Диалози / Сенека

Автор: Луций Аней Сенека

Коментари: 1

Издател Рива
Брой страници 528
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 458 грама
Размери 16x12
ISBN 9789543204687
Баркод 9789543204687
Категории Философски науки, Философия, Хуманитарни науки, Книги

В продължение на цяло столетие, от 40-те години на I в. пр. Хр. до средата на 60-те от I в. сл. Хр., в живота на Рим присъства чрез три поколения семейството на испанците Аней от Кордуба (дн. Кордова). На Луций Аней Сенека Стари, наречен и Ретора (55 г. пр. Хр.-39 г. сл. Хр.), дължим запазването на свидетелства за практиката в реторските школи по негово време, на Марк Аней Лукан (39 г.-65 г.), негов внук - историческия, силно реторичен епос "Фарсалия" за гражданските войни между Помпей и Цезар. Безспорно най-забележителният представител на рода е от средното поколение - вторият син на Сенека Стари, философът, писателят и възпитателят на Нерон Луций Аней Сенека (4 или 1 г. пр. Хр.-65 г. сл. Хр.).
Както обикновено е определян от историците на философите, а и както той се самоопределя, Сенека принадлежи към стоическата школа, която е поела "мъжествения път на добродетелта" ("За твърдостта на мъдрия", I, 11). Но не отхвърля 'полезните съвети и практики и извън стоицизма: от Секстий например Сенека се учи на ежедневно изпитание на съвестта (диалога "За гнева", книга трета XXXVI), при Епикур открива трезво и сурово отношение към удоволствието, което му дава стойността на добродетелта при стоиците. И това дирене чрез философстване се разгръща както в драмите му, тъй и - и преди всичко - в неговата проза - от "Естесвенонаучни проблеми" до известните вече на българския читател "Нравствени писма до Луцилий".

Ключови думи: Мъдри мисли за празник и делник, Философия за ежедневието, Изкуството да живеем мъдро

от Сергей Иванов / дата: 04 юни 2016

Чете се като фундамент, пред който библията изглежда като идеологическа платформа след това. Издига съзнанието на ниво, много над обикновеното, ако се чете и се следи продължителната мисъл, която следва сюжет, който можеш да го зачетеш във всеки един момент и да ти бъде интересно, без подготовката да гледате за коя тема от диалозите иде реч... Прочелите я, ще имат проницателността, че това, което се случва сега, ще се случва и много пъти след нас и няма да изпадаме лесно в чужда информационна зависимост и манипулация!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg