убит известен писател, вманиаченият му фен №1, ограбен сейф, съдържащ чернова за един последен бестселър...

Мариета Иванова, Хеликон Русе

Роден в Портланд, щата Мейн. Когато Стивън е бил двегодишен, баща му е излязъл от къщи да купи цигари и повече никой не го е виждал. Стивън е прекарал детството си в пътуване между Форт Уейн, щата Индиана, където е живеело семейството на баща му и щатите Масачузец и Мейн, където са живели роднини на майка му. В крайна сметка Стивън и Дейвид (заедно с майка си) се заселват в Дърхем, щата Мейн, където завършват средното си образование. В училище Кинг е бил запален по филмите на ужасите от 50-те години, играел е във футболния отбор и групата по рокендрол. През 1966 г. завършва училище и влиза в Университета на щата Мейн, който завършва през 1970 г. През 1971 г. се жени за Табита Спрюс, с която се е запознал и сприятелил в университета. Кинг е продал дебютния си разказ в списание за криминалета още докато е учил в училище. Той дълго не е можел да си намери работа по специалността, затова младежите се издържали само с парите, които Стивън е получавал като черноработник в промишлени перални и със спестяванията на Табита. Случайните хонорари, които Стивън е получавал от публикуваните в различни списания разкази, се оказали сериозна помощ. През есента на 1971 г. Стивън започва да преподава английски език в Общественото средно училище Хемдън, щата Мейн. Цялото си свободно време е посвещавал на работата над разказите и бъдещите си романи. Първите му два романа многократно са отхвърляни от много издателства и Кинг, доведен до отчаяние, даже изхвърлил ръкописа на единия в кошчето, но по настояване на жена си да направи последен опит изпратил извадения от боклука ръкопис в издателство Doubleday и след известно време получил чек за 2500 долара. Романът се е наричал Кери. Книгите на Кинг са издавани в общ тираж около сто милиона екземпляра и са преведени на повечето от световните езици; Кинг станал най-богатият писател за цялата история на литературата. Много от неговите романи са екранизирани. Живее в Бангора, щата Мейн.