Принудени текстове: Самокритика на български писатели /1946-1962/

Автор: Съставители Пламен Дойнов и Иван Станков

2 мнения

Издател Сиела
Брой страници 256
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 332 грама
Размери 21x14
ISBN 9789542807711
Баркод 9789542807711
Категории История на литературата. Критика, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 13.00 лв.

Поредицата „ЧЕРВЕНО НА БЯЛО: Литературен архив на НРБ" се стреми да запълни съществена част в днешното (не)знание за литературата на Народна република България (1946-1990}. Представя важни проблемни зони, реконструирани чрез издирвания в архивни фондове и в периодични издания. Изгражда общи историко-културни контексти средищни - за литературната история на българския комунизъм. В поредицата се обнародват непознати или по-малко познати архивни материали, формират се нови тематични ядра за изучаване на българската литература от втората половина на XX век, гради се документалният фундамент на следващи изследователски практики. "ЧЕРВЕНО НА БЯЛО" е част от научноизследователската програма „Литературата на Народна република България (1946-1990)", реализирана от департамент „Нова българистика" на НБУ, която работи както за публикуването на документални текстове, така и за тяхното критическо представяне.
Сборникът събира „принудени" или по-скоро изискани от комунистическата власт „самокритики" на български писатели, сред които личат имената на Димитър Талев, Димитър Димов, Владимир Василев, Фани Попова-Мутафоеа, Пеньо Пенев, Валери Петров, Никола Фурнаджиев, Богомил Райнов и др. Част от тях са заставени от репресивната машина да произведат или просто да подпишат такива текстове. Други - убедено се включват в кампаниите за разгръщане на „критиката и самокритиката" в НРБ. Книгата не само разкрива драмата на опитващите се да съхранят своята автономност и достойнство български творци, но и изследва механизмите за производство на лоялност, разработвани от тоталитарната държава между 1946 и 1962 година. Показано е как личната драма се превръща във функция на политиката и как частният почерк се среща с деперсонализирания дискурс на властта.

от Станимир Дяков / дата: 30 юли 2011

Най-сетне истината! Отварянето на архивите, за да си припомним всеки какво е правил, за да оцелее. Отвъд митовете, лустрото...

от Таня / дата: 04 окт 2010

Много полезна книга, препоръчително четиво не само за специалисти , но и за всички, които имат интерес към историята

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg