Български народни обичаи и вярвания/ мека корица

Автор: Рачо Славейков

Коментари: 0

Издател Асеневци
Брой страници 200
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 313 грама
Размери 20x13
ISBN 9549167089
Баркод 9549167089
Категории Фолклор и фолклористика, Хуманитарни науки, Книги

Колкото и да е за учудване, факт е, че у нас и до ден днешен няма нито едно общодостъпно издание на народните ни обичаи и вярвания. Целта на настоящия труд е да запълни тая празнина. Затова са били прегледани почти всички ония издания, които е могло да се намерят в столичните библиотеки, и от които е извлечено всичко онова, що представлява интерес за обикновения читател. Едни от напечатаните тук статии са заети почти изцяло от печатните първоизточници, други - с известни съкращения, а трети, най-вече, за краткост и ясност, са преработени за настоящото издание. Авторът му не се самозалъгва да е използвал напълно всичкия съществуващ печатан материал, нито пък да е изпълнил удовлетворително набелязаната си задача, при всичкия огромен труд, който е приложил. Подобен род издания не се изработват отведнъж, и най-неблагодарен е трудът на първия инициатор. Ето защо, очаквайки снизходителна критика, авторът ще бъде крайно благодарен на ония любознателни четци, които биха се потрудили да му съобщят, както грешките, които неволно са се вмъкнали в настоящото издание, така, и още повече, ако му опишат някои от по-характерните обичаи и вярвания в техните покрайнини, останали тук неотбелязани, които да се имат предвид при бъдещите издания.
Понеже в обичаите и вярванията на отделните местности, съществуват известни различия в подробностите, то при излагането им тук са били избирани по-общоизвестните, като към тях са били прибавяни подробности и от други местности. За по-нагледно подчертаване на народното мировъзрение, някои От обичаите и вярванията са придружени и с подобаващи песни, приказки или разкази.
Рачо Славейков

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Народните обичаи, заедно с тяхната обредност,  в голяма  си  част са  ни останали  в  наследство още от стари времена.

Народната вяра, крепителка  на българския дух,  успява да съхрани  тайнствеността и защитната функция на ритуалите  и да формира  мирогледа ни.

Авторът ни запознава с народната митология, семейната традиция,  народната медицина, нормите и забраните. Не е пропусната и  народната метеорология -  важна по своята същност  за поминъка на българина и формираща светогледа  му.

Мария Григорова, Хеликон Пловдив - Център