Пъзелът Фолклор - насам & натам

Автор: Георг Краев

Коментари: 4

Издател Нов-български-университет
Брой страници 172
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 365 грама
Размери 23x19
ISBN 9789545354724
Баркод 9789545354724
Категории Фолклор и фолклористика, Хуманитарни науки, Книги

"Пъзелът фолклор - насам & натам" е книга, която търси общуването с онези, които обичат знанието за българщината, "фолклорът - насам" представя теми, свързани с фолклорното слово, лицедейството, маската, маскирането, седенкарските игри, обредите, фолклорния наив и фолклорния кеф, кафенето. "фолклорът - натам" представя - умението "да си бая на бълхите", фолклорните гатанки, играта "Дай, бабо, огънче...", бабинденския смях, мъжа под чехъл, фолклорния прочит за Дионис, обреда "Вадене на мръви", фолклорната черна лястовица. Текстовете - "Подредих ги от гледна точка на дискурса за класическата фолклорна култура на българите - казна анторът, - сиреч като пъзел".

от георгиев / дата: 25 авг 2008

Книгата е въздействаща - стига да се ЧЕТЕ ВНИМАТЕЛНО и човек да има търпение с особения (на места маниерен, утежнен) стил на Краев. Класици като Шишманов или Вакарелски не могат да бъдат началото и края на родната фолклористика/етнология - тези дисциплини трябва да имат свободата да се развиват дори пряко закостенялото мислене на мнозина. \"Пъзелът фолклор\" изпълнява подобна роля, повдига тези, оспорва, допълва. Въобще - отправя един жив и модерен поглед върху тематиката \"фолклор\". Оценявам книгата с чиста съвест за \"страхотна\".

от познавач / дата: 06 авг 2008

ГЕОГ КРАЕВ НЕ РАЗБИРА НИЩО ОТ МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР-НЕГОВАТА СТИХИЯ Е ФОЛКЛОРНАТА ОБРЕДНОСТ:НО И ТУК ПРОЯВЯВА СУХ И КАБИНЕТЕН ПОДХОД.ПРЕДИ ВРЕМЕ ГОВОРЕШЕ КОМУ Е НУЖЕН АНСАМБЪЛА НА ФИЛИП КУТЕВ,СЕГА ГИ ХВАЛИ ЗА ЕТНО-ТУРСКИЯ СПЕКТАКЪЛ.СТРЕМЕЖЪТ МУ ДА БЪДЕ РАЗЛИЧЕН ПРЕДСТАВЯ ДОСТА ИЗКРИВЕНИ ПРЕДСТАВИ ЗА ФОЛКЛОРА.СПОМНЕТЕ СИ ГЛУПОСТИТЕ МУ ЗА ПЕСЕНТА "БАЛКАНДЖИ ЙОВО". АБЕ,КРАЕВ ЧЕТИ ИВАН ШИШМАНОВ И СИ СПОМНИ ТЕОРИЯТА ЗА МНОГОВАРИАНТНОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПЕСЕН.АМАН ОТ ПИШМАН ФОЛКЛОРИСТИ.

от Сон / дата: 28 май 2008

А, Георг Раев ли???Този, който преди време издаде диск "Шарена черга".Най-интересното беше, че според него Кайчо Каменов е странджански певец и неговата песен "Менците дрънкат"-озаглавена в диска "Песен за Индже войвода" е странджанска песен.Кайчо Каменов е родом от с.Винарово-Видинско и е певец от Северозападна България.Това е.Ако искате вярвайте на този "професионалист", ако не-направете си своите изводи....

от сис / дата: 28 май 2008

Не съм чела книгата, но от наблюденията върху "творчеството" на Георг Краев мога само да предполагам какво е сътворил.
И тъй като съм доста навътре във фолклорната материя, подочух за начина на събиране на материала за книгата./информацията е от доверен източник/
Наистина Краев притежава завидно желание и амбиция да събира данни за фолклора, който всъщност не разбира. Просто се чудя защо книгите, които трябва да ни запознават с истинското ни фолклорно наследство, се пишат от набедени експерти. Това да обикаляш и да разпитваш бабите, не означава че можеш да разбереш за какво ти говорят. Та така... Успех му желая!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg