Регистрация Вход

Тетрадката

 • 3.14 Рейтинг: общ рейтинг: 3.14 (944)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Понякога една любовна история така пленява сърцата ни, че престава да бъде просто история и се превръща в преживяване, което става част от собствения ни живот. “Тетрадката” е такава книга. Тя е възхвала на страстта, която може да бъде неостаряващ ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 9.00 лв.

Анотация

Понякога една любовна история така пленява сърцата ни, че престава да бъде просто история и се превръща в преживяване, което става част от собствения ни живот. “Тетрадката” е такава книга. Тя е възхвала на страстта, която може да бъде неостаряваща и вечна, разказ, който ни трогва до сълзи и отново, и отново ни кара да вярваме в истинската любов.

Ной Калхун се е завърнал в Северна Каролина след края на Втората световна война, преследван от спомена за момичето, което е изгубил преди повече от десетилетие. Ели Нелсън, жена от висшето общество, скоро ще се омъжи за обещаващ млад адвокат, но не може да спре да мисли за момчето, което преди много време е откраднало сърцето й. Така започва историята за една любов, която е толкова упорита и дълбока, че може да превърне трагедията в триумф и дори има силата да сътвори едно чудо.
Романът “Тетрадката” е издаден в 37 страни и е сред най-продаваните книги на последното десетилетие.

“Прекрасна и възхитително нежна книга”. - “НЮ ЙОРК ТАЙМС”

“Романтична история, просто разказана, но незабравима.” - “НЮЗУИК”

“Книга за всеки, който е обичал, или е обичан, или мечтае да обича - лудо, истински, дълбоко.” - “ОБЗЪРВЪР”

“Топъл, горчив и затрогващ разказ за едно от най-редките неща в природата – истинската любов.” - “ДЖЕКСЪН ЛЕДЖЪР”
ключови думи: , , ,

Никълъс Спаркс

рожденна дата:
01.12.1965
за повече информация:
http://www.nicholassparks.com/

Никълъс Чарлс Спаркс, роден на 31 декември, 1965 г. е американски автор на редица бестселъри в целия свят. Писателят пише романи с теми свързани с християнството, любовта и вярата като досега е издал 15 книги. Той живее в Ню Бърн, Северна Каролина заедно с жена си Кейти и петте им деца. По едни от най-известните книги на автора са направени и филми - Писмо в бутилка (Message In A Bottle) (1999), Незабравимата (A Walk to Remember) (2002), Тетрадката (The Notebook) (2004) и "Нощи в Роданте (Nights In Rodanthe)" (2008).

Семейството му сменя често своето местожителство през годините. Родом от Омаха, то минава през Минесота, Лос Анджелис и Гранд Айланд, Небраска преди най-накрая да се установи в Феър Окс, Калифорния през 1973. Писателят живее и учи там до 1984, когато получава пълна стипендия за университета Нотр Дам и се мести в Индиана. След завършването на университета през 1988, работи като брокер на недвижими имоти, келнер, реставратор на къщи, също така произвежда ортопедични уреди и работи като представител на лекарствени продукти. В свободното си време пише романи, първите два от които попадат в чекмеджето му. Запознава се със съпругата си Кейти през 1988 и се жени за нея през юли 1989. През 1992 семейството се мести от Сакраменто, Калифорния в Северна Каролина.

През май 1994, на възраст от 28 години, Спаркс решава да напише роман, вдъхновен от историята на бабата и дядото на жена си. Така за шест месеца възниква романът "The Notebook" ("Тетрадката"), който се превръща и в първия бестселър на автора. Следват много други такива романи, преведени на повече от 35 езика и голяма част от тях филмирани.

Авторът има пет деца: Ландън, Майлс, Райън, Лекси и Савана. Спаркс използва имената на децата си за главни фигури в своите романи ("A Bend in the Road" - Майлс Райън; "A Walk to Remember" - Лeндън Картър; "Dear John" - Савана Къртис; "True Believer" - Лекси Дарнел).

Ревюта

 Момче среща момиче и се влюбва в нея, по детски истинско и чисто. След това пътищата им се разделят и всички са убедени, че това е било само лятно увлечение – разтърсващо и мимолетно. Но любовта им не е угаснала и не е забравена, и когато подходящият момент настъпва тя се разгаря с неподозирана сила.

   Една, на пръв поглед толкова обикновена история, която ни показва, че първата любов може да остане най-силната и да победи всички останали. Любовта такава, каквато всички искаме да познаваме, но само малцина от нас са благословени с нея.

   „Тетрадката“ е може би най-нереалната, но най-съкровено описаната история на любовта, на онази любов – нежна и сладка, нетърпелива и истинска, чувствена и ненаситна. Тази, която не познава прегради и не се подчинява на времето, защото истинската любов може да победи всичко... дори живота...

   Настанете се удобно, налейте си чаша горещ шоколад и се отпуснете с това истински затрогващо четиво, което ще стопли усмивката ви...

Даниела Апостолова - Хеликон Варна,Пикадили Парк

В живота е така, случайността ти отрежда среща с човек, в чието лице е отражението на истинската любов. Поглеждаш го в очите и познаваш изгубената част, липсваща ти винаги, за да се почувстваш цялостен и завършен. Започваш да разбираш, че животът ти претърпява преломен момент, усещаш, че свършва... И си задаваш въпроса: "Но защо свършва, защо се чувствам така странно?’’...  А отговорът е съвсем прост: за да започне истинският ти живот - този живот, отреден от съдбата. Усещаш, че си срещнал правилният човек, духовната си половинка - незавършено продължение от минал живот...!

Такава е и историята на Ной и Ели в романа „Тетрадката“, а може би и твоята? Любовта им е премеждие, оцеляло във времето, обагрено с много сълзи, раздиращи спомени за отминали - изживяни и неизживяни – моменти, впоследствие преминали в радост и безтегловност. Но в крайна сметка тя се случва... Любовта просто се случва... Независимо от трудностите по пътя, извървян успешно от двамата герои.

Писателят Никълъс Спаркс е сътворил  една истинска приказка за любовта, поднесена във формата на ‘’тетрадка’’ , успяла да надникне в дълбините на сърцето и човешката душа, търсеща простата истина за любовта.

Стела Александрова, Хеликон - Русе

Както повечето книги на Никълъс Спаркс, „Тетрадката” е едно романтично и тъжно пътуване на двама души, съвсем обикновени хора, свързани с необикновена любов. Това не е просто една поредна история за любов, а нещо много по-силно и стойностно, което устоява и остава във времето и дава смисъла човек да живее и мечтае, да се бори и да следва целта си, въпреки „преградите” и изпитанията на любовта.

„Тетрадката” поглежда към една двойка в началото и залеза на техния живот. Страничка след страничка тетрадката разлиства историята на тяхната непозволена любов: „Някога, когато...”.

Като тийнейджъри Ноа и Ели се влюбват, но скоро са разделени от родителите на момичето. Минават няколко години и когато се срещат пак, страстта им отново избухва, като принуждава Ели да избира между зова на сърцето си и класата, към която принадлежи.

Книгата е филмирана през 2004 година изключително успешно. В главните роли участват Райън Гослинг и Рейчъл Макадамс.

Петя Георгиева, Хеликон - Пловдив

Никълъс Спаркс е един от най-четените съвременни автори не само в Америка, но и целия свят. Само романът му „Тетрадката“ е издаден в повече от 37 страни и е сред най-продаваните книги през последните години.

Тетрадката“ е завладяващ роман за една нестихваща през годините любов между Ной Калухан и Ели Нелсън, разделени от Втората световна война. Но, нито дългата раздяла, нито класовите различия могат да попречат на силните чувства помежду им.

Затрогваща история за силата на любовта и за нейната вечност.

Теодора Накова, Хеликон Пловдив

Има ли нещо по-велико и по-силно на този свят от любовта?     Никълъс Спаркс, любимецът на милиони читатели по света, ни показва, че няма такава сила, която може да противостои на желанието на двама души да бъдат заедно. Нищо, нито годините, нито социалните различия, могат да попречат на истинската любов да събере две сърца.

Когато чувствата са истински, възрастта няма значение - едно детско увлечение може да премине през годините, да се превърне в нещо много зряло и дълбоко. В Любов...

Онази  любов, за която всички ние мечтаем и търсим, и чакаме, и която идва веднъж в живота.

„Тетрадката“ е книга, която можем да четем и препрочитаме, да се гмурваме в океана от любов на Ноа и Ели и да откриваме своя остров с любимия човек до нас. Книга, от която можем да черпим сила в трудни моменти, за да не забравяме, че любовта придава смисъл на живота ни.

Дани Петкова, Хеликон Добрич

Събрани от Съдбата. Разделени от Света и Нормите му, в които живеят...

Едно Обещание в памет на една Любов ще издигне едно Момче над съсловието, в което е родено. Но дали Тя ще го чака и какво е готова да пожертва за него.

От Съмване...

Една Тетрадка, която Той чете на Нея,

да й припомни коя е тя и кой е той.

И че обича го...

... та до Мръкване.

Ала с Нощта и споменът изчезва.

И на Сутринта Той отново е непознат за нея

Историята на един и същи ден. Затрогваща. Пленяваща. Бленувана. Незабравима.

... и ако в края не те боли достатъчно, значи никога не си обичал истински.

Владимир Тодоров, Хеликон София - Витоша
 • Мнения за книгата (57)
 • Издател: Пергамент
 • Година на издаване: 2009
 • Брой на страници: 200
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 153 грама
 • Размери: 17x10
 • Баркод: 9789546410153

изпрати мнениеМнения за книгата (57)

Подреди по:
 • докладвай

  Съгласна съм за превода, че не е на ниво, но съспоставка с книгата е филмът, не бива да се прави. Начинът на изразяване и в двата случая, винаги е различен.

 • докладвай

  Преводът е ужасен. Най-малкото, ако преводачът беше гледал филма, щеше да знае как се произнасят имената на главните герои. Съжалявам, че си купих българското издание.

 • докладвай

  Слаба книга, скучна, пълна с описания и клишета. Не става и за четиво в самолета!

 • докладвай

  Книгата е невероятна, филма не ми харесва тъй като се опитва да внуши различни чувства от тези които бушуват в тази книга.
  Наистина ти трябват кърпички преди да започнеш да я четеш.

 • докладвай

  Първо прочетох Нощи в Роданте / на един дъх/, после С дъх на канела ...Въпреки че най препоръчваната книга е Тетрадката /може би заради филма/ не останах очарована. Имах чувството че и изказа, и образите са същите като в книгите които споменах по-горе. Някак си схемата на невъзможната, голяма любов се повтаря и в трите книги. Строежа е прекалено елементарен...схематичен....човек би могъл сам да се досети какво ще последва по-нататък /особено в Тетрадката/. Имам чувството че книгите са писани с комерсиална цел. Решила съм да прочета всичките му книги за да проверя дали останалите няма да ме опровергаят. Може би филма Тетрадката е по-затрогващ, но книгата е обикновена и доста банална любовна история.

 • докладвай

  Аз. Сьм. Гледала. Филма много. Хубав. Супер. А. Книгата не сьм. Чела. Филма се разказва. От. Ноа. Ноа. Разказва. Историята на. Аби като. Са. Били. Млади. И. Са се. Влубили

 • докладвай

  На мен пък книгата ми хареса повече от филма. За втори път.

 • докладвай

  Филмът ми хареса повече от книгата. За първи път.

 • докладвай

  Чудесна книга! Прочетох я точно за ден и половина и то с лекота. Искам да отбележа, че преводът е даже още по-хубав от самата книга, която е невероятна. Единствено забелязах под 10 правописни грешки и не ми добадна честото повтаряне на ,,сетне", но иначе пейзажите и действията са преведени много поетично.

 • докладвай

  200 страници. Пише отдолу в "за книгата" :)

 • докладвай

  Някой може ли да ми каже колко страници има книгата ? :)

 • докладвай

  Гледала съм филма и честно казано очаквах повече. Иначе съм голям фен на книгите на Спаркс

 • докладвай

  Книгата и филма са невероятни!!! Във филма са отделили повече време на младите герои и на тяхното влюбване. А колкото да книгата... Там е друго. В книгата автора отделя повече време на самата болест, на болката им от това. Той разкрива в писмата им какъв живот са имали след като са се оженили, а във филма разказа за младите приключва до момента, в който се събират. Книгата е много мъчителна и трогваща. Спаркс описва (от името на Ноа/Ной) по толкова красив начин живота им в тия писма, за щастливите моменти, за болката, която са преживяли, когато първородното им дете умира... Аби книгата е великолепна! Мога много да ви говоря за нея. Съжалявам, че има хора, които не са харесали книгата... НО!!! Първо я прочетете и се опитайте да я разберете, после решете дали е било загуба на време. :)

 • докладвай

  на Спаркс съм чела книгата ''С дъх на канела''и останах страшно изненадана, че изобщо няма нищо общо със филма който бях гледала по този уж роман по рано по принцип и двата варианта ми харесаха ,но са и много различни геройте са сменени ,а и краят на филма са го направили по положителен от колкото във книгата.......

 • докладвай

  На мене книгата ми хареса. Прочетох я на един дъх.Затрогваща история и сякаш е по истински случай.Предполагам , че филмът е разтърсващ.

 • докладвай

  уникална

 • докладвай

  уникална

 • докладвай

  уникална

 • докладвай

  уникална

 • докладвай

  уникална

 • докладвай

  уникална

 • докладвай

  уникална

 • докладвай

  До "Зи": Ето ти още едно мнение. Книгата много хубава. Много, много по-хубава от всякакви филми...

 • докладвай

  Никога не се повлиавай от мнението на някой друг.

 • докладвай

  Филмът ми е един от любимите.. обожавам го! А сега реших да потърся някакво инфо за книгата и попаднах на тези мнения.. честно казано след мнението на Искра от 16.03.2010 се отказвам да я чета.. :)

 • докладвай

  Първото мнение, което съм пуснал е било през лятото на 2009. Две години по-късно гледам този филм и плача като бебе. Уникален, разтърсващ, изпепеляващ. Оставя толкова силно чувство на обърканост, че накрая си казваш "неможеше ли да има хепи енд, по-дяволите".

 • докладвай

  Лично аз споделям мнението, че писателите не се създават, а раждат. Потвърждение за това е, че работилниците за писатели не са дали много гении на света. Затова и често първите книги са най-добри, защото писателите все още не са попаднали в мелницата на издателските къщи. По този повод: Един известен критик срещнал вече зрелия писател Съмърсет Моъм и му казал: "О, мистър Моъм, четох вашия ромат "Лиза от Ламбът (първия роман на автора) и той много ми хареса. Добре е, че не седнахте да пишете други романи след това." В действителност към този момент Моъм бил написал вече 20 други романа, което критикът чудесно знаел.

 • докладвай

  Тук вече има отклонение в темата. Това че книгите са много по-добрият вариант в сравнение с филмите, в никакъв случай не означава, че филмът не може да е по-добър от книгата. Да, в повечето случаи един филм не може дори да се доближи до книгата, но в случая с "Тетрадката" нещата стоят по съвсем различен начин.
  И моля те, не поставяй под един знаменател всички от това въпросно поколение, за което говориш, защото и аз съм част от него, а досега съм прочела повече книги от доста от хората тук, колкото и нескромно да звучи.

 • докладвай

  до Краси:
  Да, това е най-известната книга на Никълъс. И никой не оспорва таланта му, както и самата книга. Но това не значи, че не е възможно авторът да развива умението си със следващите си творби - дори е естестявено да се развива, ако наистина е талантлив. Затова не съм съгласна, че "всякакви други твърдения са "литературни съчинения на тема" (най-малкото всеки има право на мнение и на различен вкус).
  И за сведение: обикновено първата успешна книга винаги остава и най-тиражираната - независимо дали писателите имат други също толкова добри или по-добри произведения.

 • докладвай

  Всички които пишат , че филма е по-добър от книгата най-вероятно са от поколението не умеещо да чете. Няма филм по-добър от книга. Във филмите ти приемаш всичко предварително преработено то сценаристи и режисьори, техните усещания и наглси, просто истината остава някъде другаде. Четете много, четете всякакви книги и се учете да мислите.

 • докладвай

  Тази книга я има на пазара още от 1992г. под името "Дневникът на един мъж". Наистина е невероятна, като всичко излязло под перото на Спаркс. Един съвет от мен не гледайте филми по неговите книги - жалка актьорска игра, и самите актьори - лично според мен не са подбрани подходящо. Четете книгите му там е истината.

 • докладвай

  "Тетрадката" е първата, най-успешната и най-добрата книга на Никълъс Спаркс. Така мислят и повечето хора по света, за което свидетелстват и многомилионните тиражи от двете страни на Атлантика. Всякакви други твърдения са просто "литературни съчинения на тема..." Хич никоя друга книга да не беше написал, Спаркс, пак щеше да бъде супер писател, макар и доста комерсиален. Едноименният филм е най-добрата екранизация, която е правена въобще по роман. Оттам и много спорове, което е по-добро. Лично аз харесвам повече книгата.

 • докладвай

  "Тетрадката" е от първите книги на Никълъс Спаркс. Спред мен по-добри са "С дъх на канела" и "Последна песен". По С дъх на канела сега има филм, но според мен книгата е много по-добра от филма.

 • докладвай

  Това е първата книга на Никълъс Спаркс. Сигурно затова ти се струва, че не е разгърнал потенциала си. И аз до известна степен съм съгласна с теб. Хареса ми, но мисля, че в другите си книги е развил писателския си талант и вече пише по-добре. Особено силен е в "С дъх на канела"

 • докладвай

  Леле...за първи път ми се случва такова нещо. Филмът не само че е по-добър от книгата, той е много по-добър. Не очаквах такова нещо от Н. Спаркс, чиста издънка. Не че книгата е лоша, просто може да бъде мнооооого по-добра имайки предвид потенциална на Спаркс. Всичко е описано по страшно простоват начин и някак...липсва уникалния стил на автора. Във филма е отделено толкова много време на самото влюбване и лятото, което героите прекарват заедно, а в книгата са отделени само няколко странички. По едно изречение и стига толкоз... "И една нощ те изгубиха девствеността си" и до там. Това е. Един от най-силните моменти е описан само с едно изречениице, а събитията нататък пък са толкова предъвкани.
  Историята е невероятна, но написана по ужасен начин. Добре де, не е чак ужасен, но хич незадоволителен.
  Филмът е хиляди пъти по-трогателен. На него съм се разплакала от момента, в който лятото свършва и не съм престанала докрай, докато на книгата пуснах някой друга сълза накрая и това беше...

 • докладвай

  купех си книгата и за мен е изключително скучна.филма също.дори не пожелах да дочета книгата и да догледам филма :(

 • докладвай

  За първи път не мога да определя кое е по-хубаво - книгата или филмът!Просто и двете са изключително силни!

 • докладвай

  Трогателна! Невероятна! ?

 • докладвай

  Не съм съгласна с предишното мнение. И книгата, и филмът са страхотни! Просто всяко изкуство казва своето по свой начин.

 • докладвай

  Е и аз съм плакала на филма, но все пак книгата е малко по-слабичка или по-скоро наистина е малко блудкава...

 • докладвай

  Има ли я още в Хеликона в Бургас моля ви кажете

 • докладвай

  Дени май нещо се е объркала. Тя/той вероятно иска да каже:
  "Филмът е много хубав, но не чак толкова, колкото книгата."

 • докладвай

  Книгата е много хубава, но не е чак като филма.

 • докладвай

  Книгата е много хубава, но не е чак като филма.

 • докладвай

  Никълъс Спаркас е невероятен. Прочела съм всички издадени негови книги, гледала съм и фгилмите по книгите му. Историите, които разказва са колкото обикновени, толкова и емоционални и житейски. Горещо го препоръчвам.

 • докладвай

  Тази книга е наистина невероятна, както и филмът! :) :) :)

 • докладвай

  Съгласна съм с автора на "лично мнение", че е недопустимо читателските форуми да стават арена на издателски войни. Тук пишем за да изразим мнение за книгите, а не да ги плюем безпринципно. "Тетрадката" е наистина най-хубавият роман на Спаркс. Това не е само мое мнение. Доказателство е първото място на книгата сред останалите му романи в класациите на Амазон, които не се влияят от манипулации. Що се отнася до превода, четох книгата, плаках безутешно и се осмелявам да кажа, че е чудесен. Все пак това преводачът, мисля че се казваше Станимир Йотов, на "Пътят" на Маккарти и на "Лунен тигър" на Пенелопи Лайвли. Почитателите на добрата литература разбират за какво става дума.

 • докладвай

  Книгата е страхотна !!! Не я пропускайте... А относно превода нямам забележки, добър е.

 • докладвай

  Относно мнението на "Цвети 08.11.2009": Аз мисля, че и книгата, и преводът са си добри. Даже това май му е най-добрата книга на Спаркс. Просто вече не знам кога се изказва искрено мнение и кога се води война между издателствата...

 • докладвай

  Другите му книги бяха по-добри. Тази е посредствена. и преводът е немарлив. Изобилства от стилистични и коректорски грешки. Бъдете по-коректнни към читателите си, издатели!!!

 • докладвай

  Кристиян, като "фен на Кинг" вероятно повече разбира от зомбита, чудовища, мъртви зони, зони на здрача и прочее, и по-добре да не се изказва по теми от истинския живот, които явно не са му по силите.

 • докладвай

  Честно да ви кажа филмчето ме нарадва, но като един фен на Кинг, такива любовни лигавщини рядко биха ме зарадвали!

 • докладвай

  Книгата в оригинал можеш да си я поръчаш по интернет

 • докладвай

  Нощи в Роданте съм я чела и съм гледала филма . Невероятни са! "Тетрадката" също е страхотен филм и ще гледам да прочета книгата.
  Наскоро разбрах, че скоро ще излиза филм по "С дъх на канела" - оригиналното заглавие е "Dear John"

 • докладвай

  Филм има и по друга книга на Спаркс - Нощи в Роданте. "А с дъх на канела" е великолепна и трогателна история. Чакам и дуги книги от този автор

 • докладвай

  Може ли да ми кажете дали тази книга ще я има и в оригинал или къде мога да я намеря в оригинал?

 • докладвай

  По тази история преди 5 години по кината беше и филмът.Оригинално се каза "The Notebook".
  Филмът е прекрасен,много чуствен..силен.На края на филма със сигурност сте се разплачите.Силна,истинска,вечна любовна история...
  Надявам се книгата да е също толкова добра!

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg