Погребаният великан

Автор: Казуо Ишигуро
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Лабиринт
Преводач Владимир Молев
Брой страници 272
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 216 грама
Размери 13x20
ISBN 9786197055214
Баркод 9786197055214
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

„Погребаният навремето великан сега се размърдва. Скоро ще се надигне и тогава приятелските връзки между нас ще се окажат по-слаби и от венчетата, които момичетата сплитат от росни цветя. Мъже ще подпалват домовете на съседите си нощем. Лъчите на зората ще огряват провесени по дърветата деца. Реките ще вонят от влачените от водите им с дни подути трупове. И с напредъка си нашите войски ще се увеличават, подхранвани от гнева и жаждата за разплата.“

Кое е за предпочитане, да живееш със спомените и миналото, или да тънеш в мъглата на забравата и да гледаш само напред? Възможно ли е един човек, цял един народ да забрави поуките от преживяното, които освен болка носят мъдрост и сила?

След 10 години мълчание Казуо Ишигуро, определян като най-добрия и оригинален писател на своето поколение с книги като „Остатъкът от деня” (награда „Букър”) и „Никога не ме оставяй”, продавани в милионни тиражи, се завръща с невероятен роман за времето непосредствено след Крал Артур.

Римляните са си тръгнали. Британия тъне в разруха. Но поне войната, опустошила страната, е останала в миналото. Въпреки опасностите едно възрастно семейство поема на пътешествие в мъглата с надеждата да намери сина си, когото не е виждало от години. Те знаят, че ще се сблъскат с много опасности - някои странни, някои извън познатата реалност. Ала освен това, те откриват забравените истини за паметта, за любовта, за войната. Силни, разтърсващи, безпощадни.

На моменти жесток, на моменти мистериозен и изключително затрогващ „Погребаният великан” на Казуо Ишигуро разказва история за забравата и силата на спомените. История, в която като заглъхващо ехо отекват мигове на любов, отмъщение и война.


Казуо Ишигуро

Роден е на 8 ноември 1954 г. в Нагасаки, но от 1960 година живее в Лондон. В продължение на една година обикаля САЩ и Канада, като пише дневник за пътуванията си и изпраща демо записи на звукозаписни компании. Завършва английска филология и философия в Университета на Кент. Той е един от най-известните съвременни автори, пишещи на английски език. През 2008 сп. „Таймс“ го нарежда на 32-ро място сред „50-те най-велики британски писатели след 1945“. За своите романи, чието действие се развива най-често в миналото самият Ишигуро споделя: „Имам склонност да се увличам от предвоенни и поствоенни сюжети, защото се интересувам от тестването на ценностите и идеалите, от изправянето на хората лице в лице с осъзнаването, че техните идеали, не са съвсем такива, каквито са си ги представяли. Почти всичките му книги се озовават сред номинациите за престижни литературни награди, включително и 4 номинации за „Букър“, която получава за романа Остатъкът от деня. През 1995 г. кралицата го награждава с Ордена на Британската империя за особени заслуги към английската литература, а френското правителство го прави през 1998 г. Кавалер на Ордена за изкуство и литература. Живее в Лондон с жена си и дъщеря си.

Ключови думи: Нобелови лауреати, Магически реализъм

от мм / дата: 28 мар 2015

."Неугледна басня"... мнение от NYT - много ми хареса затова го цитирам.
.. катастрофално недомислен и недоизграден роман...голям провал като от към композиция така и от към стил... не се чете..сух и скучен език..смешно изграждане на диалозите с някаква нелепа претенция за автентичност.. върви от провал към пълна глупост..

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

   „Погребаният великан“ (изд. „Лабиринт“) е роман на небезизвестния английски писател от японски произход Казуо Ишигуро. „Остатъкът от деня“ и „Никога не ме оставяй“ са неговите книги, които се продават в милионни тиражи, авторът е награждаван многократно в Англия и е смятан за един от най-добрите писатели след 1945 година. Обикновено Ишигуро се вълнува от предвоенното или поствоенното време, интересни са му хората, поставени пред изпитание, как се променят техните ценности и идеали. В „Погребаният великан“ обаче тематиката е малко по-друга и не толкова типична за него. Ишигуро се впуска в далечната история, в легендите за крал Артур. С което, разбира се, рискува да разочарова своите най-верни почитатели, но от друга страна не бива да бъдат подценявани и те, може новият литературен експеримент на техния любимец да им допадне. В книгата Казуо Ишигуро използва и фентъзи елементи, но те не са основни за действието и служат само като спойка в структурата на романа. В началото картината изобразява средновековна Англия с нейните характерни селски пейзажи, с бедността на обикновените хора. И там някъде в една землянка сред останалите селяни живеят възрастните Аксел и Беатрис. Тяхното ежедневие е монотонно и мъгляво, в смътните им спомени се е запазил образът на техния син, но те дори не могат да си спомнят какво го е накарало да ги изостави. В тази безпаметност обаче тънат не само те, но и всички останали в селото и в съседните села. Тогава, ужасени от представата, че може напълно да изгубят спомените си, Аксел и Беатрис предприемат пътешествие в търсене на сина си или на сведения за него. По пътя си се срещат с чудати герои, разбират, че за всеобщата забрава е виновен един дракон на име Куириг, отровният му дъх разпръсква мъглата над Англия и те решават да го намерят и да го убият. Постепенно по време на пътешествието паметта им започва да се възвръща. Но от миналото ги застигат отдавна погребани чувства на ревност и омраза. И те се оказват още по-големи препятствия за преодоляване. „Погребаният великан“ всъщност е много иносказателна книга със скрит смисъл. Казуо Ишигуро не е елементарен автор и оставяме на вас да откриете смисъла.

от Хеликон