Богат татко, беден татко: Уроците за парите, на които богатите учат децата си

Автор: Робърт Кийосаки
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 11

Издател Анхира
Брой страници 192
Година на издаване 2002
Корици меки
Език български
Тегло 207 грама
Размери 16x23
ISBN 954-9882-19-5
Баркод 954-9882-19-5
Категории Технология и психология на бизнеса, Икономика, Книги

„Повечето хора не осъзнават, че не е важно колко пари изкарваш, а колко пари задържаш.“

"Авторът насочва вниманието ни към няколко основни проблема, с които се срещат родителите ,и които оказват влияние в процеса на правилното възпитание на децата .Дефинира какво е актив и пасив,поставя под въпрос схващането,че собственото жилище е актив,взривява мита ,че трябва да имаш голяма заплата за да забогатееш…Богат татко,беден татко е отправна точка за всеки,който иска да овладее финансовото си бъдеще."

Ключови думи: Топ 100 за 2015 година, Така го правят богатите, ТОП 50 Нехудожествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, Топ 100 за 2016 година, Хитове до 10 лв., Хитове до 10 лв, Топ 50 за последните 10 години, Топ 50 нехудожествена литература 2017, Топ 200 2017, ТОП 50 нехудожествена литература 2018, ТОП 110 на десетилетието, ТОП 110 за 10 години

от Димитър Петров / дата: 12 сеп 2018

Книгата е полезна за забогатяването.....на автора. Всичко съществено може да бъде описано в две три-изречения - да си правиш сметката за какво си харчиш парите, да си пестиш излишните разходи и да знаеш какво са активи (нещо, което слага пари вджоба ти) и пасиви (нещо, което взема пари от джоба ти). Готово, сега няма нужда да я четете. Не се шегувам, друго съществено няма, само това, което ви казах, разтеглено на 200 страници и смесено със силно самодоволните и лъжовни истории на автора, който много се старае да остави впечатлението, че е милионер, но всъщност данни за това оповестени няма. Противно на това, което пише, парите му са натрупани от продажбата на кнгите, курсовете и семинарите му, а не, както твърди от бизнес с недвижими имоти. Авторът отдавна е разобличен като шарлатанин, чийто основен източник на доход, са скъпоструващи курсове за бързо забогатяване. Копирайте и отворете следната статия в Гугъл: John T. Reed's analysis of Robert T. Kiyosaki's book Rich Dad, Poor Dad Статията е доста подробна, но е изчерпателен очерк на лъжите и вредните уроци в книгите му. Само един пример - богатият татко не съществува, той е измислен. (При нас такива продавачи на книги и семинари за забогатяване, личностно развитие и самопомощ тепърва ще навлизат.)

Книгата му е останала незабелязана, докато не е започнал да си партнира с фирми за мултилевъл маркетинг, които я продават на, извинете ме за израза, овцете си, с цел последните да се надъхват да работят. Мултилевъл маркетинг е система, при която купуваш на отстъпка от дистрибутора над теб някакви проукти с цел да ги продадеш на някой и да изкараш пари. Системата се рекламира усърдно на семинари и от уста на уста като изключително доходоносна, път към финансова независимост и блестяща възможност за забогатяване. Това, което не се споменава, е, че за да изкараш пари, трябва да вербуваш други дистрибутори под теб, на които да продаваш продуктите, които от своя страна да вербуват други диструбутори, нахъсани да стават милионери. Няма изгода да продаваш на крайни клиенти. Накратко, това е узаконена пирамида, като тези, които наистина изкарват пари, са по върховете и. Продуктите могат да бъдат например хранителни добавки или здравословни шейкове. Твърде вероятно е по някое време да сте се сблъсквали с някой, който настоятелно да се е опитвал да ви продаде нещо или да ви убеди да се присъедините. Реториката с, която си вербуват хората в съответните семинари, са обещания за богатство и язвителното намекване, че ако работите за някой друг, сте роб или че сте мързеливи и не ви стига ъкъла да сте голямата работа. Не бързайте да вините приятеля си. Всъщност ако ви е близък познат и би ви послушал, силно ви съветвам да се постараете да го измъкнете от тази фирма (защото не само че няма да забогатее, но и ще изгуби доста пари, докато купува боклуците им на отстъпка с надеждата да ги продаде някога). Какво общо има това с книгата ли? Ами много. Ако сте я чели, ще знаете, че е силно пренебрежителна и злонамерена към тези, които имат образование или работа, представя ги като роби, глупави и мързели, чието предназначение е да бъдат използвани. Втълпява комплекс за малоценност - не искаш да си роб - чудесно, напусни работа, не ходи в университета/училище (все пак там тренират роби) и бъди свои шеф. Как ще стане това, вече не се споменава в подробности. Книгата е неслучайно мъглява, напразно ще търсите практичен съвет, целта е да надъха. Но фирмите за мултилевъл маркетинг имат отговор - не работи на друг, вместо това продавай продуктите ни и даже ще забогатееш. В YouTube има един хумористично-критичен клип точно за мултилевъл маркетинг. Просто влезте в YouTube и напишете Last Week Tonight multilevel marketing.

Друго, което силно ме подразни в книгата е, че авторът целенасочено втълпява нагласата, че бедните и работещите са глупави и мързеливи и затова не са богати и заслужавали да бъдат бедни, недоплатени и лъгани от работодателите си. (Само не ми стана ясно как авторът не го е срам да принизява работещите като мързеливи и едновременно да се бие в гърдите колко малко работел.) Докато оплюва работниците като малодушни, които первезно отбелязва, че позволявали да ги използват, той в същото време отхвърля всеки аргумент за правата на или справедливо отношение към работещите като социализъм (разбирай комунизъм). Впечатлението е, че ако си от богатите, не се чувствай виновен да им плащаш колкото можеш по-малко, все пак те си го заслужават. Само не ми става ясно, ако всички сме шефове и собственици, за които работата е под достойнството им, кой ще произвежда продуктите, които хората използват? И особено отблъскващо е твърдението, че бедните са такива, защото били прекалено страхливи да поемат рискове или, както често отбелязва, прекалено глупави и мързеливи. Защото дали си богат, според автора било въпрос на избор. Ако си беден, си загубеняк и вината си е твоя. Той дори твърди, че бедните били по-алчни от богатите, но били прекалено мързеливи, за да го осъществят. Съмнявам се авторът да си има и най-бегло понятие какво е да си наистина беден и свързаните с това ограничения. Съдейки по злобата и арогантността в книгата, силно се съмнявам, някога да си е направил труда да проведе истински разговор с беден човек и още по-малко се съмнявам, че ако това някога стане, той би му влязъл в положението.

Друго, което той проповядва, е уриване на анъци, пак с вмъкнато презрително отношение към хора от бедната и средната класа, които определя като прекалено глупави за да си укрият данъците. Интересно ако никой не плаща данъци какво ще стане с пътища, пожарна, болници, полиция, училища......Друго, което ме отврати, е че на едно място се застъпва за конкистадорите, заявявайки, че може да са били убийци и грабители, но били знаели да се грижат да себе си. С други думи, забогатяването стои над всичко, няма значение как ще го постигнеш - дали с кражби, измами или убийства. Многократно в книгата се подчертава впечатлението, че виновни са жертвите, че го били позволили, като за целта удобно биват дехуманизирани като глупави, страхливи и мързеливи. Насажда се картината, че амбицираният да забогетее няма нужда да изпитва вина или съчувствие, вината е на използваният, че не е могъл да се защити, все пак работата на готиния пич е забогатява и да вдъхнови и други да не бъдат "плъхове", не му е работа да съчувства на загубеняци, които си го заслужват.

В друга своя книга злобно и със задоволство отбелязва как му доставя удоволствие да гледа, как като отхвърля образовани кандидати за работа, те са принудени да се свиват и раболепничат. Отделно, в интервю авторът споделя как най-добрият начин да си отмъсти на отличниците, е да ги наеме да му работят. Не съм психолог, но това ми мирише на много злоба. Също из книгата авторът много обича да се изтъква как си купил маркова кола, марков часовник или къде отишъл на почивка, и то не на едно и две места.

от Георги / дата: 11 май 2017

Минувач, ако искаш и още 10 дипломи изкарай, това не е критерий и човекът точно това обяснява в част от книгата си.

от trustno1 / дата: 28 мар 2017

Иван Кънев, не съм чел книгата, но какво значение има дали въпросният потребител към когото се обръщате е мултимилионер? Авторът на книгата е мултимилионер и това въобще не пречи потенциално да сипе дезинформация и да дава фалшиви надежди на хората, които си пръскат парите за съветите му и му пълнят джоба. Не казвам, че това е така, защото нямам преки наблюдения от книгата, но въпросният сценарий е възможен и това беше идеята на Минувач си мисля.

от Иван Кънев / дата: 28 мар 2017

Книгата е много добра. Няма да си загубите парите гарантирам. Относно двата "хейтърски" коментара, не знам кой е малоумен човекът, който ще си закупи книгата или човекът, който си е написал името с малка буква.
А относно Другият коментар какво стана с образованието ти? Нима си по-богат от Робърт Кийосаки... Съмнява ме при условие, че той е мултимилионер.

от тити / дата: 25 мар 2017

Коментарът е изтрит от администратор.

от Минувач / дата: 23 май 2016

Имам една бакалавърска степен по Финанси, магистратура по Финансов мениджмънт и още една по Международен бизнес. Към това можем да добавим и практически опит от над десетилетие на мениджърки позиции във финансовия сектор, десетки фирмени обучения. По елементарна книга не съм, чел през живота си. Единственото нещо, ще се случи е да изгубите времето и парите си.

от Виолета / дата: 05 яну 2015

Наскоро се замислих кои са книгите, променили живота ми към по-хубаво, книгите, които по един или друг начин са ми повлияли. Тази е една от тях :)

от Хамстер с шарена пижама и лачени пантофи / дата: 05 мар 2014

Изчитането и беше удоволствие. Написана е от човек с много интересен житейски опит.

от Ася / дата: 25 сеп 2013

Кажете нещо за книгата, хубава ли е?

от Борис / дата: 30 ное 2012

Каква средна класа, бе душа. Повечето българи си мечтаят да са средна класа...

от Даниела / дата: 02 ное 2012

Книгата е много поучителна , за хора който искат да избягат от омагъосания кръг на средната класа . Като се реализират в собствения си бизнес.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Казват, че има 10 книги, които всеки човек, трябва да прочете в живота си. Но за да разбере кои са, той трябва да изчете хиляди.


Ще ви улесня. „Богат татко, Беден татко“ е една от тези 10 книги.


Тя не просто е такава.


Книгата, в която един от съвременните мултимилионери споделя „Уроците за парите на Богатия си татко“, има способността да ви промени положително, ако повярвате във финансовата философия на богатите.

Владимир Тодоров, Хеликон София - Витоша

В училище изучаваме много предмети, но не и как да управляваме нашите финанси. Учим как да работим за пари, а никой не ни казва как да накараме парите да работят за нас. Никой не ни учи как да забогатеем и да получим финансова независимост. Веднага след училище се хващаме да работим на определено място за определено заплащане и страхът да не останем без работа и без пари ни държи в „омагьосана въртележка“, на която се въртим докато се пенсионираме, а парите все не стигат и не стигат.

    Кийосаки ни учи как да станем господари на парите, а не техни роби. Призовава ни да събудим финансовият гений в нас и да вземем финансовото си бъдеще в свои ръце. Ясно ни разкрива разликата в начина на мислене на бедните и богатите, как страхът и емоциите управляват живота на бедните, а умът и знанието – този на богатите. Всъщност най-големият проблем е незнанието, липсата на финансова грамотност и страх.

    Книгата е задължително четиво за всички хора, тъй като това, на което ни учи Кийосаки, не го преподават в училище, а е реалният живот.

Русалина Господинова, Хеликон Стара Загора

Работите малко – получавате малко пари. Работите повече – получавате повече пари, но… и харчите повече. Работите денонощно – получавате огромно възнаграждение, ала в един момент се оказва, че и то не стига. И така до края на живота си, вие сте хамстерът, който бясно върти малкото си колелце до пълно изтощение без всъщност да отива където и да е. Или поне това е гледната точка на Робърт Кийосаки.


Ако сте готови да зарежете ученото цял живот, да опитате нещо ново и да накарате парите ви да работят за вас вместо вие да им робувате – това е вашата книга.

Катерина Жечева, Хеликон Витоша