Торба с кости

Автор: Стивън Кинг

Литературните звезди на 90-те
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 10

Издател Плеяда
Преводач Весела Еленкова
Брой страници 599
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 439 грама
Размери 13x20
ISBN 9789544093792
Баркод 9789544093792
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

След внезапната смърт на съпругата си Майкъл Нунан – автор на бестселъри – изпада в творческа криза. Нощем сънува кошмари, в които неизменно присъства семейната вила, носеща странното име „Сара Лафс“.

Въпреки кошмарите (а може би тъкмо заради тях) след четиригодишно отсъствие той се връща в къщата на брега на езерото Дарк Скор.

На пръв поглед градчето си е същото, но всъщност са настъпили големи промени – всички местни хора са подвластни на могъщия милионер Макс Девор, който ги манипулира с една-единствена цел - да отнеме от майка й тригодишната си внучка Кира. Против волята си Майкъл е въвлечен в коварните планове на властния старец, свикнал да получава всичко, което пожелае. През цялото време обаче писателят се опитва да разгадае тайната на „Сара Лафс“, където денонощно го преследват призраци, а магнитните букви на вратата на хладилника изписват непонятни послания. Какви свръхестествени сили витаят в къщата… и какво искат от Майкъл Нунан?

Ключови думи: Литературните звезди на 90-те, Под коя литературна звезда сме родени

от Николай / дата: 15 дек 2011

Дракончето витае и бълва само пушек вместо огън :)....не ти е тук мястото да обсъждаш Кинг,особено ти!

от Големанов / дата: 11 дек 2011

А ти как може да сравнянваш Стивън Кинг с Кант и хегел само не разбрах, ама айде.

от Дон Дракона Уилсън / дата: 06 дек 2011

А до кои да го поставя бе, шахматист?До тези на Кант и Хегел ли?Чети си популярните боклуци и не се обаждай,..................................!

от ... / дата: 05 дек 2011

Вземи се скрий някъде по-добре, вместо да се излагаш така. Ти изобщо запознат ли си поне мъничко с творчеството на Кинг, че да слагаш името му до това на Майър и Браун?

от Дон Дракона Уилсън до Пепи / дата: 05 дек 2011

Ами то всички почитатели на Кинг, Майър, Браун сте п..........................и.Достатъчен атестат за вашото интел. равнище е това,че четете масови автори като Кинг.

от стефан / дата: 05 дек 2011

виж годината на издаване

от Николай / дата: 05 дек 2011

Интересно,че при "Бард" книгата струва към 15лв а на "Плеяда" 10 :)

от Тони / дата: 28 апр 2011

Въпрос към Пепито:
На базата на какви изводи, съждения и дедукции определи Нели като плиткоумна? Две нейни изречения, макар и едното с пропусната запетая? И защо й е да чете книгата, когато е откъснала очи от нея? И защо изобщо питаш такъв въпрос при положение, че тя по никакъв начин не задава представата за подобен вид разсъждение? И как се чете телепатично? При липсата на друго съзнание, с което да влезеш във връзка, наречено още телепатия? Вземи си "грамотните и дълбоководни" представи и не търси къде да се драчиш, просто защото нямаш подобно основание.

Книгата е готина.

от Пепи / дата: 22 май 2010

Въпрос към кифлето Нели: А в моментите, когато откъсваш очи от нея, как я четеш? Телепатично ли? Иначе книгата е добра, спор няма; жалко само, че дори аудиторията на корифеи като Стивън Кинг е плиткоумна и неграмотна....

от Нели / дата: 22 мар 2009

Книгата е интересна и интригуваща. Има моменти, в които буквално, не откъсваш очи от нея...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Издателство Плеяда представя на българските читатели големия роман от майстора на хоръра Стивън Кинг Торба с кости“. И като казваме, че писателят е майстор, да се обосновем – Кинг е изследвал много щателно и подробно историята на жанра романи на ужаса, проследил е неговото възникване и дори е описал всичките си впечатления от своите проучвания в книгата си „Танц на ужаса“. Всеки жанр си има правила, някои жанрове са установени още в Античността от Аристотел, като, разбира се, са получили своето развитие през вековете. Правилата на хоръра са толкова добре овладяни от Стивън Кинг, че няма човек, който да започне да чете негова книга и в точно изчислен от писателя момент да не настръхне от кошмарното и реалистично усещане за див страх. Някои читатели предпочитат Кинг като автор на книги, в които няма свръхестествени сили и ужас, каквито са например „Рита Хейуърт и Изкуплението Шоушенк“ и „Тялото“. Това обаче не вълнува толкова автора, който има една успешна формула, направила го богат и известен – тази на хоръра. И в „Торба с кости“ отново залага на нея. Често героите на Стивън Кинг са писатели. Този тук се казва Майкъл Нунан и изпада в творческа депресия, след като загубва своята съпруга. През нощта често му се присънва тяхната семейна вила, наречена „Сара Лафс“, намираща се на езерото с красноречивото име Дарк Скор. Майкъл не е бил там от цели четири години, но след тези кошмари решава, че е време да разбере какво е това, което го измъчва. В близкото градче един милионер на име Макс Девор е завладял всичко и всички местни се страхуват от него. Майкъл се оказва забъркан в коварните планове на богаташа да отнеме от майка й тригодишната си внучка. Тайната на вилата се преплита с мрачните планове на милионера. В „Торба с костиСтивън Кинг отново ни е забъркал доза непреодолим ужас, примесен с трилър, по подобие на първите си шедьоври „Кери“, „Подпалвачката“ и „Тъмната половина“.

Хеликон

Роден в Портланд, щата Мейн. Когато Стивън е бил двегодишен, баща му е излязъл от къщи да купи цигари и повече никой не го е виждал. Стивън е прекарал детството си в пътуване между Форт Уейн, щата Индиана, където е живеело семейството на баща му и щатите Масачузец и Мейн, където са живели роднини на майка му. В крайна сметка Стивън и Дейвид (заедно с майка си) се заселват в Дърхем, щата Мейн, където завършват средното си образование. В училище Кинг е бил запален по филмите на ужасите от 50-те години, играел е във футболния отбор и групата по рокендрол. През 1966 г. завършва училище и влиза в Университета на щата Мейн, който завършва през 1970 г. През 1971 г. се жени за Табита Спрюс, с която се е запознал и сприятелил в университета. Кинг е продал дебютния си разказ в списание за криминалета още докато е учил в училище. Той дълго не е можел да си намери работа по специалността, затова младежите се издържали само с парите, които Стивън е получавал като черноработник в промишлени перални и със спестяванията на Табита. Случайните хонорари, които Стивън е получавал от публикуваните в различни списания разкази, се оказали сериозна помощ. През есента на 1971 г. Стивън започва да преподава английски език в Общественото средно училище Хемдън, щата Мейн. Цялото си свободно време е посвещавал на работата над разказите и бъдещите си романи. Първите му два романа многократно са отхвърляни от много издателства и Кинг, доведен до отчаяние, даже изхвърлил ръкописа на единия в кошчето, но по настояване на жена си да направи последен опит изпратил извадения от боклука ръкопис в издателство Doubleday и след известно време получил чек за 2500 долара. Романът се е наричал Кери. Книгите на Кинг са издавани в общ тираж около сто милиона екземпляра и са преведени на повечето от световните езици; Кинг станал най-богатият писател за цялата история на литературата. Много от неговите романи са екранизирани. Живее в Бангора, щата Мейн.