Красивите лица на терора

Автор: Цветана Кьосева

Коментари: 1

Издател Сиела
Брой страници 195
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 325 грама
Размери 16x23
ISBN 9789542813484
Баркод 9789542813484
Категории Български личности, Спомени и документи, История, Книги

Книгата съдържа есета за жени, участвали директно в терористични актове и политически убийства – Мара Бунева, Менча Кърничева, Мариола Сиракова, Йонка Корделска, Надежда Попова, Рада Дуковска, Мария Прудкина, Ана Вентура, Виолета Якова, Стефанка Хайлазова, Здравка Кемилева, Митка Гръбчева, Донка Ганчева, Ганка Рашева. Те са разделени в три групи в съответствие с историческите периоди, в които действат. Малкото, което е известно до момента за тези жени, не може да ни даде истинска представа за тях, защото е плод на старото време на идеализъм. Разкритите наскоро полицейските архиви и лични досиета ни позволяват да надникнем в интимния свят на жените терористки, да разкрием мотивите им, да предадем и другата „истина“ за подвизите им. Твърде често тя звучи скандално и изобличаващо. Тъй като все още има живи наследници на тези жени, авторът не натрапва оценката си, а оставя читателя сам да си направи изводи от множеството факти?

от Александър / дата: 04 дек 2014

Понеже съм от Ямбол искам да попитам за гимназистките Данчето и Митошка от Ямбол, които дори с паметник на ул. Търговска са представени като антифашистки (ОУ Д. Дебелянов дълго време носеше тяхното име), загинали през 1944 (в интернет няма информация как точно и защо и поради това доста съмнително за мен), дали не спадат и те в тази категория? В посочените имена на жени-терористки от книгата няма Йорданка или Митошка но дали не са ползвали конспиративни имена и ние да знаем само тях? Някой ако има информация, или е чел книгата, нека сподели понеже цензурата в медиите си е пак същата като преди и не допуска информация, която засяга интересите на наследниците на тези "борци за нещо по-добро" - за да не излязат и срамните факти около техните „подвизи”.

Поздрави на доц. д-р Кьосева за смелостта да развенчае тези патетично-героични легенди за „романтичния комунизъм”, за да не повтарят днешните младежи същите грешки, разбира се, ако са имали време да прочетат книгата и разум за да си направят съответните изводи.

Както се пее в песента на Тодор Колев „Фалшив герой”, България е световен рекордьор по фалшиви герои на глава от населението и е крайно време да се сложи ред в тази насока.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg