Планините на безумието

Автор: Х.Ф.Лъвкрафт
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 94

Издател Enthusiast
Преводач Адриан Лазаровски
Брой страници 360
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 384 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191640515
Баркод 9786191640515
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

„Тук се бе загнездило вселенско Зло, предопределено да плъзне по целия свят, поглъщайки цели градове и погубвайки цели нации със смъртоносното дихание на отровната си чума.“ Този цитат от „Кошмарът в Ред Хук“ потапя читателите в атмосферата на сборника „Планините на безумието“ и ги подготвя за мрачния, демоничен, но безкрайно интригуващ свят на всепризнатия майстор на ужаса Х. Ф. Лъвкрафт.

„Планините на безумието“ е един от шедьоврите на автора, считан от мнозина за най-добрата му творба изобщо. Този кратък роман представлява поразително съчетание от научни факти и художествена измислица, от сайънс фикшън и космически ужас. Освен него, в сборника са събрани и други непревеждани досега в България произведения на Лъвкрафт: „Сянка отвъд времето“– брилянтна научна фантастика, заредена с потресаващ космически ужас, оставила отпечатъка си върху почти всички значими произведения за извънземни пришълци от втората половина на 20-и век; „Музиката на Ерих Цан“ – може би най-високо оценяваният от литературната критика разказ на Лъвкрафт; „Кошмарът в Ред Хук“ – един от най-скандалните и полемични произведения на писателя заради вложените в него “расистки настроения“; разказите „От отвъдното“, „Леден полъх“ и „Амулетът“.

от Nyarlathotep / дата: 15 мар 2020

Ще има ли нов тираж, някой знае ли? Вече повече от година чакам, защото пропуснах да си я купя... Това е една от най-търсените книги в момента и толкова време да няма тираж е просто несериозно от страна на издателството!

от Читателят / дата: 11 сеп 2018

Джордж Алекс - Моля проверявайте си информацията. Няма как Едгар Алан По да е бил в близки приятелски взаимотношения с Х.Ф.Лъвкрат. Едгар е роден през 1809 година и е починал през 1849 на 40 годишна възраст, докато Лъвкрат е роден през 1890 година и е починал през 1937 на 47 годишна възраст. Освен ако не твърдите, че Лъвкрат е бил в контакт с призрака на По, то това приятелство няма как да е съществувало.

Не бях разбрал, че е излязла и тази книга. Ще проверя тази седмица за наличност в близкия Хеликон, надявам се ще я има в наличност. Предпочитам книгите да са в хартиен формат, отколкото в електронен.

от Джордж Алекс / дата: 05 май 2017

Не са един и два големите писатели които са се учили от Лъвкрафг о- от Р.Хауърд с неговиет мистерии, до Ст. Кинг, майстора на ужаса;Едгар Алан по е бил близък приятел с Лъвкрафт. Всички те са се учили малок или много от големия майстор.

от Лора Данева / дата: 26 юни 2015

След тази книга спрях да чета хорър защото всичко започва и свършва с новелата Планините на безумието. Редовно си я препрочитам когато искам да ме побият тръпки на истински ужас!

от Тина Генова / дата: 28 май 2015

Едноименното произведение е най-доброто от Лъвкрафт писано някога.
Извънземен ужас!

от Николай / дата: 22 май 2015

Едноименното произведение е жестоко,едно от най-добрите му!Но разказът който ме впечатли най-много е "Музиката на Ерих Цан".

от Клиф Бъртън / дата: 22 май 2015

Може би трите най-добри сборника на Лъвкрафт на български са "Некрономикон", "Планините на безумието" и "Отвъд стената на съня".

от Фен на Лъвкрафт / дата: 22 май 2015

Много добра, в тази книга са събрани романа Планините на безумието и много яки разкази, научих как Лъвкрафт първи пише за генно инженерство, биомеханика и роботика, изпреварил е Азимов и компания с 30 години.

от Yordan / дата: 28 фев 2014

Книгата е сборник от разкази , като основният е "При Планините на Безумието" и е невероятен sci-fi, terror adventure. Бих казал че по този разказ би могъл да се страхотен невероятен филм.

от Иван Н. / дата: 25 юли 2013

Доживях и "експерти" да сравняват автори с якета... До колко е трагедия - за сега всичко относно произведенията му те оборва (076). :)

от интеррегнум / дата: 06 юли 2013

от една страна, реалното качество на двете издания е едно и също. от друга страна, да го чета в оригинал е като да жонглирам с павета.

липсва каквато и да било архитектоника в неговите писания, за свеж въздух трудно бих се съгласил..., също така съвсем не съм убеден, че научната фантастика дължи толкова много на Лъвкрафт, също така, може да се намери някое българско издание на Бредбъри, където същия е цитиран да посочва една линия от имена, група или традиция, с която същия съотнася себе си, и където Лъвкрафт липсва, също така не е задължително тоследващите 241 да дадат максимална оценка

от Lovecraft Rules / дата: 06 юли 2013

Не е така, защото другите книги на същия автор в Хеликон нямат максимален рейтинг. А за тази книга 241 души са дали максимална оценка 5 от 5.

от арматура / дата: 06 юли 2013

тук по-скоро става ? за автора

от Браво! / дата: 06 юли 2013

Книга с максимален рейтинг - 5 от 5.
Наистина страхотно издание!

от Въглена / дата: 04 юли 2013

Поредният шедьовър от "Ентусиаст".

от интериор / дата: 03 юли 2013

кукла на конци

от Гео Милев / дата: 03 юли 2013

Абсолютно. Експерт, сбъркал си адреса.
Лъвкрафт е велик, сюблимен, недостижим.

от Мартин / дата: 02 юли 2013

Експерт. не позна. Лъвкрафт е огромна циклопова кула, мрачно извисяваща се над всички останали. Никога, никой няма да го достигне.

от Експерт / дата: 02 юли 2013

Лъвкрафт е пълна трагедия. Колкото и да се изтупва от прахта, прояденото от молците палто не може да се сравнява с чисто ново кожено яке.

от Албер "Чумата" Камю / дата: 28 юни 2013

По-високо от Бредбъри едва ли - все пак писателите на са планини, че да ги сравняваме, но Бредбъри се е учил от Лъвкрафт (Лъвкрафт и По са единствените хорър автори, които той признава), а и първата книга на Бредбъри я издава точно Аркхам Хаус - издателството, основано специално с цел да издава произведенията на Лъвкрафт.

от интериор / дата: 27 юни 2013

тази антика може би е по-високо и от Бредбъри, щото Бард поне успяха да отдадат чест на последния както трябва...

от Яго / дата: 27 юни 2013

Книга с максимален рейтинг, една от най-продаваните на последния Панаир на книгата... Лъвкрафт е прекалено високо, за да бъде съзрян от дребните душици, които са по-ниско и от тревата.

от Сияна Добрева / дата: 27 юни 2013

Като гледам успеха му сред читателите, май не е съвсем така...

от krom / дата: 27 юни 2013

потънал в прах графоман

от Хауърд Зин / дата: 27 юни 2013

Булеварден пълп фикшън с претенции за художественост.

от Иван Волев / дата: 25 юни 2013

Впечатляваща книга с впечатляващи разкази!

от Петър Монов / дата: 24 юни 2013

Научих за Лъвкрафт от приятел, който е с много богата обща култура, който трудно може да се каже, че го беше чел. Прочетох Некрономикон и останах като шамаросан още след първия разказ - "Нещото на прага". Взех си "Планините на безумието", въпреки че като я четох на английски безплатно в интернет, пак разбирах всичко, но спрях, защото се уверих, че това е още една книга, която трябва да имам и си я купих, дано не остана разочарован :p

от Неди / дата: 21 юни 2013

Запланирал съм я за четене, ще я чета по празниците...

от интериор / дата: 20 юни 2013

всички стари идоли са руини, които ще бъдат взривени... ще си разчистя сметката и с него.. скоро.

от Иван / дата: 20 юни 2013

Лъвкрафт е мехлем за душата.

от граф О'Цинк / дата: 15 юни 2013

Миналата седмица си купих две книги. Едната е "Ад", другата е тази. И двете ми бяха интересни, но тази ме грабна повече.

от Петя Славова / дата: 14 юни 2013

Много ми харесаха разказите на Лъвкрафт, ще си потърся и други негови книги...

от Памела Травърс / дата: 13 юни 2013

Добра книга на още по-добра цена. Читателите виждат кой им дава хубави книги и кой ги дои.

от Пит Бул Териер / дата: 12 юни 2013

Може да е расистки, може да е обиден за някои, но Кошмарът в Ред Хук е чисто и просто шедьовър! За мен беше изненада, че още преди да измисли Ктхулу митовете, Лъвкрафт е умеел да жонглира майсторски с традициите в хоръра и окултното... Как ни липсва един Малоун в нашата Ред Хук държава, която се управлява от хора като Сюдъм...

от Таксим / дата: 12 юни 2013

Най-накрая някой да се хване да издава систематично Лъвкрафт... Поздравления на Ентусиаст!

от Щтрафен батальон / дата: 11 юни 2013

Любимият ми Висоцки пееше: "И мразя се, когато се страхувам..."
И аз споделях мнението му, но днес приключих с четенето на "Планините на безумието" и мога да заявя, че тази книга ми показа какво удоволствие било да се страхуваш... Да се страхуваш от първокачествена, изискана литература, поднесена от истински майстор!

от Пиви / дата: 10 юни 2013

супер яка книга, така не се бях страхувал от доста време.... а много обичам да се страхувам и много страшни книги чета!

от Валентин / дата: 09 юни 2013

Не съм съгласен. Като стил може да не е нещо особено, но като чист ужас направо размазва, особено последната страница.

от Урсулата / дата: 09 юни 2013

Амулетът е най-слабия разказ в книгата.

от Валентин / дата: 08 юни 2013

Амулетът ме разби! Краят му е едно от най-кошмарните неща които съм чел.

от Рей Бредбъри / дата: 08 юни 2013

Много тежък и мизерен живот е имал, но съдбата на гениите е такава. Важното е, че творчеството му не е умряло заедно с него.

от deadface / дата: 08 юни 2013

Починал е от рак на тънкото черво и възпаление на бъбреците.

от Мартин / дата: 08 юни 2013

Починал е в болница, от рак на червата. Като си помисля само колко млад си е зминал и какви велики произведения още е могъл да напише...

от Дейвид Айк / дата: 07 юни 2013

Знае ли се как точно е умрял Лъвкрафт? Диагнозата му е идеален параван за убийство. Смъртта му едва ли е случайна. Сигурен съм, че зад смъртта му има конспирация. Някой не е искал да продължава да разкрива истината за съществата, които описва. Точно в последните си творби и особено в "Сянка отвъд времето" Лъвкрафт започва да говори за най-могъщите същества във Вселената - Великата раса... И всичко спира дотам.

от Милен Бояджиев / дата: 07 юни 2013

Приятелите ми отдавна ме караха да прочета нещо на Лъвкрафт, но аз все отлагах, защото си мислех, че няма начин нещо писано толкова отдавна да е интересно. Обаче преди няколко дена гаджето ми ми подари "Планините на безумието", зачетох се ей тъй от любопитство и в един момент си дадох сметка, че е станало два след полунощ, а аз чета и не мога да се откъсна. Не мога да си го обясня - уж сме гледали толкова много филми, чели сме какво ли не, но има някаква магия в Лъвкрафт, която като те хване, и няма пускане. После се поразрових из нета и попаднах на една много хубава тема за хоръра, Ужасът върху лист хартия, и се оказа, че Лъвкрафт е повлиял на сума ти автори като Стивън Кинг, Робърт Блох, Дафни дю Мюрие, Нийл Геймън, Робърт Хауърд, Фриц Лейбър, Клайв Баркър, Хорхе Луис Борхес, Джойс Каръл Оутс, Питър Строб, Дийн Кунц, Ричард Матисън, Ф. Пол Уилсън, Рамзи Кемпбъл, Франк Белкнап Лонг, Кларк Аштън Смит, Огъст Дерлет, Греъм Мастертън, Чайна Миевил, Крис Удинг, Браян Лъмли, Харлан Елисън, Джийн Улф, Хенри Кътнър, Робърт Силвърбърг, Л. Рон Хабърд, Теодор Стърджън, Рей Бредбъри и цял куп други малко или повече бележити автори... Сега си търся всичко, което е излизало от Лъвкрафт на български, така не съм се зарибявал по никой друг писател.

от армагедон / дата: 07 юни 2013

пак щях да си я купя още един път, само да беше артията винтидж

от Търновски орел / дата: 06 юни 2013

Недей да философстваш, майка.
И 50 лв да струваше, пак щях да си я купя, защото това е Лъвкрафт!

от армагедон / дата: 06 юни 2013

спомних си какво казва Борхес за този автор и ми се прииска да го бяха направили за по 20-25 лв тома

от Костадин Д. / дата: 06 юни 2013

Поздравления, толкова силен хорър отдавна не е излизал на български...

от Великият Ктхулу / дата: 05 юни 2013

Книгата включва само непубликувани и неиздавани до този момент произведения на Лъвкрафт. Романът "Планините на безумието", новелата "Сянка отвъд времето" и пет разказа:
От отвъдното
Леден полъх
Амулетът
Музиката на Ерих Цан
Кошмарът в Ред Хук

от Жижо / дата: 05 юни 2013

Някой да каже какво е включено в книгата? Имам старите издания и не знам дали да си купувам тези?

от Павел Костадинов / дата: 04 юни 2013

"Сянка отвъд времето", "От отвъдното" и "Кошмарът в Ред Хук" ми харесаха най-много.

от Пришълеца / дата: 04 юни 2013

Последната книга, която си купих на Лъвкрафт, беше "Възкресителят". Беше някъде преди 6 или 7 години... Оттогава непрекъснато разпитвам продавачите в книжарниците няма ли да излиза нещо друго негово... Зарадвах се много на "Некрономикон", но там е събрано най-доброто от вече издаваните неща... Когато чух за "Планините", не можах да повярвам... Оня ден си я взех... Прочетох романа за една вечер, не можах да го оставя... И отново го започнах.. С вечните книги е така - колкото и да ги препрочиташ, все по-силно ти харесват....

от Кор Кордиум / дата: 04 юни 2013

Едно от литературните събития на годината.

от Ramm Stein / дата: 03 юни 2013

Корицата си е много хубава, Лъвкрафт е неостаряващ, книгата се продава като топъл хляб, а завистта на издателите печалбари е страшна! Добре, че "Ентусиаст" започнаха да издават цяла поредица с най-доброто от Лъвкрафт, защото хем тиражите им са големи, хем и цените на книгите им са нормални...

от Чеви Чейс / дата: 03 юни 2013

Ей, аман от тия фиктивни коментари - истински спам апокалипсис... Отделно, корицата наистина е отврат.

от Thicker / дата: 03 юни 2013

По-добре, че се отложи - идеята на "Планините" е толкова много експлоатирана вече (последно в "Прометей"), че колкото и добри режисьори да се хванат и колкото и милиони да се налеят в една подобна продукция резултатът няма да се хареса на зрителите. Просто са се нагледали на толкова ерзаци на Планините, че оригиналът няма как да ги изненада и очарова.

от Хитмен / дата: 03 юни 2013

Лъвкрафт излиза толкова рядко в България, че появата на всяка негова книга е събитие. А още повече - когато става въпрос за най-мащабната му и величествена творба. Много хора съжаляват, че филмовият проект на Джеймс Камерън и Гилермо Дел Торо по "Планините на безумието" се отложи, но това е за добро, понеже и най-великият режисьор не би могъл да пресъздаде на екран Невъобразимото.

от Веска Жекова / дата: 03 юни 2013

Не съм почитателка на жанра хорър, но тази книга много ми хареса.

от Цитат от елитарната критика: / дата: 02 юни 2013

"Никога не съм си падал по класациите - за мен гениите са си гении и не могат да бъдат сравнявани и подреждани на първо, второ и трето място. Това не е олимпиада. Това не е спорт. Тук се касае за изкуство. Затова предпочитам да ги подреждам по хронологически ред. Големите мислители, осмелили се да разбулят тайните на мрака вътре в нас и извън нас. Малко са. Но всеки един от тях е термоядрен взрив. Апокалиптичен стриптийз. Случайно или не, седмина са:
Шекспир. По. Достоевский. Лъвкрафт. Бредбъри. Борхес. Кинг."

от Вени / дата: 02 юни 2013

Най-добрия хорър, който съм чела.

от Скален орел / дата: 02 юни 2013

Реших да прочета първо романа "Планините на безумието" и да си оставя разказите за десерт. Какво да кажа? Дори толкова години след написването му този роман не само поразява с научните си идеи и хипотези, но и е вледеняващо страшен по онзи изискан, естетски начин, по който не пише никой друг писател на тази Земя...

от Мартин / дата: 01 юни 2013

Днес си я взех. Не мога да се откъсна от нея. Лъвкрафт е ненадминат.

от Алпинист / дата: 01 юни 2013

Има творци лидери и творци епигони. Лъвкрафт е лидер. Подире му се точи дълга върволица, в която се мяркат Стивън Кинг, Нийл Геймън, Хорхе Луис Борхес, Клайв Баркър, Рей Бредбъри, Фриц Лейбър, Питър Строб, Алън Мур, Чайна Миевил, Джордж Р. Р. Мартин, Стенли Кубрик, Ридли Скот, Гийермо дел Торо, Джон Карпентър, Х. Р. Гигер...

от Кил Бой / дата: 31 май 2013

Чел съм някои от нещата на английски, но Лъвкрафт е много труден за разбиране в оригинал. "Некрономикон" много ми хареса, видях, че преводачът е същият, така че определено ще си я купя.

от Колелото на времето / дата: 31 май 2013

Корицата не е нищо особено...
Съдържанието е посредствено...
Мисля да я пропусна.

от Планинар / дата: 31 май 2013

Поредният Лъвкрафт с потресаващо кошмарно оформление.

от Книгоглед / дата: 30 май 2013

Като гледам съдържанието на книгата, ще се чете и още как!

от Администратор до Darin Vasilev / дата: 30 май 2013

Очаквайте след 01.06.2013 книгата във всички книжарници Хеликон в страната, включително и гр.Добрич. Потвърждение за наличността на заглавието бихте могли да получите и на телефон 02-460-40-65 - книжарница Хеликон, гр. Добрич. Очакваме ви!

от Телешки възторг / дата: 29 май 2013

Като ги гледам заглавията в "НАЙ-КОМЕНТИРАНИ", Лъвкрафт и Хосейни да вземат да напишат заедно "А планините на безумието ехтяха", хаха!

от Кларксъна / дата: 29 май 2013

Преди малко си я взех от НДК и я започнах още в трамвая... Още от първите страници ме грабна! Не мога да я оставя! Лъвкрафт е някакъв зъл гений просто!

от Darin Vasilev / дата: 29 май 2013

Искам да попитам, дали ще я има книгата във книжарницата Ви в Добрич ? Това ще се купува задължително :) .

от До Рони / дата: 29 май 2013

Въпросният разказ е писан през 1925 г. и е публикуван в САЩ през 1927 г. Оттогава насетне фигурира в множество антологии и сборници, вдъхновил е редица творци, така че говорим за литературен, културен и исторически документ, свидетелство за една епоха и творчески светоглед.

от Антиселър / дата: 29 май 2013

Единственото, което трябва да изчистим от съзнанието си е показната и демонстрирана в цял свят толерастия. Някои хора просто трябва да превъзмогнат комплексите си, че са различни и просто да се насладят на качествената литература на ХФЛ, вместо да се чудят откъде, как и защо да тръбят за опазване на правата им.

от Рони / дата: 29 май 2013

Мисля, че не би трябвало да включвате "Кошмарът в Ред Хук" в книгата, защото някои етноси биха могли да се засегнат.
На този разказ не се гледа с добро око в цивилизования свят.
Трябва да изчистим някои неща от съзнанието си, не бива.

от Цветанка Василева / дата: 29 май 2013

Хайде да излиза, че не издържам вече!

от Администратор / дата: 29 май 2013

30.05.2013 е датата на излизане на книгата от печат, предоставена ни от издателството. Най-късно на 01.06. трябва да е в книжарница Хеликон в гр.Бургас. За ваше улеснение бихте могли да направите потвърждение на тел.02-460-40-83 - книжарница Хеликон в гр.Бургас. Очакваме ви!

от Борис / дата: 29 май 2013

Бих искал да разбера дали обявената дата е валидна за всички книжарници в страната или само за София. Дали книгата ще е утре на щандовете на Хеликон в Бургас?
Поздрави!!!

от Лорд Бай Рон / дата: 28 май 2013

Ей, сетихте се най-накрая да издадете магнум опуса на Лъвкрафт!

от Валентин / дата: 28 май 2013

Тази дата на излизане само за София ли важи или и за другите градове?

от Мартин / дата: 28 май 2013

Корицата е страхотна, браво!

от Gravity's Rainbow / дата: 28 май 2013

Книгата ще е в наличност от 30 май!

от Черната лагуна / дата: 28 май 2013


Отивам да си я взема!

от Когито Ерго Сум / дата: 27 май 2013

Няма съмнение, че темите, идеите и съществата от макрокосмоса на Лъвкрафт са оставили незабравими следи в сърцата на неговите читатели и са ги накарали да се замислят и преосмислят мястото на човечеството във Вселената...
Това, което ми харесва най-много в творчеството му, е усещането за вселенски размах и космическа безнадеждност... Показва ни колко сме жалки, колко сме нищожни пред безкрайността на космоса... И по този начин ни кара да преоткрием човешкото и човещината.

от Светлин Драгостинов / дата: 27 май 2013

Всяка нова книга на Лъвкрафт е събитие.

от Джони Деп / дата: 27 май 2013

Сравненията с Вузев и Тери Пратчет са неуместни.
Важното е, че за първи път се публикуват най-силните произведения на най-великия хорър майстор на всички времена. Цялата фантастика, фентъзи и хорър на 20 век дължат адски много на Лъвкрафт.

от Dark Lady / дата: 27 май 2013

Това се казва НОВИНА!!!
Бях си приготвила парички за нови книжки, но ще трябва да си пренаредя бюджета!

от Финеган / дата: 27 май 2013

Това се казва пролетен подарък!

от Класиката си е класика / дата: 27 май 2013

Най-великият хорър майстор се завръща с най-силната си творба.

от Да! / дата: 27 май 2013

Легендарна!

от Ктхун / дата: 27 май 2013

И само 15 лв? Евала, че ако беше едно друго издателство, щеше да я пусне за 19.99 минимум...

от Прометей / дата: 27 май 2013

Планините на безумието е най-доброто от автора, отдавна трябваше да излезе на български!

от Ален Роб Грийе / дата: 27 май 2013

Най-накрая! Значи няма да съдържа само "Планините на безумието", а и други неща! Супер, нямам търпение да си я взема!

от Николай Узунов / дата: 27 май 2013

О, не - изд. Ентусиаст видяха, че Лъвкрафт е добър да доене на парички и са готови с нова книга? Явно ще стане като с Вузев, които доят до дупка Тери Пратчет. Ужас! След "Да се възползвам всякак от теб" това е поредната "брилянтна" книга в каталога на издателството, което всяка седмица издава какви ли не бози.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ако Стивън Кинг за XX в. е синоним на „хорър“, то Лъвкрафт ще бъде тогава синоним на „ужас“.
„Най-древната и най-силната човешка емоция е страхът“, казва култовият американски автор, „а най-древният и най-силен страх е страхът от неизвестното“.
Тук няма касапски ножове и кофи, пълни с кръв – Лъвкрафт е класа и аршин, по който всички поджанрове на хоръра мерят качество открай време. Сюжетите му са повлияли общо-взето всеки филм с призрачен саундтрак, който сте гледали по телевизията след дванайсет. И днес Лъвкрафт е също толкова модерен, колкото и преди 50-60 години. Т.нар. Ктулху митология, съставена от впечатляващо количество планети, богове и създания, продължават да обогатяват множество именити фантасти (а и не само):  Борхес, Клайв Баркър, Гийермо дел Торо, Зелазни, Нийл Геймън, Чайна Миевил…
Както преводът, така и подборът на Адриан Лазаровски заслужават адмирации. Поетичният, търпелив и философски език на Лъвкрафт напомня на друг класически автор на ужаса – Едгар Алън По, който се споменава няколко пъти в настоящия сборник. Но „Планините на безумието“ не е комерсиална книга – не се заблуждавайте от надписа на корицата „Вдъхновителят на Стивън Кинг“!
Защото в крайна сметка учителят остава ненадминат.

Мартин Колев, Хеликон София - Стамболийски