Изумление и трепет

Автор: Амели Нотомб
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Колибри
Брой страници 120
Година на издаване 2001
Корици меки
Език български
Тегло 145 грама
Размери 0x0
ISBN 9545292210
Баркод 9545292210
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

С богато въображение, блестящ стил и тънък хумор младата белгийска писателка разказва за живота на младата стажантка Амели в една голяма японска компания. Наречен е от критиката „истинско чудо".

В древнояпонския императорски протокол е указано, че към Императора трябва да се обръщаме с “изумление и трепет”. Тази формула винаги ме е възхищавала. Тя ми напомня за японските филми, в които самураите се обръщат към своя шеф с глас, разтреперан от свръхчовешки респект.
Господин Ханеда беше началник на господин Омоши, който беше началник на госпожица Мори, която беше моята началничка. Аз нямах подчинени. Би могло да се каже и иначе. Аз бях подчинена на госпожица Мори, която беше подчинена на господин Сайто, и така нататък, като се има предвид, че заповедите в низходящ ред можеха да прескачат йерархичните нива.
Иначе казано, в компанията “Юмимото” аз бях на разположение на всички останали.




от Божинка / дата: 12 мар 2013

Прочетете ревюто ми "Изумление и трътки с Амели Нотомб"

от Точка / дата: 01 мар 2011

И на мен ми хареса, а и много се смях!

от Веги / дата: 26 май 2010

Невероятна книга ! Започнах я една неделя сутри и следобед я бях приключила. За всички, които искат да опознаят Япония през призмата на западното ни виждане !

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Чиста проба гений!
Ще ми се да кажа "Аз написах тази книга", но не би...
Невероятна дълбочина и познание за японската култура, маниери, характер, бит и душевност лъхат от всяко нейно изречение. В същото време нещата са казани с такава неочаквана лекота, че звучат мелодично - в стил Мураками (на моменти). Хуморът на Нотомб е неподражаем и зрял и говори за интелект, който надскача държавни граници и континенти.
Животът на главната героиня от "Изумление и трепет" се припокрива почти изцяло с този на истинската Амели Нотомб. Същата извървява доста труден път в компанията "Юмимото", като Мори Фибуки доста спомага това да се случи... Мори е безкрайно красива японка, на която и е отнело доста години, за да се издигне в компанията "Юмимото". Точно тогава се появява една млада белгийка, имаща голям потенциал, но в японските корпорации никой не позволява да бъде прескочено дори едно йерархично стъпало. Мори и Амели влизат в междуличностен конфликт, който в крайна сметка ще доведе Нотомб до "позорната" работа да чисти тоалетните в корпорацията. В един момент отношенията на двете млади жени излизат извън всякакви нормални, общочовешки рамки. Амели е принудена от обстоятелствата да подаде оставка след изтичането на едногодишния й договор. Това е часът на Фибуки и тя тържествува, но дали това е така в действителност?! След пороя от унижения от страна на Мори, Амели уморена напуска Япония, събрала сили за да напише и издаде своята първа книга.Само година след като книгата е издадена и постига завиден успех, Амели получава писмо от Фибуки. В това писмо няма разкаяние, няма извинение или съжаление, а има истински поздравления за феноменалния успех на Амели като писателка. Признанието на Мори Ф. е много важно за Амели, както и за всички европейци, защото японците са възпитани в други порядки, разбирания и идеали ,а именно - Япония и японците са повече от Европа и европейците. Е, Амели доказва на Фибуки, че има великолепен талант, който няма нищо общо с числата и воденето на сметки в счетоводен отдел. Тук ще кажа "Амин" !
Всеки от нас има талант, важното е да го открие и да го развие.
"Изумление и трепет" беше и е истинско вдъхновение за мен, да се боря и да работя още по-усилено. Да тежа на мястото си, да заставам зад думите си и да желая да постигам все повече и повече във всяко едно отношение.
Един лек паралел между Амели Нотомб и Харуки Мураками – колкото Харуки е японец, който се стреми към Запада, толкова Амели е белгийка, която се стреми към японското.
Нямам търпение да прочета всичко, което е било преведено и издадено у нас от Амели Нотомб, предвкусвам насладата още от сега...

Веселина Желева

Гневна дисекция на противоречията в моралните ценности в съвременното японско общество. Малък затворен кръг, в който професионалното развитие на една жена е обречено и хода по спиралата нагоре е почти немислим. За една европейка,от чието име се води разказа с много тънко гъделичкащо чувство за хумор и самоирония , единственият шанс за развитие в някаква посока,освен надолу, е да излезе от системата... А Системата-тя е безмилостна!

Йорданка Василева - Хеликон, Стара Загора

Амели Нотомб, детето-чудо на френската литература от последното десетилетие, е родена през 1967 г. в Япония от родители белгийци. Прекарва детството си в Далечния изток, където баща й е посланик - Япония, Китай, Лаос, Бирма, Бангладеш. Завършва филология в родината си, след което заминава отново за Япония и там работи като преводачка. След завръщането си в Европа се отдава на писане. Авторка е на дванайсет романа. Всяка година издава по една книга и тя неизменно става събитие. Клубовете на почитателите й се множат, преведена е на повече от двайсет езика. На българския читател е позната с романите си "Изумление и трепет" - награда на Френската академия (1999), и "Козметика на врага".
"Хигиена на убиеца" (1992) е първият роман на Амели Нотомб, с който тя се прочува.